Paukščiai

Barn pelėda

Pin
Send
Share
Send
Send


Vakarų Europos šalių gyventojai gerai pažįsta tvartą, tačiau Rusijoje apie tai mažai žinoma. Tai pats seniausias šakos filialas sovoobraznyh. Jo lotyniškas pavadinimas skamba kaip Tyto alba ir anglų - Barn owl. Žmonėse ji buvo pavadinta naktine pelėda, vaiduokliška ir rėkiančia pelėda. Jo išskirtiniai bruožai yra savitas balsas ir galvos forma. Kas yra toks klėtis pelėda ir kas yra jos gyvenimo būdas? Kalbėkime išsamiau šiame straipsnyje apie vieną iš labiausiai paplitusių pelėdų pasaulyje.

Barn Owl: Aprašymas

Šio grobio paukščio pavadinimas, matyt, kilęs iš jo balso ypatybės, panašus į tam tikrą knarkimą ar medžioklę. Jis skiriasi nuo kitų pelėdų atstovų, kurie yra veido formos disko formos, ir atrodo, kad ji dėvi baltą kaukę. Mažasis paukštis turi šviesią spalvą ir ypatingą veidą. Jis yra maždaug tokio pat dydžio kaip ausų pelėda arba aušra. Ilgis siekia 33-39 cm, jo ​​kūno svoris yra 300-355 g, o sparnų plotas yra apie 90 cm, be to, jo svoris gali skirtis plačiai ir priklauso nuo individualaus individo. Jis gali būti 180 g ir 700 g masės.

Viršutinėje jos spalvos dalyje įgyta smėlio (raudona) spalva su baltomis ir tamsiomis dėmėmis. Plunksna yra balta apatinėje dalyje (mažiau dažnai geltona), be to, yra tamsių pleistrų. Veido diskas yra lengvas ir turi plokščią išvaizdą, taip pat gavo okkerio ratlankį, po akimis yra maža dalis raudonų plunksnų. Sparnai - šviesiai baltos spalvos, su aukso juostelėmis. Vėžys yra tamsiai rudos arba juodos spalvos. Jos akys yra išraiškingos ir didelės. Ji turi liekną kūno sudėjimą, ji taip pat turi ilgas kojeles, turinčias storas ir pūkuotas plunksną. Ji turi trumpą uodegą. Snapelė yra gelsvai balta. Beje, apatinės dalies spalva priklauso nuo tvarto pelėdos buveinės. Pavyzdžiui, Šiaurės Afrikoje, Vakarų ir Pietų Europoje, Artimuosiuose Rytuose jis yra baltas, bet likusioje Europoje tai yra geltonai oranžinė.

Pagal lytį jie beveik nesiskiria vienas nuo kito. Moterys yra šiek tiek tamsesnės, tačiau tai nėra ypač pastebima. Jauni jaunikliai taip pat nesiskiria nuo suaugusiųjų, kartais jie yra įvairesni.

Kaip pastebėjome, paukštis, pavyzdžiui, tvarto pelėda, turi labai įsimintiną išvaizdą.

Buveinė

Bendras tvartas yra 35 porūšiai, kurie platinami visuose žemynuose, išskyrus tik Antarktidą, jie taip pat randami salose. Anksčiau tai buvo galima rasti Baltijos šalyse ir kitose NVS šalyse: dabar ji gyvena mažai. Rusijos teritorijoje yra tik Kaliningrado srityje. Europos dalyje ji nėra Šiaurės regionuose ir kalnų sistemose.

Viena vertus, tvartas yra pritaikytas skirtingoms geografinėms sąlygoms, nes jis platinamas beveik visur, ir, kita vertus, jis neturi galimybės kaupti riebalų atsargų, todėl netoleruoja atšiaurių klimato sąlygų. Dėl šios priežasties ji nėra Šiaurės Amerikos regionuose ir daugelyje Kanados, Šiaurės Europoje ir praktiškai visoje Rusijos teritorijoje. Paukštis negali gyventi ir Afrikos bei Azijos dykumose.

Buvo atvejų, kai svirnas buvo dirbtinai apgyvendintas tose vietovėse, kur jis niekada nebuvo. Taigi ji pasirodė Seišelių ir Havajų salose, Naujojoje Zelandijoje. Po to, kai tvartas buvo apsigyvenęs Seišeliuose, medžioklės populiacija pradėjo mažėti.

Mėgstamiausios vietos apsistoti

Pūkų pelėda beveik visada atsiduria šalia žmogaus gyvenamųjų patalpų. Jis lizdas tiek dideliuose miestuose, tiek kaimo vietovėse. Mėgsta apgyvendinti palėpėse, sienos ir nišose. Jis teikia pirmenybę namų ir apleistų pastatų stogams. Dažniausiai tvarto pelėda randama atvirose lygumose, kuriose yra nedidelis medžių skaičius. Tai gali būti tokios vietos kaip lengvas miškas, pelkė, tankus pievas, kuriame gyvena paukščiai išilgai griovių, tvenkinių, griovių ir greitkelių.

Dažnai galima rasti ten, kur yra žemės ūkio ūkiai ir žmonių būstas. Pūkų pelėda stengiasi išvengti tankių miškų ir aukštų kalnų vietų. Šiam paukščiui reikalingos šios pasiskirstymo sąlygos: maisto prieinamumas, šaltų žiemų nebuvimas ir silpna konkurencija su kitais plėšrūnais. Iš esmės jie nekeičia savo buveinės, išimtys yra situacijos, kai maisto buveinė yra išeikvota.

Ką valgyti?

Jos mėgstamiausias maistas yra pelių panašūs graužikai, ji taip pat gali susidoroti su pasyuk (dideliais pilkais žiurkėmis). Ji gali sugauti iki 15 pelių per naktį. Dažniau valgo mažus paukščius, ypač žvirblius, taip pat didelius ir amfibinius vabzdžius. Žiurkės, pelėsiai, žiurkėnai, žirneliai, oposumai gali būti naudojami kaip maistas. Jie taip pat gali sugauti šikšnosparnius, varles, roplius ir bestuburius. Nukentėjusio pelėda griebiasi tiesiai, užspaudžia ją su savo atkakliomis nagais ir nuneša ją į vietą, kur ji gali saugiai mėgautis.

Klausos aparato vieta leidžia paukščiui pasiimti visus skambučius, kuriuos aukos daro, o tai labai padeda medžioti. Jos ausys yra asimetriškos: viena iš jų yra šnervių lygyje, kita - kaktos srityje.

Tipiškas klėtis pelėda

Ji išleidžia įnirtingą šnabždesį. Pūkinės pelėdos garbingai uždengia sparnus ir užsikabina jų snapelius. Beje, šis jų ypatumas gali netyčia bauginti žmones, kurie nusprendė pailsėti miško tyloje ir susitiko su juo. Šis pelėda girdi daug garsų, tačiau vyraujantis yra šiurkštus treniruotė, kurią galima išgirsti jo skrydžio metu. Moterų aviečių verkimas yra žemesnis nei tonas.

Beje, paukštis gavo savo rusišką pavadinimą dėl mažo, rasiško, užgaulaus šauksmo, kuris skamba kaip „heya“. Jie dažniau skelbia nei įprastinė pelėda. Jos savitas baisus balsas primena nuogąstaujamą kosulį.

Naktinis gyvenimas

Ji nužengia į medžioklę vėlyvojoje šviesoje ir yra griežtai naktinė. Paprastai jie gyvena vienas po kito, bet gali atsirasti mažose grupėse vietose, kur žaidimas yra perpildytas. Kadangi tvartiniai pelėdos naktį, per miegą, veda aktyvų gyvenimo būdą. Norėdami miegoti, jie renkasi nišą, natūralią arba dirbtinę - tai gali būti skylė žemėje arba nenaudojamas palėpėje.

Medžioklės metu jie keičia savo aukštį - tada jie eina aukštyn, tada jie vėl nusileidžia, plaukdami aplink savo turtą. Jie taip pat gali tikėtis, kad auka, slepianti pasala. Jų sparnai yra išdėstyti taip, kad jų skrydis būtų kiek tylus ir švelnus, taip pat jie turi puikų regėjimą ir klausą. Beje, kai kuriuose regionuose, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, medžioklės plunksnos medžioja, bet šiuo metu jiems kyla pavojus plėšriųjų paukščių, tokių kaip kirai, pavidalu.

Skėtinė viščiukas nužudo savo auka su nagais, po to ilgąja kojomis pakyla ir nuplėšia jį su savo snapu. Ji turi labai judrią kaklą, todėl ji gali valgyti grobį, beveik nesulenkdama. Valgymo metu veido diskų plunksnos juda, o pelėdos atrodo grimasios.

Veisimas

Paprastai bendras tvartas yra monogaminis, tačiau poligamijos atvejai taip pat nėra atmesti. Per metus yra viena, retai dvi sankabos. Veisimo sezono pradžia paprastai priklauso nuo buveinės klimato sąlygų ir maisto kiekio. Šiltuose regionuose ir kur yra daug maisto, jie gali auginti bet kuriuo metų laiku. Pavyzdžiui, Europos ar Šiaurės Amerikos vidutinio klimato zonoje jis prasideda kovo – birželio mėn. Jei atsiranda pakartotinis klojimas, viščiukai bus išperinti per kovo – gegužės ir birželio – rugpjūčio mėn.

Vyras pasirenka vietą, kurioje bus lizdas, ir tada pradeda pakviesti moterį. Tokiu būdu lizdas nėra pastatytas, šiam tikslui pasirinkta uždara ir tamsi vieta. Tai gali būti senojo kelmo griovelis, tuščiaviduris medis ir kitos nišos. Moteris užsiima kiaušinių inkubavimu, o tuo metu vyriškis atneša savo maistą. Sąlyginė lizdas yra 2-20 metrų aukštyje virš žemės, sankabos dydis paprastai yra 4-7 kiaušiniai, bet gali būti nuo 2 iki 14. Jie yra didesni, kaip taisyklė, laikotarpiais, kuriuos apibūdina maisto gausa. Kiaušinių, kurie yra baltos arba kreminės spalvos, dydis yra vidutiniškai 30-35 mm.

Veisimo sezono metu paukščiai skleidžia įvairius garsus. Jie susitvarko ir drąsiai rėkia. Likusį laiką, paprastai, pelėdos yra tylos. Maždaug vieną mėnesį moterys inkubuoja kiaušinius. Nepilnamečiai iš lizdo skrenda 50-55 dienų.

Beje, poros pelėdų lieka kartu iki vieno iš partnerių mirties. Moterys ir vyrai gyvena vienas šalia kito, bet vieni.

Pavojaus elgesys

Sėdėdamas sėdintis pelėda-pelėda kūną išlaiko tiesiai, o paukščio atveju ji prisiima grėsmingą laikyseną - skleidžia savo kojeles, skleidžia sparnus horizontalioje plokštumoje ir sukasi žemyn. Kai ji susitinka su savo teritorinės nuosavybės įsibrovėju, ji aktyviai praplaukia savo sparnus, artindama arčiau arčiau priešo. Garsiai šnypsta ir paspaudžia jo snapą. Jei tai nepadeda, tada ji atakuoja priešą, nukritusį ant nugaros ir stulbinanti su rankomis.

Paukščių viščiukai

Perintieji viščiukai visiškai priklauso nuo tėvų, kurie pakaitomis maitina juos. Gimimo metu jos yra padengtos storu baltumu. Tuo atveju, kai ji yra labai šalta, tvartas pelėda nepalieka lizdo ir šildo viščiukus, kurie po trijų mėnesių tampa visiškai nepriklausomi. Išaugę jaunikliai skrenda į naujas vietas ir suranda kitą savo buveinės bei dauginimo teritoriją. Pūkų čiulpuose, net esant sąlygoms, vienu metu gali pasirodyti net 10 viščiukų, bet alkaniais metais tikimasi, kad bus ne daugiau kaip 4 kiaušiniai.

Pažymima, kad jų paukščių elgesys yra netipiškas paukščiams: jie rodo altruizmą, atsisako valgyti tiems, kurie yra alkanas, negu jie yra. Palyginti su daugeliu kitų paukščių, kuriuose jaunuoliai pažodžiui išpjauna maistą vieni iš kitų, kad galėtų valgyti patys, šis faktas sukelia didelį susidomėjimą tokiu pačiu paukščiu kaip klėtis pelėda. Jos viščiukų nuotrauka rodo, kaip jie atrodo, kai jie gimsta.

Tėvai rūpinasi net ir po to, kai jų viščiukai skrenda iš lizdo: jie ir toliau rūpinasi jais ir maitina juos, kol jie tampa visiškai nepriklausomi, ty jie neviršija trijų mėnesių amžiaus.

Žmonių požiūris

Žvėrių pelėda žmonėms visada buvo išminties simbolis, tačiau tuo pačiu metu jie elgėsi su paukščiu dėl prietaringos baimės. Dabar prietarai yra praeities dalykas, o žmogus ją vis labiau domina. Pūkinės pelėdos baimės dėl kai kurių jų savybių: baltas veidas, panašus į kaukę, bauginantys garsai ir dėl šio paukščio įpročio, sklinda tyliai ir staigiai pasirodo prieš mažą žmogų, dėl kurio žmonės ją pavadino vaiduokliu pelėda.

Bendras tvarto pelėda daugiausia maitina graužikus ir taip naudinga žmonėms. Žmonės jau seniai vertina šių pelėdų pagalbą sunaikindami kenkėjus. Taigi, 17-ajame amžiuje tokia praktika išplito, kai namuose, tvartuose, malūnuose ir kituose pastatuose buvo pagaminti specialūs langai, per kuriuos tvartiniai pelėdos gali įsiskverbti ir sunaikinti graužikus. Tokiu būdu paukščiai išliko gerai šeriami ir naudingi žmogui.

Jei jie pastebės daug žmonių, jie pradeda elgtis labai įdomiai: jie pakyla aukštai, krypsta kojomis skirtingomis kryptimis ir tuo pačiu vaizduoja įvairias grimases. Jei ateisite labai arti jos, tada ji paprastai skrenda.

Kiek gyvulių pelenų gyvena?

Natūraliomis sąlygomis pelėda-viščiukai gali gyventi iki 18 metų, tačiau tai yra didžiausias skaičius. Iš tikrųjų paaiškėja, kad jie dažniausiai gyvena labai mažai - vidutinė jų gyvenimo trukmė yra apie 2 metai. Buvo atvejų, kai tvartas galėjo gyventi iki 17 metų amžiaus, Šiaurės Amerikoje 11,5 metų amžiaus mirė nelaisvėje laikomas paukštis, tačiau Anglijoje buvo sugadintas rekordas - paukštis 22 metus gyveno nelaisvėje.

Apie tokį įdomų paukštį mes kalbėjome apie tvartą, apie jo įpročius ir kaip tai naudinga žmonėms. Deja, dėl pokyčių aplinkoje ir pesticidų naudojimo įvairiose Europos dalyse, tvartų pelekų populiacija mažėja. Taip pat dažnai būna paukščių mirtis nuo susidūrimo su automobiliais keliuose. Šiuo metu tvarto pelėda yra paukštis, įtrauktas į daugelio Rytų Europos šalių raudonųjų knygų sąrašą, kur dėl nežinomos priežasties pastarųjų dešimtmečių gyventojų populiacija sparčiai mažėja.

Pelėda: aprašymas ir nuotraukos. Kaip atrodo paukštis?

Pelėda yra naktinis grobio paukštis. Priklausomai nuo gyvenamosios vietos, ji gali turėti skirtingą spalvą, slepiantį pelėdą po apylinkes. Pelėdos galvutė yra apvali, didelės akys, nagai yra ilgi ir aštrūs, o snapas yra plėšrūnas ir trumpas.

Įvairių rūšių pelėdos yra skirtingo dydžio. Mažiausias pelėda yra pelėda. Jo matmenys yra tik 17-20 cm, o svoris - 50-80 g. Didžiausias pelėda yra pelėda. Jo ilgis 60-70 cm, svoris nuo 2 iki 4 kg.

Veislės gyvybė gamtoje yra apie 10 metų, nelaisvėje šie paukščiai gyvena iki 40 metų. Labai trumpas pelėdos gyvenimas savo natūralioje aplinkoje dažnai paaiškinamas bado ir medžioklės grobiais kitų grobio paukščių, tokių kaip haukmedžiai ir auksiniai ereliai.

Pelėdos kojos yra labai stiprios ir greitai, daugelis iš jų yra plunksninės. Pelėda nagai aštrus ir išlenktas, jie padeda jai greitai patraukti auką ir laikyti ją. Skraidančios pelėdos beveik tylios, tai yra dėl ypatingos plunksnų struktūros. Pirmosios išorinės plunksnos yra pjūklelio formos ir išpjautos. Trečioji ir ketvirtoji pelėdų plunksnos yra ilgesnės už kitas. Uodega yra apvali ir apipjauta, o uodegos plunksnos yra išlenktos. Pelėda sparnai yra apie 142-200 centimetrų. Šie paukščiai skrenda labai greitai: bagažo greitis skrydžio metu pasiekia 80 km / h.

Paukščiui būdingas paspaudimas, kai jis yra sudirgęs ar patiriantis susijaudinimą. Pasirodo, tai yra jos dėka snapas. Pelėda snapas nuo pradžios iki pagrindo sulenkiamas, baigiasi nertomis, kraštai yra lygūs ir be pjūvių.

Pelėdos gali pasukti galvas 180 ir net 270 laipsnių, nesukeldamos nepatogumų ar žalos. Pelėda paukštis yra plėšrūnas, ir ji turi nusekti grobį, todėl akys nėra iš šono, o priekyje.

Pelėda akys yra fiksuotos ir atrodo tik tiesiai į priekį. Norėdami pakeisti žvilgsnio kryptį, paukštis turi pasukti galvą. Tuo pačiu metu pelėda yra 160 laipsnių kampu, o regėjimas yra binoklis, kitaip nei kiti paukščiai. Pasaulio pelėdos matomos juodos ir baltos spalvos. Pelėdų lęšis nėra akies obuolyje, bet rago vamzdyje, todėl paukščiai naktį labai gerai mato.

Pelėdos klausymasis yra 4 kartus geresnis nei katės. Kai tik grobis atsiduria girgždui ar garsui, paukštis skubėja žaibiškai.

Pelėdų, vardų ir nuotraukų tipai

Pelėdų šeimoje yra 3 pogrupiai, 30 genčių ir 214 rūšių, iš kurių dažniausiai yra:

  • Pelėda (lat. Asio otus)

Paukštis yra 31-36 centimetrų ilgio. Sparnų aukštis siekia 86-98 cm, o šio pelėda rūšies spalva vyrauja pilkai rudos spalvos atspalviai, kurių krūtinės spalvos. Viršutinėje kūno pusėje yra tamsios dėmės, apatinėje pusėje yra skersinės juostelės. Ant ausies pelėdos galvos yra didelės ausies sijos, susidedančios iš šešių plunksnų.

Jis gyvena spygliuočių miškuose, mėgsta Europos šalis arba Azijos šiaurę kaip lizdus, ​​skrenda į šiaurę Afrikos žiemą. Ausų pelėda valgo graužikus, peles, pelekus, vabzdžius ir paukščius.

  • Barzdos tawny (lat. Strix nebulosa)

Didelis paukštis, kurio ilgis yra 80 cm, sparnų ilgis - 1,5 m. Didelės galvos paukštis turi dūminę pilkos spalvos spalvą. Tamsios juostelės yra aplink pelėko geltonas akis.

Jis maitina graužikų ir voverių pelėdas. Lizdams pasirinkti pasirenkami pelkių ir buzzardų lizdai, jie nesudaro lizdų. Juoda dėmė po paukščio snapu atrodo kaip barzda, taigi ir paukščio pavadinimas. Paukščiai neturi plunksnų ausų, aplink kaklą yra baltas apykaklė. Sparnų apačioje yra tamsios juostelės.

Barzdos pelėda gyvena taiga ir kalnų miškuose Baltijos šalyse, Rusijos Europos dalyje, Sibire, Sachaline, Mongolijoje.

Ilgis 60-75 cm, sparnų ilgis 160-190 cm, o vyrų pelėda svoris siekia 2,1–2,7 kg, moterų svoris yra 3-3,2 kg. Erelio pelėda yra didžiausias paukščių paukštis. Plekšnėje plėšrūnuose vyrauja rausvos ir ąžuolinės spalvos, erelis yra ryškiai oranžinės spalvos, o virš akių yra pailgos plunksnų.

Pelėdos gyvena Eurazijos miškuose ir stepėse, medžioja graužikus, peles, varnas, ežerus, kiškius, paukščius ir kitus stuburinius gyvūnus.

  • Pūkinis pelėda (lat. Glaucidium passerinum)

Pelėno kūno ilgis yra 15-19 cm, sparnų ilgis siekia 35-40 cm, svoris siekia 55–80 g, tuo tarpu vyrai yra mažesni nei moterys. Pelėda yra pilkai rudos arba tamsiai rudos spalvos, baltos plunksnos aiškiai skiriasi nuo plunksnų, didesnės ant nugaros ir mažesnės ant galvos. Paukščio dugnas yra baltas, išilginės rudos juostelės. Uodega yra pilka ruda, jame yra 5 siauros juostos. Galva yra maža ir turi apvalią ir šiek tiek plokščią formą, pelėda neturi ausų. Вокруг глаз воробьиного сыча располагаются белые и коричневые кольца. Глаза у птицы желтого цвета, над глазами имеются белые брови. Когти воробьиного сыча имеют черную или желтую расцветку. Лапы оперены полностью, до когтей.

  • Домовый сыч (лат. Athene noctua)

Небольшая птица, имеющая длину 25 см и вес около 150-170 г. Цвет оперения самок и самцов одинаков. Спинка птицы имеет светло-бурую или песочную окраску. Baltojo pelėdos pilvo pusėje yra rudos išilginės plyšio dėmės. Apvalios baltos dėmės yra ant pečių plunksnų.

Mažoji pelėda gyvena pietuose ir Europos centre, šiaurės Afrikoje ir Pietų Azijos šalyse. Rusijoje pelėda daugiausia randama Europos dalyje, pietinėje Altajaus ir Transbaikalijos dalyje. Paukščiai gyvena stepių ir dykumų regionuose, stato lizdus akmenyse ir urvuose. Mažasis pelėda valgo vabzdžius, driežus, graužikus ir kartais paukščius.

  • Bendras tvarto pelėda (lat. Tyto alba)

Skirtingai nuo kitų pelėdų rūšių serologinis veido diskas. Pūkų pelėda ilgis siekia 34-39 centimetrus, 80-95 cm sparnų plotas, o grobio paukščio svoris yra 190–700 gramų. Raudonojo galvos vištienos spalva su daugeliu skersinių juostelių, juostelių ir tašelių. Spalva priklauso nuo paukščio buveinės. Paukščio uodega yra trumpa. Paukščių pelėdų ausyse yra neįprastas asimetrinis išdėstymas: jei kairysis yra kaktos lygyje, tada dešinysis kreipiasi į šnervę. Dėl šios savybės paukštis girdi labai gerai.

Pūkų pelėda gyvena visuose žemynuose, išskyrus šaltą Antarktidą. Rusijoje jis gyvena tik Kaliningrado srities teritorijoje.

  • Baltasis pelėda (poliarinis pelėda) (lat. Bubo scandiacus, nyctea scandiaca)

Kūno ilgis 55–70 cm, paukščio svoris yra 2-3 kg. Sparnų plotas siekia 143-166 cm, o tundra zonoje gyvenančio paukščio spalva yra paslėpta, todėl juose vyrauja baltos spalvos su tamsiomis dėmėmis. Poliarinio pelėda snapas yra juodas, akys yra ryškiai geltonos. Plėšrūnų kojos yra visiškai plaukuotosios.

Poliarinis pelėda gyvena Eurazijoje, Šiaurės Amerikoje, Grenlandijoje, Arkties vandenyno salose. Baltoji pelėda maitina graužikus, dribsnius, kiškius, ermines, baltas žagas, žąsas, antis, žuvis. Baltoji pelėda yra įtraukta į Raudonąją knygą.

  • Pelkė pelėda (lat. Surnia ulula)

Jis gyvena miškų regionuose Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje. Rusijoje jis randamas Kamčatka, Magadano regione, Chukotka, Okhotsko jūros pakrantėje. Jis maitina graužikus (peles, lemmings, voles), kartais medžioja voveres, lazdeles, juoduosius griovius, pelekus ir kitus paukščius.

Paukščio ilgis siekia 45 cm, paukščio uodega yra ilga, spalva - ruda ruda, balta dėmė, apatinėje kūno dalyje yra plonos juostelės. Pelkių akių akys ir snapas yra geltonos spalvos.

Kur pelėdos gyvena?

Pelėdos gyvena visame pasaulyje, nerandant jų tik Antarktidoje. Rusijoje yra 17 pelėda rūšių. Nemažai šių paukščių yra miškuose, o tik keli iš jų gyvena atvirose vietose.

Iš esmės, pelėda gyvena tuščiavidurėse ir lizdose. Pelėda randa namus beveik visur: miškuose, kalnuose, stepėse ir dykumose. Ausų pelėda gyvena įvairiuose laukuose, nes medžioja atvirose vietose, tačiau lizdus sukuria tik miške. Baltasis pelėda gyvena tundroje, o žiemą ji skrenda į pietus, nemėgsta miškingų vietų. Barzdos pelėda gyvena tik taiga tankiuose miškuose. Obuolių rūšys, pavyzdžiui, tvarto pelėda ir pelėda, suranda namą po stogais ir palėpėse.

Kas gulėja?

Klausimas apie tai, kas yra pelėda paukštis gamtoje, domisi daugeliu žmonių. Šis paukštis, tiek natūraliai, tiek nelaisvėje, valgo graužikus, mažus paukščius, vabzdžius, gyvūnus. Mityba priklauso nuo pelėdos buveinės. Vidutinio ir didelio dydžio pelėdos maitinamos žiurkėmis, pelėmis, žvėrynėmis, ežerais, driežais, blauzdomis, kiškiais, varikėliais, šikšnosparniais, šikšnosparniais, molais, gyvatėmis, viščiukais. Mažieji pelėdos dažniausiai valgo vabzdžius (vabalus, žąsinius), o pakrantėse gyvenantys paukščiai valgo žuvis, krabus ir midijas. Tropinėse šalyse gyvenantys pelėdos valgo vaisius, augalus ir uogas. Pelėda paukštis gali gyventi be vandens per kelis mėnesius, išnaikindama savo troškulį savo aukų krauju.

Pelėda namuose

Pelėdos laikymas namuose tapo labai paplitusi okupacija. Bet nepamirškite prisiminti, kad pelėda yra naktinis gyventojas, o paukščio pagrindinė veikla ateina vakare, naktį ir rytą. Šiuo laikotarpiu jie eina medžioti. Nuo vakaro iki ryto naminis pelėda skleidžia triukšmą, rėkia ir eis savo verslu, todėl savininkui bus sunku miegoti.

Taip pat kyla sunkumų šeriant paukščius, paukščių virškinimo sistema sukurta taip, kad ji turėtų valgyti visą pelės ar paukščio skerdeną. Tai logiška, kad maitinimas su mėsa išnyksta, pasiruoškite pirkti peles.

Taip pat atkreipkite ypatingą dėmesį į pelėda, ilgos ausies ar pelkėlio pasirinkimą standartiniam miesto butui. Netrukus, jei turite platų butą ar namą, ten bus mažai erdvės.

Koks skirtumas tarp pelėda ir pelėda?

Pelėda yra grobio paukštis iš pelėdų šeimos. Jis priklauso erelio pelėdos gentims. Šis paukštis skiriasi nuo kitų pelėdų rūšių. Pirma, pelėda turi didžiausią dydį, palyginti su kitais pelėdais. Erelio pelėdos galva yra gana didelė ir pasižymi būdingais bruožais: garsinių angų srityje yra trumpos standžios plunksnos, panašios į ausines. Erelio vištienos spalvos spalvos, rausvai gelsvos spalvos. Ant galvos ir nugaros aiškios tamsos juostelės.

Antra, skirtingai nei daugelis naktinių medžioklės rūšių, pelėda yra dienos paukštis ir gerai mato dieną.

Pelėdų grobis daugiausia yra smulkūs graužikai ir vabzdžiai, o pelėda medžioja fazanus, kiškius ir jaunų elnių. Šis rūšies grobis gyvena daugiausia stepių zonoje. Tokiose vietose pelėda yra patogi medžioti dėl savo didelio sparnų.

Pelėda kairėje, pelėda dešinėje. Fotografijos autoriai: sniego lazdos, Lotse

Pelėda aprašymas

Pagal jų anatomines savybes, visi pelėdų atstovai turi didelių skirtumų nuo dieninių plunksninių plėšrūnų, dėl kurių jie priklauso nepriklausomai tvarkai.

Svarbiausios pelėdų skeleto savybės yra:

  • būdingi procesai pagrindiniuose kauluose,
  • galvos kaukolės trijų dalių su apatiniu žandikauliu buvimas,
  • labai trumpų trečiojo pirštų fangų buvimas,
  • ryškus išorinių pirštų judėjimas, galintis sulenkti nugaros kryptimi,
  • didelės dalies tipinių raiščių, esančių ant krūtinkaulio galinio krašto, buvimas.

Pelėda gali suktis 270 °. Šią savybę galima paaiškinti tuo, kad žandikaulio arterijų dantų paplitimas yra mažesnis už žandikaulio apatinį kaulą, todėl atsiranda kraujo tiekimas ir padidėja mažų kraujagyslių, kurie nukrypsta nuo didelių arterijų, skaičius. Karotidinių arterijų jungtys turi anastomozės džemperius, neleidžiančius pernelyg dideliam indų suspaudimui.

Išvaizda

Penkios pakankamai standžių ir išsibarsčiusių plunksnų eilės sudaro spinduliuojančią žiedą, vadinamą veido disku. Paukščių skristi plunksnos apvalios galuose ir būdingas lenkimas kūno pusėje. Dažnai yra pirmųjų trijų plunksnų išorinių sluoksnių pjaustymas ar pjūklas, dėl kurių pelėdos skrenda beveik tyliai. Trečiajai ir ketvirtajai plunksnoms būdingas ryškus ilgis. Valdomosios plunksnos ant nupjautos arba pastebimai apvalios, dažnai trumpos uodegos taip pat skiriasi lenkta į apačią. Kojos beveik prigludusios prie plytų.

Tai įdomu! Didelė dalis Sovoobraznye grupei priklausančių rūšių yra labai nuobodus, pilkšvai rūdžių dažymas su juodomis ar tamsiomis dėmėmis, juostelėmis ir raižytomis, todėl pelėdos plunksna yra harmoninga su supančia gamta, ypač po neryškumo.

Aštrių ir ilgų pelėdų nagai taip pat pasižymi stipria kreivumu, o tokio plunksninio plėšrūno snapas yra išlenktas, pradedant tiesiai nuo pagrindo, ir neturi jokių iškarpų išilgai kraštų. Jis baigiasi apkarpytu kabliu, per kurį pelėda sugeba sukurti labai būdingą paspaudimą. Bristly plunksnos uždengia trumpą dangtį. Bet kokios pelėda akys yra gana didelės, žiūrėdamos tiesiai į priekį, tai paaiškina orbitų padėtis ant kaukolės veido, ir toks plunksninis plėšrūnas mato pasaulį aplink jį tik juodos ir baltos spalvos.

Priešingai nei gana dažna, bet klaidinga nuomonė, pelėda gali pakankamai gerai matyti dienos metu, nes tokio paukščio akys neturi ypatingo jautrumo dienos šviesai. Pelėda mokinys pasižymi pastebimu susitraukimu ir plėtra, ne tik apšvietimo lygio keitimo sąlygomis, bet ir įkvėpimo ar iškvėpimo procese.. Pelėdos klausa yra neįtikėtinai plona, ​​daug aiškesnė nei bet kurios „Feline“ šeimos atstovų. Santykinai didelė išorinė ausys dažnai yra padengta judančia ir sulankstyta oda, kurios plunksna.

Gyvenimo pobūdis ir gyvenimo būdas

Šiuo metu nėra aiškaus atsakymo į klausimą, ar pelėda yra migruojantis paukštis, bet dažniausiai jų paukščių plunksniniai plunksnos pirmenybę teikia nusistovėjusiam gyvenimo būdui ir taip pat nori apsigyventi tik poromis. Svarbiausias pelėdos aktyvumas patenka į naktines valandas, todėl per dieną šie paukščiai sėdi lizduose arba medžių šakose.

Tai įdomu! Senovėje pelėdos labai bijo ir dažnai buvo laikomos labai blogais ženklais, susiejančiais juos su nepalankiais mistiniais įvykiais, ir dėl šios priežasties tokie paukščiai buvo persekiojami beveik visur.

Išimtis yra baltos pelėdos, galinčios veikti beveik 24 valandas per parą. Pelėdų patinai ir patelės susiburia poromis ir visą gyvenimą praleidžia tokioje santuokoje, tačiau labai daugelis paukščių rūšių plunksnų plėšrūnų akivaizdžiai pasipriešinimo ar poravimosi žaidimų laikotarpis beveik nėra.

Kiek pelėdų gyvena

Vidutinis pelėdų tarnavimo laikas gali svyruoti nuo penkerių iki penkiolikos metų, o, kaip matyti, tiesiogiai priklauso nuo paukščių buveinių sąlygų, rūšies savybių ir dydžio. Ilgaamžiškumo įrašų turėtojas yra pelėdos. Pasaulio rekordas buvo užfiksuotas Švedijoje, kur vienos iš pelėdų gyvenimo trukmė buvo 24 metai ir devyni mėnesiai.

Į užsakymą įeina porų šeimų, atstovaujamų pelėdomis, arba tikromis pelėdomis, taip pat pelėdomis.

„Subfamily Real“ pelėda (Striginae) apima

  • gentis Scoops (Otus) - tai penkiolika rūšių, kurių atstovai pasižymi neišsamiu veido disku, o taip pat gana didelėmis plunksnų "ausimis", plikomis ar atšiauriais šeriais su pirštais. Paukščiams būdinga rausva, rusvai arba pilkšva spalva su rausvu,
  • gentis Procesoriai - tai dvidešimt penkios plėšriųjų paukščių rūšys,
  • gentis Pelėda (Strih) - tai dvidešimt viena rūšis, kurios atstovai kūno ilgis yra nuo 30 iki 70 cm. Ši gentis neturi plunksnų ausų, o veido diskui būdinga gera apraiška. Plunksninis pūlingas, pilkšva arba rausvai dažyta rudos pestrino,
  • gentis Pelėdos (Vubo) - tai devyniolika rūšių, kurių atstovai yra naktiniai paukščiai su rausvai rusvos spalvos su pastebimu pestrinu. Ant galvos pusės yra plunksnų „ausys“. Vidutinis kūno ilgis svyruoja nuo 36 iki 75 cm,
  • gentis Neotropiniai pelėdos (Rulsatrih) - tai trijų rūšių plėšrieji paukščiai,
  • gentis Žuvų pelėdos (Socorelia) - tai trijų rūšių plėšrieji paukščiai,
  • gentis Žuvų pelėdos (Ketura) - tai trys rūšys, kurių atstovai turėtų būti įtraukti į didžiąją Vubo gentį,
  • gentis Baltos spalvos kaušeliai (Ptilorsis) - rūšies pora, kurios atstovai kartais priklauso „Otus“ genčiai,
  • gentis Kubos kaušas (Margarobijos) - viena rūšis, kuri sudaro monotipinę „Margabobyas“ gentį ir yra endeminė Kubai, t
  • gentis Vakarų Amerikos kaušas (Rsilossors) - vienintelė grobio paukščių rūšis, t
  • gentis Raguotas pelėda (Lorhostrikh) - monotipinė gentis, gyvenanti Pietų ir Centrinės Amerikos miškų zonose, t
  • gentis Afrikos raguotas pelėda (Jubula) - viena rūšis, kuri sudaro monotipinę Jubul gentį ir yra endeminė Afrikoje.

Į Asióninae apatinę grupę įeina

  • gentis Auskarai (Asio) - šešios rūšys, kurių atstovai turi aiškų veido diską, taip pat geltona arba oranžinė rainelė. Sparnai yra ilgi ir siauri, o viršuje - antrojo ir trečiojo skrydžio plunksnos. Vaizdas pasižymi didelėmis apertūromis, padengtomis odos asimetrišku sulenkimu. Paukščių kojos turi plunksną prie nagų dalies,
  • gentis Jamaikos kaušasarba Dryžuotas pelėda (Pseudossors) - 28–35 cm ilgio rūšys, turinčios rausvą plunksną ir gelsvai pilką snapą,
  • gentis Saliamono ilgagalvė pelėda (Nesasio) - rūšis, sudaranti monotipinę gentį, kuri anksčiau priklausė Eared Owls gentis.

„Surniinae“ pogrupis apima

  • gentis Adatų galvutės (Ninoh) - trisdešimt trys rūšys, kurių atstovai yra retos ir šerių formos plunksnos, sudarančios pirštų dangą. Paukščio ilgis svyruoja nuo 20 cm iki pusės metro. Apatinis žandikaulio kraštas išsiskiria savitu danties,
  • gentis Žvirbliai (Glaucidium) - trys rūšys, kurių atstovai turi mažą kūno dydį, trumpus sparnus ir ilgą uodegą. Veido diskui būdingas prastas vystymasis, „ausys“ nėra, mažos akys,
  • gentis Pėdos kojos (Aegolius) - penkios rūšys, kurių atstovai atrodo kaip pelėdos, tačiau turi tankiai plunksnų, trumpesnius blauzdus, ​​palyginti laisvas plunksnas, didesnę galvą ir gerai apibrėžtą veido diską,
  • gentis Sychi (Athene) - trys rūšys, kurių atstovai yra labiausiai atvirų kraštovaizdžių, miestų, kaimo vietovių, stepių zonų, pusiau dykumų ir dykumų gyventojai, taip pat bet kokios akmeninės vietovės,
  • gentis Miško pelėdos (Heteroglux) - rūšis, kurios atstovai per ketvirtį nuo metro yra būdingi labai mažam dydžiui ir ilgam kūnui. Sparno sritis yra padengta balta juostelėmis. Pagrindinius specifinius skirtumus atstovauja labai galingi pirštai, padengti balta spalva. Seksualinis dimorizmas yra lengvas,
  • gentis Hawk Owl (Surnija) - rūšis, kurios atstovai yra vidutinio dydžio ir ilgos uodegos, taip pat skirtingi akis ir geltonos spalvos snapą, nesant būdingų „ausų“. Vidutinis paukščių ilgis yra 35-43 cm, o sparnų ilgis - 60-80 cm.
  • gentis Sych-elf (Misrahtene) - rūšis, kurios atstovai buvo aprašyti jau 1861 m., o kūno ilgis taip pat skiriasi nuo 12-14 cm, o svoris apie 45 gramus. Kėbulo iškrovimas vertikalia kryptimi, santykinai didelė galva ir „ausų“ nebuvimas,
  • gentis Andų šoninės grįžimo pelėdos (Henogluch) - viena rūšis, kurios atstovams būdinga monotipinė gentis, t
  • gentis Papuanų pelėda (Urlohh) - rūšis, kurios atstovai yra monotipinės genties ir kurių vidutiniai dydžiai skiriasi nuo 30–33 cm ilgio, maža galva ir ilgoji uodegos dalis. Sparnai sutrumpinti su apvalinimu. Priekinis diskas yra baltas, tačiau jauni žmonės turi ryškesnę spalvą nei suaugusieji.

Taigi, įprasta, kad kiaulienos šeimai priskiriamos tik trys pagrindinės šeimos, kurios sujungia tris dešimtys genčių.

Platinimo sritis

Europoje ir Azijoje, taip pat Afrikoje ir Amerikoje pasiskirstė kaušeliai. „Splyushka“ genties atstovai tapo ypač populiarūs Europoje. Mūsų šalyje, be splyushkos, Tolimuosiuose Rytuose taip pat yra įprasti rytietiški ir apykaklės kaušeliai, o Vidurinėje Azijoje ir Kazachstano teritorijoje galima stebėti dykumų kaušą.

Tai įdomu! Žvirbliai yra įvairių biotopų atstovai, įskaitant taigą, taip pat dykumus ir atogrąžų miškų zonas, todėl tokie asmenys gyvena beveik visuose pasaulio žemynuose, išskyrus Australiją.

„Megasorses“ genties atstovai yra Šiaurės, Pietų ir Centrinės Amerikos gyventojai, o „Neyasyti“ yra plačiai paplitę Europoje, Šiaurės Afrikoje, taip pat Azijoje ir Amerikoje. Neotropiniai pelėdos gyvena Pietų ir Centrinės Amerikos miškuose, o žuvų pelėda - tik Azijos teritorija. Santykinai daug balto paviršiaus kaušų yra gana paplitę mūsų dienomis Afrikos gyventojai, o Pseudossors yra išskirtiniai Jamaikos salos gyventojai.

Pelėdos dieta

Pelėdos gyvena beveik visame pasaulyje, todėl tokių plėšriųjų paukščių maistas daugiausia yra gyvūninės kilmės, tačiau turi didelę rūšių įvairovę. Pelėdos, kaip didžiausi pelėdų atstovai, maitina tik šiltakraujį maistą, o reti Iglonogie asmenys mėgsta valgyti vabzdžius.

Be vandens, pelėda gali praleisti kelis mėnesius, o pakankamas skysčio kiekis grobio paukščio kūne yra aprūpintas šviežia grobio krauju. Pelėdos medžioja ir atitinkamai maitina tamsoje.

Didžiausių pelėda grupės atstovų išgavimą gali atstovauti ne labai didelės lapės, dribsniai ir graužikai, bet praktiškai bet kurie paukščiai. Pavyzdžiui, baltos spalvos pelėdos grobia daugiausia pelių, ėriukų, o ne per didelių erminų veislių, o namų pelėdos labai aktyviai valgo įvairius kenkėjus, įskaitant įvairius graužikus.

Svarbu! Reikėtų prisiminti, kad pelėdos niekada nevalgo, o žiemos laikotarpiu tokių plunksninių plėšrūnų maisto atsargos gaminamos tiesiogiai lizduose.

Maži elf sūnūs maitina tik vabzdžius, o pelėdos mityba yra neįtikėtinai įvairi. Sniego pelėdos kartu su pelėdomis mėgsta įsikurti šalia žmogaus gyvenamosios vietos, kur jos sunaikina daug kenksmingų graužikų.

Gamtos priešai

Основной причиной гибели сов принято считать недостаточность питания. Kai kuriais metais, kai bendras pelėdų medžiojamų graužikų ir kitų gyvūnų skaičius yra nereikšmingas, maždaug ketvirtadalis jaunų žmonių miršta. Be kitų dalykų, įvairių tipų pelėdos labai dažnai patiria tokių didelių paukščių, pavyzdžiui, pelkių, erelių ir auksinių erelių, plėšrūnų puolimą.

Svarbu! Poliarinių viščiukų lizdus sunaikina arktinės lapės, kurios valgo viščiukus ir kiaušinius, o skuas, turinčios galingų snapų ir gerai išvystytas nagus, kelia ypatingą grėsmę šios rūšies palikuonims.

Pagrindiniai pelėdų viščiukų priešai, kurie išeina arba skrenda iš savo lizdų, yra įvairūs mėsėdžių, įskaitant meškėnai, šeškai ir lapės. Tačiau šiuo metu didžiausias pelėda priešas yra žmogus, turintis žalingą poveikį paukščių buveinei mažinant medžius. Be kitų dalykų, pelėdos dažnai yra neteisėtos medžioklės objektas.

Gyventojų ir rūšių būklė

Nepaisant to, kad daugelis pelėdų rūšių duoda didelę naudą žmonėms ir sunaikina daug kenksmingų vabzdžių, taip pat graužikų, kai kurie šios šeimos nariai tapo gana reti, kuriuos sukėlė ribotas platinimo plotas ir jų perkėlimas iš pagrindinių natūralių buveinių. Iki šiol Arkties pelė, taip pat kai kurios kitos rūšys, buvo įrašytos į Raudonąją knygą ir Konvencijos II priedą.

Rūšių apsaugos būklė

Pūkų pelėda nėra viena iš rūšių, kurių egzistavimas yra grėsmingas, tačiau įprastų lizdų mažinimas yra rimtas pavojus. Rytų Europoje pastaraisiais dešimtmečiais dėl nepaaiškinamų priežasčių, sparnų pelėdų populiacija smarkiai sumažėjo. Rūšis beveik išnyko iš Baltijos šalių ir Baltarusijos, tapo retas Ukrainoje ir Moldovoje. Dabar tvartas yra įtrauktas į kelių Rytų Europos šalių raudonųjų knygų sąrašą.

Žiūrėti ir žmogų

Dažniausiai naminių paukščių pelėdos patenka į gyvenamąją patalpą, pastatomos palėpėse, ūkiniuose pastatuose, griuvėsiuose, bažnyčiose ir varpinėse. Nieko nėra, kad anglų kalba „barn owl“ yra verčiamas kaip „pelėda“. Miestuose, kuriuose visada yra daug žiurkių ir pelių, tvartiniai pelėdos visada yra lengva rasti sau. Be to, „miesto“ tvartiniai pelėdos naktį išmoko medžioti naktinius vabzdžius ir šikšnosparnius.

Kaip ir kitos pelėdų rūšys, žmonės visuomet elgėsi beždžionėmis su prietaringomis baimėmis, ypač dėl to, kad būtent jie dažniausiai susitiko šalia savo namų. Ir kaip ir kiti pelėdos, klėtis pelėdos buvo išminties simbolis. Laimei, dabar prietarai apie pelėdes yra išnykę, ir žmonės su šiais paukščiais elgiasi akivaizdžiai užuojautai. O kepurėlio vaidmuo kovojant su miesto graužikais yra akivaizdus ir niekas neginčija.

Pasiskirstymas ir buveinė

Pūkų pelėda yra vienas iš labiausiai paplitusių pasaulio paukščių. Jis randamas visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, ir daugelyje salų, įskaitant tolimas. Tačiau klėtis pelėda netoleruoja šalto šiaurinio klimato, taigi ji nėra Šiaurės ir Šiaurės Europos regionuose. Pūkų pelėda buvo sėkmingai įdiegta daugelyje atokių salų: Havajų, Seišelių, Naujosios Zelandijos. Vis dėlto 1949 m. Įdėjęs klėtis pelkės į Seišelius parodė, kaip trapus natūrali pusiausvyra ir kaip lengva ją sulaužyti. Faktas yra tai, kad Seišelių puokštė pradėjo medžioti ne tik žiurkes, bet ir endemines Seišelių krantines, kurių skaičius smarkiai mažėjo.

Didelio diapazono teritorijoje išskiriami daugiau kaip 30 rūšių tvartų.

Mūsų šalyje tvartas yra tik Kaliningrado srityje.

Skėtinė pelėda gyvena įvairiuose biotopuose, vengia tik tankių miškų. Tai viena iš nedaugelio paukščių rūšių, kurios naudojo žmogiškąją ekonominę veiklą miškų naikinimui ir žemės ūkio plėtrai, nes ji išplėtė aprūpinimą maistu ir leido platinti labai plačiai. Svirnas pelėda mielai šalia žmogaus būsto.

Mitybos ir maitinimo elgesys

Skėtinės pelkės dietos pagrindą sudaro įvairūs pelėms panašūs graužikai ir riešutai. Tačiau jis sugauna paukščius, įskaitant grobio paukščius, šikšnosparnius, varles ir vabzdžius. Medžioklės metu pelėda skrenda aplink savo domeną, nuolat keičiasi jo aukštis - aukštyn ir žemyn, arba laukia nukentėjusiojo nuo pasala. Plaktuko pelėda yra minkšta ir tyli, nes sparnai yra išdėstyti taip, kad skrydžio plunksnų galai užgesintų skrydžio garsą.

Pūkų pelėda nužudoma jos nagais, o po to, pasitraukdama iš jos ilgos kojos, ji sulaužoma su savo snapu. Jų kaklas yra toks mobilus, kad jie gali valgyti beveik be lenkimo per jų grobį. Pieno metu plunksnų veido diskų plunksnos visą laiką juda, kai burna yra atidaryta ir uždaryta, todėl atrodo, kad kepimo pelėdos nuolat valgo.

Vokalizavimas

Pūkinės pelėdos balsas - ypatingas nelygus „Heya“ - tai paukščio rusų vardo atsiradimas. Apskritai, labiausiai "kalbėjimo" klėtis pelėdos per lizdus. Šiuo metu jie paniekai arba susitraukia rėkimu ir šaukimu. Už veisimosi sezono, tvartų pelėdos paprastai yra tylos. Be balso skambučių, jie kartais užspaudžia savo sparnus arba nuoširdžiai atvėrė sparnus.

Gyvenimo būdas ir socialinė struktūra

Sniego pelėdos yra vienišos, bet grobio vietose jos gali būti laikomos mažose grupėse. Tai vienas iš labiausiai „naktinių“ pelėdų. Pelėda pelėda miegoti per dieną, ir naktį jie renkasi natūralią ar dirbtinę nišą: tuščiavidurį, skylę ar seną palėpę namuose. Paprastai jie gyvena sėdėdami, bet grobio stokos atveju („ne pelės metai“) jie gali pereiti į naują vietą.

Susitikimas su jo teritorinės nuosavybės įsibrovėju, tvarto pelėda skleidžia sparnus ir juos banguoja, artimai artindama priešą. Šiuo metu pelė spindi garsiai ir paspaudžia savo snapą. Pavojaus keliamas pavojus, pavyzdžiui, kitų pelėdų, nėra tvarto pelėda. Vietoj to jis skleidžia sparnus horizontalioje plokštumoje ir guli žemyn, tvirtai prispaustą plunksną. Jei toks demonstravimas nepadeda, tvarto pelėda gali užpulti priešą, nukritusį ant nugaros ir stulbinantis su nagais.

Kai žmogus artėja, tvartiniai pelenai paprastai pakyla aukštai ilgose kojose ir švelniai šypsosi, aktyviai judindami veido diskų plunksnas „grimasi“, o po to skrenda
Pūkinės pelėdos akys yra labai gerai išvystytos, puikiai matomos tiek tamsoje, tiek ryškioje šviesoje.

Gandai, kaip ir visi kiti pelėdos, taip pat yra gerai išvystyti. Ausys yra asimetriškai ant galvos šonų, kairė pusė yra virš, dešinė yra žemiau. Ši klausos aparato struktūra padeda paukščiams išgirsti potencialių aukų garsus iš skirtingų kampų. Trumpos storos plunksnos, suformuojančios priekinį diską, yra geri garso atspindžiai. Sniego pelėdos yra labai jautrios visiems garso signalams, o pernelyg garsiai skamba, jos uždengia ausų angas, turinčias savitą kištuką, uždengtą mažomis plunksnomis.

Gyvenimo trukmė

Pasak skambėjimo, tvartiniai pelėdos gali gyventi iki 18 metų amžiaus, tačiau jų vidutinė gyvenimo trukmė yra daug mažiau - apie 2 metus. Tačiau taip pat yra „čempionų“ rezultatai: Šiaurės Amerikoje 11 metų šešerius metus gyvavo tvartas, o Olandijoje ji gyveno lauko viščiukuose gamtoje iki 17 metų, o įrašų turėtojas buvo Anglijos viščiukas, kuris 22 metus gyveno nelaisvėje.

Gyvūnų laikymas Maskvos zoologijos sode

Mūsų zoologijos sode puoštos pelėdos gyvena paviljone „Night World“, kuris, žinoma, yra optimalus šiai rūšiai. Dabar joje yra 5 paukščiai. Ekspozicijoje jūs visada galite pamatyti 1 porą, likusią „poilsio“ ne parodų salėje, paukščiai keičiasi kasmet. Dauguma tvartinių pelėdų yra kilę iš gamtos. Vienas porų viščiukų dažnai veislių veislių, jie jau turėjo keturis jauniklius. Jie inkubuoja lizdus ir maitina viščiukus.

Zoologijos sodo vištienos dieta susideda iš 6 pelių kasdien.

Ekonominė vertė

Pelėda gamtoje yra tiesiog labai svarbi. Tokie plunksniniai plėšrūnai gali apriboti bendrą graužikų skaičių ir taip pat prisidėti prie aktyvių sergančių ar per silpnų paukščių naikinimo, kuris turi teigiamą poveikį bendram geno fondo veikimui.

Be kitų dalykų, tokie paukščiai masiškai platina visų rūšių vaisius ir įvairias augalų sėklas, palengvindami jų atsiskyrimą. Visų rūšių pelėdų pakratai priklauso vertingų organinių trąšų kategorijai. Pelėda yra nepaprastai gražus ir didžiulis paukštis, ir daugelis šeimos narių gali lengvai ir greitai prisitaikyti prie gyvenimo kartu su žmonėmis, todėl jie nusipelno būti populiarių ir gana populiarių egzotiškų gyvūnų kategorija.

Žiūrėti vaizdo įrašą: Liepsnotoji pelėda Tyto alba. Barn Owl (Rugpjūtis 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org