Pin
Send
Share
Send
Send


Šių uolienų populiacija sparčiai mažėja. Todėl Rusijoje Atlanto vėžys yra saugomas. Raudona knyga, kurioje šie gyvūnai yra, bando užkirsti kelią unikalaus porūšio išnykimui. Didelės vėžio skrotelės yra paskelbtos saugomomis.

Jūros gyvūno populiacijoje yra išsibarsčiusių, prastai kontaktuojamų bandų. Jų skaičius smarkiai sumažėjo dėl nekontroliuojamos komercinės žvejybos. Iš 25 000 galvijų liko apie 4000 gyvūnų.

Atlanto vėžių aprašymas

Informacija apie šiuos Arkties milžinus yra labai ribota. Walruses yra dideli gyvūnai su rudos rudos spalvos oda. 3-4 metrų vyrų svoris yra apie 2 tonos, o moterims, auginančioms iki 2,6 metrų, artėja prie tonos. Dideli žinduoliai turi mažą galvą su plačiu snukiu ir mažomis akimis.

Viršutinė žandikaulė yra dekoruota dviem galingomis šunimis iki 35-50 cm ilgio. Plyšiai lengvai pripučia ledą. Jie padeda nepatogiam gyvūnui lipti į ledą iš jūros. Puodai yra ginklas prieš oponentus ir apsauga nuo priešų. Paprastai riešutai yra persmelkti poliarinių lokių.

Galingas Atlanto vėžys, kurio nuotrauka nėra lengva padaryti, turi kitą išradingą prietaisą - šiaudų spalvos ūsus. Jie sudaro šimtus kietų plaukų. Plaukai yra stori, pavyzdžiui, paukščio plunksnų plunksnos, jautrūs kaip pirštai. Jų dėka vėžiai išskiria net mažiausius daiktus ir lengvai suranda moliuskus, rūkytus vandenyno dugne.

Išoriškai Atlanto vėžiai atrodo visiškai nepatrauklūs. Jo aprašymas yra toks: kankus, pasenęs kūnas ant uolų paplūdimio, apsuptas riebalų raukšlių ir gilių randų, atneša aštrią kvapą, mažas akis, pripildytas krauju. Suaugusiųjų vytelių kūnas yra išteptas retais, kietais plaukais, o jaunasis augimas apgaubia tankius, tamsiai rudus plaukus.

Sausumoje Atlanto vėžys yra nepatogus, jis juda sunkiai, eina per visus keturis papuošalus. O vandenyje jis jaučiasi puikiai, lengvai sklandantis vandens stulpelyje. Matyt, būtent dėl ​​šios priežasties jis daugiausia slypi ant uolų paplūdimio, ir jis aktyviai juda jūros vandenyse.

Moliuskai ir vėžiagyviai yra pagrindinis galingos žvėries maistas. Nors tai atsitinka, jis užpuolė kūdikių plombą. Milžiniškas gyvūnas jaučiasi pilnas, valgo 35-50 kg maisto.

Poravimosi sezonas ir veisimas

Atlantinio vėžio gyvavimo trukmė yra 45 metai. Jis pamažu auga. Seksualinis brendimas yra 6–10 metų. „Walruses“ gali ne tik pasiduoti, įsitaisyti, prisegti, prisijungti, bet ir žievę.

Stiprus žvėrys yra gana muzikiniai. Jų muzikalumas yra ryškiausias poravimosi sezone. Sausio-balandžio mėn. Poravimas milžinuose vyksta gegužės ir birželio mėn. Moteris 12 mėnesių turi vaisių.

„Cubs“ su jais pasirodo kas kartą per porą metų. Galų gale, motina turi maitinti šuniuką iki dvejų metų. Ir vyriški vyrai gyvena su motina iki 5 metų. Moteris niekada neišeina iš bandos (iš esmės ji sudaro ir su moterimis sudaro veršelius).

Buveinės

Walruses gyvena išleidžiamuose ledo laukuose, dreifuojančiame medyje, atvirame vandenyje. Gyvenimui jie pasirenka 20-30 metrų gylio vandenis. Jie nori, kad prieglaudos būtų ant ledo ir uolų. Jų metinė migracija yra dėl ledo judėjimo. Pakilę į dreifuojančią ledinę, jie plaukė, tarsi jūros laive, į įprastines buveines, kuriose, pasirinkę žemę, jie nugaišo.

Platinimo sritis

Šie pūsleliai gyvena palei Barenco ir Kara jūrą. Jie pasirinko įlankas, lagūnas ir lūpas, kurios sumažino daugelio salų krantus šiame regione. Ledo ir pakrantės rookeries porūšiai, išsklaidyti Franz Josef žemėje.

Į šiaurės rytus Novaja Zemlyos kraštas yra vieta, kurioje gyveno Atlanto vėžiai, ir ten visuomet grįžta. Rytiniame Karos jūros regione nerandama. Jis organizuoja savo buveines Baltojoje jūroje, Kanino pusiasalyje, Kolgujevo ir Vaigacho salose.

Jis taip pat mėgsta rytinę Kanados Arkties pakrantę. Šiame regione Hudsono įlankoje ir Frobisherio įlankoje bei Foxo įlankoje, Baffin žemėje, Devono sala tapo jo buvimo vieta. Labiau retai pasitaiko brandinimo Arkties salose, kurios yra į vakarus nuo Barrow sąsiaurio. Jie gyveno Baffin jūra, Grenlandija, nuo Vakarų pakrantės, Davis sąsiaurio vandenys.

Europos Atlanto vandenynas suteikė Šiaurės Islandijos dreifuojančio ledo, lūpų ir lagūnų, einančių iki Spitsbergeno. Norvegija iš šiaurinės pakrantės apsaugotų asmenų.

Apriboti priežastis

Galingojo žvėries gyventojai smarkiai sumažėjo dėl padidėjusios žvejybos. Ypač smarkiai nukentėjo Atlanto vėžys, gyvenantis Kara jūroje. Pinnipeds buvo žiauriai sunaikinti XIX a. Kai kuriuose regionuose jie buvo visiškai sunaikinti. Kanados Arkties, Grenlandijos ir Svalbardo gyventojai patyrė didžiausią naikinimą.

Šiais laikais žvėrių skaičius riboja greitą žmonių ekonomiką. Ypač naftos ir dujų įmonių, dalyvaujančių kuriant naujas sritis, pradžia. Jie katastrofiškai užteršia Atlanto gigantų natūralias buveines, pašalindamos jas iš apgyvendintų teritorijų. Mažai potencialo porūšis yra sunku atsispirti netinkamoms žvejybos apkrovoms ir kitiems antropogeniniams aspektams.

Riešutai veikia 10 rūšių helmintų. Mokslininkai neapibrėžė ligonių ir mirties priežasčių. Killer banginiai ir poliariniai lokiai laikomi natūraliais gyventojų priešais.

„Atlantic Walrus“ aprašymas

Didelis jūros gyvūnas turi labai storą odą. Viršutinės vytelių viršūnės yra labai išsivysčiusios, pailgos ir nukreiptos žemyn. Labai platus veidas sėdi su storais ir sunkiais, daugialypiais šeriais-ūsais (vibris). Tokių ūsų skaičius ant viršutinės lūpos dažnai yra 300-700 vienetų. Išorinės ausys visiškai nėra, akys yra mažos.

Išvaizda

Valkšnių ilgis ilgainiui pasiekia pusę metro. Tokie rankšluosčiai turi praktinį tikslą, gali lengvai įsiskverbti į ledą, jie leidžia apsaugoti teritoriją ir jų bendruosius gentis iš daugelio priešų. Be kitų dalykų, su jų šunimis, vėžiai gali lengvai įsiskverbti į net didelių baltųjų lokių lokius. Suaugusio vėžio vaisius yra labai raukšlėtas ir gana storas, būdingas penkiolikos centimetrų riebalų sluoksnis. Atlantinės vėžio odos padengtos trumpais ir gretimais rudais arba gelsvai rudais plaukais, kurių skaičius žymiai mažėja su amžiumi.

Tai įdomu! Atlanto vėžys yra unikalus Barenco jūros ekologinio regiono, įtraukto į Rusijos Federacijos Raudonąją knygą, rūšis.

Seniausiuose porūšių „Atlantic walrus“ atstovai beveik visiškai plika ir gana sąžininga oda. Gyvūnų galūnės yra labai gerai pritaikytos judėti žemėje ir turi skambėjimą, todėl valgyklai negali nuskaityti, bet vaikščioti. Užpakalinės pradinės rūšies uodegos dalis.

Gyvenimo būdas, elgesys

Atlantinių riešutų porūšių atstovai nori susivienyti į skirtingų skaičių bandas. Pelastiniai kojos, gyvenantys kartu, stengiasi aktyviai padėti vieni kitiems, taip pat apsaugoti savo silpniausius ir jauniausius giminaičius nuo natūralių priešų išpuolių. Kai dauguma tokių bandų gyvūnų tiesiog pailsės ar miega, visų saugumą užtikrina vadinamieji apsaugai. Tik artėjant bet kokiam pavojui, šie sargybiniai garsiai riaumoja visą teritoriją.

Tai įdomu! Pasak mokslininkų, daugelio pastabų metu buvo galima įrodyti, kad, turėdamas puikų klausymą, moteris gali išgirsti savo kubo skambutį net dviejų kilometrų atstumu.

Akivaizdu, kad derlingumas ir nepaprastumas yra puikiai išgirsti, puikus kvapas ir gerai išvystytas regėjimas. Pinniped atstovai žino, kaip plaukti puikiai ir yra pakankamai draugiški, tačiau prireikus jie gali nuskęsti žvejybos laivą.

Buveinė

Kaip įmanoma tiksliau, šiuo metu nėra lengva apskaičiuoti bendrą Atlanto vėžiagyvių porūšių atstovų skaičių, tačiau greičiausiai šiuo metu jis neviršija dvidešimt tūkstančių asmenų. Ši retoji populiacija išplito iš Arkties Kanados, Spitsbergeno, Grenlandijos ir Vakarų Rusijos Arkties regiono.

Būtent remiantis dideliu geografiniu pasiskirstymu ir moksliniais duomenimis apie visus judėjimus buvo galima daryti prielaidą, kad egzistuoja tik aštuonios gyvūnų pogrupiai, iš kurių penkios yra vakarų ir trys Grenlandijos teritorijos rytinėje dalyje. Kartais toks prikibęs gyvūnas patenka į Baltosios jūros vandenis.

Tai įdomu! Metiniame režime vėžiai sugeba migruoti kartu su dideliu ledu, todėl jie persikelia į dreifuojančius ledus, plaukti į juos į norimą vietą, o tada eiti į žemę, kur jie verčiasi.

Anksčiau Atlanto vėžių porūšių atstovai užėmė ribas, kurios ištempė į pietus nuo Cape Cod teritorijos. Pakankamai dideliu skaičiumi užsikabinęs gyvūnas buvo rastas Šv. Lauryno įlankos vandenyse. 2006 m. Pavasarį į Kanados įstatymą dėl grėsmingų rūšių buvo įtraukta Atlanto vytelių šiaurės vakarų populiacija.

Atlanto riešutų mityba

Atlantinių vėžių porūšių atstovų maitinimo procesas yra beveik pastovus. Jų racioną sudaro dugniniai moliuskai, kuriuos labai lengvai sugauna jaunikliai. Kalnai su savo ilgais ir gana galingais rankšluosčiais apgaubia purviną rezervuaro dugną, todėl vanduo pripildomas šimtais mažų korpusų.

Surinktos kriauklės vynuogės prilipusios prie pleistrų, o po to labai galingų judesių pagalba jie trinamas. Likę apvalkalo fragmentai patenka į dugną, o moliuskai lieka plūduriuojami ant vandens paviršiaus. Juos labai aktyviai valgo vaikai. Be to, maistui naudojami įvairūs vėžiagyviai ir kirminai.

Tai įdomu! Turtinga mityba yra būtina norint palaikyti gyvybiškai svarbias kūno funkcijas, taip pat sukurti pakankamą poodinio riebalų kiekį, kuris yra svarbus apsaugant nuo hipotermijos ir plaukimo.

Žuvys nėra vertinamos paukščių gyvūnų, todėl toks pašaras yra labai retas, tik per didelių problemų, susijusių su maistu, laikotarpiu. Atlantiniai vėžiai visai nepažeidžia storų odos griovių ir raiščių. Mokslininkai dokumentavo atvejus, kai didieji kojiniai užpuolė narvarus ir ruonius.

Dauginimasis ir palikuonys

Atlantiniai vėžiai visiškai subręsta tik penkerių ar šešerių metų amžiaus, o aktyvūs poravimosi laikotarpiai tokiuose kiaulytėse yra balandžio ir gegužės mėnesiais.

Būtent per šį laikotarpį vyrai, anksčiau išryškėję savo mylinčiajam taikui, tapo gana agresyvūs, todėl jie dažnai kovoja vienas su kitu dėl moterų, naudodamiesi šiais tikslais dideliais ir gerai išvystytais papuošimais. Žinoma, lytiškai subrendusios moterys savo seksualiniams partneriams pasirenka tik stipriausius ir aktyviausius vyrus.

Vidutinė žolelių nėštumo trukmė trunka ne ilgiau kaip 340-370 dienų, po to gimsta tik vienas, bet gana didelis dydis. Ypač retais atvejais gimsta dvyniai.. Naujagimio atlantinių riešutų kūno ilgis yra maždaug vienas metras, vidutinis svoris 28-30 kg. Nuo pat pirmųjų savo gyvenimo dienų vaikai mokosi plaukti. Per pirmuosius metus vėžiai maitina tik motinos pieną, ir tik po to jie įgyja gebėjimą valgyti suaugusiesiems skirtus valgius.

Visiškai visi velniukai turi labai gerai išvystytus motinos instinktus, todėl jie gali savavališkai apsaugoti savo jaunimą bet kokio pavojaus atveju. Remiantis stebėjimais, apskritai, Atlanto vėžiagyvių patelės yra labai švelnios ir rūpestingos motinos. Maždaug iki trejų metų amžiaus, kai jaunuoliai pasirodo jaunikliams, jaunuoliai beveik visada būna šalia savo tėvų. Tik trejų metų amžiuje aš jau užaugau pakankamai fangų, o Atlanto vėderių porūšių atstovai prasideda suaugusiems.

Gamtos priešai

Pagrindinė grėsmė daugeliui gyvūnų, įskaitant Atlanto vėžiagyvių porūšio gyvūnus, yra žmonės. Poacheriams ir medžiotojams didelės blauzdos yra vertingų ūglių, šoninių ir maistingos mėsos šaltinis. Nepaisant reikšmingų komercinės vertės apribojimų ir išsaugojimo priemonių buveinėse, bendras Atlanto vytelių skaičius nuolat mažėja, todėl šiems gyvūnams gresia išnykimas.

Tai įdomu! Be žmonių, poliariniai lokiai ir iš dalies žudikas banginiai yra žolelių priešai, be kita ko, tokie gyvūnai labai kenčia nuo daugelio pavojingų vidaus ir lauko parazitų.

Pažymėtina, kad iki šiol išimtis buvo taikoma tik kai kurioms vietinėms šiaurinėms tautoms, įskaitant Čukki ir eskimus. Jiems medžioklė yra natūralus poreikis ir jiems leidžiama sugauti nedaug gana retų asmenų. Tokio gyvūno mėsa tapo neatsiejama šiaurinių tautų mitybos dalimi dėl savo ilgalaikių nacionalinių savybių.

Gyventojų ir rūšių būklė

Kad būtų sąžininga, reikėtų pažymėti, kad gana drastiškas visų šių porūšių skaičiaus sumažėjimas sukelia ne tik aktyvus ir masinis šaudymas žvejybos metu, bet ir sparčiai vystantis naftos pramonei. Šios konkrečios pramonės įmonės labai užterštos Raudonosios knygos natūraliu buveiniu.

Daugelio ekspertų susirūpinimas yra pastebimas informacijos trūkumas apie dabartinę žolelių populiacijos būklę.. Iki šiol yra žinomas tik apytikslis tokių gyvūnų skaičius Pechora jūros vandenyse ir kai kurių rookeries. Taip pat nežinoma, kaip per metus vyksta vėžių judėjimas ir įvairių grupių sujungimas. Vaisių populiacijai išsaugoti reikalingų priemonių kūrimas reiškia privalomą papildomų tyrimų įgyvendinimą.

Riešutai: aprašymas, struktūra, charakteristikos. Kaip atrodo riešutai?

Pagal zoologinę klasifikaciją, visi vėžiai priklauso žolelių šeimai, tai yra paukščių, ty, vietoj kojų, papėdės.

Valtinių dydis, jei jis yra vyriškas, yra vidutiniškai 3-4,5 metrų ilgio, vytelių moterys yra šiek tiek mažesnės - jos yra 2,6–3,6 metrų ilgio. Vyriško vėžio svoris yra 1,5-1,8 tonos, moterys yra šiek tiek lengvesnės, sveria „tik“ 700–800 kg.

Išoriškai vėžiai taip pat yra panašūs į jų artimųjų ausų plombas. Nors riešutų kūnas, nors ir labai masyvus, vis dėlto pasižymi netikėtu plastiškumu ir judumu. Valkšnių užpakalinės kojos gali sulenkti kulno sąnaryje, gali sulenkti po kūnu ir dalyvauti šių gyvūnų judėjime.

Tačiau pagrindinis skirtumas tarp skirtingų laukinių gyvūnų ir kitų gyvulių apskritai, jų „prekės ženklas“ yra, žinoma, pora ilgų šunų ar kojinių, išsikišusių iš viršutinio žandikaulio į žemę.

Moterų šunų ilgio ilgis vidutiniškai yra 30-40 cm, o vyrams - iki 80 cm. Tiesą sakant, šunys tarnauja jiems įvairiais praktiniais tikslais, visų pirma savigynai nuo potencialių plėšrūnų ir jų tarpusavio santykių išsiaiškinimui - vyriškos lervos, kurios kartais prilipusios viena prie kitos dėl moterų, ir tada naudojamos jų šunys. Ir su jų blauzdomis, walruses gali lipti ant ledo.

Be blauzdos, vėžiai turi jautrius plaukus ant veido - vibris, maždaug suaugusio vėžio vibrisa storis, pavyzdžiui, vielos.

Vėžių regėjimas yra silpnai išvystytas, tačiau šį trūkumą kompensuoja puikus puikus kvapo pojūtis, todėl vėžiai gali kvepti, įskaitant ir žmogaus kvapą, prieš išeidami į pensiją.

Riešutmedžio oda yra stora ir šiurkščia, su mažais vilnos rudimentais, iš tikrųjų vibrai yra vieninteliai riešutai, turintys valų. Vėžių spalva yra ruda, tačiau seni žmonės kartais turi rausvas dėmės ant odos - tai yra daugelio randų ir įbrėžimų pėdsakai, įsigyti dėl neramiausio vėžio.

Kur gyvena riešutai?

Walruses gyvena aplink Arkties šiaurinę ašį, šiaurinėje Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos ir kai kurių Arkties salų pakrantėse. Be to, skirtingai nuo ruonių, jie vengia atviro vandens ir ledo, bandydami pasilikti netoli kranto. Didelės vėžių kolonijos yra Čukchi pusiasalyje, Beringo sąsiaurio ir Labradoro pusiasalyje.

Ką valgyti vėžys?

Populiariausi vėžių delikatesai yra jūrų kirminai, moliuskai ir vėžiagyviai. Su savo galingais bangomis, žolynai įsišakoja į purviną dugną ir iškelia daug kriauklių iš jų, jų kriauklės ištrinamos pelekais, o moliuskai yra valgomi valgais. Panašiai tai atsitinka ir su kirminais ir vėžiagyviais, kurie yra pažeisti nuo jūros dugno. Для насыщения взрослому моржу необходимо есть не менее 50 кг еды в день.

Поедают моржи и рыбу, но с меньшей охотой, нежели моллюски или черви, к охоте на рыб моржи могут прибегнуть в крайнем случае, когда нет другой еды для них.

Враги моржа

Savo ruožtu paukštis gali tapti žudikų banginių jūroje, poliariniai lokiai ant žemės, o trečiasis priešas (bet kokiu elementu), žinoma, yra žmogus. Šiaurinės vietinės tautos: Čukki ir eskimos, nuo seniausių laikų medžiojami kalakutai (taip pat ir ruoniai), bet jie niekada jų daugiau nei žudė, nei jiems reikėjo. Baltas žmogus viską pakeitė - medžiotojų ir brakonierių barbariškas žolių sunaikinimas praeityje ir devynioliktajame amžiuje, kuris buvo atliktas dėl jų blauzdų ir pėdų, lėmė tai, kad mūsų laikais riešutų populiacija smarkiai sumažėjo ir dabar šie Arkties gigantai yra įtraukti į Raudonąją knygą, nes išnykimo riba.

Riešutų gyvenimo būdas

„Walruses“ yra bandos gyvūnai ir paprastai susirenka į mažų 20–30 individų bandas, tačiau kartais jie gali sukurti didelius iki 3000 žmonių. Vėžlių bandoje vyrauja stipriausias vyriškis, o likusieji vyrai periodiškai išsiaiškina santykius su juo ir vienas su kitu, bet pagrindinis vyšnių vyrų ginčo dalykas, žinoma, yra moteris. Tačiau ginčai ir net kovos dėl patelių tarp vyrų pasireiškia tik poravimosi metu, o likusį laiką visi velniukai yra labai ramūs gyvūnai.

Įdomu tai, kad sargai yra ant riešutų kraštų, pastebėdami pavojų, praneša savo bičiuliams garsiai riaumojantis, po kurio visa banda skubėja į vandenį. Kaip ir ruoniai, visi velniukai yra puikūs plaukikai, kurie visą dieną gali praleisti vandenyje.

„Pacific Walrus“

Ramiojo vandenyno vėžys yra didžiausias vėžys pasaulyje, ilgis 3,5–4,5 m, sveria iki dviejų tonų. Moterys yra šiek tiek mažesnės. Gyvena šiaurinėje Tolimųjų Rytų dalyje - Beringo sąsiaurio pakrantėse, Čukčiuose ir Beringo jūroje ir prie Kamčatskos salų.

Laptev Walrus

Šis rūšies vėžys yra mažiausias, šiuo metu nykstantis. Jis gyvena centrinėje ir vakarinėje Laptevo jūros dalyje, rytinėje Kara jūros dalyje ir į vakarus nuo Rytų Sibiro jūros. Apskritai laptev walruses užima tarpinę valstybę tarp Ramiojo vandenyno ir Atlanto vytelių.

Vaisių veisimas

Walruses pasiekia lytinį brandumą penkerių metų amžiaus, o jų poravimosi laikotarpis vyksta balandžio-gegužės mėn., Per šį laikotarpį anksčiau buvę mylintys vyrai tapo labai agresyvūs, o dabar ir tada kovoja vienas su kitu (naudodamiesi, žinoma, rankomis). Tie, kurie turėtų, savo seksualiniams partneriams turi pasirinkti stipriausius vyrus.

Valsų nėštumas trunka 340–370 dienų, o vienu metu gimsta tik vienas jaunuolis. Labai retais atvejais gali būti gimę dvyniai. Mažos vėžės nėra tokios mažos - jų kūno ilgis yra apie 1 m ir sveria 30 kg. Nuo pirmųjų gyvenimo dienų jie mokosi plaukti. Pirmaisiais gyvenimo metais mažos vilnos krūtimi maitinamos krūtimi, ir tik po metų jie gali valgyti suaugusiųjų valgyklų maistą.

Visi vėžiai sukūrė motinos instinktą, jie nesavanaudiškai saugo savo jaunimą pavojaus atveju, ir apskritai yra rūpestingos motinos. Iki trijų metų, kai jaunieji vėžiai dar neužaugo kojinių, jie gyvena šalia savo motinos, o tik tada, kai jis pasiekia trejų metų amžių, ar suaugusiųjų gyvenimas prasideda nuo jau išaugintų krapų.

Įdomūs faktai apie vėžius

  • Paskutinio ledynmečio metu vėžiai pasiskirstė daug platesniame geografiniame rajone, nes jų liekanos buvo aptiktos netoli San Francisko JAV.
  • „Walruses“, o tai yra netrukus, yra tokios rūpestingos motinos, kad prireikus jos rūpinasi ne tik savo jaunais, bet ir svetimaisiais.
  • Vėžio skrandis yra toks didelis, kad nuo seniausių laikų chukchi ir eskimos sukūrė vandeniui atsparias gaubtas.
  • Graikų vokiečių pavadinimas, Odobenus rosmarus, tiesiog reiškia „vaikščioti dantimis“, o tai yra tai, ką gaudavo vilnoniai, nes jie sugeba prisirišti prie ledo ir pakilti į ledą.

Ką daro WWF, kad būtų išsaugotos vėžio populiacijos?

2009 m. Buvo sukurta ekspertų patariamoji grupė, skirta pietryčių Barenco jūros ir gretimų vandenų žolynų išsaugojimui ir tyrimui, kuris subūrė geriausius šios srities ekspertus. Nuo tada aktyvus gyventojų tyrimas. Štai keletas mokslininkų sėkmės:

  • Pechora jūros dalies pavasario tyrimas. Gauta informacija apie vėžio pasiskirstymą ant ledo, taip pat apie apytikrį jų skaičiaus įvertinimą. Pavasarį ledo ledai gamina palikuonis, todėl jie labiausiai pažeidžia antropogeninį poveikį.
  • Buvo sukurtas darbas, susijęs su žiedų su palydoviniais siųstuvais žymėjimu - dabar ekspertai stebi walruses judėjimą per daugelį? mėnesių.
  • Apie pakrantės rookery apie. Vaygach įdiegė kameros spąstus. Remiantis apklausos rezultatais, pirmą kartą buvo gauta išsami informacija apie šio rookery formavimo laiką.
  • Pirmą kartą buvo gautas didelis biologinių mėginių ėminys iš Pechora Sea walrus. Atlikta DNR mėginių genetinė analizė, kuri parodė, kad rookbay yra apie. Vaigachas renka gyvūnus, priklausančius tai pačiai gyventojų grupei. Be to, mokslininkai sužinos, koks yra „Pechora Sea walrus“ giminystės laipsnis su gyvūnais, gyvenančiais Franz Josef Land ir Spitsbergen rajonuose.
  • Atliktas unikalus projektas, skirtas filmuoti rookeries su didelės raiškos palydovais, įgyvendintas WWF ir „ScanEx Company“ palaikymu. Paveikslai leidžia įvertinti kalakutų skaičių ant rookery netgi nepasiekiamose vietose.

Išsamūs ketverių metų tyrimo rezultatai renkami bendrame WWF ir Jūrų žinduolių tarybos leidinyje.

Pekoros jūros vėžiagyvių populiacijos tyrimai tęsiasi. Per kitą 2016 m. Ekspediciją mokslininkai ištyrė pėstininkų meniu. Iš jūros dugno buvo paimti bentoso organizmų, moliuskų ir vėžiagyvių dantų mėginiai. Vėliau jie buvo nusiųsti į laboratoriją toksikologinei analizei ir išsamiam tyrimui. 15 vietų mokslininkai nufotografavo dugną naudodami GNOM telemetrinę povandeninę transporto priemonę.

Be to, WWF vykdo tiesioginį dialogą su naftos ir dujų pramonės atstovais, ragindamas juos laikytis principo „priemonė septynis kartus - vienas pjaustymas“. Esmė ta, kad būtina atlikti tyrimus, stebėti vietų, kuriose planuojama tik angliavandenilių gamyba, gyventojus. Ir remiantis duomenimis, norėdami pritaikyti planus, tuomet nenaudokite kartaus vaisiaus.

Po dialogo su WWF pirmą kartą Rusijoje, „Yamal“ suskystintų gamtinių dujų bendrovė patvirtino Atlanto vėžio apsaugos strategiją. Šis dokumentas padės apsaugoti jūrų žinduolius nuo žmogaus sukeltų grėsmių, o bendrovė leis sisteminti duomenis apie gyventojų būklę ir vietą. Tai yra pirmas ir svarbus žingsnis siekiant, kad kasybos įmonės atsakytų už Atlanto vytelių apsaugą.

Siekiant kuo daugiau žmonių atkreipti dėmesį į unikalios rūšies studijų ir išsaugojimo problemas, 2007 m. WWF sukūrė tarptautinę šventę „Walrus Day“. Kiekvienais metais ji tik populiarėja ir švenčiama už mūsų šalies ribų.

Kaip atrodo riešutai?

Vaisiai laikomi vienu iš didžiausių jauniklių, kurie yra mažesni nei dramblių plombos atstovai. Suaugusio žmogaus kūno ilgis gali siekti 3–4,5 m, kurių masė 1,5–1,8 tonos, o moterys šiek tiek trumpesnės nei vyrų.

Išoriškai vėžiai primena ausų plombas, o jos masyvi kūno dalis yra nepaprastai didelė dėl tokių jūrų liūtų ir antspaudų judumo ir lankstumo. Valkšnies korpusas yra padengtas labai storu, šiurkščiu odos audiniu. Odos storis krūtinėje gali siekti 4 cm, ant pilvo - 8 cm, ant kaklo - iki 10 cm.

Jauni žmonės išsiskiria rudos spalvos kūnu, su amžiumi oda tampa šviesesnė ir švelnesnė, seni žmonės yra beveik rožiniai. Dėl ledo vandenyje esančių kraujagyslių susiaurėjimo kai kurie žmonės tampa beveik balti plaukdami.

Riešutmedžiai yra padengti rausvais plaukais, jaunų žmonių odoje auga trumpi, gelsvai rudi plaukai, kurie išnyksta augant. Senasis vėžio odos praktiškai yra plikas.

Trumpas ir platus snukis yra aiškiai atskirtas iš storų, kietų ūsų, išdėstytų keliose skersinėse eilutėse. Taigi, suaugusio žmogaus viršutinėje lūžyje gali būti nuo 400 iki 700 tokių šerių - vibrisai auga 13-18 eilučių. Vibrissae yra labai jautrūs, o storio jie nėra prastesni už vielą. Apatinė lūpa yra trumpa, viršutinė lūpa yra šviesi ir pailga.

Trūksta žolelių išorinės ausys, todėl jos atrodo kaip tikros plombos. Tačiau, priešingai nei pastarasis, galūnių galūnės yra sulenktos ant kulno sąnario ir yra labiau pritaikytos judėti palei žemę. Priekiniai papuošalai yra plastikiniai ir mobilūs, padengti kukurūzais. Plyšiuose išsiskiria 5 pirštai, baigiant trumpais, nelygiais nagais.

Vėžių uodega yra prastai išvystyta ir yra trumpas, odinis peilis.

Atrodo, kad šonkaulis yra šonuose. Nuotraukų riešutai. Walrus

Anatominės savybės

Nepaisant panašumo su kitomis grupuotės grupėmis, banginiai turi būdingus struktūros bruožus, dėl kurių šie gyvūnai yra unikalūs.

Vyrų gerklėje yra panašūs į maišelį išplėsti sklendės be fiksavimo vožtuvų, kurie gali išsipūsti ir pasukti į viršų. Tuo pačiu metu stemplės traukiamieji raumenys neleidžia orui pabėgti. Dėl šio „plūduriuojančių“ walruses gali plaukti, o ne miegoti. Be to, gerklės maišeliai yra susiję su garso formavimu: vėžių balsas yra karvių muningo ir nuobodus žievės mišinys.

Riešutmedžio sodinukai nėra kapšeliuose, bet tiesiogiai po oda riebalų sluoksniu. Pieno liaukos atstovauja 2 porų spenelių, nors jos dažnai gali būti 5. Antrinės lytinės vyrų charakteristikos yra būdingos odos augimas ant kaklo, pečių ir krūtinės.

Žandikauliai ant apatinio žandikaulio nėra, ant viršutinio žandikaulio jie yra labai maži arba kūdikio pradžioje. Šią struktūros ypatybę kompensuoja gerai išvystytos viršutinio žandikaulio šunys - unikalus vilnonių bruožas.

Riešutai

Atskiriems grupėms (arba kailiams) suteikiami abiejų lyčių asmenys. Moterų rankšluosčių ilgis yra 30–40 cm, vyrams - 60–80 cm ilgio (kai kurių egzempliorių iki 1 m), o jų masė yra nuo 3 iki 5,4 kg.

„Walruses“ naudoja mūšius mūšiuose ir dueliuose, jų pagalba padeda nusileisti ant ledo ir taip pat naudojami kaip įrankiai, formuojantys skyles ledo storyje. Ganykloje vyraujantis vyriškis visada turi pačias galingiausias kojines.

Riešutai.

Plotas ir porūšis

Vėžių asortimentas tęsiasi žiede aplink Šiaurės ašigalį. Priklausomai nuo buveinės, šiuolaikinė klasifikacija išskiria 3 vilnonių porūšius:

„Pacific Walrus“ (Lotynų Odobenus rosmarus divergens) gyvena šiaurinėje Tolimųjų Rytų regiono dalyje. Jis platinamas Chukchi ir Beringo vandenų vandenyse ir nuo salų palei Kamčatkos pakrantę. Didžiausias gyventojų skaičius gyvena Wrangel saloje.

Pogrupio atstovai yra didžiausias planetos vėžys. Vidutinis vyrų liemens ilgis siekia 3-4 m, o kūno svoris - nuo 1,7 iki 2 tonų, o vidutinis moterų svoris gali siekti iki 900 kg. Vyrų kojinės auga iki 80 cm, moterys - iki 40-60 cm.

Ramiojo vandenyno riešutai buvo vadinami rytietišku Eurazijos vėžiu, o riešutų lotyniškas pavadinimas išsiskyrė dėl to, kad jie yra daug platesni nei Atlanto porūšiai.

Atlanto vėžys (lat. Odobenus rosmarus rosmarus) randasi Kara jūroje ir rytinėje Barenco jūroje, kartais patekus į Baltąją jūrą. Dėl nekontroliuojamo naikinimo, šiuolaikiniame gyvenime yra apie 20 tūkst. Asmenų. Daugiausia bandų buvo rasti Franz Josef Land salyno salose ir įlankose.

Atlantinis vėžys yra mažiausias porūšis: vidutinis vyrų kūno ilgis yra 2,5–3 m, moterys yra daug mažesnės. Vyriškos kojinės ilgis yra nuo 34 iki 38 cm, moterims nuo 27 iki 33 cm.

Pogrupis gavo „Eurazijos vakarietiško vėžio“ pavadinimą ir yra įtrauktas į Rusijos Raudonąją knygą kaip retas ir linkęs mažėti.

Laptev Walrus (lat. Odobenus rosmarus laptevi) - mažiausia grupė, kurios nepriklausomumas kaip porūšis vis dar yra abejotinas. Izoliuoti vėžiniai gyventojai gyvena ištisus metus centrinėje ir vakarinėje Laptevo jūros dalyje, rytinėje Kara jūros dalyje ir pačioje vakarinėje Sibiro jūros dalyje.

Laptevas vilioja rytinėje Taimyro pakrantėje, Lenos upės deltoje ir Naujojoje Sibiro salose.

Pagal kūno dydį porūšis yra tarp Ramiojo vandenyno ir Atlanto artimųjų. Vyrų liemens ilgis gali siekti 4,1 m, moterys - 3,7 m. Vyriškos rankovės gali būti 65 cm ilgio, o moterys auga iki 58 cm.

„Laptev walrus“ yra įtraukta į Raudonąją knygą kaip reta ir pažeidžiama porūšis.

Kur gyvena walruses?

„Walruses“ yra vietiniai Tolimųjų Rytų gyventojai ir labai retai keliauja per trumpus atstumus. Jie mieliau gyvena nuo kranto, sekliose zonose, ne gilesnėse kaip 90 m, vengdami kieto ledo.

Būdami socialiniai gyvūnai, gyvuliai gyvena bandose, 10-20 abiejų lyčių asmenys, o rookeries formuoja grupes iš kelių šimtų iki 3000 asmenų, kurių dauguma yra moterys. Įdomu tai, kad bandos hierarchija neegzistuoja, patyrę vyrai yra ištikimi jaunimui ir visi grupės nariai yra lygiai lygūs savo teisėms.

Riešutai ilsisi ant žemės arba ant ledo, nepaliekant toli nuo vandens krašto. Kalbant apie kūno anatominę struktūrą, likusi dalis guli, o riešutai gali miegoti net vandenyje. Dėl didelio riebalų sluoksnio (iki 250 kg riebalų kiekvienam individui), vėžys netyčia negali skandinti fiziškai.

„Walruses“ yra draugiški ir taikūs savo artimiesiems, tačiau tuo pat metu jie yra budrūs ir atsargūs. Vėžių regėjimas yra silpnas, bet kvapo pojūtis yra gerai išvystytas, o žmogaus požiūris jaučiamas labai ryškiai, todėl medžiotojai bando apsupti bandą nuo užpakalinės pusės.

Mažiausiu pavojuje laikrodis su garsiu riaumojimu atsibunda savo giminaičius ir susijaudinęs gigantus, skubančius į jūrą, paslėpti vandens stulpelyje ir apie 10 minučių gali be oro.

Per šį antspaudą keletas žmonių miršta susmulkindami ir tapę poliarinių lokių grobiu.

Gėlavandenių braškės Aliaskos pakrantėje.

Ką valgyti valgiai?

Voros raciono pagrindą sudaro giliavandeniai moliuskai: su jų kojelėmis, riešutai įsišakoja į purviną dugną ir pakelia daugybę kriauklių, kurios nedelsiant patrinamos su švelniais pelekais. Apvalkalas kriauna į dugną, o moliuskai, dideliais kiekiais, valgomi vėžio. Norint visiškai įsotinti žolyną, reikia valgyti iki 50 kg moliuskų per dieną.

Iš apačios organizmų vėžiagyviai ir kirminai taip pat patenka į valgį. Jei pagrindinės dietos sudedamosios dalys nėra prieinamos, vėžiagyviai turi būti patenkinti žuvimis, nors jiems tai nepatinka.

Kartais walruses nepanaudoja gudrybės. Labai retai, ypač dideli asmenys, užpuola antspaudus ir narvus.

Tačiau dėl tokios paprastos mitybos, 5–10 cm storio riešutai greitai pjauna ir sukaupia riebalų sluoksnį, kuris ne tik pagerina plūdrumą, bet ir apsaugo gyvūnus nuo hipotermijos.

Vėžiai po vandeniu.

Priešai nusivylė

Didžiojoje Arkties žemėje vėžiai turi tik 2 pagrindinius natūralius priešus: poliarinį lokį ir žudiko bangą.

Kaip poliarinis ratas griaustinis, poliarinis lokys atakuoja vėžį kaip paskutinę išeitį, turint ūminį maisto trūkumą. Galų gale, labai sunku susidoroti su žolelėmis ant žemės, o vandenyje jis yra praktiškai nerealus.

Todėl lokys turi kantriai nusileisti seną asmenį, kuris liko be motinos kubo, arba žiūri į vytelius poliyroje ir tuo metu, kai vynuogių auga pasirodo, apsvaiginti su galinga letena ir tada nužudyti.

Killer banginiai auga iki 8 m ilgio, pakuotėse, užpuolė grupę plaukiojimo valgyklų, sumušė kelis asmenis iš bandos ir valgo. Riešutai gali pabėgti, tik laiku, kad patektų į žemę ar ledo lazdą.

Ir pagrindinis vėžio priešas yra žmogus ilgą laiką. Amerikiečių ir Europos medžiotojų barbariškas vėžių sunaikinimas 18-19 amžiuje lėmė staigų gyventojų skaičiaus sumažėjimą ir visišką išnykimą iš daugelio sričių.

Fosilizuoti vėžiniai liekanai randami šiltesnėse platumose, tačiau būtent tie žmonės, kurie patyrė valkšną į pačią Šiaurės ašigalį, kur tai yra labai problemiška.

Šiandien vėžiagyvių žvejyba draudžiama visų šalių įstatymuose, o ribota medžioklė griežtai reglamentuojamoje sistemoje leidžiama tik šiaurinėms vietinėms tautoms, įskaitant čukki ir eskimo žmones.

Šiaurinių šiaurinių tautų vėžiai

Nepaisant mokslo ir technologijų pasiekimų, daugelio šiaurinių tautų gyvenimas vis dar yra glaudžiai susijęs su komerciniu derliaus nuėmimu. Vasaros pabaigoje jie medžioja vėžį ir savo versle naudoja visas gyvūno dalis.

Marinuota mėsa yra nepakeičiamas baltymų šaltinis žiemos laikotarpiu ir yra laikomas mitybos maistu aborigenams. Pynimas vynuogių giras ir puošia iki pavasario kaip delikatesas. Tvirta oda eina į gyvenamųjų patalpų statybą, laivų montavimą ir lynų gamybą. Žarnyno ir skrandžio membranos tinka vandeniui atspariems drabužiams gaminti. Salo tirpsta ir naudojama gyvenamųjų patalpų šildymui ir apšvietimui.

Neatsiejama daugumos bendruomenių folkloro dalis yra rankdarbių ir suvenyrų gamyba iš vėžio kaulų ir kailių.

Smalsūs faktai

Окруженные в воде животные самоотверженно защищают себя и своих сородичей до самой смерти: ныряют под шлюпки и пробивают в них бреши, а также переворачивают лодки своими мощными бивнями.

Во времена капитана Кука, мореплаватели в густом тумане могли определить близость берега по реву спаривающихся моржей, слышному за несколько км, и благодаря этому часто спасались от столкновения со льдиной.

Kaulo ilgis - baculumas, esantis vėžio penyje, yra apie 50 cm, o tai yra absoliutus tarp žinduolių kūno ilgio ir absoliutus ilgis. Dėl šio unikalaus fakto gimė piktnaudžiaujanti frazė „vėžių krienai“.

Žiūrėti vaizdo įrašą: Stilius Dizainerės Ramutės Piekautaitės vardas žinomas jau už Atlanto ir net Australijoje (Kovo 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org