Paukščiai

Kaip žvėrys paukštis atrodo ir maitina

Pin
Send
Share
Send
Send


Falcons - grobio paukščių gentis, plačiai paplitusi pasaulyje. Jų vardas kilęs iš žodžio "falx" ("pjautuvas"), taip pabrėžiant ypatingą jų sparnų skrydžio metu formą. Tai padeda jiems pasiekti didelę sėkmę manevruojant dideliu greičiu. Pavyzdžiui, spygliuočių šonkaulis laikomas sparčiausiai paukščiu pasaulyje, nes jis gali pasiekti 320 km / h greitį nukentėjusiojo persekiojimo metu. Rasti grobį planuojant dangų, jis prisitaiko prie šiek tiek aukštesnio, po kurio jis greitai patenka ant jo, pataikydamas jį su kojomis, prispaustomis prie kūno. Dažnai smūgis yra tokia jėga, kurią auka miršta iš karto.

Pažymėtina, kad ukrainiečių kultūroje tai buvo peregrine falcon, kuris nuo Kijevo ruso laikų buvo vadinamas falcon, ir tik vėliau šis vardas įgijo didesnį mastelį, įskaitant ir kitus šios genties paukščius. Pažymėtina, kad net ir dabar, kai kalbame apie kankinius, žmonės dažniausiai reiškia krūtinę.

Sapsan - dienos plėšrūnas

Peregrine Falcon yra ne tik greitas, bet ir labai stiprus paukštis, neprilygstamas plunksnų plėšrūnams. Jis platinamas beveik visur, nes tai daro skrydžius visame pasaulyje. Jį galite susitikti visoje Europoje, tiek uolų pakrantėse, tiek vietovėse, kuriose yra sunkių klimato sąlygų. Dažniausiai peregrine šoninė galima rasti durpynuose, stepėse ir pusiau dykumose. Šios sritys yra mėgstamos poilsio ir medžioklės vietos.

Vidurio Europoje šie grobio paukščiai gyvena daugiausia aukštumose, todėl jų lizdai yra vien tik uolos. Žiemą šis kepalas mėgsta įsikurti šalia didelių rezervuarų, kur jis medžioja vandens paukščiams. Pažymėtina, kad tik jauni žmonės migruoja, senieji paukščiai veda tik sėdimą gyvenimo būdą.

Išvaizda

Sapsanas yra šonkaulio šeimos paukštis, kurio kūno ilgis yra 40-50 cm, o sparnų ilgis - nuo 90 iki 120 cm. Pažymėtina, kad vyrai yra beveik pusė moterų. Vyrų svoris yra 650–800 g, o patelė sveria 0,9–1,3 kg.

Dauguma paukščio kūno yra tamsiai pilka. Tuo pat metu plunksnuose vyrauja tamsūs trikampiai. Apatinė krūtinės ir pilvo dalis yra šviesiai geltonos spalvos su tamsomis juostelėmis. Pastebimos net juodos pirminės plunksnos. Dėl savo dydžio, peregrine falcon pasiekia nedidelės varnės matmenis, išsiskiriančius tarp kitų šios genties paukščių, su tamsia, tamsiai pilka nugaros spalva, spalvinga ryškia pilve, juoda viršūnė ir tamsios pailgos dėmės po akimis. Priklausomai nuo spalvų dydžio ir charakteristikų, yra daugiau nei 15 šio šonkaulio porūšių. Tuo pat metu posovietinėje erdvėje trys iš jų yra platinamos:

  • paprastas,
  • Kaukazo
  • tundra.

Pirmieji du yra reti veisliniai paukščiai, paskutinis - tik skrydžio metu.

Sapsanas, kuris pasirinko sau tinkamą moterį, priešais jį atlieka poravimosi skrydį, kurio metu jis suteikia savo grobį. Tokiu atveju, jei moteris sutinka priimti įkalbėjimą, ji pasisuka ore ir, plaukdama danguje su nugara žemyn, paima grobį iš vyrų nagų. Po to pora laikoma formuotu ir gali pereiti prie tinkamos veisimo vietos, kuri daugeliu atvejų vyksta dideliuose miškuose, tarp kurių yra daug kalnų.

Siaurų uolienų įtrūkimų lizdai įsiskverbia į kryželius, tačiau jie labiau linkę naudoti kitų grobio paukščių lizdus pastogei, kurią jie koreguoja taip, kad pūkai jaučiasi patogiausi. Šis lizdas yra gana erdvus, jame yra tėvai ir viščiukai. Be to, dėl savo dizaino ir neprieinamumo, jis yra patikimai apsaugotas nuo plėšrūnų. Tuo atveju, kai kriaušės turi statyti lizdą ant žemės ir uolų, jos apsiriboja primityvios pakratos prietaisu, kuris yra surinktas iš kelių šakų ir didelių plunksnų. Jei lizdas yra geroje vietoje ir pagamintas iš aukštos kokybės, keletas paukščių kartos gali gyventi iš eilės. Be to, kiekviena pora visada turi keletą atsarginių lizdų, jei sunaikinama pagrindinė.

Veisimas ir viščiukai

Šakonas yra paukštis, kuris ne daugiau kaip kartą per metus išaugina: nuo pavasario iki vasaros vidurio (laikotarpis tiesiogiai priklauso nuo jo buveinės regiono), o kiaušinių skaičius sankaba niekada neviršija 4 vienetų. Perinti per mėnesį abu tėvai. Po nustatyto termino visiškai suformuoti viščiukai atsiranda iš rusvų kiaušinių, šeriami 1-1,5 mėnesius, o abu tėvai rūpinasi viščiukais.

Naujagimių viščiukas yra padengtas plonu pūkeliu, o lizdą apšildo patelė, o vyriškis užima maistą, kurį jie ir moterys, suplėšusios į mažus gabalus, kartu maitina viščiukus. Vaikai auga gana greitai ir nuo vieno mėnesio amžiaus pradeda stovėti ant sparno. Tuo pačiu metu, ilgainiui pasitraukus iš lizdo, šoninė viščiukas toliau gyvena su tėvais. Per šį laikotarpį jis išmoko ne tik suaugusiųjų įpročius, bet ir jų medžioklės įgūdžius.

Šakonas - tai paukštis, kurio brendimas prasideda vienerių metų amžiaus, tačiau savo porą sudarys tik trejų metų amžiaus. Peregrine falcons yra monogaminiai paukščiai. Suformuota pora gyvena visą gyvenimą. Tai paaiškinama gerai išvystyta veisimo konservatizmu, tai yra, tai, kad žiemos metu į šiltesnius regionus nuvažiavęs šonkas grįš į savo veisimo vietą kitą pavasarį. Po to pora vėl pereina į kitą lizdo išdėstymą.

Peregrine Falcon

„Falcon“ yra paukštis, kuriam geriausia stebėti, kai auga palikuonys. Per šį laikotarpį paukščiai stengiasi medžioti kuo arčiau lizdo. Daugeliu atvejų kankina didelį aukštį, atidžiai stebėdamas nuo jų viščiukus. Šį paukštį lengva atskirti ore dėl didelio dydžio ir ypatingos sparnų formos, panašios į pjautuvą. Kitais laikais Peregrine Falcons gali būti stebimi šalia įvairių rezervuarų, kuriuose jie medžioja vandens paukščius.

Nepaisant to, kad šie grobio paukščiai gyvena toje pačioje vietoje, šios rūšies atstovai nesikaupia vienoje vietoje. Kiekvienai porai priskiriamas didelis plotas. Ant jo paukščiai maitina ir inkubuoja viščiukus. Tarp atskirų porų lizdų atstumas gali siekti kelis kilometrus.

Susijusios rūšys

Peregrine falcon yra šonkaulio šeimos paukštis, kurio išskirtinis bruožas yra dydis.

Pavyzdžiui, Arktyje gyvenantys porūšiai yra didžiausi pasaulyje, o dykumoje gyvenantys asmenys yra maži. „Sapsan“ yra vienas ryškiausių medžiotojų tarp dieninių plunksnų. Dėl šios priežasties ilgą laiką jos siekė žmonės, dalyvaujantys pakalnėse. Dėl savo veiksmų, jau nedidelis šių pasėlių gyventojų skaičius sumažėjo.

Verta pažymėti, kad šonkaulis yra paukštis, kurio pagrindinės plunksnos yra ilgesnės pirmaisiais gyvenimo metais (nepriklausomai nuo jų buveinės). Štai kodėl jų sparnai atrodo daug platesni nei ateityje. Tokia struktūra žymiai sumažina jaunų žmonių medžioklės įgūdžius, tačiau padeda jiems išmokti skristi.

Svarbiausias peregrino sėklų maistas yra paukščiai, o jų dydis nesvarbu. „Sapsan“ gali užpulti tiek žievę, tiek sunkiąją žąsą. Tuo atveju, kai paukščio dydis neleidžia jį nužudyti ore, peregrine falcon tai padarys, nuleisdama į žemę, nes per grobio persekiojimo metu krūtinės kojos vystosi milžinišku greičiu ir dažnai atsitiko, kad pūkas neturėjo laiko sulėtinti aukų aštrią manevrą ir nukrito į aštrią manevrą. tam tikra kliūtis.

Peregrinės vynuogės yra idealūs medžioklės paukščiai, bet, kaip ir visi kiti šonkauliai, jei jie pradeda važiuoti, jis palieka grobį, o tai yra kiti plėšrieji paukščiai, sulaikantys pynę.

Grobio paukščių rūšys

Visus naminių paukščių paukščius, priklausančius pasėlių šeimai, galima suskirstyti į kelias etnines grupes:

  1. Kestrels dažniausiai yra maži pipirų paukščiai, turintys tamsią raštą ir kartais gerai paženklintus lyties skirtumus. Tačiau šioje grupėje atskirai atsiduria kai kurios afrikietiškos medžioklės rūšys, kuriose vyrauja pilka spalva.
  2. Choglocks yra gana dideli, gerai pastatyti paukščiai su tamsiai pilkos spalvos plunksnomis ant jų nugaros ir dažniausiai tamsūs plunksnos ant jų skruostų, kurie kartais vadinami „ūsais“. Ši šoninė randama žiemą visose teritorijose, kurios anksčiau buvo TSRS dalis.
  3. Trečioji grupė yra dideli vėžiai, kurių dydis tam tikrais atvejais pasiekia mažo pelkės matmenis. Daugeliu atvejų jie taip pat turi juodus „ūselius“ ir dažnai juodas plunksnas ant galvos. Likusioje spalvoje dominuoja pilkai raudona spalva. Tačiau, priešingai nei dviejose ankstesnėse grupėse, tai šonkaulė, kurios rūšys turi daug ryškesnį plunksną. Be to, kai kurie iš jų turi tamsiąsias juosteles ant pilvo dalies, išdėstytos horizontalioje eilėje.

Kai kuriais atvejais tokie dideli kepurai išskiriami į atskirą grupę - Hierofalco pogrupį, nes šie paukščiai turi ryškių spalvų pigmentų turinį plunksnuose, todėl jie labai panašūs į pelkes.

„Falcon Protection“

Paukščių ragų įtaka kitų paukščių populiacijoms yra labai maža dėl didelio atstumo tarp jų populiacijų. Be to, medžioklė su šiuo ragavimu nėra tokia veiksminga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, nes tik vienas iš 10 išpuolių yra sėkmingas.

Tačiau dėl vyraujančių aplinkos sąlygų ir nuolatinių grėsmių brakonierių, nuniokojančių šių retų paukščių lizdus, ​​nuolatinė grėsmė kelia grėsmę, nors dauguma rūšių yra įtrauktos į raudonąsias knygas visame pasaulyje. Todėl tai, ar šis šonkas turės ateitį, priklauso tik nuo mūsų.

Ką valgyti šonkaulis natūraliomis sąlygomis?

Falcon yra grobio paukštis, galintis užpulti ir gauti maistą skrydžio metu. Jam padeda ilgi sparnai, aštrūs nagai ir ryškus žvilgsnis. Keletą sekundžių jis pasiekia nukentėjusįjį ir perkelia ją į nagus.

„Falcon Diet“

Natūraliomis sąlygomis šonkauliai maitina paukščius, kurie pasiekia vidutinį dydį, kartais medžioja žinduolius, bet tik retais atvejais.

Dažniausiai plėšrūnai patenka į paukščius, paukščių rinkose randami jūros paukščiai, lengviau ten gaudyti grobį. „Falcon“ taip pat gali rinktis paukščių paukščius (nugaišusius, garsenybes, bičiulius), jaunąsias moteris, kiras (pilkas, trikampis, sidabras), smėlio vamzdelius, jūros smėlio smilkalus, ermines.

Meškėnai, kurių buveinė yra miškas, renkasi miško paukščius, tokius kaip juodieji grioviai, baltieji pelekai, pelkės, žvirbliai ir mėlynos kojos pelėdos. Pagrindinis maisto produktas tokiems kepalams - baltiems kasetėms.

Kartais šie plėšrūnai gali medžioti žinduolius - kiškius, voveres ir Lemmings. „Falcon“ gali užpulti antis, naminius ir naminius balandžius.

Šėrimo maitinimas priklauso nuo sezono pakeitimo. Ką valgyti žiemą? Per šį laikotarpį baltieji kasetės tampa pagrindiniu ir beveik vieninteliu maistu, o jie gyvena netoli šaldymo vandens, taip pat gali medžioti vandens paukščius.

Medžioklės ir maisto savybės

Kiekvieną dieną kepsnys valgo apie 200 gramų, bet viskas priklauso nuo buveinių sąlygų, kartais apimtis gali būti daugiau. Jei plėšrūnas yra maitinamas ir jis turi pakankamai maisto, tada jis nukirs nuo aukų tik didelius raumenis. Šis paukštis nevalgo tuojau pat, iš pradžių jis atneša jį į vietą, kurioje jis plunks ir pjauna. Jei yra viščiukų, tada vyrai atneša grobį, o moteriškos žirklės maitina ją.

Šakonas yra puikus medžiotojas, jis tik sulaiko plaukiojančius paukščius su savo snapu, o tada jis sulaužo kaklą ir galvos galą. Būtent dėl ​​šių paukščių savybių nuo seniausių laikų žmonės pasirūpina šonkauliu, kuris yra populiarus šiuo metu.

„Falcon“ aprašymas

Tai yra pagrindinis planetos sparnuotas paukštis.. „Falcon“ gali judėti ore iki 320 kilometrų per valandą greičiu. Aštrių ir stiprių medžiotojų, galinčių matyti auką už kilometrą. Paukščio pavadinimas lotyniškai skamba kaip „falco“, kilęs iš žodžio „falx“, o tai reiškia pjautuvą. Iš tiesų, jei pažvelgsite į skreiką, galite rasti sparnų panašumą su pjautuvu.

Gyvenimo pobūdis ir gyvenimo būdas

Medžioklei pasirinkite rytą ir vakarą. Sugauti paprastai mažesnius paukščius. Carrion niekada nevalgoma. Gaudyti grobį naudoti skirtingas medžioklės strategijas. Jie gali nardyti dideliu greičiu nuo didelio aukščio. Puikiai medžioti ir skristi. Likusią dienos dalį jie mėgsta atsipalaiduoti atokiose vietose, virškinti maistą. Lizdų vietose pasirenkamos medžių viršūnės ir uolos. Retai, bet gali užimti kitų žmonių paukščių namus. Ant žemės niekada nestovi.

Tai įdomu! „Falcons“ mėgsta surengti oro žaidimus danguje, demonstruodami savo skrydžio manevringumą ir grožį. Dažnai atrodo, kad jie kankina kitus grobio paukščius, rodydami save.

Jie gali labai pakilti ore, kur nepasiekia kiti paukščiai. Jie sudaro porą ir stipriai saugo „šeimą“ nuo invazijų. Visi klajokliai yra natūralūs. Ir jie klajoja ne tik gamtos raginimu, kad galėtų patogiai praleisti žiemą. Kai kurie tai daro per visą gyvenimą. Šis paukštis yra lengvai sutraiškytas, skirtingai nei kiti plunksnuočiai.

Nieko nebijo asmens ir netgi gali gyventi šalia žmonių būsto.. Šunų medžioklės taktika taip pat linksma. Ornitologai dažniausiai sako, kad „susižavėjimas“ nukentėjo. Ir iš tikrųjų, elgesys yra šiek tiek panašus. Jis greitai ir greitai užvaldo grobį, atakuodamas iš viršaus. Stumiasi galingas smūgis su kabliu. Vienas iš tokių streikų yra mažas paukštis.

Kartais atrodo, kad jie gąsdina grobį nuo žemės, ji skrenda ir tuomet šašlykis ją sulaiko ryškiai ore. Netgi iš kregždės nėra galimybės pabėgti. Plėšrūnai aukojasi 25 laipsnių kampu iki 100 kilometrų per valandą greičiu. Taip atsitinka, kad kepsniai atrodo su grobiu: jie gali „praleisti“ konkrečiai ir palikti trajektoriją, bet, atsiskleidę, jie atiduoda naują ataką ir išnaudoja tikslą.

Tai įdomu! „Falcon“ yra protingiausia visų paukščių rūšis.

Paukščiai gali būti mokomi ir praktiškai nebijo žmogaus. Kai padažas būtinai apima žaidimo elementus klasėje. Tačiau nereikėtų pamiršti, net jei šonkaulis yra geras ryšiams palaikyti - tai nėra šuo ar katė, bet didžiulis plėšrūnas. Jie sugeba priprasti prie savininko ir net parodyti meilę, bet vis dar reikalauja ypatingo dėmesio iš komunikacijos dalyvio.

„Falcon“ rūšys

Falcon šeima apima 11 genčių. Tarp jų yra:

  • Karakary.5 gentys: juoda, krasnogorlye, kalnas, karanchi, triukšminga.
  • Falcons. 6 gentys: juokiasi, miškas, amerikiečių nykštukė, maža, nykštukė, kepsnys (Falco).

Iš jų - falcons gentis (Falco) yra pagrindinė ir skaitinė. Apima 40 porūšių, kuriuos galima suskirstyti į pagrindines atstovų grupes:

  1. Kestrels - maži, tankūs raudonos spalvos paukščiai. Yra pilka, bet daugiausia Afrikoje. Žinomas kaip graužikų medžiotojai. Yra 12 veislių: Madagaskaras, Seišeliai, Mauricijus, Moluccan, pilkai barzdotas, dažnas, didelis, lapė, stepė, pilka, dryžuota, praeivė,
  2. Cheglocks - didelis ir plonas paukštis su tamsiai pilkos spalvos plunksnomis ir juodomis plunksnomis. Yra penkios pasaulio veislės: Eleonora, Afrikos, Bendrosios, Rytų ir Australijos.
  3. Falcons - reprezentatyviausia grupė. Jis apima sidabro, vakaro, raudonojo krūtinės, Naujosios Zelandijos, rudos, pilkos, juodos, Viduržemio jūros, Altajaus, Meksikos, trumpos uodegos,
  4. Turumti irar raudonasis pūkas vidutinio dydžio paukštis su būdingu plytų raudonu dangteliu ant galvos. Įsiima Indijos ir Afrikos teritorijas.
  5. Kobchik - mažas šonkaulys, labai panašus į parametrus ir elgesį su kankorėžiu. Svoris neviršija 200 gramų. Snapas yra trumpas ir silpnas. Jis maitina tik didelius vabzdžius. Su malonumu valgo drakonus, pelkes, skėreles ir didelius vabalus. Įdomus bruožas yra tai, kad varnas pasirenka apleistus „namus“ kaip lizdą. Gali gyventi iki 100 atstovų pakuotėse. Perkelkite ir pulkus.
  6. Derbnik - gyvena daugiausia Šiaurės ir Rytų Europoje. Nedidelė, stora išvaizda su trumpais, aštriais sparnais ir ilga uodega. Jis įsikuria upių slėniuose, pelkėse. Vengia tankių tankių ir tamsių miškų. Jis daugiausia maitinamas mažais paukščiais. Retas porūšis, galintis lizdus ant žemės.
  7. Laggar - didelis, didelis paukštis. Aktyviai naudojamas medžioklei. Питается другими мелкими пернатыми. Но охотится и на сусликов, зайцев.
  8. Балобан – распространен в Центральной Азии, Казахстане, Сибирь, Туркмения, Иран, Афганистан, Китай. Считается одним из самых опасных подвидов. В длину вырастает до 60 см. Размах крыльев до полутора метров. Очень похож на сапсана, но отличается более светлым оттенком окраса и формой крыльев.
  9. Кречет – редкий и самый крупный из соколов. Массивный, крылья длинные и острые. Самец весит около 1 кг. самка примерно 2 кг. От сапсана отличается более длинным хвостом. Распространен в Европе, Азии, Северной Америке. Существует отдельный подвид кречетов на Алтае. Включен в Красную Книгу.
  10. Сапсан– самая быстрая птица на планете. Крупная птица, классический представитель соколиного рода. Распространена по всему миру, кроме Антарктиды,
  11. Шахин – также называют пустынным соколом из-за предпочтения жизни в пустынных местностях. Мельче сапсана по габаритам. В окрасе более рыжие, охристые оттенки. Moteris sveria beveik pusę tiek pat, kiek vyrai. Moterų svoris siekia 765 gramus, vyrai paprastai sveria 300-350 gramų. Išnykęs vaizdas.

Tai įdomu! Falcon - gyrfalcon, vaizduojamas Kirgizijos emblemoje. Ant monetos 500 Kazachstano pakraštyje pavaizduotas šonkas - Saker falcon.

Buveinė

Šie plėšrieji paukščiai gyvena beveik visame pasaulyje, išskyrus šiaurės ir pietų polius. Tik jauni žmonės skraidina žiemą. Suaugusieji lieka namuose, su šaltu arčiau prie rezervuarų. Jie mėgsta stepę ir pusiau dykumą. Krechety teikia pirmenybę šiaurinių šalių pakrantės zonoms. Europoje yra kalnų ir uolų. Peregrinės vėžės beveik visą gyvenimą klajoja, ir jūs galite susitikti su jais bet kurioje pasaulio vietoje.

„Falcon“ dieta

Valgo mažus paukščius, graužikus, vabzdžius. Jis gali valgyti varles, gyvates ir kartais žuvis. Jis maitina visus šiltakraujus gyvūnus, kurie yra mažesni. Grobis neturi progos iš anksto pastebėti slyvą ir ypač pabėgti. Ankštinė kablys suteikia stiprią smūgį, o paukštis plyšsta skerdeną.

Svarbu! Nelaisvėje būtina, kad šėrimas būtų žaidžiamas kitaip, nes šonkaulis gali labai susirgti.

Kad virškinimo sistema veiktų be pertraukos, daugeliui paukščių reikia plunksnų ir mažų kaulų. Gamtoje, valgant visą grobį, jie iš karto gauna viską, ko jiems reikia. Keletą valandų po valgio susiformuoja dagnas - atliekos, kurias paukštis regurgituoja.

Sveiki paukščiai turėtų turėti reguliarius pleistrus be kraujo dėmių ir nemalonių kvapų. Maitinant namuose, visiškai pašalinkite peles, žiurkes ir mažus paukščius, neišimdami odos. Fed priklausomai nuo amžiaus. Kuo vyresnis paukštis, tuo mažiau reikia šerti.

  • Dviejų savaičių amžiaus - apie 6 kartus per dieną. Tuo pačiu metu būtina duoti nedidelius mėsos gabalus, sudrėkintus silpname druskos tirpale. Tai daroma imituojant motinos seilę, kuri padeda tinkamai virškinti jauniklį.
  • Iki mėnesio - apie 5 kartus per dieną
  • Iki pusantro mėnesio - 3-4 kartus,
  • Kol pilnas plunksnas maitinamas 2 kartus per dieną.

Dauginimasis ir palikuonys

Falkonai yra monogamiški. Pora formuojama poravimosi metu. Pietų pietų pusrutulyje gyvenantiems paukščiams šis laikotarpis trunka nuo liepos iki rugpjūčio mėn. Tačiau šiauriniams kankinių atstovams datų keitimas: nuo vasario iki kovo. Šeimos šokis vyko tiesiai danguje. Vyras dažnai pristato dovaną moteriai savo snapeliu elegantiškų ir greitaeigių skrydžių metu. Kartais jūs galite stebėti, kaip moterys ir vyrai labai greitai skubėja, sukabindami savo nagus. Taigi, jie gali skristi iki 10 metrų.

Lizdų vieta pasirinkta atidžiai. Pirmenybė teikiama saugioms kablys. Moteris sudaro iki keturių raudonos spalvos kiaušinių. Manoma, kad kuo didesnė yra moterų masė, tuo daugiau ji suteikia palikuonių. Kiaušinius inkubuoja abu tėvai. Perėjimas trunka apie mėnesį.

Tai įdomu! Ateities viščiukų skaičius lizde priklauso nuo maisto pakankamumo: tuo daugiau gausu, tuo daugiau kiaušinių.

„Falcons“ yra rūpestingi tėvai. Viščiukai yra apsaugoti griežtai apsaugant lizdą. Bet kai tik auga kepsniai, maždaug po mėnesio po gimimo, jie turi išeiti iš lizdo. Priešingu atveju kyla pavojus, kad jų tėvai, kurie jaučiasi jaunų natūralių konkurentų augimo, patiria agresiją. Šių paukščių brendimas atsiranda vienerių metų amžiaus.

Gamtos priešai

„Falcon“ turi daug priešų. Tai beveik visi dideli plėšrūnai. Taip pat pavojinga jiems ir pelėdoms. Lapės ir marškiniai, žvėrys ir šeškai apiplėšia lizdus, ​​valgo viščiukus. Tačiau pagrindinis šonkaulio priešas yra žmogus, kuris sunaikina ekosistemą, sunaikina linksmybę arba naudoja nuodus žemės ūkio plotams gydyti.

Gyventojų ir rūšių būklė

Šiuo metu Raudonojoje knygoje yra gyrfalconų, kaip mažėjančių rūšių. Pagal išnykimo grėsmę Altajaus šašas. Nėra patikimos informacijos apie tai, kad tie Altajaus rago žmonės, kurie dabar yra pasaulyje, yra genetiškai gryni.

Svarbu! Taip pat kilo grėsmė Saker Falcon, Peregrine Falcon ir Kestrel.

Falconas žmogui žinomas ilgą laiką. Jis visada buvo naudojamas kaip puikus medžiotojas: aštrus, ryškus ir žaibiškas. Jau seniai šis paukštis buvo ištikimas draugas iš žmonių, kurie apie tai pasakojo, paslėpė sagas ir garbino kaip gyvą dievybę. Oro erdvės karaliai, didžiuliai plėšrūnai ir neprilygstami medžiotojai yra susiję su ragais.

„Falcon“: paukščio aprašymas ir nuotraukos. Kaip atrodo kepsniai?

Tikrieji kepsniai

Tikrieji ragai yra pačių pačių paukščių labiausiai tinkantys plėšrūnai. Genų atstovų dydis labai skiriasi. Kobchikis ir pūslelinės kūno ilgis yra 23-35 cm, o masė nuo 100 iki 250 g. Krechety auga iki 60 cm ir vidutiniškai sveria iki 2 kg. Vyrai yra mažesni nei moterys. Slyvų spalvos spalva yra dažnesnė, pilka, raudona, ruda, juoda ir pilka. Dažniausiai kūno pilvo pusė.

1. Viduržemio jūros kionas (lat. Falco biarmicus), foto autorius: Derek Keats, CC BY 2.0. 2. Sparrow's Kestrel (lat. Falco sparverius), foto autorius: Mike's Birds, CC BY-SA 2.0. 3. Bendrasis keltelis (lat. Falco tinnunculus), fotografijos autorius: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5. 4. Balobanas (lat. Falco cherrug), foto autorius: Haroldas, CC BY-SA 3.0.

Šakoną lengva atskirti nuo savitos vertikalios pakrovimo „stulpelio“ ir ilgų smailių sparnų. Grobio paukščio sparnai žymiai viršija uodegos dydį. Jų forma ir ilgis prisideda prie didelio greičio sukimosi skrydžio ir judraus manevravimo vertikalaus judėjimo ore.

Labiausiai greitaeigis skrydis tarp paukščių turi skerdyklą. Nardydamasis nuo pirmiau minėto grobio maksimalus greitis yra 322 km / h.

Autoriaus nuotrauka: Derek Keats, CC BY 2.0

„Falcon“ uodega. Jis yra šiek tiek apvalus gale ir turi įspūdingą ilgį.

Sparrow Kestrel (lat. Falco sparverius). Nuotrauka: Gregory “Slobirdr” Smith, CC BY-SA 2.0

Paukščio galva yra didelė, palyginti su kūnu ir suapvalinta. Jos pusėse yra juodos spalvos ūgliai, išreikšti įvairiais laipsniais. Genties atstovų snapas yra trumpas, o galas - aštrus kablys, labai stiprus. Sistemingas klonų bruožas yra ryškūs dantys ant viršutinio snapo krašto ir grioveliai priešingoje pusėje - apatinėje snapelėje. Prilipimas, jie sudaro didžiulį ginklą.

Aplink šonkaulio akis yra plikas, plunksninis žiedas. Paukščio akys yra apvalios, tamsiai raudonos.

Autoriaus nuotrauka: Benjamint444, CC BY-SA 3.0

Tikriems kepsniams būdingos ilgos kojos su didelėmis kojomis, pailgos pirštai ir stiprios aštrios nagai. Apatinė (metatarsalinė) cochlea dalis yra akys.

Kryžių, kriaušių ir kitų genties atstovų verkimas panašus į aštrią, nulaužtą ir išplėstą "ki - ki ...".

Pagal medžioklės ir išorinių savybių būdą visos genties rūšys gali būti suskirstytos į 3 grupes:

Tai paukščių gentis iš šoninių rūšių. Jie pasižymi raudonomis plunksnomis viršutinėse kūno dalyse ir tankioje konstitucijoje. Kartais tos pačios rūšies patelės ir patinai pastebi skirtumus. Jie medžioja daugiausia sausumos gyvūnus: roplius, vabzdžius ir graužikus.

Jie yra plonesni ir didesni už pirmąjį, o jų slydimas ant nugaros turi plieno arba tamsų atspalvį. Juodosios plunksnos („ūsai“) puošia savo galvos skruostų dalis. Cheglocks medžioja mažus paukščius.

  • Falcons, kaip mes juos matėme

Dideli paukščiai, turintys tos pačios spalvos „ūsus“ ir „dangtelį“. Dažymas turi dviejų ankstesnių grupių požymių. Jie turi pilką nugarinę dalį su rausvomis dėmėmis. Ant pilvo yra horizontalių juostelių, o liemens yra spalvingesnis nei kitų genties narių. Visos šios grupės kekės turi tamsiai pilkos uodegos skersinę juostelę su baltu kraštu. Jie medžioja didelius paukščius ir sausumos gyvūnus.

Kai kurie mokslininkai išskiria „Saker Falcon“, „gyrfalcon“, „Lanner“ ir „Laggar“ kaip atskirą taksoną Hierofalco. Išoriškai šie paukščiai panašūs į pelkes. Jų kontrastingame plunksnuose vyrauja ryškiai rudi ir raudoni tonai, dėmėti pilvas arba trumpi smūgiai.

1. Pilkos barzdos keltelis (lat. Falco cenchroides), foto autorius: Patrick_K59, CC BY 2.0. 2. Turumti (lat. Falco chicquera), foto autorius: Cks3976, CC BY-SA 3.0. 3. Pietų Meksikos pakalnė (lat. Falco femoralis), nuotraukos autorė: Elaine R. Wilson, autorių teisių saugomas naudojimas. 4. Vakaro sūnus (lat. Falco rufigularis), fotografijos autorius: Joao Quental, CC BY 2.0.

Miško kepsniai

Miško kepalai turi smailią pilvą ir uodegą. Spalvos dėka jie panašūs į pelkes ir veido diską aplink akis - mėnulį. Paukščių dydžiai skiriasi. Mažiausias yra dryžuotas miško šašas (lat. Micrastur ruficollis), kurio kūno ilgis yra 30 - 38 cm, o masė 150 - 200 g. Didžiausias - antkaklis (lotyniškas). „Micrastur semitorquatus“), kurių kūno ilgis yra 45-60 cm, sveriantis 500-750 g. Spalvos skirtumai būdingi visiems genties nariams. Yra šviesūs, tamsūs, oranžiniai-raudoni ir dryžuoti miško kepsniai.

Autoriaus nuotrauka: Dario Sanches, CC BY-SA 2.0

Amerikos nykštukai

Tai maži paukščiai, kurių kūno ilgis yra nuo 28 iki 30 cm, su apvaliais sparnais ir apvalia uodega, neturintiems aiškiai išreikšto papildomo danties. Viršutinė paukščių liemens ruda yra ruda. Kūno apačia yra lengva, su rausvu, dryžuota uodega, sparnai yra tamsiai rudi. Ypatingas bruožas yra mažų ryškių baltų dėmių buvimas ant sparnų dangtelių plunksnų. Vyrai, moterys ir jaunikliai nesiskiria vienas nuo kito.

Nuotrauka: Jorge La Grotteria, Visos teisės saugomos

„Falcons“ trupiniai

Tai yra mažiausi genties ir visos šeimos atstovai. Jų kūno ilgis yra 14-19 cm, sparnai - 9-12 cm, svoris - 35-45 g. Ši gentis apima mažiausius plunksninius plėšrūnus, baltos kojos (lot. Microhierax latifrons), Borneo salos endeminis, kurio kūno ilgis yra 14-15 cm, o masė 35-45 g. Visos šios genties kepurės turi kontrastingą spalvą: tamsiai rudą arba juodą viršų ir baltą apačią. Tik raudonos ir juodos kojos nykštukai yra rausvai arba rausvai pilni. Kai kurios rūšys yra šiek tiek skirtingos spalvos, kurios atsispindi jų pavadinimuose: baltos, sorocijos.

Kairė nuotrauka: Raudonos kojos nykštukė (dregs) (lat. Microhierax caerulescens), autoriaus nuotrauka: Dr. Raju Kasambe, CC BY-SA 4.0. Dešinė nuotrauka: Filipinų nykštukė (lot. Microhierax erythrogenys), nuotraukos autorė: James Gagen, CC BY-SA 2.0.

Mažos kepurės

Kūno ilgis yra 19-28 cm, svoris 45-70 g. Paukščių spalva yra įvairi.

Afrikos mažasis kepalas (lat. Polihierax semitorquatus) yra pelenų pilkos spalvos sparnų plunksnos ir ta pati „dangtelio“ spalva. Jis kontrastuoja baltus „akinius“ aplink akis, tokį pat spalvą kaip kaklo ir apatinės kūno pusės. Paukščio gale yra ryškus kaštono mantija, akys yra apjuostytos plika oda ryškiai raudonos spalvos, o kojos yra tos pačios ryškios raudonos spalvos.

Azijos mažame šonkaulyje (lat. Polihierax insignis) moterys yra ryškesnės nei vyrai. Jie turi kaštonų raudoną priekinę dalį, tą patį „dangtelio“ spalvą ant galvos ir kaklo. Vyriška nugaros ir galvos pilka. Rūšiui būdinga ryškiai balta nadhvoste, apelsinų geltonos spalvos plikas žiedas aplink akis ir tos pačios spalvos. Paukščių sparnai yra gana trumpi - 11-15 cm, bet smailiai smailiai. Mažų kepurių uodegos ilgis yra 7-13 cm, o viršutinės apatinės dalies kraštuose yra nedideli papildomi dantys.

Autoriaus nuotrauka: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Sūnūs

Tai monotipinė gentis, atstovaujama vienos rūšies.

Juokusis šonkaulis yra paukštis, turintis tamsiai rudą nugarą ir tuos pačius sparnus, dryžuotą uodegą ir žalias grietinėlės arba šiaudų apatinį kūną. „Šakono“ antgalio galvutė taip pat yra šiaudai ir margas. Juoda „kaukė“ eina per galvos ir akių nugarą. Spalvoti ir vertikalūs nusileidžiantys kepėjai yra panašūs į genties narius Falco, tačiau skiriasi nuo jų svorio (400-650 g) ir kūno ilgio (45-50 cm).

Autoriaus nuotrauka: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

Kur gyvena kepsniai?

Tikrieji kepsniai gyvena visame pasaulyje, išskyrus Antarktidą, būdama kosmopolitine gentimi. Įvyksta dažniau atvirose vietose arba pakaitiniuose miškuose ir paprastose erdvėse. Juos taip pat galite pamatyti ant uolų ir uolų. Jei žmonių požiūris į juos nesuteikia pavojaus, tuomet jie apsigyvena šalia žmogaus sukurtų kraštovaizdžių.

Skirtingos rūšys užima skirtingas buveines. Krechetas pirmenybę teikia šiaurės šalims, dažniau gyvena vandenynuose, tundroje, kur yra daug paukščių uolų gyvenviečių. Peregrine falcons migruoja, aplankydami visą gyvenimą Afrikoje, Amerikoje, Azijoje ir Europoje. Kestrels gyvena Naujojoje Zelandijoje, Naujojoje Gvinėjoje, Naujojoje Kaledonijoje, Madagaskare ir Mauricijus, Seišeliuose, Australijoje, Amerikos ir Eurazijos stepėse ir pusiau dykumose Afrikos šalyse. Cheglocksas randamas Viduržemio jūros salose, Japonijoje, Indonezijoje, Kurilėse, Sahaline, Naujojoje Gvinėjoje, Australijoje, Afrikos šalyse, Viduržemio jūros pakrantėse - Tunise, Alžyre, Atlanto vandenyno pakrantėse, Arabijos pusiasalyje, Suomijoje, Norvegijoje. , Švedija. Kiti genties nariai gali būti Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Naujojoje Gvinėjoje, Pietų Amerikoje ir JAV.

Sūnūs gyvena Amazonės miškuose, taip pat užima nuo pietų Meksikos iki Urugvajaus ir šiaurinės Argentinos.

Miško kepsniai randami drėgnuose Centrinės ir Pietų Amerikos tropiniuose regionuose.

Amerikos nykštukai Jie gyvena šiaurinės Argentinos pampose ir pusiau dykumose.

Mažos kepurės - šiaurės rytų ir pietvakarių Afrikos pusiau dykumų ir sausųjų savanų gyventojai, taip pat teritorijos, kuriose Pietryčių Azijoje yra retai augančių medžių.

Nykštukaiarba krapai, trupiniai - gyventi paukščiai, gyvenantys Pietryčių Azijos tropiniuose miškuose, nuo Šiaurės Indijos ir Pietryčių Kinijos iki Filipinų ir Malajų salyno.

Autoriaus nuotrauka: Henrik Schulze alias Smittel, CC BY-SA 4.0

Gyvūnų gyvenimo būdai ir savybės

Šakonas yra drąsus, gudrus, protingas ir stiprus paukštis. Jis medžioja ryte arba vakare, o per dieną jis slepiasi nuošalesnėse vietose ir ramiai virsta grobį. Šie paukščiai turi fenomeninį budrumą: jie pastebi, kad nukentėjusysis yra 1,5 km atstumu.

Ne bajoriški kepurai (pūsleliai, nykštukai, raudonieji kojos) dažnai turi demonstracijas, rodančias sugebėjimą skristi. Jie žaidžia ir juokauja, organizuoja didelį paukščių medžioklę, erzina juos. Tokie kepsniai yra lengvi pralenkti. Kai kurie iš jų nebijo žmonių ir arčiau jų: tokie yra, pavyzdžiui, raudona gervė.

Visi kepurai turi galimybę skristi labai aukštai, ir nedaugelis iš jų valgo mėsą. Noble rūšys gyvena poromis, atidžiai saugodamos savo šeimą nuo plėšrūnų ir giminaičių. Beveik visi klounai klajoja, tačiau kai kurie tai daro visą laiką, kiti skrenda užmigdyti, o kiti - tik periodiškai. Amerikiečių nykštukė susižeidžia, bet tai nenoriai. Jis labiau linkęs lipti į medžius ir tuo pačiu daugiau kaip papūga.

Autoriaus nuotrauka: Derek Keats, CC BY 2.0

Veisimo kepalai

Falcons yra paukščiai, kurie paprastai formuoja poras, o jų santuokos ceremonija numato demonstracinius skrydžius. Vyrai ir moterys gali skubėti, sukabinti su nagais ir skristi kaip apie 10 metrų. Be to, vyrukas savo draugui pristato dovaną savo snapas.

Blyksniai dažniau stato lizdus, ​​tačiau kartais juos užima kiti grobio ar karvių paukščiai. Kartais jie verčia namus iš savininkų. Maži atstovai gali gyventi natūralių medžių, įdubų, nišų ar dirbtinių lizdų. „Falcons“ gyvena ant uolų, uolų, medžių, urvų, aukštų pastatų, įžemintų angų. Dažniausiai paukščių kiaušinių klojimo vietos neatitinka nieko. Apatinėje pusėje yra tik jų kraikas, maisto nuolaužos ir plunksnos.

„Aleut“ (juoda) „Falcon“ lizdas (lotynų kalba: Falco peregrinus pealei). Nuotrauka: Cephas, CC BY-SA 3.0

Sapsanos (šarvai. Falco peregrinus) lizdas. Autoriaus nuotrauka: Peter Wegner, CC BY-SA 3.0

Moterys gulėjo nuo 1 iki 6 apvalių baltų kiaušinių, papuoštų raudonai rudomis spalvomis. Didelėse kepurėse paprastai yra maža sankaba. Kiaušinius inkubuoja moterys, nors vyrai kartais trumpai pakeičia ją. Perinti tęsiasi mėnesį. Kartais tėvai klaidingai laikosi klaidų ir gali sėdėti sėkmingai tik pirmaisiais viščiukais, nes atotrūkis tarp kiaušinių yra 1-2 dienos.

Kairė nuotrauka: Gyrfalcon kiaušinis (lot. Falco rusticolus), autoriaus nuotrauka: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0. Nuotrauka centre: šoninis kiaušinis (lat. Falco vespertinus), autoriaus nuotrauka: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0. Nuotrauka dešinėje: bendrojo geltonojo kiaušinio kiaušinis (lat. Falco tinnunculus), foto autorius: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0.

  1. Sūnūsarba falconspatys lizdai nėra statomi, bet užima tuščias tuščiavidurių tuščiavidurių ertmių, kitų grobio paukščių lizdų ir uolienų įtrūkimų. Padėkite 1-2 kiaušinius, kurie inkubuoja tik moterį. Vyras nešioja maistą moterims ir viščiukams, kol jie vis dar yra maži. Perėjimas trunka 40–65 dienas. Tada abu tėvai maitina. Lizdai palieka lizdą po 8 savaičių po perinti.
  2. Miško kepsniai padaryti mūro medžių, tuščiavidurių urvų, urvų, uolienų, apleistų namų ertmėse. Sausu laikotarpiu jie sudėjo 2-3 baltus kiaušinius, inkubuodami juos per lietingą laikotarpį 33-48 dienas.
  3. Ekologija Amerikos nykštukai prastai suprantama.
  4. Mažos kepurės užima kitų žmonių lizdus, ​​dažniausiai pastatytus audėjų. Jų klojimo metu 2-3 kiaušiniai padengti baltu apvalkalu.
  5. Nykštukaiarba kankorai, dažniau statomi lizdai įdubose, dedami baltos spalvos kiaušiniai. Afrikos pygmy falcon gyvena socialinių audėjų lizduose.
  6. Tikrieji kepsniai:
    • Žudynėse yra uolų ant uolų, ant žemės paviršių, ant uolų, taip pat ir tuščiavidurių uolų. 4–6 geltonos rudos spalvos, rūdžių dažytų kiaušinių klojimo metu,
    • „gyrfalcon“ nesukuria lizdų, nuneša juos nuo blauzdų ar krantų, juos pamušalu sausomis žolėmis, samanomis ir plunksnomis.
    • Raudonosios kojos sėjamoji negyvena keturiasdešimt ir varnos, retiau - tuščiavidurėse ir nišose. Moteris sudaro iki 6 kiaušinių ir juos inkubuoja. Vyras rūpinasi savo draugu, maitina ją,
    • Paukščių veisimui viščiukams reikia vietos ir netoliese esančio rezervuaro. Jie dažniau lizdų ant uolų pakraščių 20-80 m aukštyje nuo žemės, tundroje: palei rezervuarų ar uolų palikuonių krantus. Retiau jie užima kitų paukščių lizdus. Be to, Meksikoje esantis šonkaulis gali užsidėti ant žemės. Самка откладывает от 2 до 5 яиц красноватого или буровато-красного цвета с более темными крапинами.

Половой зрелости соколята достигают к году жизни. У молодых соколов крылья более широкие из-за развития маховых перьев. Это мешает им охотиться, но хорошо помогает научиться летать.

Детеныши сапсана (лат. Falco peregrinus). Автор фото: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York, CC BY 2.0

Чем питается сокол?

В добыче пернатых хищников преобладают грызуны, ящерицы, птицы и крупные насекомые. Также соколы могут поедать змей, лягушек, иногда рыб. Didelės rūšies grobiai vidutinio dydžio žinduoliams: gopherai, kiškiai. Paprastai skruzdės gaudo grobį skrydžio metu, pasivažinėja į plaukiojančią ar einančią auką. Maži gyvūnai paima snapą, didelius apsvaiginimo ar nužudymo nagus.

Sūnūs (Juokiasi falcons) - gurmanai, jie grobia gyvatės, dažnai nuodingos, driežai, smulkūs graužikai, šikšnosparniai ir medžiai, taip pat žvejai.

Miško kepsniai jie valgo mažus paukščius, jie sugeba pritraukti praeivių asmenis su būdingais garsais. Jie taip pat gaudo spąstus ir graužikus.

Amerikos nykštukai patinka valgyti vabzdžių, mažų paukščių ir driežų.

Mažos kepurės jie daugiausia maitinami dideliais vabzdžiais, rečiau - driežais, gyvatėmis ir mažais paukščiais.

Nykštukai, arba kankalai, trupiniai, mažas grobis, sugautas skristi arba iš kapų, ieško to iš aukštų medžių viršūnių. Jie valgo drugelius, drakonus, didelius vabalus, termitus, žąsinius, mažus paukščius, peles, driežus.

Tikrieji kepsniai:

  • Medžioklės medžioklė žiūri į drebulį arba mažų paukščių ir stambių vabzdžių (dragonflies, vabalai, kriketai, skėriai, žolės ir Medvedokas) ešerį. Jie maitina maži gyvūnai (šikšnosparniai ir paprastos pelės), varlės, driežai, gyvatės. Nukentėjusysis yra užsikabinęs nagais ir nužudomas nugarą galvos gale,
  • raudonieji kaklai - mažieji paukščiai: swifts, swallows, larks, plaukiojantieji vabzdžiai: vabalai, drakonai, šikšnosparniai,
  • Raudonosios kojos yra kankalai, kurie dažnai medžioja vabzdžius: pelkės, drakonai, vabalai. Rečiau jie sugauna mažus graužikus, varliagyvius ir driežus. Jie valgo žvirblius, kartais jie gali sugauti net didesnius paukščius, pavyzdžiui, balandį,
  • uodegų, šikšnosparnių ir mažų paukščių grobio grobiai: varnėnai, juodieji maišai, rožės, žvirbliai. Kartais jie sugauna peles ir kitus sausumos gyvūnus,
  • kilnūs kepurai (derbnik, peregrine falcon, gyrfalcon, saker falcon, pelenai ir kt.) sužvejoja paukščius: bičių valgytojai, orioliai, smilkalai, kregždės, žvyneliai, varakushek, wagtails, drebulės, hoopoes, mažieji žvirbliai, skorpionai, šikšnosparniai. Dažniau jie maitina gyvates, graužikus, driežus ir vabzdžius, triušius, goplius, žiurkes. Juodasis pūkas valgo morkas. „Gyrfalcon“ tundra maitina paukščių bazilų (kaiščių ir antikos), tundros ir baltojo pelekų, mažų pasažų, šunų, kiškių ir voverių gyventojus. Sugautas girfalko grobis vyksta į lizdą arba kitą saugią vietą, ten jis pertrauka.

Kobčikas (lat. Falco vespertinus). Andy Morffew nuotrauka, CC BY 2.0

„Falcon“ gyvenimo trukmė

Didžiausias juokaujančio šonkaulio gyvavimo trukmė gamtoje buvo nustatyta naudojant juostos metodą. Ji buvo 16 metų ir 3,5 mėnesių. Zoologijos sode šios genties paukščiai gyveno iki 14 metų.

Nežinoma amerikietiškos nykštukės, miško šašlykų ir pievų, trupinių gyvenimo trukmė.

Manoma, kad maksimali mažų Falcons genties atstovų gyvenimo trukmė yra 20 metų.

Kalbant apie tikruosius ragelius, tada lauke seniausias vištienos žmogus gyveno 16 metų, tą pačią dieną stebima nelaisvėje gyvenusių šonkaulių. Vidutinė gyvatvorių gyvavimo trukmė yra 11 metų. Žinomas Peregrine Falcon ilgaamžiškumas: nelaisvėje laikomas paukštis gyveno 25 metus.

Pasaulis aplink mus 6-9 metų vaikams. Paukštis "Falcon"

Falcon yra žiemojanti grobio paukštis. Jis sparčiai auga. Kietas išlenktas snapas, labai aštrus regėjimas. Slyvų plunksnos spalvos yra rusvai rusvai smėlio spalvos. Rankenos ant kojų yra aštrios, aštrios kaip peiliai.

Falcons lizdas aukštų medžių viršūnėse arba uolų kalnuose, pašildydami jų būstus žemyn, plunksnas ir žolės peilius.

Paprastai „Falcon“ aukšta spalva aiškiame mėlyname danguje, ieško grobio. Matydamas mažą paukštį, kiškį, šešką ar kitokį mažą gyvūną, jis išmeta save į akmenį, ašaroja jį aštriais nagais ir savo snapeliu.

Ar žinote, kad medžiotojai dažnai naudoja medžioklę? Medžiotojai, turintys specialiai apmokytų paukščių, yra vadinami suktininkais.

Sokolniki

Aš einu į Sokolniki. Senas

Ten buvo giraitės, pelkės,

Ir užkarda laikoma

Sokolniki mokė paukščius

Kaip akmuo, nukristi ant lapių.

Kraujo dvikova su ja

Apkabinkite ją, užkabinęs ant kaklo,

Ir su snapeliu ašaroti, ir mušti su sparnu.

Tik parkas primins praeitį:

Nėra paukščių, nėra giraičių - nes niekada nebuvo!

Štai šiuolaikiniai kvartalai

Ir tik kartais paslėpti pavadinimai

Ilgą laiką gyvenęs sluoksnis.

Atsakykite į klausimus

• Kaip atrodo pūkas?

• Ką jis valgo?

• Kur kepami lizdai?

• Kodėl vienas iš Maskvos rajonų vadinamas Sokolniki?

• Kas medžiojo Sokolnikyje?

• Ką atrodė Sokolniki senovėje?

„Falcons“ priešai lauke

Visi dideli plėšrūnai nenori valgyti šašlykinės mėsos, įskaitant erelio pelėdą. Kiaušiniai iš jų sankabos dažnai pavogia kramtukus, šeškus, lapius ir žvėrys. Dauguma kankinių miršta dėl žmonių buveinių sunaikinimo, maisto tiekimo sumažėjimo ir trikdymų lizdų vietose. Dažnai paukščiai miršta nuo neapsaugotų elektros linijų.

Derbnik kova (lat. Falco columbarius). Autoriaus nuotrauka: Bear Golden Retriever, CC BY 2.0

Žiaunų nauda ir žala žmonėms

Falcons yra gamtos ordinai, jie sunaikina daug graužikų. Tokiu būdu reguliuokite jų skaičių ir išlaikant grūdų derliaus išsaugojimą.

Daugelis paprastųjų kepsnių rūšių yra lengvai sutankinamos. Jie gali padėti žmonėms medžioti, saugoti avių pulkus nuo plėšrūnų, sodų ir laukų iš mažesnių grūdų, vaisių ir daržovių. „Falcons“ yra oficialios valstybės tarnybos, skirtos Maskvos Kremliaus paminklų apsaugai. Jie nuvažiuoja varnus, balandžius ir kitus antropogeninius paukščius iš auksinių kupolų, taip išgelbėdami statybinius elementus nuo erozijos ir vėlesnio sunaikinimo. Brazilijos oro uoste krantai kartu su pelkėmis taip pat veda varnį nuo kilimo ir tūpimo tako. Jie užkerta kelią avarijoms, kurios gali kilti orlaiviuose dėl didelių paukščių koncentracijų.

Sokolovas, taip pat kiti plėšrieji paukščiai saugomi visur, nepaisant to, kad kartais jie gali paimti naminius paukščius, įskaitant viščiukus. Bet tai atsitinka tik dėl savininkų nesėkmės.

Įdomūs faktai apie falconus

  • Didžiausias iš raganų yra girfalonas. Jos sparnų ilgis yra 125-160 cm, Rusijoje gyvena tik apie 1000 porų girfalonų.
  • Mažiausias pasakas pasaulyje yra Mauricijaus liežuvis (lat. Falcopunctatus). Jų skaičius sumažėjo dėl miškų naikinimo paukščių buveinėje. Šiandien gamtoje yra tik dvi šių retų kankinių porų.
  • „Muti“ yra iki 20 cm pločio šonkaulio, kuris užpuls paukščių, viršijančių jo dydį: putpeles, sėklą ir tymelias (lat. Garrulax). Indijoje medžioklei buvo naudojami sutrumpinti stigai. Savininkas rankoje laikė paukštį, todėl pasirodė šonkaulio pavadinimas: „dregs“ reiškia „sauja“.
  • „Falcon“ yra pavaizduota JAE, Kirgizijos ir Islandijos rankose.
  • Senovės Egipte sostinė buvo gerbiama, ji buvo laikoma saulės dievo Ra įkūnijimu.
  • Falconry pasirodė prieš 2500 metų. Nuo XII a. Nuo Rytų į Europą šią aistrą atnešė riteriai, grįžę iš kryžiaus žygių. Europos bajorai buvo mėgstami pynimu, o apmokyti paukščiai buvo labai brangūs.
  • Įvairiose medžioklės šalyse naudojamos skirtingų tipų pievos. Rusų mylėtojai medžioja su girfalvonais ir peregrine falcons, iraniečiais - su raudonais galais, Artimuosiuose Rytuose - su keramikais, Indijos - su turumdi ir dregs. JAV ir dabar medžiojame su amerikiečiu arba žvirblio liežuviu (lot. Falco sparverius).
  • Kaulų susitraukimai prieš šnerves padeda sėkloms nukreipti oro srautą iš nosies greitojo skrydžio metu.

„Saker Falcon“ (lat. Falco cherrug). Autoriaus nuotrauka: DickDaniels, CC BY-SA 3.0

Žiūrėti vaizdo įrašą: Papasakojo, ką reikia žinoti apie paukščių lesinimą žiemą (Gegužė 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org