Paukščiai

Mėlyna zylė paukštis

Pin
Send
Share
Send
Send


Paprastas, mėlynas arba žalias žydras yra mažas zylė su turtinga melsvai geltona spalva. Paukštis yra plačiai paplitusi subarktinėse ir vidutinio klimato zonose Šiaurės Vakarų Afrikoje, Vakarų Azijoje ir Europoje. Jis gyvena laukinėje gamtoje daugiausia mišriuose ir lapuočių miškuose, ypač beržo ir ąžuolo. Puikiai prisitaiko prie kultivuojamų kraštovaizdžių ir dažnai apsigyvena parkuose ir soduose, kur jį galima rasti šalia pašarų. Dažnai formuoja miesto gyventojus Europoje. Paukštis nėra drovus ir lengvai leidžia žmonėms arti jo.

Dauginimo metu ji daugiausia maitina pašarus: vorus ir vabzdžius. Žiemą ir rudenį augalų maisto produktai, pavyzdžiui, sėklos, yra jos dietos dalis. Lizdai tuščiavidurėse ir dirbtinėje kvailoje.

Nedidelis zylė, turinti trumpą trumpą snapą ir trumpą uodegą, yra mėlynasis zylė. Išsami informacija apie tai pateikta žemiau esančiame straipsnyje. Dydis yra daug mažesnis už didelį titulą, o šiek tiek didesnis nei mentele - jos kūno ilgis yra apie 12 cm ir sveria 14 g. eikite pro akis, uždarydami galvos galą. Antroji tamsiai mėlyna juostelė eina aplink kaklą ir taip sukuria apykaklę.

Kaktos ir skruostai yra balti, uodega, sparnai ir kaklas yra melsvai mėlyni. Paprastai nugara yra alyvuogių žalia, bet gali turėti skirtingus atspalvius, priklausomai nuo buveinės. Paukščio apačia yra žalsvai geltona, apatinėje dalyje yra maža išilginė tamsi juostelė. Pilkos pilkos kojos, juoda snapelė.

Europoje žydrasis zuikis randamas beveik visose šalyse, bet šiaurinėje Škotijoje, Islandijoje, Balkanuose ir Alpių aukštumose, šiaurinėse Rusijos dalyse ir Skandinavijos pusiasalyje. Iki 1963 m. Ji gyveno išoriniuose hebriduose.

Gyvenimo būdas: mėlynasis zylė

Centrinėje ir pietinėje vietovių zonoje jie yra įsikūrę, o žiemą šiaurėje jie migruoja į vakarus ir pietus. Be to, galimi vertikalūs skrydžiai kalnuose. Nereguliari migracija ir labai priklauso nuo oro sąlygų ir prieinamumo. Be to, jauni paukščiai, ne pubertiniai, yra labiau linkę judėti nei suaugusieji.

Veisimo sezono metu jie visada laikomi poromis, dažniausiai susiliečiantys mišriuose pulkuose su ilgomis uodegomis ir didžiaisiais papaisais, paprikais ir geltonais galais. Tuo pat metu tarp jų esančių azurų išsiskiria įvairūs ritiniai labai ploniose šakose.

Veisimas

Kaip ir pagrindinis mažų paukščių skaičius žydriuose medžiuose, lytinis brandumas prasideda praėjus vieneriems metams po gimimo. Paukščių veisimo sezonas vyksta pavasario pabaigoje, tačiau mišrūs papai pradeda dezintegruotis sausio viduryje, po to jie pabunda savo teritorinius instinktus.

Balandžio mėn. Viduryje patelė patenka į savo lizdo statybą. Paprastai jis yra medžio įdubose ir tuščiavidurėse vietose, labai dažnai su siauru atidarymu ir labai aukštu nuo žemės. Periodiškai azūrinis zylė naudoja senus kitų paukščių lizdus.

Didžiausią sezono dalį ji turi 2 sankabas, tačiau kai kuriuose regionuose (Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Maroke ir Korsikoje) kiaušiniai dedami tik vieną kartą. Paprastai pirmoji sankaba yra gegužės pradžioje, kita - birželio 2 d. Kiaušinių skaičius priklauso nuo didžiausio skaičiaus ir biotopo.

Pagrindinė paukščių mitybos dalis yra gyvūnų maistas. Dauguma jų yra maži vabzdžiai, kurių ilgis siekia 1 cm, lervos, o taip pat arachijos. Pašarų rinkinys gali skirtis priklausomai nuo jų prieinamumo tam tikru metu. Labiausiai veisimo sezono pradžioje, kai visi medžiai pradeda dengti želdynais, o vikšrai yra arba nedalyvaujantys arba labai maži, vorai sudaro didžiąją dalį savo grobio. Tuo atveju, kai vikšrų masė padidėja, žydros titus greitai pereina prie tokio tipo grobio.

Dideliais kiekiais paukštis sunaikina įvairius miško kenkėjus, tarp kurių yra plaukuotieji šilkaverpių vikšrai, be to, klaidos, amarai ir likusi hemiptera. Pjūklelių lervos ir drugelių vikšras yra lengvai vartojamos maiste. Sugauti įvairūs plaukiojantieji vabzdžiai (vapsvos, muses, tinklainės sparnai), skruzdėlės, vabalai, sodinukai ir įvairūs šimtaišaliai.

Pogrupis ir sistematika

Bendras mėlynasis zylė 1758 m. Buvo moksliškai aprašytas garsiojoje Carl Linnaeus dešimtoje knygoje „Gamtos sistemos“. Tuo metu ši rūšis buvo pavadinta „Parus caeruleus“, o paukščiai priklausė titmouse. Tuomet pavadinimas „Cyanistes“ buvo įvardytas kaip pogrupis, į kurį buvo sujungtos įvairios panašių morfologinių savybių rūšys. Šią klasifikaciją šiuo metu naudoja keletas specialistų, įskaitant ir rusų.

Kur jis gyvena

Azurų medžiai jaučiasi labai gerai beveik visuose Vidurio Europos lapuočių ir mišriuose miškuose. Spygliuočių miškuose, kurie yra mažiau tinkami jų egzistavimui, paukščiai pasirodo gana retai. Mėlyna zylė taip pat gyvena daugelyje miesto sodų ir parkų. Pavasarį ir vasarą jie palieka jaunus miškus, kuriuose medžiai yra per ploni, kad juose galėtų rasti reikiamą lizdą. Tačiau rudenį ir žiemą paukščius galima rasti tiek senuose, tiek jaunuose miškuose, krūmuose ir nendrėse. Per šį laikotarpį tit titmouse dažnai susilieja į bendrus pulkus su kitų rūšių titmouse. Kartu paukščiai klajoja per miškus ieškodami maisto. Būdami dideliuose pulkuose, šie papai yra geriau apsaugoti nuo priešų, pvz.

KAS EATS

Vasarą azureworms maitina vabzdžius, kurie renkami ant medžių lapų, pavyzdžiui, ąžuolo. Jie taip pat medžioja voras, kandis, amarus ir kitus kenkėjus. Per viščiukus šėrimo metu grobio grobis tampa daugybe drugelių, vikšrų ar lervų kiaušinių, kuriuos žydrasis zuikis suranda ant medžių ir krūmų. Restoranai daug kenkėjų (pvz., Pūkiniai vikšrai, nesusiję šilkaverpiai, žolės), mėlynasis zylys, kaip ir kitos krūtinės rūšys, duoda daug naudos sodininkams. Rudenį paukščiai maitinasi laukiniais seneliais, buko riešutais ir raugėmis. Žiemą, be riešutų ir įvairių riebalų, žydrieji medžiai taip pat valgo sėklas. Jie mėgsta saulėgrąžų sėklą, aguonų sėklas ir lazdyno riešutus. Šiose žiemose žydinčių vabzdžių žvilgsnis ištirs medžių žievę. Pavasarį jie neturėtų būti šeriami.

Dauginti

Ankstyvą pavasarį ir kai kuriose pietinėse vietovėse vasarį azureas pradeda ieškoti tuščiavidurio, patogaus lizdo statybai. Idealiai tinka mažoms skylėms ar siauroms įduboms, esančioms ne daugiau kaip 15 m aukštyje esančiuose medžiuose, arba apleistose mažų gumbų ertmėse. Kai vyras suranda tinkamą vietą, jis kviečia moterį į jį greitai judėti sparnais ir šaukia. Tada jis paslydo viduje ir tada kviečia savo draugą, įsitikinęs, kad ji priims šį būstą. Moteris dažnai atsisako kelių vietų prieš nuspręsdama, kad ji surado tai, ko jai reikia. Lizdas, kurį ji stato. Paukščiu įdėta daug samanų, sausų žolių ir kitų medžiagų. Ji spaudžia žolės peilį su savo krūtimi ir spaudžia jį į kraštus, kol ji duoda lizdą puodelio. Galų gale, moteriškosios linijos su lizdais padaro plunksnas. Mėlynasis zylė gulėjo 7-13 balta su raudonomis arba rudomis kiaušinių dėmėmis. Kiaušinių klojimo ir inkubavimo metu vyras apsaugo lizdus ir maisto šaltinius.

Įdomūs faktai, informacija.

  • Žiemą mėlyna zylė užsikrečia į tiektuvus. Vieną dieną iki 200 papaičių, kurie užsikabina prie riešutų, dažnai skrenda iki riešutų, kabančių sode.
  • Anglijoje mėlynojo zylės titas, kuris žiūri į viską, ką gali rasti, pasiekė kremą po pieno buteliuose esančiu folijos dangčiu, kurį pienininkai pasitraukė prie durų. Nuo tada paukščiai mėgo kremą, kol išnyksta tradicija pristatyti pieną į savo namus.
  • Kartais azurewees užlenkia langų glaistą arba skrenda į kambarį ir nuplėškia tapetų gabalus, kurie tada pamušiami lizdais.
  • Azureas įsiskverbia į tuščiavidurius taškus, kurių įėjimo skersmuo neviršija 3,5 cm, tačiau lizdas su kiaušiniais, viščiukais ir moterimi dažnai ištuštėja.

SYNITA LAZOREVKA. APRAŠYMAS IR IŠMETIMAS

Suaugusieji vyrai ir moterys yra tos pačios spalvos, tik vyrai gali būti šiek tiek lengvesni. Jaunų paukščių plunksnos spalvos labai skiriasi nuo suaugusių azurų plunksnų, tačiau jos nėra tokios blizgios. Mėlynasis zuikis su stiprių kojų ir nagų pagalba gali pakabinti net ant plonų šakų, iš jų traukdami vikšrus. Dėl to jie taip pat gali nugriauti riebalų ir sėklų maistą, kurį žmonės pakabina ant medžių. Moteris 7-13 balta, su rausvai rudomis kiaušinių dėmėmis (viena per dieną). Dviejų savaičių inkubacinis laikotarpis prasideda tik po to, kai buvo paskutinis kiaušinis. Mėlynos zylės lizdai yra pastatyti samanų ir žolės medžių įdubose, po to juos pamušalu minkštu plunksnu.


- Buveinių buveinė

Kur jis gyvena

Mėlynasis zylis randamas beveik visoje Europoje - miškuose ir šalia žmogaus gyvenamosios vietos. Teritorijos ribos yra į pietus nuo Skandinavijos, į vakarus nuo Maskvos ir užfiksuoti dalį Šiaurės Afrikos.

APSAUGA IR PRIEŽIŪRA

Dėl miškų naikinimo per pastaruosius 40 metų azurų populiacija sumažėjo. Nepaisant to, nėra tiesioginių rūšių išnykimo grėsmės.

Kaip atrodo paukštis

Mėlynasis zylis yra labai panašus į įprastą paukštį, kurį lengvai supranta kiekvienas miesto gyventojas. Žiūrėdami atidžiai, matote, kad titro dangtelis ir sparnai yra juodi su mėlynu atspalviu. Mėlynos spalvos plunksnos spalvos dažytos giliomis žydros spalvomis. Taigi paukščio pavadinimas.

Mėlynasis zylė, kaip ir visi praeiviai, nesiskiria didelio dydžio. Jie auga iki 12 cm ilgio. Pasverkite ne daugiau kaip 15 gramų. Dažantys paukščiai pritraukia dėmesį:

  • žalsvai geltonos spalvos pilvas, juodos juostelės, t
  • žydrasis dangtelis,
  • ryškios mėlynos rodyklės nuo plono snapo
  • balti skruostai
  • žiedinės plunksnos aplink kaklą, panašios į apykaklę,
  • uodega ir sparnai yra mėlynai mėlyni,
  • minkšta žalia
  • juodas snapas
  • mėlynai pilkos kojos.

Priklausomai nuo buveinės, šios titano kategorijos atstovų spalva šiek tiek skiriasi. Vyrai paprastai turi ryškesnę ir kontrastingesnę spalvą. Moterų plunksnos ir jauni paukščiai nesiskiria nuo sodrumo. Jaunuoliai neturi ryškios mėlynos skrybėlės, plunksnų spalva yra pilka arba ruda.

Artimiausias paukščio giminaitis yra baltas žydras (kartais vadinamas princu), kurį lengva atskirti pagal spalvą: balta dangtelis, melsvai balta spalva. Šie paukščiai skiriasi. Pastarasis yra atsargus, veda sėdimą ir slaptesnį gyvenimo būdą, ypač veisiant palikuonis.

„Blue Tit“ - labai judūs mėlynojo titulinio šeimos atstovai, turintys drąsią charakterį. Maži paukščiai nepraleis progos kovoti su savo giminaičiais, laimėti vietą lizdui. Ypač ryškūs kariniai charakterio bruožai porose pasirodo vyrams.

Kaip ir visi papai, azureas yra labai smalsūs, bet atsargūs, jie bijo leisti žmogui arti, bet jie gali lengvai suvalgyti maistą. Tai yra dainų paukščiai. Jų skiriamasis bruožas yra labai turtingas repertuaras. Skambėjimo balsas, kaip varpas.

Azure gyvenimo būdas ir buveinė

Mėlynasis zylė yra labai dažna rūšis. Laukinėje gamtoje jie gyvena lapuočių ar mišriuose miškuose, o mieste, kuriam labiau patinka šiaurė, sodai, parkai. Paukščiai gerai prisitaiko prie besikeičiančių sąlygų. Yra atvejų, kai žiediniai lizdai buvo rasti netgi poliuose.

Buveinės yra didelės:

  • Europa (išskyrus Islandiją), t
  • Rusija (iki Uralų, yra retas Sibire),
  • Afrika (šiaurės vakarai),
  • Azija,
  • Kanarų salos (dėl elgesio ir spalvų savybių kartais išsiskiria atskiromis rūšimis).

Kaip matote, azurerai labai gerai prisitaiko prie skirtingų klimato sąlygų. Jauskitės gerai subtropikoje ir sunkesnėse aplinkos sąlygose.

Laukiniai medžiai žydi medžiai mėgsta įsikurti ąžuolo ar beržo miškuose, mažose giraičių. Nors kartais yra išimčių. Kai kurios populiacijos gyvena tokiose vietose, kurios yra netipinės:

  • kedro miškai Sibire,
  • lapuočių miškai Afrikoje
  • palmių pietiniuose regionuose, t
  • miško diržai mieste.

Sauso klimato ir nereguliarių lietų vietose žydrasis medis mėgsta apsigyventi prie vandens telkinių - upių ar nendrių sluoksniuose prie ežerų. Tai ypač būdinga žydros žiedui.

Rūšiui būdingas sėdimas gyvenimo būdas. Šiaurėje populiacijos migruoja į šiltesnes, pietines ar vakarines vietas, ieškodamos prieinamų maisto produktų ir geresnių oro sąlygų. Įdomu tai, kad jauni žmonės yra labiau linkę judėti. Dažnai paukščių migracijos priežastis yra didžiulis miškų naikinimas. Ieškodami prieinamo maisto, paukščiai dažnai gyvena netoli žmonių. Miesto parkų ir viešųjų sodų sėklų sėklos ir riebalai yra sveikintinas paukščių gydymas.

Natūralioje aplinkoje paukščiai mėgsta valgyti vabzdžius. Tai lemia buveinių pasirinkimą. Lapuočių miškuose, kuriuose yra senų medžių, visada yra pakankamai lervų ir kitų maisto produktų. Paprastai azureas valgo:

Blue Tit - patikimas sodininko padėjėjas. Paukštis valgo kenkėjus, kurie dažnai tampa tikra rykštė vasaros gyventojams. Jei vasarą nerasti maisto yra sunku, tada žiemą paukščiai turi sunkų laiką. Šaltuoju metų laiku paukščiai maitina spygliuočių ir lapuočių augalų sėklą, todėl puikūs skrydžiai ieškant maisto. Pirma, jie tiria medžių karūną ir retai ieško kritusių sėklų ant žemės.

Sustenija

78 proc. Mėlynojo zylės meniu sudaro mažų (iki 1 cm) ir jų lervų klaidos ir vorai. Mityba skiriasi priklausomai nuo vietos ir metų sezono. Pavasarį, kai medžiai pradeda žydėti, mėlynasis zylė daugiausia maitina voras. Tada vikšrai pradeda atsirasti, jie taip pat eina į pašarus (ypač kai vikšrai tampa riebalais, dideli ir sultingi). Tiksliau, vikšrai ir tapti pagrindiniu meniu. ir vorai išnyks į foną. Mėlynasis zylė - nepagarbus kenkėjų kontrolės miškas. Tai didelė bėda amarų, vikšrų, beduglių ir kitų mažų klaidų atveju. "Ant stalo" eikite ir plaukioja vabzdžiai - muses, uodai, vapsvos, vabalai, centipedes.

Video "Blue tit (Cyanistes caeruleus) dainuoja"

Rudenį paukštis persijungia į augalų maistą. Vabzdžiai jau žiemoja, o paukštis valgo augalų sėklas (pušis, eglė, beržas, klevas, ąžuolas, ciprusas ir kt.).

Ir, žinoma, imu azureas skrenda arčiau žmogaus. Galų gale, čia jūs galite valgyti ar tiesiog mirti nuo bado. Jie valgo sėklas, riešutus, maisto gabalus. Visi maisto produktai, kuriuos maitina asmuo. Dažnai, mėlynasis zylė, kartu su papai, turi saulėgrąžų sėklų iš pašarų ir duonos gabalėlių, taukų, peckų ant balkono suvyniotų džiovintų vaisių.

Medžiagos autorius: Margarita Olegusna Samusik

Ažūrinio žiedo išvaizda

Sprendžiant pagal išvaizdą, žydras yra labai panašus į savo titulą. Vieninteliai skirtumai, aiškiai parodantys, kad tai dar vienas paukštis - plonas mažas snapas ir trumpas uodega.

Jie taip pat skiriasi dydžiu: žydros titus kūno ilgis paprastai neviršija 12 cm, o suaugusiojo paukščio svoris retai viršija 15 gramų.

Kūnas turi būdingą spalvą, būdingą tik šiai mėlynųjų krūtų veislei - ant galvos yra mėlyna azure dangtelis, o snapo šonuose - tamsiai mėlynos spalvos. Šios juostos bėga pro akis ir susilieja į galvos galą ir sudaro ploną kaukę. Kitas tos pačios spalvos juostelė nuleidžia kaklą ir primena ploną apykaklę.

Baltos dėmės yra aiškiai matomos paukščio kaktose ir skruostuose, o nugaros yra pelkės-žalios spalvos, o šios spalvos intensyvumas labai priklauso nuo konkrečios buveinės. Pilvas yra gelsvas, su maža, bet aiškiai matoma tamsiai išilgine juostele. Ankštai paprastai yra juodi, o kojos yra pilkos, įvairių atspalvių.

Paprastas mėlynasis zylė (Cyanistes caeruleus).

Viščiukų spalva yra mažiau ryški nei suaugusiems - trūksta mėlynos spalvos dangtelio, spalvos yra išblukusios ir nuobodu, visos juostos yra netiesioginės pilkos spalvos, pilvas yra žalsvas. Su amžiumi paukštis įgauna reikiamą spalvą.

Buveinių azureas buveinė

Europos žemyno dalyje žydra rasta beveik visur, išskyrus Islandiją, Škotijos šiaurinius regionus, taip pat šiaurę nuo Rusijos ir Skandinavijos. Norvegijoje šis paukštis plinta iki 67 paralelių ir Suomijoje - iki 65 metų.

Vakarų Rusijoje diapazono pasienio ruožas eina palei Karelijos kamštį, tačiau tolyn į pietus - Baškirijos link. Kalbant apie rytinę ribų ribą, tai yra gana kintama dėl klimato svyravimų. Retai yra ši paukščių veislė Pietų Sibire. Pietų pusėje Azūras yra Kanarų salose, Šiaurės Afrikoje, Azijoje, iki šiaurinės Irano ir Irako.

Moterys praktiškai nesiskiria nuo vyrų: vienintelis dalykas, kuriuo jie gali būti išskiriami, yra spalvos ryškumas, nes vyrai yra dažyti spalvingesni.

Gyvenimo būdas azureas

Так как ареал обитания весьма широк, то лазоревки приспособились проживать как в редких лесополосах, так и в густых лиственных лесах. Иногда их можно встретить и в смешанном лесу, где из лиственных деревьев представлены в основном дуб и береза.

Также эти птицы любят поймы рек, и нередко заселяют даже небольшие рощи по берегам водоемов. Совершенно не сторонятся человека, и потому живут в парках и посадках городов и сел. Tačiau verta paminėti, kad mėlynojo zylės pašaro bazė yra susieta su senais medžiais, o tai reiškia, kad kuo senesnė plantacija, tuo didesnė tikimybė, kad žydrasis zuikis įsikurs ten.

Aukštumose šie paukščiai retai auga virš 1700 metrų, išskyrus Kaukazą - ten šie paukščiai buvo patenkinti 3500 metrų aukštyje virš jūros lygio. Kitose teritorijose gyvenimas dažnai išsprendžiamas, tačiau vis dar eina arčiau šiaurės - šis paukštis netoleruoja šalto oro ir yra priverstas judėti į pietus, į šiltesnes vietas. Migracija taip pat gali būti siejama su nedideliu maisto kiekiu, o tada šie paukščiai persikelia į kitą vietą, bet paprastai nėra toli. Dažnai susirenka dideliuose pulkuose, tačiau veisimo laikotarpiu jie laikomi poromis.

Per metus žali azurai migruoja aukštyje, judindami šaltu oru.

Mėlynojo titro mityba

Įprasta azurinio žiedo dieta yra 70–80% gyvulių maisto. Priklausomai nuo lizdų, gyvų maisto produktų rūšis gali skirtis nuo įvairių vabzdžių lervų iki arabų ir plaukiojančių vabzdžių. Šėrimo etiketėmis įeina košių, vorų, musių, uodų, amarų, įvairių rūšių vikšrai. Vienintelė riba yra grobio dydis. Vabzdžiai paprastai valgomi iki 1 cm ilgio.

Kadangi mėlynasis zuikis sunaikina daugelio kenkėjų vikšrus ir kailius, jis padeda žemės ūkiui ir miškininkystei kovoti su kenksmingais vabzdžiais, už kuriuos jį labai vertina miškininkai.

Rudenį-žiemą, kai jis tampa įtemptas gyvu maistu, mėlynasis zylė pereina į daržovių maistą, tarp jų ypač vertina spygliuočių medžių sėklą, ąžuolą, dėžę, klevą, beržą ir kitus lapuočius. Kai yra nedaug sėklų, šios mažos titmouses gali aplankyti pašarų, kur jie mielai valgo žemės riešutus, saulėgrąžų sėklą, nesūdytą kiaulieną ir duonos trupinius. Buvo atvejų, kai pieno maišeliuose ir surinktame grietinėlėje buvo auskarai.

Žiaurūs azurai gali sugauti savo grobį, tačiau dažniausiai jie išpjauna mažus vabzdžius nuo senų medžių žievės.

Paprastai šios rūšies paukščiai maitina medžio karūną, bet jei maistas išdžius, mėlyni titrai nusileidžia į žemę ir ieško gėrybių tarp sausos žolės, kritusių lapų ir šakelių. Jie taip pat randa maistą sausose nendrėse ir skubina palei rezervuarų krantus.

Klausykime baltojo balso balso

Moteris pati stato lizdą, pasirinkdama šią tuščiavidurę ar tuščiavidurę medieną, esančią gana aukštai nuo žemės. Jei ertmė yra maža, paukštis gali siūti savo snapeliu, nupešdamas medžio sienas. Be to, žydrieji medžiai užima dirbtines lizdus, ​​pvz., Tarp plytų, kelio ženklų, šviestuvų ir kt. Lizdas yra mažas dubuo, plunksnos, sausos žolės peiliai ir vilna. Visi šie paukščiai ieško viso rajono.

Iš karto po viščiukų atsiradimo jie yra visiškai bejėgiai. Moteris juos sušildo, o vyrai maitina visą lizdą.

Per vieną sezoną paprastai vyksta dvi sankabos, tačiau kartais kiaušiniai dedami tik vieną kartą.

Pirmoji sankaba vyksta maždaug gegužės pradžioje, antrasis - birželio pabaigoje. Įprastas kiekis viename klojime yra nuo 5 iki 13 kiaušinių. Kiaušiniai yra baltos spalvos, su blizgiu apvalkalu, padengtais dėmėmis ir rusvos spalvos taškais. Moteris inkubuoja viščiukus apie 16 dienų, per kurias vyrai maitina ją 2 kartus per dieną. Labai retais atvejais moterys, apgaubiančios sankabą su apačia ir plunksnomis, pasirenka maistą. Jei pavojingas svečias artėja prie lizdo, azūros yra šnypštančios, imituoja gyvates, ar šurmuliuoja, kaip lapų lizdas.

Po maždaug 7-8 dienų abu tėvai pradeda vežti maistą palikuonims. Po 15-23 dienų viščiukai jau nuleidžiami ir skrenda iš lizdo. Nuo šiol jie gali savarankiškai rūpintis savimi.

Kaip atrodo mėlynasis zylė

Paukštis turi trumpą uodegą ir mažą snapą. Kūno ilgis neviršija 12 cm, o jo svoris - 14 g. Spalvų savybės reikalauja paryškinti mėlyną dangtelį ir tamsiai mėlynąsias juostas, kurios išryškina juodosios snapelio kontūras, pro akis ir užsidaro galvos gale. Dar viena mėlyna juosta puošia kaklą, panaši į apykaklę.

Kaktos ir skruostų balta spalva. Uodega ir sparnai yra dažyti mėlynos spalvos. Alyvuogių spalva vyrauja ant nugaros, tačiau spalvos intensyvumas ir atspalvių kitimas gali skirtis priklausomai nuo regiono, kuriame gyvena paukštis. Apačioje yra žalsvai geltona spalva, kuri suteikia pilkai pilkos kojos su ypatingu ryškumu ir matomumu.

Moteriškesnė spalva. Jų plunksnuose yra daugiau geltonos-baltos arba žalios-baltos spalvos atspalvių, nei gausiai geltonos-žalios spalvos. Jauno vyro spalva yra nuobodu. Jis neturi mėlynos kepurės, jo viršutinė kūno dalis yra daugiausia pilka, apačia - žalsva.

Paukščiui būdingas didelis judumas ir „kalbėjimas“. Skirtingai nuo paprastų papaičių, jos dainos prasideda trijų skiemenų skambučiu, kuris išsivysto triliuose su 15 nuorodų. Bendravimas su kitais paukščiais apsiriboja trumpu citetu, kuris gali būti kartojamas skirtingais dažniais ir greičiais.

Blue Tit. „Blue Tit“ skrydžio metu. Blue Tit. Blue Tit. „Blue Tit“ skrydžio metu.

Europos šalyse ji nėra atstovaujama tik Islandijoje, kalnuotuose Balkanų regionuose ir Alpėse, taip pat šiaurėje nuo Škotijos. Pietų Sibiro, pietų - Sirijos, Irako ir Irano miško stepių zona laikoma rytine diapazono riba, šiaurinė - Norvegijos, Suomijos ir Švedijos teritorija.

Paprastas mėlynasis zylys mėgsta įsikurti miškuose, kuriuose yra senų medžių. Paukščiai nenustato specialių kriterijų kraštovaizdžiui, išskyrus lapuočių medžius. Galima įsikurti palei upę, miesto parkuose, švariuose medeliuose ir net dažniausiai miškuose. Požiūris į asmenį yra geranoriškas, o tai leidžia paukščiams kurti miesto gyventojus, remdamasi maitinimu parkuose.

Miškuose didžiausias gyventojų tankumas randamas vietose, kur auga beržai ar ąžuolai. Tarp kitų galimų biotipų, žydros medį traukia kadagių ir kedro, dvelkiančių dvelksnių, buvimas. Sausose vietose paukštis bando įsikurti upių slėniuose esančiuose potvynio miškuose.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Mėlynasis zuikis ant eglės.

Ką valgo mėlynasis zylė

Nepaisant mažo kūno dydžio, paukštis teikia pirmenybę gyvūnų maistui. Mėlynasis zuikis medžioja vabzdžių lervas ir pačius vabzdžius, kurių matmenys neviršija 1 cm. Nesant vikšrų ir lervų, pagrindinis paukščio racionas yra ūgliai. Kai vikšrai įgyja tinkamą masę, paukščiai nedelsdami įsijungia į juos.

Mėlynasis zuikis sunaikina miško kenkėjus dideliais kiekiais. Jos meniu būtinai yra amarai, nesusiję šilkaverpiai, pjautinės lervos, drugelių vikšrai - košės, vapsvos, muses, klaidos.

Žiemą ir vėlyvą rudenį paukščiai turi pereiti prie daržovių. Pirmenybė teikiama medžių sėkloms, ypač beržo, drožinės, kukmedžio, eglės, pušies, kipariso, ąžuolo ir klevo. Nedvejodami mėgaukitės mėlynuoju tepalu ir valgykite maistą iš paukščių pašarų, pasirenkant tarp pašarų pateiktos žemės riešutų ar saulėgrąžų sėklos, nesūdytos. Asmenims, gyvenantiems šalia žmogaus, išmoko net ir gauti pieno maišelius. Gamtoje, žiemą, paukščiai bando pereiti į nendrių ar gluosnių tankus ant rezervuarų krantų, kad rastų vabzdžius, kurie nusprendė paslėpti ant šakų.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Mėlynasis zuikis valgo šoninę. Mėlyna zylė viščiukas.

Žiūrėti vaizdo įrašą: Didysis pabėgimas (Kovo 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org