Gyvūnai

Trumpas ausys - mažytė žinduolė

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - labai įdomūs žinduoliai, turintys ploną kilnojamą odą ir ilgas užpakalines kojas. Jie gyvena vien tik Afrikoje. Gyvūnai gana seni, tačiau pirmą kartą mokslinėje literatūroje jie buvo aprašyti tik XIX a. Viduryje. Po 100 metų spaudoje pasirodė keletas trumpų pastabų apie jų biologiją, ir tik per pastaruosius dešimtmečius praturtėjo žinios apie džemperius, o mokslinis pasaulis pripažino, kad džemperiai yra tikrai unikalūs.

Prygunchikovye arba džemperiai (Macroscelididae) - Afrikos žinduolių šeima. Iš pradžių džemperiai kartu su kitais vabzdžiais gyvūnais buvo paskirti į Insectivora tvarką, vėliau jie buvo vertinami kaip tolimi kanopinių giminaičiai, tada jie buvo atvežti kartu su stulpais Menotyphla suborderyje. Šiuo metu dauguma biologų mano, kad jie yra nepriklausomi monotipiniai Macroscelidea atsiskyrimai, esantys netoli graužikų ir juodligių. Tačiau, atsižvelgiant į šiuolaikinius tyrimo metodus, vis daugiau mokslininkų linkę manyti, kad Macroscelidea, kaip dramblys, dievai, aardvorai, aukso mirtingieji ir tenreksai, priklauso senovės Afrikos žinduolių šakai - prie „Afroterei“ pertvarkos. Visi jie nusileido iš bendro protėvio, kuris prieš 60 metų gyveno Afrikoje.

Kur gyvena džemperiai?

Šie dieniniai ekstremalių gyvenamųjų patalpų gyventojai randami tik Afrikoje (išskyrus Vakarų Afriką ir Sacharą), kur jie užima įvairias buveines. Kai kurios rūšys renkasi dykumą, stepę ar savanną, kiti - akmenis krūmų lygumas, trečiasis - uolėtas, ketvirtasis - kalnų miško tankai.

Kaip atrodo džemperiai?

Iš išorės, džemperiai panašūs į didelius burbulus. Gyvūnų kūno ilgis kartu su galvute, priklausomai nuo rūšies, svyruoja nuo 10 iki 30 cm, jie sveria nuo 45 iki 500 gramų. Gyvūnų uodega yra ilga, beveik lygi kūno ilgiui, padengta trumpais plaukais. Kailis yra storas ir minkštas, su įvairiais pilkos ir rudos spalvos atspalviais.

Sakoma, kad Dievas, kurdamas džemperį, atrodė žaidęs transformatoriuose: jis paėmė nugaros galūnes iš kengūros, kūno ir uodegos iš žiurkės, o dramblys iš dramblio. Kai kurios rūšys taip pat turi skruostinius maišelius, tokius kaip žiurkėnai. Iš tikrųjų toks neįprastas savybių derinys yra labai tikslingas gyvūnų pritaikymas sudėtingoms gyvenimo sąlygoms.

Labiausiai stebinantis dalykas apie trumpiklį yra ilgas plonas tikrasis. Gyvūnai gali jį pakelti, nuleisti ir suktis. Toks neįprastas nosis padeda džemperiui puikiai pajusti grobį, kirminus ir kitus bestuburius.

Pailgos užpakalinės kojos su gana aukštais kulnais primena kengūros galūnes. Nors džemperių džemperiai yra ne taip gerai išvystyti, kaip ir bėgeliuose, daugelis rūšių keliauja ilgais atstumais, šiek tiek šokinėja. Galinės galūnės taip pat padeda pavojingiems gyvūnams - jie bėga nuo priešų ilgais šuoliais. Dėl ilgų kojų ir plataus kelio sistemos džemperiui sunku palikti toli už savo šalininkais - gyvačių ir mėsėdžių žinduolių. Tačiau įprastas metodas džemperiams judėti - vaikščioti ant keturių kojų.

Visi džemperiai turi ilgą liežuvį, kad jie galėtų išstumti už nosies viršūnės ir traukti mažus grobius į burną.

Hoopers yra gana geros prigimties būtybės. Kai jie yra paimti į rankas, jų labai gerai išvystyti dantys yra naudojami labai retai.

Įranga gyvenimo būdo džemperiams

Džemperiai daugiausia yra dieniniai, rodantys aktyvumą net karščiausiomis valandomis. Tai tik sausumos gyvūnai.

Džemperių dietą sudaro vorai, vabalai, centipedes, skruzdėlės, termitai, sliekai, vaisiai ir sėklos.

Gyvūnai turi gerai išvystytą kvapą. Skirtingose ​​rūšyse jie gali būti uodegos šaknies, krūtinės ar kojų padų. Kvapų liaukų paslaptis gyvūnai naudoja ne tik bendrauti su artimaisiais, bet taip pat leidžia žymėti kelius ir naršyti erdvėje.

Dauguma džemperių gali bendrauti naudodami garsus. Kai kurios rūšys skleidžia pyptelėjimus, pakabindamos jų užpakalines kojas ant žemės, kiti prikimba savo uodega ant pakratų. Jei sugriebsite trumpiklį, tai skleidžia staigius garsus.

„Proboscis“ šunų strypas

„Proboscis“ šunys (Rhynchocyon), kuriuose yra 3 rūšys, yra didžiausi šeimos nariai:

  1. Dėmėtas šunys (Rhynchocyon cirnei),
  2. Auksinis odos šuo (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peterso vėžys arba raudonųjų plaukų skrandis (Rhynchocyon petersi).

Šunų šunys gyvena Vidurio ir Rytų Afrikos slėnių ir kalnų miškuose. Kūno ilgis yra vidutiniškai 23-31 cm, svoris 400–440 g.

Paprastai šunys laikomi poromis. Kiekviena pora užima 1600–6000 kv. Nors šioms rūšims būdinga monogamija, sąveika poroje yra labai ribota. Moterys ir vyrai kartu praleidžia labai mažai laiko. Jie turi bendrą erdvę ir ją saugo atskirai: vyrai užtikrina, kad vyrai užsieniečiai neužpuola teritoriją, o moterys pašalina svetimas moteris.

Paprastai jie juda tam tikrais keliais, tiek savo, tiek ir kitų gyvūnų keliu. Aktyvus dienos metu ir naktį praleidžia lapų lizde miško grindyse.

Dieta daugiausia susideda iš skruzdėlių ir termitų, kurie mielai valgo kitus bestuburius. Auksiniai odos šunys beveik visą dieną praleidžia maistą. Kaip ir nosukhs, jie tai daro naudodami savo ilgą riedėjimo nosį. Kitos šios genties rūšys, be nosies, taip pat naudoja priekines kojeles ieškodami maisto, kuriame yra trys ilgos nagai. Žiedai padeda gyvūnams iškasti mažas kūgines skyles dirvožemyje.

„Rod“ auskarai su ilgomis ausimis

Elephantulus gentis apima:

  1. Trumpalaikis dramblio kaulo megztinis (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Edvardo dramblys Jumper (E.edwardii),
  3. Rocky Elephant Jumper (E. rupestris),
  4. Tamsus dramblio kaulo megztinis (E. fuscipes),
  5. Bušo dramblys (E. intufi),
  6. Auksaspalvis dramblio kaulo megztinis (E. myurus),
  7. „Revual“ dramblys (E. revoili),
  8. Zamzebijos dramblio kaulo megztinis (E. fuscus),
  9. Šiaurės Afrikos dramblys (E. rozeti),
  10. Raudonojo dramblio kaulo trumpiklis (E. rufescens).

Šios genties atstovai nėra dideli: kūno ilgis - 10-14 cm, uodega 10-16 cm, gyvūnų masė - 25-50 g.

Nešvarūs ir uolūs dramblių džemperiai dažniausiai gyvena uolėtose uolose ir akmenyse Pietų Afrikoje, Šiaurės Afrikos dramblys yra pusiau sausose kalnų buveinėse ekstremaliame šiaurės vakarų Afrikoje, kitos šios genties rūšys gyvena Pietų ir Rytų Afrikos stepėse ir savanose.

Valgykite daugiausia vabzdžius, augaliniai maisto produktai užima nedidelę dietos dalį.

Akmeninės ir krūmų džemperiai smėlio dirvožemyje pjauna prieglobstį seklioms burbulėms, arba, jei dirvožemis yra kietas, šiam tikslui naudokite graužikus.

Svarbų vaidmenį raudonojo dramblio džemperio gyvenime vaidina pėsčiųjų takai, kurie yra tęstiniai valomi tuneliai miško grindyse. Siekiant, kad gyvūnai galėtų važiuoti maksimaliu greičiu, takai turi būti laikomi puikiai. Kai gyvūnas turi pabėgti nuo plėšrūnų, net vienas nedidelis filialas gali tapti kliūtimi ir sukelti liūdnas pasekmes, todėl gyvūnai nepamirškia reguliariai valyti savo takelius. Maždaug 30% dienos šviesos valandų kiekvieną dieną dviračiais ima tikrinti jų kelio tinklą ir atstatyti tvarką - nukritę lapai, šakos ir kiti šiukšlių gyvūnai greitai išmeta priekines pėdas.

„Forest Forest“ veislės

Vienintelė genties rūšis (Petrodromus) yra keturių pirštų miško trumpiklis (Petrodromus tetradactylus). Rūšis yra vidutinio dydžio: kūno ilgis 16-22 cm, uodega - 13-19 cm, randamas subtropiniuose ir tropiniuose miškuose, Kenijos, Tanzanijos, Zambijos, Zimbabvės, Angolos ir kt.

Ši rūšis nesukuria lizdų, nesaugo ir negyvena urvuose. Kalbant apie raudoną dramblių trumpiklį, takai yra labai svarbūs šiai rūšiai.

Šeimos reikalai

Nors džemperiai atrodo kitaip ir gyvena įvairiose buveinėse, jų seksualinis elgesys yra gana panašus. Aukso ir aksomo pečių, keturių pirštų, uolų ir trumpo ausų džemperiai gyvena monogaminėse porose, bet kartu praleidžia mažai laiko. Tropikuose džemperiai per metus kelis kartus atneša palikuonis, o didelio platumoje veisimas tampa sezoniniu ir paprastai patenka į drėgną sezoną.

Priklausomai nuo rūšies, nėštumas trunka nuo 42 dienų (auksinių odos šunų) iki 57-65 dienų (raudoniems drambliams). Paukščiuose dažniausiai būna 1-2 kubeliai, o tik Šiaurės Afrikos megztinis ir dėmėtas šunų šuo dažnai duoda po tris kubelius. Kūdikiai gimsta jau padengtais kailiais ir gerai išvystyti. Tik trumpų ausų palikuonių palikuonys pirmąją gyvenimo dieną praleidžia lizdą, kitos rūšys beveik iš karto po gimimo pradeda sekti motiną visur. Moteris rūpinasi palikuonimis, kaip taisyklė, vien tik vyrai padeda jai mažai. Jau 1,5 metų amžiaus džemperiai pasiekia seksualinį brandą.

Natūraliomis sąlygomis džemperių amžius nėra pakankamai ilgas - vidutiniškai 2,5-3 metų, nelaisvėje jie gyvena šiek tiek ilgiau.

Gamtos apsauga

Auksinis stuburinis šuo, Peters proboscis šuo, „Revual elephant jumper“, yra tokioje būsenoje, kuri kelia baimę. Įspūdingas šuo, trumpas ausų trumpiklis, dramblys džemperis Edvardas ir uolų dramblys yra pažeidžiami. Aukso akies šunys ir keturių pirštų miško džemperiai Kenijos pakrantėse sugauti ir naudojami kaip maistas.

Tačiau didžiausią visų džemperių populiacijų grėsmę kelia miškų naikinimas. Tai bus baisus praradimas, jei po 50 milijonų metų jo egzistavimo, dėl jų buveinių sunaikinimo, džemperiai išnyks iš žemės paviršiaus.

Socialinis elgesys

Gyvūnai yra vieniši, poros visada formuojamos tik poravimosi laikotarpiu. Jei pora nesugriauna, tai visada yra priežastis - pvz., Mažas atskirų sklypų dydis, prieglaudų ar ribotų pašarų atsargų trūkumas. Bet net ir šiais atvejais, džemperiai gyvena toje pačioje teritorijoje, o ne bendrauja tarpusavyje. Tokia sistema gali būti vadinama latentinės partnerystės sistema: nėra individo bendradarbiavimo, visi gyvena pats

Gyvenimo istorija zoologijos sode

Bouncer turinio patirtis rodo, kad paukštidėje turi būti šilumos taškas - šildymas. Ši vieta po lempute yra aktyviai naudojama gyvūnams. Oras turi būti sausas. Į paros racioną turėtų būti įtraukti įvairūs pašarai, nes gyvūnai valgo šiek tiek, bet kiekvieną kartą skiriasi.

Džemperiai matomi paviljono „Naktinis pasaulis“ parodos patalpoje, kur pilama smėlio dirva ir šakos viršutinėje pakopoje. Elephant džemperiai gyvena kartu su Afrikos bendrabučiu. Kadangi gyvūnai naudojasi skirtingais paukščių paukščių lygiais, jie gerai sekasi. Anksčiau džemperiai taip pat gerai sekėsi su dryžuotomis pelėmis, o tarp gyvūnų nebuvo agresijos.

Paukštyje esantys pašarai yra specialiai įrengtuose puoduose. Dienos džemperių racione yra vabzdžių, vaisių, susmulkintų morkų, varškės, vėsių kiaušinių, susmulkintų riešutų, žalumynų (salotų, kiaulpienių, kopūstų), kūdikių maisto. Vanduo būtinai yra gausu. Valgydami šiek tiek trumpiklius, jie visada turi turėti šviežių maisto produktų.

Šiuo metu zoologijos sode nėra atstovaujama parodoje.

Tyrimas su šia rūšimi Maskvos zoologijos sode

1. G.V. Vakhrusheva, I.A. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995 "Trumpųjų ausų dramblys: laikymas ir veisimas nelaisvėje, dirbtinis kūdikių maitinimas", Moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 5 klausimas

2. S.V. Popovas, A.S. Popovas, 1995 "Ar turinio sąlygų pasikeitimas veikia trumpalaikių dramblių džemperių (Macroscelides proboscideus) elgesį?, Moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 5 klausimas

3. A.S. Popov, 1997 "Kai kurie trumpalaikių dramblių (Macroscelides proboscideus) elgesio ypatumai Maskvos zoologijos sodo ekspozicijoje", moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 9 klausimas

4. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 „Normalūs trumpagalvių dramblio kauliukų (Macroscelides proboscideus) svoriai vergijos sąlygomis“, moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 9-asis klausimas

5. S.V. Popovas, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovičius, 1998 „Gyvūnų veikla naktiniame pasaulyje“, moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 10 leidimas

6. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998 "Trumpalaikių dramblio kaulo džemperių elgsena formuojant poras", Moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 10 klausimas.

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 „Trumpųjų ausų džemperių šeimos grupės (Macroscelides proboscideus) kasdienės veiklos dinamika, Moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 11 klausimas

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 m. „Trumpalaikio klausos dramblių (Macroscelides proboscideus) replikavimas Maskvos zoologijos sode“, moksliniai tyrimai zoologijos parkuose, 16-asis klausimas

Išorinis trumpojo ausies trumpiklis

Trumpas ausies megztinis yra mažiausias tarp džemperių šeimos. Jo kūno ilgis yra ne didesnis kaip 12,5 cm.

Tačiau šių gyvūnų uodega yra gana ilga. Jo ilgis svyruoja nuo 9,7 iki 13,7 cm. Apskritai, galime pasakyti, kad trumpojo ausies megztinio išvaizda būdinga šeimos nariams, kuriuose ji yra.

Trumpas ausies megztinis (Macroscelides proboscideus).

Ypatingai išplėstas trumpo ausies trumpikliu būdingas plonas snukis. Lyginant su kitais džemperiais, gyvūno ausys yra suapvalintos daug stipresnės ir šiek tiek trumpesnės nei kitose šios genties atstovėse.

Pirmasis pirštas ant užpakalinių kojų turi nagą ir yra mažas. Kailis yra minkštas, storas ir gana ilgas.

Viršutinė kūno dalis yra oranžinė-geltona, šviesiai pilka, šviesiai purvina geltona, smėlio ruda arba juoda. Paprastai pilvas yra baltas arba pilkas.

Trumpai ausies megztinis, skirtingai nuo kitų šeimos narių, neturi būdingų ryškių žiedų aplink akis.

Trumpai ausų džemperis turi tris poras spenelių, o kaukolė pasižymi labai didelėmis kaulų klausos būgnomis. Šių bouncer dantų formulė yra 40. Įdomu tai, kad šio graužiko viršutinė pjūvis yra palyginti mažas. Šviesūs žiedai aplink akis, būdingi kitiems džemperiams, nėra. Uodega labai gerai apipjauta, o apatinėje pusėje yra išskirtinis kvapas.

Trumpas ausies džemperis

Trumpai ausų džemperiai gyvena pietų Afrikos pietvakarinės dalies pusiau dykumose ir savanose, gyvenančiose tokiose šalyse kaip Pietų Afrika, Pietų Botsvana ir Namibija. Bendras trumpo ausies megztinio pasiskirstymo plotas yra daugiau nei pusė milijono kvadratinių kilometrų.

Prygunchik apsigyvena krūmų savanose ir pusiau dykumose.

Trumpai ausies džemperiai daugiausia gyvena dieną ir yra aktyvūs net karštomis dienomis. Be to, šiuo metu šie gyvūnai mėgsta vartoti dulkių vonias arba pasimėgauti saulėje. Pakeitus savo kasdienės veiklos režimą ir ieškant maisto per trumpą ausų trumpiklį, gali kilti grėsmė tik dėl natūralių priešų, tarp kurių pagrindiniai yra įvairūs grobio paukščiai. Tokiu atveju, rodydamas veiklą ryškiai, trumpas ausies džemperis dienos metu pasislėps augmenijoje. Kaip prieglobstį, jie, kaip taisyklė, pasirenka tuščias burbulas, paliktas po kitų graužikų.

Trumpojo ausies džemperio gyvenimo būdas, gyvūnas taip pat veikia karštomis dienos valandomis, kai jį šildo saulė arba naudojasi dulkių voniomis.

Tačiau nereikėtų manyti, kad trumpo ausies megztinis gali gyventi tik kitų žmonių namuose. Jei nerandamas tinkamas laisvas butas, jis pats gali kasti duobę. Bet kokiu atveju smėlio dirvožemyje jie tai daro labai gerai. Jie taip pat mėgsta iškasti audinius netoli krūmų, ypač jų šaknų.

Paprastai trumpi ausų džemperiai vedo vienišą gyvenimo būdą ir, būdami natūraliomis sąlygomis, nori likti vieni. Ir tik poravimosi metu jie sujungiami poromis. Bendras džemperio užimamas plotas paprastai yra vienas kvadratinis kilometras.

Kaip džemperio prieglobstis yra tuščios graužikų ar urvų skylės, kurias paukštynė nupjauna smėlio dirvožemyje.

Truputį trumpo ausies trumpiklio

Šios rūšies tyrimo istorija šiek tiek primena pokštą. Tik ne gyvenimas-situacinis, bet mokslinis.

„Springboks“ sunaudoja nedidelį kiekį augalų maisto - augalų ūglių, šaknų ir uogų.

Kai šis gyvūnas buvo aptiktas Afrikos žemyno pietuose, biologai iš karto bandė nustatyti, kas jis buvo, kuris buvo gana natūralus noras. Bet kam jis atrodo? Apskritai, niekas kitas, išskyrus kitus tokius džemperius. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Trumpalaikiai džemperiai dažniausiai laikomi atskirai ir tik poravimosi metu - poromis.

Paleontologai nepaliko nuošalyje ir pasiūlė, kad džemperiai nėra primatai, nes jie yra senovės kūdikių artimi giminaičiai. Taigi, per trumpą laiką šoklys sugebėjo aplankyti gimines ir ežerus bei beždžiones ir arklius. Šis neapibrėžtumas akivaizdžiai neatitiko mokslinio pasaulio, o mokslininkai, turintys skirtingus požiūrius, nusprendė atskirti šiuos juokingus gyvūnus į atskirą, tik jiems priklausantį skyrių, kuriam buvo suteiktas lotyniškas pavadinimas Macroscelidae.

Veisimas trumpais ausimis

Natūraliose gyvenimo sąlygose trumpi ausų džemperiai veda vienišą gyvenimo būdą, nepaisant to, kad vergijos sąlygomis jie renkasi poros gyvenimo būdą. Veisimo sezonas tęsiasi rugpjūčio – rugsėjo mėn. Nėštumo trukmė yra maždaug 56-61 dienos. Šio laikotarpio pabaigoje moterys gimsta dviem jaunais, o retiau - viena. Moterys nėra patenkintos gimimo lizdais, o palikuonys gimsta įprasta urvuose ar pastogėse.

Cubs gimsta gerai išvystyta, padengta plaukais ir atviromis akimis. Vos kelios valandos po gimimo jie gali paleisti.

Pirmą kartą moterys maitina pieną iš karto po gimimo. Be to, jei gimsta du kubeliai, pirmojo maitinimas gali vykti tuo pačiu metu, kai gimsta antrasis. Gorguoti vaikai eina į vieną iš prieglaudų, kur jie ramiai sėdi. Įdomu tai, kad šiuo metu tėvai nėra pernelyg suinteresuoti savo palikuonimis. Vėliau jie ir toliau elgiasi panašiai, gyvena beveik vien tik savo labui ir tarsi pamiršdami, kad jie turi palikuonių.

Kalbant apie vaikus, jie siejasi su tokiu nepriekaištingu tėvų elgesiu ir sėdi šalia namo, tik retkarčiais paliekant pastogę, tyrinėdami aplinkinę erdvę ir degindami suaugusiųjų maistą. Kalbant apie tėvus, jie naudojasi kitomis poilsio vietomis. Ir jei judant per erdvę, jie suklumpa ant jų jaunų žmonių, tada nekreipkite dėmesio į juos.

Trumpojo ausies megztinio veisimo sezonas vyksta rugpjūčio – rugsėjo mėn.

Tačiau, arčiau dienos pabaigos, motina, tarsi prisimena, kad ji iš tikrųjų turi vaikų ir eina į namus, kad atliktų prigimtines pareigas, pavydžiai skuba šviesti jaunimą.

Tuo pačiu metu ji gali paimti bet kurio vaiko dantis, kurie pirmiausia į ją atvyksta, po to ji nuvilkia jį į prieglaudą ir dažnai ne tą, kurią patys pasirinko jaunimas.

Kai nedidelis megztinis atsiduria nepažįstamoje ūdoje, jis iš karto nueina iš ten ir paprastai susiduria su savo motina, kuri jau traukia kitą kubelį. Tada situacija kartojasi ir vaikai keletą kartų keičia vietas.

Moteris nesaugo palikuonių, grįžta į ją tik kartą per dieną, kad maitintų pieną.

Įdomu pažymėti, kad vykstant tokiems palikuoniams, moteriai pasireiškia retas entuziazmas ir šis „karuselė“ tęsiasi tol, kol šuniukai pavargsta ir atsisako.

Po to antrasis etapas prasideda jaunų žmonių gyvenime ir, jei anksčiau moterys jų nematė, dabar visi mamos bandymai palikti prieglaudą, kurią motina pasirinko savo palikuonims, griežtai slopinami budriai tėvui. Tiesa, po to, kai moterys sužino, kad ji įdėjo dalykų į šį klausimą, ji iš karto užauga šiam ugdymo aspektui, kurį jos vaikai nedelsdami naudoja.

Gamtoje trumpalaikių džemperių gyvenimo trukmė yra maža - 1-2 metai, nelaisvėje - iki 3 metų.

Po to motina turi tokią „fiksavimo idėją“ - maitina kūdikius. Ji pradeda artėti prie kubelių ir švelniai užsikimšo savo nosį į nugarą. Šis kubas tai reiškia kaip signalą pradėti valgyti ir ieško motinos spenelių, kuri yra po jos rankos. Motina laikosi kūdikiui būdingo kelio - ji sėdi, nuimdama priekinę pėdą. Tada pasirodo antrasis kubas ir, suradęs kitą spenelį, taip pat vartojamas maistui. Per visą šį laiką moterys sėdi su kojomis.

Ypatingas trumpo ausies trumpaplaukio kaukolės bruožas yra didelės kaulų klausos būgnai.

Kartais, po to, kai jauni žmonės atsibodo, jie pradeda energingai pakelti motinos burnos kampus ir masažuoti juos savo kojomis. Netrukus motina sutinka su palikuonių nuoširdumu, atveria savo burną, o vaikai pradeda valgyti motinos apnuogintą maistą. Gavę tokį gydymą, mažai trumpo ausų džemperiai persikelia į popietę, o motina grįžta į savo verslą. Po dviejų valandų kartojimas kartojamas dar kartą. Vienos nakties metu praleidžianti motina maitina savo palikuonis nuo keturių iki penkių kartų. Didėjant saulei, moteris vėl tiki, kad iki vakaro ji yra visiškai laisva nuo motinos priežiūros. Kalbant apie vyrų elgesį, jis visai nerodo jo palikuonių.

Padaugėjus palikuonių, moteris nustoja užtikrinti, kad jaunuoliai nepaliktų savo pastogės, nustotų juos vežti ir vis dažniau praleidžia maitinimą. Netrukus, norint gauti motinos pieną, nedideli trumpi ausų džemperiai turės dėti daug pastangų. Galų gale, moterys maitins kubelius tik vieną kartą per dieną.

Kai jaunuoliai auga, jų motina pradeda gydyti savo palikuonis vis labiau ir labiau vėsiai, o „išvyksta iš namų“.

Apie dvidešimtą gyvenimo dieną (bet ne anksčiau kaip šešioliktoji ir ne vėliau kaip dvidešimt penktoji) vaikai palieka pastogę ir pradeda suaugusiųjų gyvenimą. Gyvūnai pasiekia lytinį brendimą apie keturiasdešimt trečią gyvenimo dieną.

Trumpųjų ausų trumpikliu populiacijos statusas

1996 m. Trumpųjų ausų džemperiai buvo įtraukti į vadinamąjį Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos raudonąjį sąrašą, kuris gavo „pažeidžiamų rūšių“ statusą. Tačiau praėjus septyneriems metams šis sprendimas buvo patikslintas, o trumpikliu statusas buvo apibrėžiamas kaip „iš pavojaus“. Šis sprendimo persvarstymas susijęs su tuo, kad, nepaisant to, kad šių gyvūnų populiacijos tankis yra labai mažas, šios rūšies užimtos teritorijos yra labai didelės.

Gentis: Macroscelides Smith A., 1829 = trumpalaikiai megztiniai

Rūšis: Macroscelides proboscideus Shaw = trumpojo ausies [paprastas dramblio kaulo] megztinis, dramblys

Trumpai ausų džemperiai= Macroscelides A. Smith, 1829 m

Tik genties rūšyse: trumpos ausies džemperis -Macroscelides proboscideus Shaw, 1800.

Dydžiai yra maži (mažiausia šeima). Kūno ilgis yra 9,5–12,4 cm, uodegos ilgis - 9,7–13,7 cm. Išvaizda būdinga šeimai. Plonas snukis yra labai pailgos, ausys yra santykinai trumpesnės ir labiau apvalios nei kitose džemperių gentyse. Pirmasis pirštas ant galinių galūnių yra mažas ir turi nagą. Kailis yra ilgas, storas ir minkštas. Viršutinėje kūno dalyje yra smėlio rudos, šviesiai purvinas geltonos, šviesiai pilkos, oranžinės geltonos spalvos, kartais juodos spalvos, pilkos arba pilkos spalvos. Speneliai 3 poros. Kaukolė turi labai didelius kaulinius klausos būgnus. Dantų formulė = 40. Viršutinė pjūvis yra palyginti mažas.

Gyventojai yra dengiami tankiais krūmų lygumais su smėlio dirvožemiu. Veikla daugiausia yra kasdien, dažnai karštomis dienomis. Prieglobstis tarnauja kaip urvai, kuriuos gyvūnas paprastai krūva į krūmų šaknis, retiau - svetimi. Laikoma atskirai arba poromis. Jis maitina vabzdžius, daugiausia skruzdes ir termitus, taip pat kai kuriuos augalų objektus: šaknis, uogas. Naujagimių kubeliai yra gana dideli, atviros akys, kūnas padengtas plaukais.

Jis randamas Pietų Afrikoje (Cape Province) ir Pietvakarių Afrikoje.

Pietų Afrikoje gyvi nuostabūs gyvūnai - trumpi auskarai su dramblio kaulu (Macroscelides proboscideus). Kas jiems patinka? Taip, niekas. Dėl džemperių! Anksčiau jie buvo priskirti vabzdžių grupei, atsižvelgiant į artimųjų, grobių ir ežerų giminaičius. Bet tada mokslininkai nustatė, kad daugelyje vidinės organizacijos aspektų yra panašūs džemperiai. primatai! Ir jie pasiūlė juos paskelbti primityviais šio atskyrimo atstovais. Ir paleontologai teigė, kad jų struktūros džemperiai yra artimi senovinių kiaulių gyvūnų protėviams. Be abejo, įvairių požiūrių rėmėjai priėmė „Solomonijos“ sprendimą - paskirti „bouncer“ džemperius į atskirą skyrių, kuris gavo lotynišką pavadinimą Macroscelidae *.

Prieš kelerius metus mes užsukome į Maskvos zoologijos sodą. Viena žvilgsnis į juos buvo pakankamai gera nuotaika. Teisėjas už save - kūnas, dydis ir forma, panašūs į vištienos kiaušinį, kažkur tariamo juosmens srityje - santykinai didelės apvalios ausys, priešais - vėžį, judantį visą laiką, už uodegos, „siuvama“ yra aiškiai aukšta. Visa tai išlaiko ant plonų kojų - ilgas nugaros ir trumpas priekis. Norėdami koordinuoti įvairių dydžių galūnių judesius, džemperiai dažnai juda trimis kojomis, paspaudžiant vieną užpakalinę koją. Ir jei gyvūnas galvoja, kad ausį subraižys kojomis, jis gali baigtis ašaromis - kojos bus įstrigo ant nugaros ir ją galima paleisti tik nukritus ant jos pusės. Žodžiu „žvėris, kuris neegzistuoja“.

Iš pradžių, džemperiai mus džiugino - jie lengvai pasiekė poras, ir netrukus gimė pirmieji kūdikiai. Tokiems mažiems gyvūnams (tik apie 11 cm ilgio) džemperių nėštumas yra labai ilgas - du mėnesiai. Jie pagimdo tik vieną ar du kūdikius, bet didelius. Mažos tėvų kopijos, iš karto į kailius, su atviromis akimis ir gana drąsomis.

Mūsų pirmieji kubeliai saugiai augo. Ir tada prasidėjo problemos. Moterys vienas po kito pradėjo atsisakyti maitinti savo vaikus. Ir mes, zoologijos sodo darbuotojai, privalome tapti 8–10 g trupinių tėvais. Nereikia nė sakyti, kaip sudėtinga tai buvo! Pirmąsias kelias dienas mes maitinome juos kas 2 valandas, per 4 valandas pertrauka tik naktį. Tada pašarų skaičius buvo palaipsniui mažinamas. Bet galų gale, mes neturėjome patirties ir idėjos apie tai, kas įtraukta į šios prastai ištirtų rūšių tėvų pareigų kompleksą! Todėl tol, kol ne visada, slauga sėkmingai baigėsi. Ir kiekvieną kartą, kai buvo jausmas, kad jūs netekote kažko artimo. Nėra jokių argumentų, kurie, kaip jie sako, yra verti gauti tokį nusiminimą dėl „mažos pelės“, nepadėjo. Žinoma, tie gyvūnai, kurie išaugo, palaikė mūsų dvasią, bet supratome, kad tai pasibaigs blogai. Praktika rodo, kad ilgą laiką dirbtiniu šėrimu negalima išlaikyti jokios rūšies.

Mes nekaltiname „neatsargių“ motinų - mes supratome, kad negalime sukurti priimtinų sąlygų džemperiams. Todėl visą laiką eksperimentuodami, stengdamiesi, kad mūsų augintiniai būtų patogesni. Ir mūsų pastangos nebuvo veltui - moterys pagaliau „prisiminė“ apie savo tėvų pareigas ir pašalino šią sunkią naštą iš mūsų pečių.

Dabar mes turime galimybę stebėti „normalius“ santykius džemperių šeimoje. Turiu pasakyti, kad mums tai buvo šiek tiek netikėta.

Pirmą kartą patelė maitina veršį iš karto po gimimo - jei gimsta dvyniai, pirmasis vaikas gali būti maitinamas tuo pačiu metu, kai gimsta antrasis vaikas. Gerai maitinami vaikai eina į vieną iš prieglaudų ir ramiai sėdi ten. Šiuo metu tėvai ne iki brolių ir seserų - ne x kuria turbulentinį romantiką. Bet ateityje beveik visą dieną suaugusieji gyvūnai gyvena už save, tarsi pamiršdami apie vaikų egzistavimą. Tie, savo ruožtu, tai visiškai ramiai elgiasi - jie sėdi šalia namų, kartais palieka pastogę, tyrinėja erdvę ir degindami suaugusiųjų maistą. Suaugusieji pailsėję gyvūnai naudojasi kitomis neužimtomis prieglaudomis. Jei tuo metu jie paklūsta savo vaikams, jie elgiasi su jais kaip baldas.

Tačiau vėlyvą popietę, maždaug 17 val., Moteris „prisimena“, kad ji turi tam tikrų pareigų jaunajai kartai ir užima vaikų auginimą. Ji griebia vaiką, kuris po dantimis prispaustas prie kojų, bet kurioje kūno dalyje ir nuvilkdamas jį į namus, dažnai ne tas, kurį patys jauni žmonės pasirinko. Tada mažasis bounceris skubėja į savo mėgstamą prieglobstį, susitikdamas su mama ir broliu kelyje. Tada jie keičia vietas, ir jis jau iš motinos burnos žiūri į kitą kubą, kuris veikia namuose. Ir tai kartojama kelis kartus. Tokiu atveju moterys neišnyksta entuziazmo viskas įdėti į savo vietą, o jaunimas palaipsniui pavargsta ir atsiduria likimui. Nuo to momento jie yra namų areštuoti, o visi jų bandymai išeiti iš prieglaudos yra sustabdyti budriai motinai. Tiesa, atkurusi tvarką, ji praranda susidomėjimą šiuo ugdymo aspektu, kurį vaikai skuba naudoti. Tada moteris užima kitą problemą - kūdikiams reikia šerti. Ji artėja prie kubo ir švelniai prisiliečia prie nosies su nugara. Vaikas suvokia šį gestą kaip kvietimą vakarienei ir pradeda ieškoti motinos spenelių, esančių po rankomis. Moteris užima maitinimo padėtį - sėdi žemyn ir traukia priekinę koją į šoną. Kita vertus, prie jo pridedamas kitas kubas ir per kelias sekundes jie ramiai čiulpia pieną. Kartais, po valgio, jaunimas pradeda energingai laižyti ir masažuoti moters burnos kampus su jų kojomis. „Pajėgus įtikinti“, ji atveria savo burną, o vaikai valgo išpūstą. Po tokio „deserto“ maži džemperiai pailsės, o moteris eina apie savo verslą. Po dviejų valandų maitinimas kartojamas. Naktį moterys maitina savo palikuonis 4–5 kartus, o auštant ji vėl pradeda laikyti save be tėvų globos iki kito vakaro. Ir vyrai ir nerodo jokio susidomėjimo savo palikuonimis.

Kai šuniukai auga, motina pradeda vengti savo pareigų: ji nustoja vaikus, užtikrina, kad jie nepaliktų prieglaudos ir bando išeiti iš maitinimo. Maži trumpo ausų džemperiai turi stengtis gauti pieną iš savo motinos. 25 dienų amžiaus, vaikiškų džemperių pabaiga, o jauni gyvūnai yra pasirengę savarankiškam gyvenimui.

Taigi, kaip paaiškėjo, mes buvome ne geriausi tėvų globėjai, kurie buvo priblokšti šuniukų. Vėliau, kai teko dirbtinai šerti džemperius, stengėmės būti panašūs į jų lengvatas ir maitinti vaikus ne daugiau kaip penkis kartus per dieną ir tik mums patogiu laiku. Turiu pasakyti, kad ši naujovė naudinga visiems. Mums šėrimas nebėra sunki našta, o maži džemperiai yra mažiau linkę susirgti.

O.G. Ilchenko, G.V. Vahrusheva, Maskvos zoologijos sodas. Piešiniai V.Kostenko

Žiūrėti vaizdo įrašą: Barmenai Renginiams - Mobilus Baras, Šampano Taurių Piramidė, Kokteiliai (Spalio Mėn 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org