Gyvūnai

Didžiausias gepardo greitis, km

Pin
Send
Share
Send
Send


Gepardas (Acinonyx jubatus) yra greičiausias pasaulyje žinduolių.

Atrodo, kad maža tvarkinga galva, maža smakra, neįtikėtinai lengvi kaulai ir gražios ilgos kepenų kojos, sukurtos lengvai ir elegantiškai.

Didžiausias gepardo greitis (km / h) pasiekia daugiau nei 100.

Išvaizda Aprašymas

Cheetah yra katės šeimos atstovai, nors jie turi daug panašių savybių šunims. Pavyzdžiui, jų ligos dažniausiai būdingos šunims. Jie medžiojo ir sėdėjo kaip šunys. Ir vilna, kaip ir šuo.

Pagrindinis šio gyvūno kailis yra smėlio spalvos, padengtas juodomis dėmėmis (išskyrus pilvą). Ir naujagimiams kailiai paprastai yra tamsesni, o peleninė šlaunies spalva išilgai nugaros nuo kaklo iki uodegos.

Gepardo snukis yra labai gražus ir savotiškas. Šį žvėrį labai lengva atskirti juodomis juostomis, kurios nusileidžia nuo akių vidų beveik prie burnos kampų kraštų. Tai sukuria apgaulingą įspūdį, kad gyvūnas verkia. Šios juodos ašaros po jo akimis padeda jam padidinti savo regėjimą, sumažindamos jo aklumą nuo ryškios saulės šviesos.

Didelės šnervės gali padidinti organizmo deguonies suvartojimo kiekį, o padidėję plaučiai ir širdis suteikia galimybę efektyviai plisti visame kūne. Važiuojant, gepardo kvėpavimas tampa labai greitas ir pasiekia 60-150 kvėpavimą per 1 minutę.

Gepardo kūno ilgis siekia nuo 112 iki 135 cm, uodega - nuo 66 iki 84 cm. Suaugusiojo gepardo svoris gali viršyti 45 kg.

Įpročiai, panašumas su katėmis

Maksimalus gepardo greitis pasiekiamas dėl savo grakštumo.

Kaip gepardai kaip katės? Neaiškios tamsos dėmės ant jų odos primena katės kailio spalvą. Žemės paviršiuje šie gyvūnai, kaip katė, palieka pėdsakus. Jie taip pat mėgsta įveikti įvairius medžius.

Ir jie gali pasipriešinti kaip naminės katės, bet negali riaumoti, kaip pagrindinė katės šeimos gyvūnų dalis.

Didžiausias gepardo greitis pasiekiamas iš dalies dėl stiprių ir ilgų kojų. Be to, jo kojos, ginkluotos nagais, suteikia stiprią smūgį tokiu būdu, kad nukentėjusysis atsitraukia.

Stebėtina, kad šio galingo gyvūno garsai panašūs į šlykštus paukščius. Tiesa, jie girdimi beveik dviejų kilometrų atstumu. Tai leidžia gepardui kalbėti su savo vaikais ir giminaičiais.

Šie grakštūs, bet stiprūs gyvūnai yra gana minkšti ir taikūs. Kai gepardas yra patenkintas, jis pradeda blaškytis ir kirsti, kaip naminė katė. Cheetah taip pat gali būti sutvarkytas, jis labai greitai priprato prie žmonių.

Buveinės

Cheetah dabar gyvena Pietvakarių Azijoje ir Afrikoje. Azijoje mažos gepardų rūšys daugiausia yra koncentruotos Irane (šiaurėje), kur aplinkosaugininkai bando kažkaip apsaugoti juos ir užkirsti kelią jų skaičiaus sumažėjimui. Jie čia paprastai gyvena erdviuose rajonuose, kur yra ką valgyti. Paprastai gyvena atviresnėse vietose (pusiau dykumoje ir prerijoje).

Afrikoje jie sutelkti tik Namibijoje (savannoje). Šias vietas atstovauja tanki augmenija ir labiau kalnuota vietovė.

Maistas ir medžioklė

Gepardas iš esmės yra mėsėdžių. Iš esmės jo mityba susideda iš gazelių. Bet jis gali valgyti impala, paukščius, triušius ir jaunus vytinius. Ir jis turi savo savitumą - jis valgo tik savo grobį, ignoruoja negyvus gyvūnus, net jei jie neseniai mirė.

Įprasta medžioklės trukmė yra ankstyvas rytas ar vėlyvas vakaras. Šiuo metu jis vis dar nėra labai karštas, bet jau gana lengvas.

Medžioklės su gepardais sėkmė yra apie 50%.

Bėgant su neįtikėtinai dideliu greičiu, gepardas gauna didelę apkrovą ant kūno. Jo temperatūra tampa labai didelė. Todėl gepardas, gaudantis grobį, ilsisi.
Paprastai jis sėdi ant kalno, pasirinkdamas būsimą aukų. Rasti grobį, artėja prie jo 30 m atstumu ir tik tada pradeda veikti. Čia yra didžiausias gepardo greitis.

Jo nuostabūs sugebėjimai leidžia jums paspartinti iki 103 km / h per 3 sekundes. Tada, pasiekęs grobį, gepardas jį užmuša (svaigina ar įkvepia arteriją) su kaklu. Stebėtina, kad jei auka 30 sekundžių gali išlaikyti ir išvengti mirtinų įkandimų, gepardas ją išleidžia ir išlaisvina.

Nepaisant fantastiško medžioklės greičio ir įgūdžių, šis gyvūnas stengiasi išvengti didelių plėšrūnų. Jis vengia kovoti, kad išvengtų bet kokios žalos. Pagrindinis šio plėšrūno stiprumas yra greitis. Jis remiasi tik juo, o sužalojimas gali sumažinti jo greitį.

Paprastai gepardas greitai valgo. Taip yra dėl to, kad lėtėjimas gali sukelti maisto praradimą. Kova su kitais gyvūnais gali prarasti.

Kas leidžia šiam gyvūnui veikti taip greitai?

Gamta labai daug džiaugsmo suteikia šiam neįtikėtinai sparčiam gyvūnui: ilgos lieknas galūnės, plonas juosmuo, maža galva, giliai krūtinės ertmė ir stebėtinai lankstus nugaros keteros.

Didžiausias gepardo greitis gali siekti iki 114 km / h. Tokiu greičiu jis gali net iki 275 metrų važiuoti be vieno sustojimo. Dėl ilgo uodegos, geras papildomas balansas užtikrinamas staigiais posūkiais pilnu greičiu.

Cheetah didžiausiu greičiu gali paleisti ilgus 6 ir net 8 metrų šuolius. Iš esmės, didžiausias gepardo greitis (žemiau nuotrauka) atsiranda dėl unikalios kojų struktūros, panašesnės į šuns kojų, nei katės. Ilgas, stiprus nagai palaiko pusiausvyrą ir stabilumą važiavimo metu.

Greičio galimybės. Kas yra didžiausias gepardo greitis?

Per trumpą atstumą nė vienas pasaulio gyvūnas negali gaudyti gepardo. Eksperimentai rodo, kad per 4 sekundes jis gali paspartinti net 84 km / h, o „Ferrari“ automobilis gali pasiekti tą patį greitį per 5 sekundes. Ir tai nėra fenomenalių žvėrių galimybių riba: maksimalus gepardo greitis („Karštas šaltas“ yra žaidimas „Odnoklassniki“ svetainėje) vis dar yra 114 kilometrų per valandą.

Visa tai, turint tokius neįtikėtinus sugebėjimus, gepardas negali pasiekti rekordinių rezultatų ilgais atstumais. Jis praleidžia mažiau nei 0,5 sekundės (kiekvienam) savo ilgiems šuoliams (6-8 metrai), kai važiuoja.

Jo kvėpavimo dažnis yra iki 150 kartų per minutę. Žinoma, yra apgailėtini rezultatai: pora šimtų metrų važiuojant dideliu greičiu, gepardai gali nusilpti ir po to ilgą laiką ateiti į savo jausmus.

Gražus, nuostabus ir stiprus gyvūnas žavi savo lengvumu ir malonumu veikiant ir neįprastam gamtos grožiui.

Įranga greitam gyvūnų gepardui

Šio katės šeimos vyrai yra aprūpinti mažais, beveik nepastebimais šunimis. Tiesą sakant, ji turi gražią, nudažytą sidabro spalvą. Bet tik vaikystėje. Po to, kai kačiukai gimsta, arba po kelių savaičių, jų šunys išnyksta. Taip pat dingsta gebėjimas ištraukti nagus iš šių kūdikių. Dabar vietoj laipiojimo medžių jie sugeba greitai važiuoti. Ir šis gebėjimas yra labai svarbus būsimam suaugusiam bėgikui. Galų gale, tai yra nagai, suteikiantys gepardui galimybę neprarasti pusiausvyros jo bėgimo metu. Ir šitas sprinteris, palyginti su jo kūnu, turi labai ilgas lieknas. Čia jis yra tik Pietų Amerikos grizuotas vilkas, kuriame ši jų kūno dalis yra dar ilgesnė, gepardas turi labai įtemptą kūną, o jo nugarą pasižymi lankstumas. Uodega yra labai ilga ir padengta dėmėmis. Jo dėka šis gyvūnas gali labai staigiai apsisukti dideliu greičiu. Gepardo kojų struktūra leidžia jam peršokti labai dideliu greičiu šokinėjant, kurių ilgis siekia šešis metrus. Dėl visų šių unikalių galimybių šios gyvūnų rūšys laikomos sparčiausiai laukinių gyvūnų pasaulyje.

Bet gepardo kūno struktūra nėra viskas, ką šiam sprinteriui reikia greitai paleisti. Pagrindinė sąlyga yra kietas pagrindas po kojomis ir atviromis erdvėmis. Ir tada jis tikrai bus vežamas kaip sūkuris. Vos kelios sekundės ir šis žvėris jau veikia 65 km / h greičiu. Šiek tiek daugiau ir jo greitis jau artėja prie 115 km / h ženklo. Tiesa, neįtikėtina?! Tačiau toks ženklas gali pasiekti tik trumpais atstumais.

Greitis 100 metrų

2009 m. Rugsėjo mėn. Cincinnati zoologijos sode buvo surengta lenktynė, kurioje šios katės genties moteris tapo jos nugalėtoja. Sara, tai buvo šio mielos mažosios katės pavadinimas, buvo 100 metrų per 6,13 sekundės. Dėl to ji turėjo tris bandymus. Ir todėl, kad ji nenuklydo nuo maršruto, buvo naudojamas specialus masalas, panašus į tą, kuris buvo naudojamas šunų lenktynėse. Taigi aštuonerių metų moteris galėjo nutraukti ankstesnį įrašą, kurį prieš 8 metus nustatė Pietų Afrikos gepardas. Jei lyginsime jos greitį ir geriausio žmogaus bėgiko Usaino Bolto greitį, ji galėjo įveikti 100 metrų atstumą net 3 sekundes greičiau.

Gepardai yra labai geri medžiotojai. Jūs netgi galite pasakyti vieną iš geriausių. Ir visi, nes jie turi vieną išskirtinį pranašumą: jie turi galimybę greitai manevruoti. Gaudydamas savo grobį, gepardas gali labai apsisukti. Šiuo metu jos centripetinis pagreitis, jei jis išreiškiamas matematikos žodžiais, vystosi iki 13 m / s. Palyginimui: raketos paleidimo metu astronautas kelis kartus mažiau patiria perkrovą nei gepardas. Norint, kad į šoną atsitrenktų aštrus, šis medžiotojas turi turėti tvirtą sukibimą. Tai padeda jam labai stiprus nagus.

Žvelgiant į šias pastebėtas katinas, mokslininkai pastebėjo, kad vidutinė jų lenktynių trukmė yra apie 173 metrai. Tačiau yra kartų, kai jie turi persekioti savo grobį beveik pusę kilometro.

Kadangi nėra daug patikimų duomenų apie greitą „cheetah“ greitį, mokslininkai sukūrė specialų apykaklę su GPS moduliu. Be to, šis įrenginys turi pagreičio matuoklį ir giroskopus. Būtent šie prietaisai leido atskleisti šių gyvūnų greičio paslaptis. Ir dabar mes žinome, kad, norint tapti tobulu medžiotoju, gepardas nėra svarbus greitis ir gebėjimas paspartinti.

Anksčiau mokslininkai ištyrė tik tuos šio šeimos narius, kurie gyveno nelaisvėje. Naudojant masalą, jie buvo priversti bėgti į priekį, nesukeldami bet kur. Ir lauke, tiesa, yra priešingas. Laisvas gyvūnas per medžioklę važiuoti tiesia linija nebus. Štai kodėl specialios apykaklės buvo sukurtos siekiant nustatyti tikrąjį gepardų greitį.

Be to, tapo žinoma, kad užkandžiams, kurie laikomi nelaisvėje, judėjime dalyvaujančių raumenų masė (nugaros ir galūnės) sudaro apie 45% visos gyvūno kūno masės. Tie patys asmenys, gyvenantys gamtoje, šio rodiklio vertė yra daug didesnė. Tai daro juos įrašų turėtojais pagal tokius rodiklius kaip maksimalus galios tankis kilogramui kūno svorio.

Šios laukinės katės skiriasi nuo kitų giminaičių, nes jie mieliau eis po savo grobio, nei sėdėtų kažkur pasalą, laukdami tinkamo momento. Jų medžioklės principas yra toks: jie pirmiausia kreipiasi į auką arčiau ir arčiau, sumažindami atstumą tarp jų iki 10 metrų. Tuo pačiu metu jie nėra ypač paslėpti. Po to - trumpas lenktynės maksimaliu greičiu ir viskas, sugautas laimikis, medžioklė buvo sėkminga. Vykdant potencialią auka, gepardos greitis gali siekti 115 km / h. Ji jaučiasi lyg plaukiojanti virš žemės. Ir tai nenuostabu, nes per 2 sekundes jis išsivysto didesniu nei 1 formulės greičiu. Nenuostabu, kad jis laikomas sparčiausiai sausumos žinduolių gyvūnu.

Sub Cheetah

... povandeninis laivas „Los Andželas“ pagerino akustiką, bet netgi tai neleidžia pastebėti povandeninio laivo „Cheetah“, esančio daugiau nei dešimt kilometrų. Bet tai labai pavojinga. Kadangi branduolinis povandeninis laivas, kuris galėjo nepastebėti, gali atlikti savo kovos misiją be jokių kliūčių.

Taip pat verta paminėti, kad be gebėjimo artinti priešą beveik be triukšmo, šis „žvėris“ taip pat yra labai sunkus. Kovos arsenale yra daugiau nei keturiasdešimt ginklų: raketos (povandeninės, kruizinės raketos, torpedos) „Granat“, „Flurry“, „Waterfall“ ir „Wind“. Ir šis „žvėris“ gali būti nuo min.

2014 m. Pavasarį, atlikus profesinių įgūdžių konkurso rezultatus, „Cheetah“ gavo apdovanojimą Šiaurės laivyno vadui prilygstančią taurę.

Gepardas - aprašymas, struktūra, charakteristikos.

Gepardo kūnas yra pailgas, gana plonas ir grakštus, tačiau, nepaisant tariamo trapumo, žvėris turi gerai išvystytus raumenis. Žinduolio kojos yra ilgos, plonos ir stiprios, kojos ant kojų yra ne visai traukiamos vaikščiojant ir bėgant, o tai nėra būdinga katėms. Gepardo galva yra nedidelė, su mažomis apvaliomis ausimis.

Nuotrauka autorius: Vladimír Motyčka

Gepardo kūno ilgis svyruoja nuo 1,23 m iki 1,5 m, o uodegos ilgis gali siekti 63-75 cm, o aukštis ties ketera yra vidutiniškai 60-100 cm, o lazdelės svoris yra nuo 40 iki 65-70 kg.

Trumpas, gana retas gepardo kailis yra smėlio geltonos spalvos, visame odoje, išskyrus pilvą, tamsios, įvairių formų ir dydžių dėmės yra tolygiai išsklaidytos. Kartais galvos ir nykščio srityje yra savotiškas trumpų, kietų plaukų manevras. Ant veido, nuo vidinių akių kampų iki burnos, yra juodos juostos - „aštrūs ženklai“, kurie padeda gepardui geriau sutelkti akis į grobį medžioklės metu, taip pat sumažina riziką, kad ryškiai saulės šviesa bus apakinta.

Kur gepardas gyvena?

Gepardas yra tipiškas tokių natūralių vietovių, kaip dykumų ir savanos, atstovas. Gyvūnui patinka atviros vietovės. Gepardas gyvena daugiausia Afrikoje, tokiose šalyse kaip Alžyras, Angola, Beninas, Botsvana, Burkina Fasas, Kongo Demokratinė Respublika, Zambija, Zimbabvė, Kenija, Mozambikas, Namibija, Nigeris, Somalis ir Sudanas, taip pat Tanzanija, Togas, Uganda, Čadas, Etiopija, Centrinės Afrikos Respublika ir Pietų Afrika. Be to, plėšrūnai vėl buvo įtraukti į Svazilandą. Azijoje gepardas praktiškai naikinamas ir, jei jis įvyksta, jis yra labai mažose populiacijose (Irane).

Koks skirtumas tarp gepardo ir leopardo?

Leopardas ir gepardas yra gyvūnai, priklausantys žinduolių klasei, grobio tvarka, katės šeimai. Leopardas priklauso „Panther“ genties gepardui - į gepardų gentį. Tarp šių dviejų plėšrūnų yra keletas skirtumų:

  • Gepardų ir leopardų kūnas yra plonas, lankstus, uodega yra ilga. Gepardo kūno ilgis siekia 123-150 cm, leopardo kūno ilgis 91-180 cm, gepardo uodegos ilgis siekia 63-75 cm, leopardo uodega yra daug ilgesnė ir 75-110 cm.
  • Svarbus skirtumas tarp gepardo ir leopardo yra greitis, kuriuo gyvūnai važiuoja. Gepardas yra greitesnis už leopardą, o medžioti grobį - gepardas važiuoja iki 112 km / h greičiu. Leopardas pastebimai lėtesnis, jo greitis trumpais atstumais siekia 60 km / h.
  • Gepardas beveik niekada nemažina medžio, o leopardas turi tokį įprotį.
  • Leopardo žnyplės yra įtraukiamos, kaip ir visose katėse, gepardas turi iš dalies įtraukiamas nagus.
  • Gepardas yra dieninis plėšrūnas, o leopardas pageidauja būti aktyvus ryškiai ar naktį.
  • Medžioklė gepardui pakuotėje yra norma, o leopardas yra vienas plėšrūnas.
  • Gepardo veidui būdingos juodos juostelės, ašarinės žymės, kurios iš akių kampų eina į burną. „Leopard“ neturi tokių žymių.
  • Dėmės ant gepardo odos yra aiškios, tačiau nesudaro griežto piešinių kontūro. Leoparde, odos raštai paprastai yra surenkami į dėmes rozetėmis, o dėmės taip pat gali būti kietos.
  • „Leopard“ kubeliai gimsta su dėmėmis ant odos, gepardų kačiukai gimimo metu neturi dėmių.
  • Gepardo buveinė yra savana ir dykuma, o plėšrūnas mėgsta plokščias vietoves. Leopardas gyvena atogrąžų ir subtropiniuose miškuose, kalnuose, pakrantėse, upėse ir savanose.
  • Šiuolaikinė leopardo buveinė yra daug platesnė nei gepardo buveinė. Jei gepardas gyvena tik Afrikos šalyse ir tik keli gyventojai gyvena Irane, leopardas platinamas ne tik Afrikoje į pietus nuo Sacharos, bet ir Java ir Šri Lankos salose, Nepale, Indijoje, Pakistane, šiaurinėje ir pietinėje Kinijoje. Bhutanas, Bangladešas, Tolimuosiuose Rytuose netoli Rusijos, Kinijos ir Šiaurės Korėjos sienos, Azijos Azijoje (Iranas, Afganistanas, Turkmėnistanas, Azerbaidžanas, Armėnija, Turkija, Pakistanas, Rusijos Šiaurės Kaukaze), Arabijos pusiasalyje.

Kairysis gepardas, dešinė leopardas

Cheetah porūšis, nuotrauka ir vardas.

Šiuolaikinė klasifikacija nurodo 5 gepardų porūšius: keturi iš jų yra Afrikos gyventojai, vienas yra labai reti Azijoje. 2007 m. Duomenimis, Afrikos šalyse gyvena apie 4500 asmenų. Cheetah yra įtrauktas į IUCN (Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga) raudonąją knygą.

Afrikos gepardų porūšis:

  • Acinonyx jubatus hecki – ареал обитания охватывает страны Северо-Западной Африки и Сахары,
  • Acinonyx jubatus fearsoni распространен в Восточной Африке,
  • Acinonyx jubatus jubatus живет в Южной Африке,
  • Acinonyx jubatus soemmerringi – популяции подвида встречаются в Северо-Восточной Африке.

Азиатский подвид гепарда:

  • Азиатский гепард (лат. Acinonyx jubatus venaticus) обитает в Иране в провинциях Хорасан, Маркази и Фарс, но популяции этого подвида очень малочисленны. Возможно (факты не подтверждены), несколько особей обитают на территории Пакистана и Афганистана. Iš viso lauke yra ne daugiau kaip 10-60 asmenų. Zoologijos soduose gyvena 23 Azijos gepardai. Plėšrūnas skiriasi nuo Afrikos porūšių: jos kojos yra trumpesnės, kaklas yra galingesnis, oda yra storesnė.

Nuotrauka: Behnam Ghorbani

Nuotraukų autorius: N.Farid

Karališkoji geparda

Tarp tipiškų gepardų spalvų yra išimčių, kurias sukelia retos genetinės mutacijos. Pavyzdžiui, karališkoji gepardė yra tokia ypatinga spalva. Juodos juostelės palei savo nugarą, o šonuose puošia didelės dėmės, kurios kartais susilieja į vieną. Pirmą kartą tokį neįprastą odos modelį turintis žmogus buvo aptiktas 1926 m., Ir ilgą laiką mokslininkai teigė apie klasifikaciją, atsižvelgdami į šiuos gepardus dėl gepardo ir servalo hibridizacijos, ir netgi bandė karaliaus gepardą priskirti atskirai rūšiai. Tačiau genetika nutraukė prieštaravimus, kai 1981 m. Pietų Afrikoje esančiame Gvazdikių centre De Wildt centre pora paprastų gepardų pagimdė kubą su nestandartinėmis kailių spalvomis. Karališkieji gepardai puikiai susilieja su savo broliais, kurie turi tipišką modelį ant odos, o gimsta sveiki ir visavertės palikuonys.

Nuotrauka: Ashleyflashley

Kitos gepardo spalvos.

Tarp cheetahų yra ir kitų mutacijų nukrypimų. Laukiniai mokslininkai pastebėjo plėšrūnus su visomis spalvomis, tarp jų:

  • Baltosios albinosų gepardai,
  • Juoda gepardai su vos matomu dėmių kontūru (ši mutacija vadinama melanizmu),
  • Raudonieji gepardai su aukso plaukuotais kailiais ir tamsiai raudonomis dėmėmis,
  • Kepenėlės su šviesiai geltonos arba geltonos rudos spalvos kailiais, padengtos šviesiai raudonomis dėmėmis.

Kartais gepardo kailis yra labai nuobodus ir išblukęs, ypač kai kuriose dykumos zonose: tikėtina, kad toks niuansas slypi užmaskavimo veiksniu ir maksimaliu žmonių prisitaikymu prie pragyvenimo pagal degančius saulės spindulius.

Kaip medžioti gepardas?

Pagal gyvenimo būdą, gepardas yra plėšrūnas, pirmenybę teikiantis aktyviam dienos šviesos laikui. Medžioklei gyvūnas paprastai pasirenka atvėsti ryto ar vakaro laiką, bet visada prieš sutemą, nes jis dažniausiai stebi grobį ne kvapu, bet vizualiai. Naktį gepardas medžioja labai retai.

Nuotrauka: Václav John

Labai neįprastas būdas medžioti gepardą: skirtingai nuo kitų kačių atstovų, šis gyvūnas neužpuola potencialiai nukentėjusiajai nuo pasala, bet sugauna jį, nes jis yra labai greitas ir ilgas šuolis. Chetos persekiojimo procese galima greitai pakeisti judėjimo trajektoriją ir dažnai naudoja tokį manevrą, kad suklaidintų auka. Šis gepardo medžioklės metodas priklauso nuo buveinės, nes atvira vietovė praktiškai nereiškia sąlygų prieglaudoms, todėl gyvūnas turi organizuoti sprinto važiavimus, kad jis būtų gyvas. Gepardas nukenčia auka rankomis, ir tik tada smaugia. Didžiausias gepardo greitis gali siekti 112 km / h. Nepaisant didelio plaučių kiekio, net jis negali susidoroti su greitu greičiu, kai važiuoja, ir praleidžia daug energijos, gepardas tampa labai pavargęs. Štai kodėl beveik pusė medžioklės žygių baigiasi nesėkme: jei plėšrūnas pirmoje 200–300 metrų nepasiekia nukentėjusiojo, tai paprasčiausiai sustabdo persekiojimą.

Kas gepardas valgo?

Pagrindinė medžioklės gepardos tema yra naminių gyvūnų atstovai: zebrai, impalas, grobės, gazelės. Plėšrūnas nebus atsisakęs valgyti kiškius, o grupėje medžioti trys gepardai sėkmingai laimėjo kovą su dideliu ir stipriais stručiais. Stebėtina, kad gepardai niekada nevalgo mėsos, o po valgio jie retai grįžta į grobį, pirmenybę teikia medžioklei šviežią auka, nors kartais paslėpti savo pietus krūmuose, kur yra liekanų, leopardų ir net liūtų.

Veisimas gepardais.

Rutono metu vyrų gepardai sudaro mažas grupes, paprastai susidedančias iš 2-4 asmenų. Dažniausiai tokį ikimokyklinį aljansą sudaro lytiškai subrendę sūnūs broliai iš tos pačios pakratos. Šis giminaičių klanas saugo teritoriją nuo kitų vyrų įsiskverbimo, kuriame yra potencialių moterų partnerių.

Moteriškasis gepardas sugeba atkurti pilnaverčius palikuonius 2–2,5 metų amžiaus, nors pirmasis ūgis pasireiškia daug anksčiau - 19-21 mėnesių amžiaus. Šių plėšrūnų atkūrimo sezoniškumas yra silpnas. Tačiau rytinėje Afrikoje gyvenantys asmenys gimsta kūdikiams daugiausia nuo sausio iki rugpjūčio, o Pietų Afrikos geparduose kačiukai pasirodo nuo lapkričio iki kovo.

Autoriaus nuotrauka: Lukas Kaffer

Moteriškos gepardos nėštumas trunka nuo 85 iki 95 dienų, todėl gimsta nuo 2 iki 4–5 kačiukų. Cheetah kubeliai gimsta aklai ir visiškai bejėgiai. Tik po 10-14 dienų kūdikių akys atidarytos. Mažų gepardų plaukai yra gana ilgi ir skiriasi pilkai mėlynos spalvos atspalvyje, būdingos odos dėmės atsiranda vėliau. Kūdikiai turi mažą juodos rudos spalvos manevrą, o uodegos galas puošia tamsia puokštė: šie identifikavimo ženklai išnyksta apie 3-4 mėnesius. Beveik metus, o kartais ir daugiau (kol jie išmoko medžioti savarankiškai) Gėrimo kubeliai yra šalia rūpestingos motinos, prižiūrimi jos budriai, tačiau tėvas nedalyvauja geparde auginant jų palikuonis.

Autoriaus nuotrauka: Milan Kořínek

Gepardų nelaisvėje turinys.

Cheetah - gyvūnas, kurį sunku laikyti nelaisvėje. Nepaisant jų ištvermės, šie kačių kailiai yra pažeidžiami grimzlėmis, per dideliu drėgnumu ir staigiais temperatūros pokyčiais. Rudenį ir pavasarį gepardai dažnai kenčia nuo kvėpavimo takų ir virusinių ligų, todėl jie stengiasi skiepyti gyvūnus zoologijos sode.

Gepardas labai draugiškas žmogui, labai susijaudinęs ir nerimauja dėl svetimų žmonių buvimo, kuris gali sukelti tragediją, jei asmuo, kuris visiškai nežinomas plėšrūnui, maitina ir maitina.

Žiūrėti vaizdo įrašą: How Search Works (Sausis 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org