Gyvūnai

Sniego leopardas, sniego leopardas: graži laukinės gamtos katė

Pin
Send
Share
Send
Send


Jei jums pasisekė pamatyti šią gražią kalnų katę, nepamirškite šio momento iki gyvenimo pabaigos. Tai yra gamtos stebuklas, vadinamas irbis. Sniego leopardas, leopardas - tai kiti šio gyvūno pavadinimai. Kalnų ir sniego plėšrūnai vadinami dėl to, kad jie gyvena aukštai kalnų kalnuose.

Irbis: gyvūno aprašymas

Sniego leopardas priklauso dideliems plėšrūnams. Jo svoris svyruoja nuo 40 iki 60 kg, kūno ilgis - apie 130–145 cm, o tai prideda ir metrų uodegą. Sniego leopardo gyvūno forma primena leopardą arba paprastą naminę katę. Leopardo kojos yra ginkluotos siauromis, aštriomis, išlenktomis nagais. Galūnės yra tokios galingos, kad jų pagalba žvėris gali peršokti per 9-10 m pločio tarpeklį.

Laukinės katės, sniego leopardas, pasižymi nuostabiu „kailiu“. Jų vilna yra labai ilga, pūkuota, stora ir minkšta. Tokioje suknelėje, net ant kalnų šalnų, gyvūnai yra apsaugoti nuo šalčio. Paprastai tokie kailiai gali pasigirti mažesnių dydžių kačių šeimos plėšrūnais, kad leopardas tam tikru mastu yra vienintelis kačių karalystėje.Kailio spalva yra šviesiai pilka su gražia „laukiniu“ modeliu tamsių rozetėlių pavidalu. Pilvas ir galūnių vidus yra baltos spalvos. Natūralioje buveinėje tokia „suknelė“ padeda plėšrūnui užmaskuoti tinkamas akimirkas. Įdomu tai, kad, nepaisant garsaus „plėšrūnų“ pavadinimo, ši katė nežino, kaip išpjauti, pykčio akimirkose ji šnabžda ir huma, sukeldama žlugimą. Rutono metu irbis daro garsus, panašius į purring. Nusivylimo sąlygomis leopardas gali gyventi 27–28 metus, natūralioje aplinkoje šių plėšrūnų gyvenimo trukmė neviršija 20 metų.

Gyvūnų sniego leopardas: kur gyvena lauke

Didelės laukinės katės paprastai negyvena kalnuose. Sniegas irbis yra išimtis iš šios taisyklės, jis gyvena akmeninių plekšnių aplinkoje, stačiuose kalnuose. Ne tik dėl gražios išvaizdos, bet ir dėl buveinės yra laikomas unikaliu. Sniego leopardas randamas Vidurinės Azijos kalnuose, jo plotas viršija 1230 tūkst. Kvadratinių metrų. km Rusijoje leopardas užėmė apie 3% viso ploto.

Gyvenimo būdas

Sniego leopardas yra savininkas ir vienas žmogus. Šis gražus plėšrūnas „katė“ užima tam tikrą teritoriją, ją žymi, kruopščiai gina ir saugo nuo nekviestų svečių. Vienintelis gyvenimo būdas pažeidžia gyvūną tik poravimosi metu.

Kai laukiniai gyvūnai tikrina savo sklypo ribas, jis visada seka vieną maršrutą. Ji, kaip ir kiti kačių šeimos nariai, yra sunku judėti per laisvas sniegas. Dėl šios priežasties plėšrūnai keliauja palei snieguotą nosį, per kurį jie laisvai ir greitai juda. Priešai tarp gyvūnų tokiame galingame žvėriuje beveik nėra. Kai metai skiriami alkaniems, sniego leopardas gali kovoti su vilkų paketais, kad galėtų turėti ilgai lauktą grobį, kuris yra labai pavojingas. Pagrindinis ir, galbūt, vienintelis leopardų priešas yra žmogus.

Mėgstamiausias sniego leopardo medžioklės laikas yra Twilight. Jei leopardui priklausančioje teritorijoje yra pakankamai grobio, jis maitina nepažeidžiant sienų. Jei maisto yra mažai, plėšrūnų katė ieško jos, o artėja prie žmonių gyvenviečių ir puola gyvulius. Tarp laukinių gyvūnų kalnų meno meniu yra: ožkos, briediai, avys, laukinės avys, elniai, marmotai, kiškiai, pelės ir kiti žinduoliai. Be mėsos „patiekalų“, leopardai sunaudoja augalų maistą žolės ir kitų žalių augalų dalių pavidalu. Jei kalbame apie sniego leopardo stiprumą, jis gali lengvai susidoroti su vienodo dydžio grobiais, taip pat gali medžioti žaidimą, kuris yra pranašesnis už augimą ir stiprumą.

Veisimas

Gyvūnų sniego leopardas yra retas plėšrūnas dėl lėto reprodukcijos greičio. Šių laukinių kačių vaikai nėra gimę kasmet, skirtingai nuo kitų giminaičių. Sniego leopardų lytinis brandumas atsiranda trejų metų amžiaus. Irbis savo vestuves organizuoja pavasario pradžioje, santuokos laikotarpis vyksta kovo-balandžio mėn. Po apvaisinimo moteriškoji leoparda užima 100 dienų. Vienoje vados gali būti nuo vieno iki penkių kačiukų.

Vaikai gimsta visiškai bejėgiai. Naujagimio leopardas yra aklas ir kurčias, jų svoris yra maždaug pusė kilogramo. Motinos plėšrūnas maitina kubelius su pienu iki 4 mėnesių. 50-60 dienų amžiaus moterys pradeda pjauti trupinius su mėsa. Nuo šešių mėnesių amžiaus kačiukai jau lydi motiną medžioklėje ir mokosi šio įgūdžio.

Įdomūs faktai apie sniego leopardą

  • Iš turkų tarmės išverstas pavadinimas „sniego leopardas“ reiškia „sniego katę“.
  • Leopardas gali lengvai pereiti iki 5-6 metrų ilgio. Pasak medžiotojų, kritinėse situacijose plėšrūnas gali „skristi“ 10 m ilgio tarpekliu.
  • „Wildcat“ mėgsta žaisti, ypač žiauriai, gulėti sniege.
  • Susitikus su asmeniu, neužsidega agresija, bando greitai palikti ir paslėpti.
  • Maždaug kartą per dvi savaites leopardas žudo vieną didelį gyvūną ir maitina šią skerdeną apie 3-4 dienas.
  • Gali migruoti po laukinių ožkų iki 600 km.

Dėl išnykimo ribos

Kaip minėta anksčiau, gyvūnų sniego leopardas, deja, netaikomas daugeliui rūšių. Šios priežastys lėmė tai, kad sniego leopardas buvo išnykęs:

  • Vėlyvas brendimas.
  • Maži veisimo rodikliai.
  • Sniego leopardų pagrindinio maisto - laukinių netvarkingų gyvūnų - sumažėjimas.
  • Buveinių sklaida lauke.
  • Sniego leopardų masinis naikinimas dėl jų vertingų kailių.

Gerai, kad dabar žmonės geriau galvojo apie jį ir pradėjo atkurti ir išsaugoti šio tipo laukinių kačių. „Irbis“ yra įtraukta į Raudonąją knygą kaip plėšrūnas nuo išnykimo ribos. Beveik visose pasaulio šalyse draudžiama leopardų medžioklė. Tikėkimės, kad Žemės planetos fauna neteks tokio puikaus atstovo kaip sniegas irbis.

Sniego leopardo išvaizda

  1. Leopardo kailio spalva yra pilkšva, o kontrastas su juodomis dėmėmis suteikia baltos vilnos įspūdį. Juoda dėmių forma yra tipiška. Kartais taško centre galite pamatyti kitą, tamsesnę, bet mažesnę. Pagal dėmių savybes, sniego leopardas primena kažką iš jaguaro. Tam tikrose vietose (kaklo, galūnių) dėmės atrodo labiau panašios į tepalus. Žvėries spalva vaidina svarbų vaidmenį, padeda medžioti savo natūralioje buveinėje. Juk dažnai plėšrūnas ieško aukų balto sniego ar ledo viduryje. Apatinėje kūno dalyje kailis dažniausiai yra bepalvis, baltas, šiek tiek gelsvas.
  2. Leopardas turi gražią, storą sluoksnį, gana ilgą (netgi gali pasiekti 12 cm ilgį). Taip pat yra storas apatinis sluoksnis, kuris šaltojo sezono metu šildo grakštus gyvūnus. Vilna, kuri auga net tarp pirštų, žiemą ir nuo karštos saulės spinduliuojančios žiemos taupo šaltus akmenis. Kaip matote, sniego leopardo vilnos dangčio detalėse nėra nieko atsitiktinio, viskas turi savo tikslą.

Leopardo populiacijos problemos

Deja, sniego leopardas yra reta rūšis. Tam reikia dėmesio, papildomų priemonių gyventojų apsaugai. Šio žvėrio medžioklė, pirmiausia dėl gražių vertingų kailių. Kailiai, šviesūs ir gražūs dėmės kainuoja daug pinigų, parduodami daugiausia juodojoje rinkoje. Šalys, kuriose yra sniego leopardo buveinė, saugo gyvūną, uždraudžia fotografuoti. Tačiau, nepaisant tokių priemonių, retas kačių veislės atstovo žudymas tęsiasi.
Natūralių gamtosaugininkų dėmesys leopardų populiacijai palaipsniui išauga, sniego leopardų skaičius šiek tiek didėja. Zoologijos sodai taip pat vaidina didelį teigiamą vaidmenį išsaugant sniego leopardą, kuriame specialistai sėkmingai augina gyvūnus.
Sniego leopardas, skirtas gyventojų išsaugojimui, yra įtrauktas į Tarptautinę raudonąją knygą.

Simbolių bruožai

  1. Gražus, grakštus ir stiprus sniego leopardas yra vienišas gyvenimo būdas. Savo buveinei ji užima tam tikrą plotą (150–160 kvadratinių kilometrų). Jo asmeninė teritorija gali kirsti kelių moterų teritoriją. Dauguma visų leopardų mėgsta įsikurti kalnų vietose, kur yra mažiau sniego ir kur galite pasislėpti nuo šalto vėjo. Gyvūnas organizuoja deną vienoje iš urvų ar net didelio paukščio lizde.
  2. Jo namuose sniego leopardas praleidžia beveik visas dienos šviesos valandas, ir tik naktį jis nori palikti pastogę ir eiti medžioti. Įdomu tai, kad leopardai prisirišę prie savo namų, bet jei reikia medžioklei, jie taip pat gali eiti į tolimą nuotolį, tolydami tolimą atstumą.
  3. Leopardas beveik neturi priešų tarp kitų gyvūnų, todėl jis nebijo medžioti net tamsoje. Vieninteliai alkanas vilkikai gali sukelti tam tikrų problemų, nors dažniausiai pasibaigia sniego leopardo pergalė.

  • Susitikus su žmogumi, sniego leopardas, kaip taisyklė, elgsis agresyviai, o ne, jis apeis artėjančią pusę. Nors užpuolimo atvejai buvo užregistruoti, kai gyvūnas buvo labai alkanas dėl pernelyg sunkios žiemos.
  • „Irbis“ yra blogas gyvūnas, tačiau, lyginant su kitomis didelėmis katėmis, jis yra geresnis. Ir netgi gali būti mokomi. Leopardai yra žaismingi, jie mėgsta gulėti ant sniego ir net slankdami žemyn kalno ant nugaros. Ir po aktyvių žaidimų katė patogiai įsikuria saulėje ir sušildo uždaromis akimis.
  • Gyvūnui būdinga daug kačių.
  • Medžioklės elgesys

    Leopardai medžioja vien tik ir daugiausia jų teritorijoje. Ir tik tada, kai jų reikia, jie ieško maisto ne. Sniego leopardų pora medžioklėje yra vyrai ir moterys. Prediatoriai prisimena ganyklas, kurios yra įprastos galvijų vaikščiojimui, vandens šaltinių buvimo vietą, patikrinkite, ar jie vaikščioja po sklypą. Vasaros mėnesiais žvėris gali būti siunčiamas į aukštumų pievas, kuriose yra ganomi. Ir pavasarį jo kelias nutiestas į mišką. Irbisas turi didžiulę kantrybę, kad galėtų pasilikti valandomis, saugodamas uolą ant uolos ir po to šokinėdamas ant aukštų akmenų. Leopardo šuolis gali siekti iki 6 metrų ir iki 3 aukščių. Šis medžiotojas be baimės eina palei siaurąsias uolų krantines, per labai aukštą. Jis mato savo aukas kaip patyrusį snaiperį, nustatantį atstumą nuo atstumo.

    „Snow Leopard“ šėrimas

    Drąsaus ir greito sniego leopardo grobis tampa įvairiais gyvūnais, paukščiais ir kartais esant labai sunkioms sezoninėms sąlygoms ir pele. Plėšrūnas gali medžioti įvairiausioje vietovėje, kurią lemia asmeninė teritorija. Tai gali būti kalnai, pievos ir stepių plotai, upės krantas.

    1. Pagrindinis vasaros leopardo vasaros racionas yra avys, kalnų ožkos. Taip pat, pavyzdžiui, mažesni gyvūnai - gopherai. Didelė katė gali susidoroti su didžiuliu jaku, nes medžioklė rodo didelį protą, protingumą ir drąsą.
    2. Žiemos meniu - briedis, ikrai, elniai ir net agresyvūs kuiliai. Jei nėra didelių „sugavimų“, pietūs pakliūna kiškiai ir medžio drožlės. Patenka į leopardo ir paukščių - pelekų dantis. Taip pat medžiojamos pelės.
    3. Leopardas yra švenčiamas medžiotojas, kuris nėra patenkintas viena auka. Jei įmanoma, žvėrys vienu medžiokle vienu metu žudo kelis didelius gyvūnus. Yra atvejų, kai plėšrūnas vienoje atakoje nužudė iki 8 avių, o tai buvo labai rimta žala paukščiams. Aš ne valgysiu savo uncijos medžioklės vietoje. Jis traukia skerdeną nuošaliu kampu, kažkur po medžiu arba po uolos. Ir tada paimkite tik mėsą. Viena didelė šios katės auka yra pakankama kelias dienas (3-4). Sniego leopardas gerokai skiriasi nuo kitų didelių kačių šeimos atstovų pagal tokias medžioklės ir šėrimo savybes.

    Sniego leopardas ir žmogus

    1. XIX a. Sniego leopardai nebuvo reti ir buvo labai įdomūs dėl savo gražaus ir šilto kailio. Gyvūnams buvo leista medžioti, ji netgi buvo skatinama, nes plėšrūnas buvo laikomas labai pavojingu žmonėms, gyvūnams. Medžiotojai, kurie parodė mirusį leopardą, gavo prizą. Deja, šis požiūris į gražius katės šeimos atstovus davė liūdną rezultatą - siaubingą leopardų skaičiaus sumažėjimą. Dabar reikia imtis priemonių gyventojams atkurti, išgelbėti retas gyvūnų rūšis.

  • Leopardas taip pat nukentėjo dėl to, kad jis buvo aktyviai sužvejotas zoologijos soduose, kuriame, deja, ne visada buvo laikomasi būtinų sulaikymo sąlygų. Net sunku įsivaizduoti, kad per 35 metus vien tik Kirgizijoje 400 zoologijos sodų buvo sugauti.
  • Labai vertinga išsaugoti organizacijų, visuomenių, tiesiogiai dalyvaujančių sniego leopardo apsaugoje, kūrimą. Jie stengiasi išsiaiškinti šį klausimą, uždrausti medžioti. Jokio vertingo kailio vertas gražaus, drąsaus ir tauraus gyvūno gyvenimas.
  • Sniego leopardo aprašymas

    Uncia uncia, gyvenanti Vidurinės Azijos aukštumose, taip pat vadinama sniego leopardu arba sniego leopardu.. Rusų prekybininkai paskutinį žodį iš Turkijos medžiotojų skolino originaliame transkripte „irbiz“ jau XVII a., Tačiau tik šimtmetį šis gražus žvėris buvo „pristatytas“ europiečiams (iki šiol tik nuotraukoje). Jis tai padarė 1761 m. Georgeso Buffono, kuris lydėjo piešinį su pastaba, kad „Once“ („Irbis“) yra apmokyta medžioti ir yra aptikta Persijoje.

    Vokietijos gamtos mokslininko Johanno Schreberio mokslinis aprašymas šiek tiek vėliau pasirodė 1775 m. Per ateinančius šimtmečius sniego leopardas, daugelis žinomų zoologų ir keliautojų, įskaitant mūsų Nikolajus Przhevalsky, studijavo. Paleogenetika, pavyzdžiui, nustatė, kad sniego leopardas priklauso senovinėms rūšims, kurios prieš planetą atsirado maždaug 1,4 milijono metų.

    Gyvenimo pobūdis ir gyvenimo būdas

    Šis teritorinis gyvūnas, linkęs į vienatvę: susijusios grupės sudaro tik moteris su augančiais kačiukais. Kiekvienas sniego leopardas turi asmeninį sklypą, kurio plotas (skirtingose ​​vietose) yra nuo 12 km² iki 200 km². Asmeninės teritorijos ribos pažymėtos kvapų ženklais, tačiau jos nesistengia ginti kovose. Sniego leopardas paprastai medžioja auštant ar prieš saulėlydį, dažniau per dieną. Yra žinoma, kad Himalajuose gyvenantys sniego leopardai medžioklę griežtai artimiausiu metu.

    Dienos metu gyvūnai gyvena ant uolų, dažnai naudojančius vieną denį kelerius metus. Daiktai dažniau išsprendžiami uolose ir urvuose, tarp akmenų plekšnių, o pirmenybė teikiama paslėpti po viršutinėmis plokštėmis. Liudytojai sakė, kad Kirgizijoje Alatau matė sniego leopardus, juodųjų gumbų lizduose sėdinčius trumpais Archa.

    Tai įdomu! „Irbis“ periodiškai apeina asmeninę svetainę ir tikrina laukinių kanopinių stovyklavietes / ganyklas ir seka pažįstamus maršrutus. Paprastai jo kelias (mažėjant nuo viršūnių iki lygumos) eina išilgai kraigo arba palei upę.

    Dėl didelio maršruto ilgio apvažiavimas trunka kelias dienas, o tai paaiškina retą žvėries išvaizdą viename taške. Be to, jo judėjimą stabdo gilus ir laisvas sniegas: tokiose vietose sniego leopardas daro nuolatinius takus.

    Kiek gyvų sniego leopardų

    Nustatyta, kad laukinės gamtos sniegaus leopardai gyvena apie 13 metų ir beveik dvigubai ilgiau - zoologijos parkuose. Vidutinė gyvenimo trukmė nelaisvėje yra 21 metai, tačiau yra užfiksuotas atvejis, kai moteriškas sniego leopardas gyveno 28 metai.

    Buveinė

    Irbą išskirtinai pripažįsta Azijos rūšys, kurių plotas (bendras plotas 1,23 mln. Km²) eina per kalnų Vidurio ir Pietų Azijos regionus. Sniego leopardo gyvybinių interesų zona apima tokias šalis kaip:

    • Rusija ir Mongolija,
    • Kirgizija ir Kazachstanas,
    • Uzbekistanas ir Tadžikistanas,
    • Pakistanas ir Nepalas,
    • Kinija ir Afganistanas,
    • Indija, Mianmaras ir Butanas.

    Geografiškai plotas nuo Hindu Kusho (rytinė Afganistanas) ir Sir Darya iki pietų Sibiro (kur jis apima Altą, Tannu-Ola ir Sayan), kertantis Pamirą, Tian-Šaną, Karakorumą, Kunluną, Kašmyrą ir Himalają. Mongolijoje sniego leopardas randamas Mongolijos / Gobio Altajaus ir Khangų kalnuose, Tibete - iki Altunshano šiaurės.

    Svarbu! Rusija sudaro tik 2–3 proc. Pasaulinio diapazono: tai yra šiaurės ir šiaurės vakarų rūšių buveinės. Mūsų šalyje bendras sniego leopardų gyvenvietės plotas yra beveik 60 tūkst. Km². Žvėris randamas Krasnojarsko teritorijoje, Tuvoje, Buriatijoje, Khakassijoje, Altajaus Respublikoje ir Rytų Sayano kalnuose (įskaitant Munku-Sardyk griovelius ir Tunkinskie Goltsy).

    „Irbis“ nebijo aukštų kalnų ir amžinų sniegų, pasirenkant atvirus plyšius, švelnius / stačius šlaitus ir mažus slėnius su Alpių augmenija, kurie pakaitomis su uolomis ir akmenimis. Kartais gyvūnai laikosi tolygesnių sričių su krūmais ir garbanomis, galinčiais paslėpti nuo smalsių akių. Sniego leopardai dažniausiai gyvena virš miško ribos, tačiau kartais jie patenka į miškus (paprastai žiemą).

    „Snow Leopard“ dieta

    Triušis lengvai sumuoja savo grobį, tris kartus didesnį svorį. Kiaulėnai nuolat kenkia sniego leopardui:

    • ragų ir Sibiro kalnų ožkos, t
    • Arhar,
    • mėlynos avys,
    • ir konteineriai
    • архары и горалы,
    • кабарги и маралы,
    • серау и косули,
    • кабаны и олени.

    При резком снижении диких копытных ирбис переключается на мелкую живность (сусликов и пищух) и пернатых (фазанов, уларов и кекликов). В отсутствии привычной пищи может завалить бурого медведя, а также истреблять домашний скот – овец, лошадей и коз.

    Tai įdomu! За один раз взрослый хищник съедает 2–3 кг мяса. Летом мясной рацион становится частично вегетарианским, когда ирбисы начинают есть траву и подрастающие побеги.

    Ирбис охотится в одиночку, подкарауливая копытных возле водопоев, солонцов и троп: набрасываясь сверху, со скалы, или подползая из-за укрытий. На исходе лета, осенью и с наступлением зимы снежные барсы выходят на охоту группами, состоящими из самки и ее выводка. Iš plaktuko plėšrūnas išeina, kai atstumas tarp jo ir nukentėjusiojo sumažėja tiek, kad pasiektų kelis galingus šuolius. Jei objektas ištrūksta, sniego leopardas praranda susidomėjimą juo arba atsilieka po 300 metrų.

    Paprastai gerklėje pakanka didelio gniužulų sniego leopardo, o tada užsikimšsta arba sulaužoma kaklas. Karkasas vilioja po uolos arba saugioje pastogėje, kur galite saugiai valgyti pietus. Būdamas šėrimas, meta grobį, bet kartais guli netoliese, nuvažiuoti nuo suteršėjų, pavyzdžiui, daržovių. Rusijoje sniego leopardo racioną daugiausia sudaro kalnų ožkos, elniai, raudonieji elniai, elniai ir elniai.

    Gyventojų ir rūšių būklė

    Pasak Pasaulio gamtos fondo, dabar gamtoje yra nuo 3,5 iki 7,5 tūkst. Sniego leopardų, o dar 2 tūkst. Gyvena ir veisiasi zoologijos soduose. Žymiai sumažėjus gyventojų skaičiui, visų pirma, buvo neteisėta žiemos leopardo kailių medžioklė, dėl kurios sniego leopardas buvo pripažintas maža, reta ir nykstančia rūšis.

    Svarbu! Poachers vis dar medžioja sniego leopardą, nepaisant to, kad visose šalyse (kur jos yra), plėšrūnas yra apsaugotas valstybės lygmeniu, o jo grobis yra draudžiamas. Mongolijos Raudonojoje knygoje nuo 1997 m. Sniego leopardas yra įtrauktas į „labai retas“ statusą, o Rusijos Federacijos Raudonojoje knygoje (2001 m.) Pirmoji kategorija jai priskiriama kaip „gresia išnykimas ribos ribose“.

    Be to, sniego leopardas pateko į Konvencijos dėl tarptautinės prekybos nykstančiomis faunos ir floros rūšimis 1 priedą. Ta pačia formuluote, sniego leopardas (pagal aukščiausio lygio saugumo kategoriją EN C2A) yra įtrauktas į IUCN 2000 raudonąjį sąrašą. Apsaugos agentūros, stebinčios kailių išpurškimo dinamiką, pabrėžia, kad nuostatos dėl rūšių apsaugos šioje srityje nepakankamai įgyvendinamos. Be to, dar nepriimtos ilgalaikės programos, kuriomis siekiama išsaugoti irbis.

    Irbis - gyvūno ir nuotraukų aprašymas. Kaip atrodo sniego leopardas?

    Sniego leopardas yra grakštus plėšrūnas, turintis lanksčią ir judrią kūną, turintis sklandų ir grakštų važiavimą, šiek tiek panašus į leopardą, bet daugiau nei pritūpęs. Sniego leopardo pritaikymo buveinei požymiai pastebimi visame jos išoriniame išvaizdoje. Vidutinis gyvūno kūno ilgis yra 100-130 cm, uodega 90-105 cm, bendras kūno ilgis kartu su uodega gali siekti 230 cm, o aukštis ties ketera yra maždaug 60 cm, o vyrų dydis viršija patelių dydį. Suaugusio vyriškojo sniego leopardo svoris siekia 45-55 kg, moterys sveria ne daugiau kaip 35–40 kg.

    Irbis korpusas yra šiek tiek išgaubtas kryžkelėje ir nuožulnios link pečių, kuris būdingas mažų kačių išvaizdai (lot. Felinae). Sniego leopardas yra dešimt kartų sunkesnis už naminę katę ir septynis iki aštuonis kartus lengvesnis nei tigras, didžiausias katinas. Dėl to mokslininkai tai vadina „didele maža katė“. Irbis skiriasi nuo leopardo mažiau masyvioje priekinėje kūno dalyje ir mažesnio galvos dydžio.

    Sniego leopardo galva yra maža, apvali, suformuota kaip naminės katės galva. Ant jo yra mažos, apvalios, plačiai išdėstytos ausinės. Sniego leopardo kaukolės struktūrą lengvai atpažįsta pagal būdingą didelę kaktą. Ant ausų nėra kutų. Žiemą ausys yra beveik nematomos dėl ilgos jų padengimo.

    Autoriaus nuotrauka: Ltshears, CC BY-SA 3.0

    Vibrissae ant sniego leopardo paviršiaus yra juoda arba balta, iki 10,5 cm ilgio. Gyvūnų akys yra didelės, su apvaliais mokiniais. Vizija ir kvapas yra labai gerai išvystyti.

    Nuotrauka: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

    Sniego leopardas turi aštrius ir ilgus dantis ir nagus. Dantys visose katėse, įskaitant irbis, 30 vnt.

    • viršutiniame ir apatiniame žandikaulyje 6 pjūviai, 2 šunys,
    • ant viršutinio žandikaulio - 3 premolar ir 1 molinis,
    • ant apatinio žandikaulio - 2 premolar ir 1 molinis.

    Sniego leopardo šunų ilgis yra šiek tiek mažesnis nei kitų kačių. Tai 59,9 mm.

    Klaus Rassinger ir Gerhard Cammerer nuotrauka, CC BY-SA 3.0

    Autoriaus nuotrauka: Rolf Dietrich Brecher, CC BY-SA 2.0

    Sniego leopardo ilgo liežuvio pusėse yra susitraukusios odos. Jie padeda žvėriui nulupti mėsą nuo aukos ir higienos procedūras.

    Autoriaus nuotrauka: Tambako Jaguar, CC BY-SA 2.0

    Minkšti ir ilgi gyvūnai gali pasiekti 55 mm.

    Ypač ilgas kailis yra padengtas nuostabiu sniego leopardo uodega. Jis pasiekia daugiau nei bendras kūno dydis ir atrodo labai storas dėl pailgos kailių. Uodegos storis viršija plėšrūnų dilbio storį.

    Marit & Toomas Hinnosaar nuotrauka, CC BY 2.0

    Irbis laikosi uodegos arba išlenktas į nugarą, arba laisvai traukia jį ant žemės, akmenų ar sniego: tada žiemą tarp takelių yra atskira juosta.

    Beje, sniego leopardas dėl savo priežasčių dažnai įkandžia uodegą. Zoologai teigia, kad jis tiesiog šildo nosį šaltomis žiemomis. Bet gal tai yra dar vienas paaiškinimas? Visos katės mėgsta žaisti, o sniego leopardai nėra išimtis: jie užkandžia savo uodegą.

    Autoriaus nuotrauka: theweaselking. Paimta iš svetainės: photobucket.com

    Sniego leopardo plaukeliai turi šviesiai rožinius ištraukiamus nagus. Kartu su storais plaukais jie daro plėšrūną vizualiai didesniu. Žinduolio užpakalinių kojų pėdos ilgis yra 22-26 cm.

    Nuotrauka: Greg Hume, CC BY-SA 4.0

    Sniego leopardo užpakalinėje ir viršutinėje dalyje esanti kailio spalva dažniausiai yra dūminiai rusvai pilka, tamsiai pilka arba juoda. Moterų ir vyrų spalvos nesiskiria. Per sezoną dūminis indėlis yra mažiau ryškus nei žiemą. Gyvūno pilvas ir šoninės yra lengvesnės nei viršutinė kūno dalis. Trūksta spalvos geltonos spalvos. Tačiau, remiantis naujausiais duomenimis, Baikalo porūšis (lot. U.u. baikalensis-romanii), kurį ne visi mokslininkai pripažino galiojančiais porūšiais, pažymėtos spalvomis geltonais tonais.

    Plunksnos ant plėšrūnų kūno yra žiedų (rozetės) arba 5–8 cm skersmens nuolatinių juostelių pavidalo, ant kaklo, galvos ir kojų yra tik nuolatinės dėmės. Grįžtant prie kryžiaus, jie dažnai sujungia ir formuoja juosteles, besitęsiančias išilgai kūno. Uodegos gale yra dideli ženklai, turintys pusiau žiedų, suformuojančių uodegą. Skirtingai nei tikrasis leopardas, sniego leopardas turi daug mažiau dėmių.

    Autoriaus nuotrauka: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Kiekvieno gyvūno dėmių modelis yra individualus. Jauniems žmonėms jis yra ryškus, per daugelį metų jis tampa miglotas ir neaiškus, lieka tik ant galvos ir kojų. Tokia spalva padeda plėšrūnui lieka nepastebimas tarp uolų, akmenų ir sniego. Sniego leopardo prisitaikymas prie natūralios buveinės taip pat išreiškiamas kailio storio pokyčiu, priklausomai nuo sezono. Sniego leopardo žieminiai kailiai yra labai sodrus ir šilkiniai, tai leidžia plėšrūnui neužšaldyti kalnuose net šaltuoju metų laiku.

    Kaip ir visi kiti gyvi organizmai, sniego leopardo tinkamumas yra santykinis. Aktyviai keičiantis aplinkai - sniegas lydosi greitai, kalnų šlaitai yra padengti tankia augmenija, tada gyvūnas neišsaugo vilnos ar aštrių nagų spalvos.

    Foto autorius: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Kas valgo sniego leopardą?

    Irbis, kaip ir bet kuri katė, yra prastas ir stiprus medžiotojas. Jis gali nužudyti auką, viršydamas savo svorį daugiau nei 3-4 kartus. Sniego leopardo maistas daugiausia yra vidutinio dydžio kanopiniai. Irbis medžioja kalnų ožkas (lat. Capra, ragų ožkos (markhur) (lat. Capra falconeri), mėlynos avys (lat. Pseudois), argali (lat. Ovis ammon), Sibiro ikrai (lat. Capreolus pygargusmuskuso elnias (lat. Moschus moschiferus) maralai (lat. Cervus elaphus), šiauriniai elniai (lat. Rangifer tarandus), kuiliai (lat. Sus scrofa), gazelė (lat. Gazella subgutturosa), atvėsti (lat. Equus hemionus), serau (lat. Capricornis), goralai (lat. Naemorhedus caudatus), Himalajų degutas (lat. Hemitragus jemlahicus) t Budorcas taxicolor). Dažniau jis užpuola ožkines ir jaunąsias ožkas, kartais dar nesugeba sekti motinos.

    Sniego leopardai valgo tokius mažus gyvulius, kaip snaigės, pikas, medžio drožlės, kiškiai, gopers ir keklikai. Paukščiai sugauti: fazanai, balandžiai, pelkės, kalnų kalakutai. Iš didelių aukų, briedžių, maralų ir arklių gali tapti grobis. Kaip ir kitos katės, jie kartais valgo žolę ar rododendro ūglius, kad kompensuotų vitaminų trūkumus. Naminiai gyvūnai (ožkos, avys, kiaulės, arkliai) užpultas sniego leopardais arba žiemą, arba jei jie ganosi Alpių pievose.

    Foto autorius: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Vidutiniškai sniego leopardas medžioja du kartus per mėnesį. Jis tai daro vieni, dažniau naktį arba alkūnėje, rečiau per dieną. Tik retkarčiais vyrai ir moterys arba moterys, turinčios vyresnio amžiaus jauniklius, gali kartu medžioti.

    Sniego leopardo medžioklė susideda iš pasalos ir ryškios fotografijos. Paprastai plėšrūnas yra virš kelio, palei kiaulėlius eiti per šuolį iš viršaus. Jis taip pat gali saugoti juos laistymo ar druskos laižymu. Laimei, jam reikia aukščio pranašumo. Jei metimas leopardas praleidžia, tai paprastai nukreipia auką į ne daugiau kaip 300 metrų ar palieka jį vieni. Trumpais atstumais sniego leopardo greitis gali siekti 64 km per valandą. Sniego leopardas taip pat gali nukristi iki nukentėjusiojo nuo viršelio. Kai auka lieka keliolika metrų, sniego leopardas šokinėja ir greitai peršokia per 6-7 metrų šuolį. Prigaudęs savo grobį, jis su savo dantimis ašarojo ašaras ar gerklę.

    Kartais irbis bando pasivyti savo grobį. Taigi Jebaglytau gūbtyje buvo pėdsakų pėdsakai, besisukantys argalių moterims apie kilometrą.

    Leopardas nežudo keleto gyvūnų tuo pačiu metu, kaip, pavyzdžiui, vilkas. 3–7 dienas jis valgo nužudytos avies ar ožkų skerdeną. Vienu metu jis gali valgyti ne daugiau kaip 3 kg mėsos.

    Autoriaus nuotrauka: Gunnar Ries Amphibol, CC BY-SA 3.0

    Kur gyvena sniego leopardas?

    Sniego leopardas gyvena 12 šalių: Nepale, Afganistane, Kinijoje, Kazachstane, Butane, Kirgizijoje, Mongolijoje, Indijoje, Pakistane, Tadžikistane, Uzbekistane ir Rusijoje.

    Irbis yra Vidurinės Azijos masyvų sniego viršūnių gyventojas. Paprastai jo namai yra aukštumos, esančios prie sniego linijos ribos, iki 2000 - 5000 metrų aukščio. Priklausomai nuo sniego linijos, jis gali eiti iki 500 m (Rusijoje) ir eiti iki 6500 m (Nepale). Žiemą plėšrūnas yra aptinkamas miškuose, kur sniego leopardas medžioja, jei yra medžio, muskuso, maralo. Seniausi šio gyvūno iškastiniai liekanai buvo rasti Altajaje ir Mongolijoje. Jie išgyveno ten nuo ketvirtojo pleistoceno epochos.

    Sniego leopardo buveinė tęsiasi nuo pietų Himalajų, per Qinghai-Tibeto plynaukštę ir Vidurinės Azijos kalnus iki pietų Sibiro kalnų šiaurėje. Plėšrūnas randamas Altaja, Sayan, Tien Shan, Kunlun, Pamir, Hindu Kush, Karakorum, taip pat išoriniuose Himalajų rajonuose ir mažuose izoliuotuose kalnuose Gobio regione. Tibeto kalnuose sniego leopardas įvyksta prieš Altunshaną. Pietinė žinduolių pasiskirstymo riba yra Tadžikistane. Mažas potencialo diapazonas yra Mianmaro šiaurėje, tačiau pastaruoju metu šis gyvūnas nebuvo patvirtintas. Rusijos teritorijoje, šiauriausioje sniego leopardo buveinės pasienyje pasaulyje: čia gyvena Altajaus-Sayano kalnų šalis (į pietus nuo Krasnojarsko teritorijos, Chita regiono, Tyvos Respublikos, Altajaus, Buriatijos, Khakassia), ir taip pat randama tokiuose rezervatuose kaip Altajaus ir Sayano - Šušenskis. Deja, Rusijoje sniego leopardo populiacija išnyksta.

    Dėl mažo dydžio ir slaptumo, sniego leopardo buvimas teritorijoje ir jo įpročiai yra nustatyti daugiausia dėl netiesioginių ženklų. Jei yra sniego leopardas, žemėje yra įbrėžimų, nuplėšiami medžių kamienai, ekskrementai, šlapimo žymės ir pėdsakai. Sniego leopardo pėdsakai yra dideli, be nagų žymių, panašūs į lūšių pėdsakus. Tačiau sniego leopardas ir lūšys praktiškai toje pačioje teritorijoje nepasitaiko. Dabar žvėrių aptikimo metodai buvo papildyti automatinėmis kameromis (kamerų spąstais) ir palydoviniais švyturiais. Su jų pagalba galite sužinoti viską apie sniego leopardą.

    Altajaus kalnų šlaitai yra tipiška sniego leopardo buveinė. Autoriaus nuotrauka: Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0

    Sniego leopardų skaičius pasaulyje

    Šis slaptas ir nepakankamai ištirtas žinduolis tapo retas dėl žmonių. Pirmasis jo paminėjimas literatūroje pasirodė tik XVIII a. Ir visi to meto darbai buvo skirti tam, kaip rasti sniego leopardo buveinę, kaip nužudyti gyvulį teisingai ir išskirti odą. Sniego leopardas buvo svarbus tik kaip komercinis gyvūnas. Dėl intensyvaus sunaikinimo irbės gyvenimas buvo pavojingas.

    Dėl to, kad sniego leopardas sukelia slaptą gyvenimo būdą, mokslininkams sunku tiksliai apskaičiuoti asmenų skaičių. Naujausiais duomenimis, pasaulyje paliekama nuo 4 iki 7 tūkst.

    • Rusijoje yra tik 150-200 asmenų.
    • Kinija turi daugiausia sniego leopardų: 2000–5000 asmenų.
    • Pasaulio zoologijos soduose gyvena 600-700 irbis.

    Sniego leopardai yra visiškai išnykę Rusijos, Nepalo, Indijos ir Mongolijos dalyse. Priežastys, dėl kurių šios rūšies skaičius sumažėjo visame pasaulyje, yra panašios į absurdą:

    Irbis yra kasamas dėl vertingų kailių, taip pat ir jo kūno dalių naudojimo rytietiškoje medicinoje. Dažnai leopardai miršta po to, kai pataikyti į kitus gyvūnus, Rusijoje - dažniausiai muskuso elniai.

    1. Sniego leopardo žmogaus buveinės keitimas.

    Kelių, dujotiekių ir naftotiekių klojimas daro įtaką kanopinių - pagrindinio leopardo grobio - skaičiui. Antropogeninių struktūrų artumas taip pat sukelia diskomfortą šiam atsargiam ir slaptam žinduoliui.

    1. Fotografavimas, kai puola gyvulius.

    Sniego leopardas gali užpulti gyvulius, jei jie ganomi plekšnių medžioklės plote. Pakilęs į dengtą švirkštiklį, jis gali nužudyti beveik visą bandą, esant šiam karščiui.

    1. Žindyvių skaičiaus mažinimas dėl intensyvaus jų medžioklės ir jų buveinių kaitos.

    Autoriaus nuotrauka: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Kaip gyvena sniego leopardas?

    Irbisas yra svarbus, kad jį supa uolos, rieduliai, riedulys, gorgai, nes jis negali ilgai siekti grobio, todėl medžioja iš pasala. Kai sniego leopardas sėdi, sukant tarp uolų, beveik neįmanoma pastebėti. Trumpas žvėris, palyginti su kūnu, leidžia jam tyliai judėti ant uolų. Jis lėtai spragsta arba tyliai laukia nukentėjusiojo, o tada staiga užpuls ją. Ši taktika leidžia plėšrūnui susidoroti su gyvūnu, kuris yra daug didesnis už save. Kaip ir didelės katės, jis greitai ir tiksliai žudo grobį ir valgo kaip mažų kačių atstovai: lėtai ir lėtai.

    Irbis yra atsargus žvėris. Jos pagrindinės prieplaukos yra nutolę kalnai, įtrūkimai ir urvai kalnuose. Moterys pasislėpė čia ir veža savo palikuonis. Kalnuose, sniego leopardas klajoja už kanopinių bandų, vasarą pakyla aukštyn kalnuose ir žiemą nusileidžia į miško diržą. Vasarą jis dažnai laikomas kalnų subalpine ir kalnų zonose.

    Nepaisant jo pavadinimo, sniego leopardą sunku perkelti giliu sniegu. Žiemą jis nori vaikščioti ant sumuštų gyvūnų takų.

    Nuotrauka: H. Zell, CC BY-SA 3.0

    „Irbis“ gali šokinėti aukštyje iki 3 metrų ir ilgio iki 6-7 metrų. Yra įrodymų, kad jis „skrenda“ tarpeklis ir 15 metrų pločio, tačiau tai mažai tikėtina. Leopardo šuolį padeda gerai išsivysčiusi krūtinės raumenys, o jų pagalba jis staigiai užlipsta ant stačių uolų. Tuo pačiu metu uodega tarnauja kaip ratas - tai yra vienas iš paaiškinimų, kodėl sniego leopardui reikia tokios ilgos uodegos. Pagrindinis sniego leopardo grobis yra laukiniai kalnų kanopai, todėl kasdieninės treniruotės - įveikti stačiuosius šlaitus, šokinėjant šokinėjimu - tai yra gyvybiškai svarbi būtinybė plėšrūnui. Sniego leopardas savo uodegą naudoja kaip pusiausvyrą greitų judesių ir aštrių posūkių metu.

    Sniego leopardas yra gyvūnas, gerai pritaikytas gyvenimui dideliame aukštyje. Ji turi išplėstą krūtinę ir didelį kiekį plaučių, kad gautų reikiamą deguonies kiekį iš išleidžiamo oro kalnuose. Gilus ir platus jo nosies ertmės padeda šildyti šaltą kalnų orą. Be to, kai jis eina miegoti, jis uždengia savo nosį savo pūkuotu šiltu uodega.

    Irbis gali atlaikyti iki -40 ° C ir žemesnę temperatūrą. Žiemą net ir jo kojų pagalvėlės yra padengtos stora vilna.

    Kiekvienas sniego leopardas turi savo teritoriją, kurios ribas jis žymi skirtingais būdais: nubrėždamas žemę su užpakalinėmis kojomis, paliekant skyles - subraižytas, purslus šlapimą ant uolų ant nosies lygio, ekskrementus, pėdsakus ant labiausiai pastebimų medžių kamienų. Tačiau vyrai nėra agresyvūs savo giminių atžvilgiu, jų teritorijos gali sutapti su kelių suaugusių moterų teritorijomis.

    Aktyviausias sniego leopardas auštant ir sutemus, todėl sunku pastebėti. Žiemą žvėris yra sunkesnis nei vasarą, nes jo pėdsakai sniege yra aiškiai matomi.

    Beje, sniego leopardas mėgsta žaisti, kaip ir visos katės: jis sūnauja sniege, nuleidžiasi nuo kalnų ant nugaros, prieš tai nuvažiavęs gerai. Po sėkmingos medžioklės, jis pasilieka saulėje, kažkur patogiau.

    Sniego leopardas nežino, kaip nuliūdėti: jis prispaudžia, miaušia, nyksta, šokinėja, šnypsta. Sniego leopardas yra panašus į riaumojimą, todėl jis kviečia pavasarį į savo gutroninę „ay“.

    Nuotrauka: Tony Hisgett, CC BY 2.0

    Ar sniego leopardas yra pavojingas žmonėms?

    Asmens atžvilgiu, irbis elgiasi ne agresyviai ir nebijo. Mokslininkai teigia, kad plėšrūnas neturi genų dėl žmonių baimės, nes, būdamas aukštas kalnuose, jis retai susitinka su savo tikrais priešais. Net trikdydamas grobį ar medžioklę, sniego leopardas neužpuols, bet bandys pabėgti. Живя подолгу рядом с людьми, он может наблюдать за ними из любопытства, свойственного всем кошкам. Характер и поведение снежного барса портятся, когда он встречается с браконьерами: зверь становится пугливым и пытается выйти из безысходной ситуации. Опасным снежный барс может быть, только если почувствует угрозу своей жизни или безопасности своих детёнышей. Он может становиться на пути и издавать угрожающие звуки – это означает, что барс не сдаст позиций даже ценой своей жизни.

    В истории было отмечено 2 случая нападения ирбиса на человека. В первом – это был зверь, больной бешенством, и он действительно нанёс раны нескольким людям. Antra, senas, beprasmiškas, susilpnėjęs leopardas bandė užpuolti keliautoją nuo uolos, bet jis apsvaigino žvėrį lazda, susietas ir nugabeno į kaimą.

    Užfiksuotas suaugusiųjų sniego leopardas po kelių dienų jam pripažįsta žmogų ir leidžia jam insultą. Ankstyvame amžiuje, sniego leopardai tampa visiškai sutramdyti ir naminiai.

    Autoriaus nuotrauka: Doris Kessler, CC BY 3.0

    Sniego leopardo priešai

    Sniego leopardo priešai savo natūralioje buveinėje yra vilkai, lūšiai, šunys, pietuose - leopardai (lat. Panthera pardus). Leopardai, lūšiai, vilkai ir sniego leopardai žudo vienas kitą, kai yra konkurencija dėl grobio trūkumo. Bet kovoje su vilkų paketu, prieš miršta, irbisas turi laiko mirtinai sužeisti keletą priešų, nes tai yra labai stiprus žvėris. Irbis yra stipresnis nei vienišas vilkas, todėl gyvūnų pasaulyje sniego leopardas gali atsistoti už save.

    Sniego leopardo porūšis

    Anksčiau buvo manoma, kad geografinis leopardo spalvos ir kūno dydžio kintamumas nėra išreikštas, o rūšis buvo apibrėžta kaip monotipinė. Visi šiuolaikiniai klasifikatoriai laikosi šio požiūrio. Tačiau 2017 m. Rugsėjo mėn., Išnagrinėjus surinktą kraiką ir gyvūnų mitochondrijų DNR, mokslininkai paskelbė filogenetinių tyrimų rezultatus, nurodydami, kad reikia izoliuoti 3 irbis porą:

    Žiūrėti vaizdo įrašą: Our Miss Brooks: Conklin the Bachelor Christmas Gift Mix-up Writes About a Hobo Hobbies (Kovo 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org