Paukščiai

Kaip atrodo žiupsnelis?

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Bendrinti
  • Pasakyti
  • Rekomenduoti

Yra šalių, kuriose plačiai plėtojamas turizmas paukščiams. Tai yra visas mokslas, turintis savo gerbėjus ir profesionalus. Jai netgi egzistuoja specialus anglų kilmės terminas, kuris rusų kalba skamba kaip „berding“.

Dažnai žmonės net nepastebi netoliese esančių paukščių. Ir veltui! Tarp įprastų paukščių yra gana patrauklios rūšys, pasižyminčios puikiu dainavimu ir ryškia spalva.

Taigi, chaffinch galima rasti visoje Europoje. Paukštis buveinei yra gana nepretenzingas, todėl apsigyvena ne tik miškuose, bet ir miesto soduose bei parkuose. Jei padarysite savo pastabas, galite sužinoti, ar pelai yra migruojanti paukštis, ar ne. Atsakymas taip pat bus pateiktas šiame straipsnyje.

Kodėl chaffinch?

Norint suprasti pavadinimo kilmę, verta paminėti rusų folklorą. Yra ženklas, kad žvėris dainuoja vasaros pradžioje, o žandikaulis - grįžęs. Paukštis atvyksta iš žiemojimo gana anksti, kai pavasaris dar nesuteikė savo teisių. Jie iš karto pradeda dainuoti. Žmonės pradėjo sakyti, kad chaffinch dainavimas įspėja asmenį, kad jis turės dūrioti, tai yra verta palaukti pavasario šalnų. Paukščių lotyniškas pavadinimas paverčiamas „kietu“. Galbūt tai reiškia, kad atvyks.

Pasak kitos versijos, pelkė buvo pavadinta taip, nes dainuodamas ankstyvą pavasarį jis staiga nutraukė savo trasas. Atrodo, kad jo kvėpavimas buvo peršalęs. Šis paukštis taip pat šiek tiek drebulys dainuodamas. Bet kaip atrodo žiupsnelis?

Išvaizda

Rūšis priklauso Ryukovo šeimai. Paukščių aprašymas (chaffinch) geriau pradėti nuo to, kad jis atrodo žvirblis. Tik jos spalvos yra daug ryškesnės. Vyrams, ypač veisimo sezono metu, galvos ir kaklo spalva yra mėlyna. Jų skruostai, gerklės, krūtinės bordo tonas ir kaktos - juoda.

Juoda sparnai yra šviesios juostelės. Tamsos atspalvio uodegos su žalios spalvos nutekėjimu. Rudenį spalvų paletė išnyks, spalva tampa rusvos spalvos. Moterų spalvas dominuoja pilkai žalios spalvos.

Yra daug šunų porūšių. Kiekvienas iš jų turi išskirtinius bruožus. Pavyzdžiui, kūno dydis arba snapo forma.

Apgyvendinimo funkcijos

Gumbai klasifikuojami kaip migruojantys paukščiai. Todėl neteisinga teigti, kad tai yra žiemojantis paukštis. Chaffinch gali prisitaikyti ir pasilikti žiemą, jei ji pasirinko sau tinkamą vietą. Daug kas priklauso nuo gyvenamosios vietos regiono. Smulkmenos išsprendžiamos, klajoja, migruoja.

Žiemą ji ne visada palieka vienos šalies ribas. Jis gali pasirinkti pietinį regioną, kuriame žiema yra švelnesnė. Dėl skrydžio paukščiai susirenka į 50-100 žmonių pulkus. Jie skrenda 55 kilometrų per valandą greičiu. Pakeliui jie gali sustoti vietovėse, kuriose gausu maisto. Po kelių dienų jų skrydis tęsiasi. Žiemojimo vietose jie gyvena pakuotėse. Žvirbliai kartais juos susieja.

Finches grįžta ankstyvą pavasarį. Jie įsikuria ten, kur yra medžių - miškuose, miesto parkuose, giraičių. Jie teikia pirmenybę eglės eglės miškams, lengviems pušynams, mišriems miškams. Dažnai jie skrenda į tą vietą, kur jie buvo praėjusią vasarą. Tokie paukščiai labai greitai skrenda ir šokinėja ant žemės.

Chaffinch yra gražiai dainuojantis paukštis. Jos dainos garsiai ir garsiai. Priklausomai nuo rūšies savybių, yra daug dainavimo variantų. Trills yra panašios į skylarkas.

Chantas trunka tris sekundes. Tada seka trumpa pauzė ir melodijos kartojimas. Jauni paukščiai groja melodijas, kurios nesiskiria nuo bet kokio sudėtingumo. Jie mokosi iš suaugusiųjų, palaipsniui įgyja įgūdžių ir gerina jų virtualumą.

Garsai, kuriuos žvėris daro, skiriasi priklausomai nuo gyvenamosios vietos. Iš viso jo repertuare yra iki dešimties dainų. Jis juos atlieka savo ruožtu.

Šiems paukščiams galima prognozuoti ne tik pavasario atvykimą, bet ir lietaus tikimybę. Prieš lietaus metu jie atlieka ryu-ryu-ryu. Rudenį dainavimas tampa tylus. Taip atsitinka, greičiausiai pasibaigus reprodukcijos laikotarpiui. Vyrui nereikia pritraukti savo draugo dėmesio.

Namuose paukščiai garsiai dainuoja nuo sausio iki rugsėjo. Tačiau geriau nei pradėti ją kaip augintinį. Gumbai nepatinka gyventi narvuose. Jie yra labai nervingi, bandydami skristi, jie gali atsisakyti dainuoti. Grobiuose jie yra nutukę, yra problemų su akimis. Tačiau jei namuose atsirado toks paukštis, turėtumėte atkreipti dėmesį į jo mitybą. Ji turėtų būti arčiau gamtos. Kaip paukščiai valgo lauke?

Paukščių žvėriena valgo ir augalinius, ir gyvulinius maisto produktus. Dėl to ji gaudo įvairius vabzdžius, ieško grūdų. Jo snapas yra labai patvarus. Jį papildo stiprūs veido raumenys. Todėl paukštis gali įsiskverbti į vabalų ar sėklų korpuso korpusą.

Chaffinch yra ne išjungti valgyti sėklų, sėjamų laukuose. Žemės ūkio darbuotojai dažnai skundžiasi. Tačiau, valgydami daug vabzdžių, jie duoda daugiau naudos, kaip agrariniai augalai ir miško plantacijos.

Ypač daug vabzdžių, kuriuos jie naikina viščiukų atsiradimo laikotarpiu. Gumbai maitina juos tik baltymų maistu. Kas nėra taip paplitusi tarp šios šeimos paukščių.

Veisimas

Pavasarį paukščiai, žandikauliai, kurių nuotraukos ir aprašymai pateikiami straipsnyje, atvyksta į lyties vienijančius pulkus. Vyrai grįžta anksčiau. Jie laikomi atskirai nuo patelių. Reprodukcijos procesas prasideda viliojančiais draugais į jų teritoriją. Dėl to vyrai vokiškai dainuoja. Panašiai skamba viščiukai.

Kovo mėnesį prasideda poravimosi sezonas. Prieš viliojančią merginą, vyrai turi užimti lizdą. Paprastai pasirenkama praėjusių metų vieta. Jei šalia lizdų yra konkurentų, jie nedelsiant išsiunčiami. Todėl tarp suaugusiųjų ir pirmųjų metų dažnai kovoja.

Per šį laikotarpį vyrai elgiasi baisiai, nuolat kovoja, dažnai nutraukdami jų dainas, ir jų galvos slydimas ant galvos yra išlygintas.

Netoliese yra šašlykinė. Ji skrenda iki pat vyro, sėdi šalia jo šakoje ar ant žemės. Moterys lenkia savo kojų, pakelia sparnus su uodega. Jos galva nugriauta, o nuo snapo - „zi-zi-zi“. Taigi suformuota pora.

Po mėnesio jie pradeda statyti savo namus. Šiuo atveju pagrindinis dalykas yra moteris, o vyrai tik padeda. Mokslininkai prognozuoja, kad ji surenka medžiagas, skirtas statyti lizdą iš žemės. Ji krinta apie 1300 kartų. Iš žemės, lizdas pastatytas keturių metrų atstumu. Nors medžio aukštis ir išvaizda gali būti labai skirtingi.

Lizdui statyti prireikia savaitės. Paprastai lizdas turi dubenį. Paukštis naudoja samanų, plonų strypų, žolės, šaknų kaip medžiagą. Tvirtinimas yra tinklas. Lizdas turi gana storas sienas - apie 2 cm. Išorinė dalis yra padengta samanų, kerpių ar žievės. Viduje dubuo yra padengta plunksnomis, žemyn, vilna. Tokį namą ne visada galima matyti iš žemės, nes tai yra gera užmaskacija.

Moteris yra nuo 3 iki 6 kiaušinių. Jie turi žalsvą atspalvį, kurio raudonos dėmės yra netaisyklingos. Moteris juos inkubuoja, o jos partneris atneša maistą, pasirūpindamas ja. Tačiau vyrams nėra skiriama monogamija. Jis gali surasti kitą poravimosi draugą, nepamirštamas rūpintis savo palikuonimis.

Vištų paukščių viščiukai gimsta po dviejų savaičių. Jie turi matomą raudoną odą. Tamsus pūkas apima tik galą ir galą. Vaikai yra bejėgiai. Tėvai juos įdėti į vabzdžių įkandimą. Per šį laikotarpį jie negali būti sutrikdyti. Bet kokios išorinės intervencijos metu tėvai išeis iš lizdo, o viščiukai mirs.

Iki birželio vidurio viščiukai yra pasirengę palikti lizdą. Tėvai dar keletą savaičių padeda jauniems paukščiams. Vasaros pabaigoje pora gali turėti antrą paminklą. Tik šiuo metu sankaboje bus daug mažiau kiaušinių.

Gyvenimo trukmė

Gumbai yra miško paukščiai, kurie ieško maisto sau ir viščiukų ant žemės. Jie dažnai yra plėšrūnų aukos. Galbūt todėl jie ilgai negyvena. Nors nelaisvėje jų gyvenimo trukmė yra iki dvylikos metų.

Jie dažnai būna gamtoje, todėl jie nepriklauso retoms rūšims arba nyksta. Gumbai nesukelia pavojaus ar vertės žmogui ir nekelia žalos. Štai kodėl jie negali būti Raudonojoje knygoje. Nors žiniatinklyje yra daug gražių, ryškios spalvos vyrų nuotraukų. Tai rodo, kad paukštis yra populiarus tarp paukščių stebėtojų.

Matmenys ir struktūra

Ne tik dydžio, bet ir pagal konstituciją smulkutė primena žvirblis. Suaugusio žmogaus svoris neviršija 40 gramų, kūno ilgis - 14–16 cm. Jo viršutinė dalis yra šiek tiek nuleista iki galo. Šnervės yra šiek tiek uždengtos plunksnomis. Galūnės sparnas gali siekti 28 cm, uodega yra vidutinio dydžio, o viduryje - pjūklas. Silpni paukščio pirštai yra ginkluoti stipriais ir aštriais nagais. Galvijų gyvenimas natūraliomis sąlygomis yra maždaug 12 metų.

Vyriškos spalvos

Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas žnyplės išvaizdai. Kuo vyresnis paukštis, tuo ryškesnis jo plunksnas. Juoda kaktos, kaklo ryškiai mėlyna, rudi rudos spalvos, ta pati plytų spalva ir krūtinė. Ruda atgal arčiau uodegos įgauna žalsvą spalvą, o apatinėje kūno dalyje yra kontrastingos baltos spalvos. Mažiausios plunksnų spalvos yra gražios tamsiai mėlynos spalvos. Labai efektyviai išsiskiria juodieji sparnai su plačiomis ir siauromis baltomis juostelėmis ir geltonu kraštu. Apatinės uodegos uodegos yra blyškiai baltos, o juose yra juodos svarstyklės. Pilkos uodegos plunksnos, esančios viduryje, turi geltoną sieną, visos kitos yra juodos, viduje uždengtos didelėmis baltomis dėmėmis.

Aplink šviesiai rudomis akimis žiedai ruda spalva. Vyrų kaulai keičiasi atspalviu, priklausomai nuo sezono. Pavasarį poravimosi metu ji yra melsva, o žiemą ji tampa visiškai ruda.

Moterų spalvos

Suaugusieji, skirtingai nei vyrai, negali pasigirti tokiu ryškiu plunksnu. Labai svarbu, kad lizdų metu jie būtų mažiau pastebimi, todėl moterų spalvų diapazonas yra ramesnis ir labiau suvaržytas. Viršutinės kūno dalies spalvos yra tamsiai rudos spalvos, apatinė yra šiek tiek lengvesnė, be staigių perėjimų. Galvos ir nugaros žalias atspalvis. Gana šiek tiek kitokia spalva nei suaugusiems moteriškiems „Finch“ vyrams pirmosiomis gyvenimo savaitėmis. Vištienos plunksnų bruožas yra tik nedidelis baltas taškas galvos gale.

Vardo kilmė

Kur šis linksmas ir ryškus paukštis gavo tokį įdomų pavadinimą? Rusijos žmonės labai tiksliai pavadino įvairius paukščius, atkreipdami dėmesį į jiems būdingo elgesio ypatumus. Bendras žandikaulis, kuris yra migruojantis paukštis, kartais liko praleisti žiemą savo vietinėse žemėse. Galbūt jo nevykęs žvilgsnis rimtų šalnų laikotarpiu sukėlė vietos gyventojų užuojautą, už kurį jis davė tokį vardą. Pasak kitos versijos, šašlykinė buvo taip pavadinta dėl savo ypatumo rudenį ir pavasarį susirinkti į zyabi pulkus.

Platinimo sritis

Šis paukštis dažnai randamas daugelyje Europos, Šiaurės Afrikoje ir praktiškai visoje Rusijos teritorijoje. Naujojoje Zelandijoje tai yra labiausiai paplitusi praeivių rūšis.

Paprastasis žandikaulis gyvena įvairiuose miško kraštovaizdžiuose - plačialapiuose ir spygliuočių. Jis mėgsta įsikurti brandžiuose ir vėsiuose miškuose, krūmuose, miško kraštuose, beržų giraitėse ir pušynuose. Vienintelės išimtys yra šlapios ir pelkės, taip pat tamsios miško zonos. Dažnai šalia žmonių būsto matyti - soduose, soduose, parkuose, kapinėse. Kai kurie paukščiai žiemą Vidurio Europoje, kiti migruoja į Viduržemio jūrą ir Kaukazo pakrantės miškus.

Chaffinch dainavimas

Senais laikais toks paprastas žandikaulis buvo labai garbingas: jo dainavimas buvo vertinamas labai aukštai ir sumokėjo daug pinigų už paukštį. Grobiuose paukščiai gali pradėti dainuoti jau sausio mėnesį. Natūraliose buveinėse dainos skamba nuo pavasario iki vasaros vidurio. Jau liepos mėn. Vis mažiau galima pasiklausyti pelenų.

Šio mažo paukščio balsas skamba kaip skambanti trilė. Prieš tai yra plonas švilpukas. Paprastai daina susideda iš vieno ar dviejų kelio, kurie vienas po kito nuolat atkartojami ir baigiasi „insultu“ - trumpu aštriu užrašu. Mylėtojai gali tiksliai atskirti šias gentis, suteikdami jiems konkrečius vardus. Vienos dainos trukmė trunka apie tris sekundes, po to trumpa pauzė ir viskas kartojasi. Chaffinch, naudodamas garsus, gali perduoti įvairius signalus, tai reiškia nerimą, ištikimybę, agresiją ir pan. Savo kalba jis gali duoti signalą, norint nuimti ar išreikšti baimę.

Paprastas dekoratyvinis žandikaulis šiandienuose yra daug rečiau nei anksčiau.

Elgesio funkcijos

Paukščiai gyvena poromis, bandydami atsikelti arti vienas kito, kartu labai pavydžiai saugodami savo teritoriją nuo savo kaimynų. Po lizdus, ​​kai viščiukai auga, smulkmenos susikaupia dideliuose pulkuose, jungiasi su kitais žandikaulių šeimos nariais ir žiemos laikotarpiu išnyksta iš mūsų teritorijos. Tik kai kurie vyrai lieka žiemą.

Bendrasis žvėris, kurio išvaizda aprašyta aukščiau, yra labai energingas paukštis, gudrus, protingas ir neįprastai judrus. Beveik visas dienos šviesos yra nuolatinis judėjimas, tik popietės šilumos, slepiančios medžių šakas. Chaffinch palieka šakas šiek tiek į šoną, tačiau jis šokinėja žemyn arba eina gana greitai. Jo skrydis panašus į banguotas linijas, o didelis atstumas skrenda dideliais atstumais. Prieš sėdėdamas smulkmena tam tikrą laiką virš žemės.

Kaip ir visi žvėrių šeimos nariai, vabzdžiai yra pagrindinis šašlykų maistas. Veisimo sezono metu, nuo gegužės iki liepos, pašarą sudaro 100%. Maisto produktų dominuoja mažos klaidos, drugeliai, įvairūs nelygūs vabzdžiai, įskaitant tuos, kurie daro didelę žalą žemės ūkio augalams. Kartais žandikaulis valgo ir augina produktus - piktžolių sėklas, vaisius, uogas ir kt.

Lizdavimas

Šiauriniuose regionuose raukšlės pasirodo balandžio viduryje, centrinėje dalyje - beveik prieš mėnesį. Šiek tiek pripratęs, pora gudrybių ima statyti lizdą. Dažniausiai jis yra lapuočių medžio karūnoje, vieno iš šoninių šakų pagrinde. Paukščiai taip sumaniai užmaskuoja lizdą, kad jį beveik neįmanoma pamatyti iš žemės. Statybai naudojami nedideli šakelės, žolė, samanos. Lauko lizdo sienos yra padengtos žievės, kerpės. Dugnas padengtas plunksnomis ir vilna. Visa statybinė medžiaga yra pritvirtinta gijų siūlų pagalba. Klojant, paprastai yra nuo 4 iki 7 melsvai žalių kiaušinių, padengtų rožinėmis dėmėmis. Moteris juos inkubuoja dvi savaites, kartais skrenda iš lizdo tik pašildyti ar rasti maistą. Vyrai retai maitina ją, daugiau nuneša dainuodami ar ginčydami su kaimynais, kurie skrido į savo svetainę. Vienu sezonu paprastas pelai (nuotrauka ir išsamus aprašymas, kaip šiame straipsnyje pateikiami šie paukščiai) gali sudaryti dvi sankabas. Antrasis trunka nuo birželio iki rugpjūčio.

Kaip atrodo viščiukai

Į pasaulį atėję viščiukai yra daug pūkuotesni nei jų daug dainų paukščių. Jų kūnas beveik visiškai padengtas ilga pilka fuzza, tik nedidelės jo dalys lieka plika. Kūdikių, esančių ant kūdikių galvutės, pūkai labai jautriai išsikiša į šonus, panašūs į skrybėlę.

Po maždaug dviejų savaičių viščiukai pabėgo, o ne nuo motinos spalvos, ir pradėjo savo pirmąjį skrydį iš lizdo. Abu tėvai paprastai verčiasi savo palikuonimis. Kaip maistas, paprastas žandikaulis daugiausia sukelia skirtingus vabzdžius viščiukams, kurių dauguma yra vikšrai.

Chaffinch turinys nelaisvėje

Senais laikais šie paukščiai buvo laikomi labai dažnai ir buvo labai brangūs. Tuo pat metu ilgą laiką nelaisvėje esantis šašlykas priprato prie naujos situacijos ir pradeda dainuoti ne iš karto. Keista, kad nelaisvėje paukščiai turi daug ilgesnį gyvenimą nei gamtoje. Nepaisant to, jie nėra labai tinkami prižiūrėti butą ir labai retais atvejais priprasti prie jo.

Dekoratyvinė pelėda, kurios nuotrauka yra išdėstyta žemiau, gali išduoti skambėjimo trikus tik tol, kol šalia jo esantis asmuo yra nepastovus. Būtina šiek tiek judėti, nes dainininkas pradeda skubėti ant narvų sienų, pataikydamas į barus ir rizikuodamas laužyti. Поэтому для того, чтобы птицы не покалечились, зябликов содержат по одному, обязательно завесив клетку полотняным покрывалом.

Часто зяблик, просыпаясь по ночам, начинает прыгать по жердочкам, но не видя в темноте, натыкается на стенки. Замечено, что такое поведение свойственно этим затворникам, когда наступает у перелетных птиц период миграции. Чтобы избежать ночного беспокойства, рекомендуется на ночь включать небольшой светильник, позволяющий птице видеть жердочки и прутья.

Немало проблем возникает и с рационом питания зябликов, содержащихся в неволе. Be to, jie dažnai yra nutukę ir akių ligos. Dėl šių priežasčių gerokai sumažėjo žmonių, norinčių klausytis nelaisvėje laikomų pelenų dainų.

Kaip atrodo žiupsnelis

Kaip ir dauguma paukščių, seksualinis dimorfizmas yra ryškus. Vyrams yra gana ryški spalva, ryškiai oranžinė krūtinė ir juodos rudos spalvos atgal su žalsva coattail. Ant galvos jie atrodo nešioti melsvai pilką dangtelį.

Sparnai, kurių dydis svyruoja nuo 24 iki 29 cm, yra tamsiai rudos spalvos su baltomis dėmėmis. Moterys turi spalvos spalvą. Svoris paprastai neviršija 20-50 g.

Tai mažas paukštis, kūno ilgis siekia tik 14-15 cm

Buveinė

Daugiausia platinama Rusijos Europos dalyje, Šiaurės Afrikoje, Europoje, Vakarų Azijoje. Šiuos paukščius galima rasti miškuose: miškuose, kaime, parkuose. Tačiau priešingai nei jo giminaitis, žvirblis mieste retai randamas.

Tai migruojantis paukštis. Pradėjus šaltą orą, maždaug rugsėjo viduryje, jie skrenda į žiemą į pietus. Kai kurie iš jų prisitaikė gyventi ištisus metus vienoje vietoje.

Jie skrenda į Viduržemio jūrą, į pietus nuo Kazachstano ir Vidurinės Azijos, kai kurie iš jų nustebino Ciscaucasia kalnuose ir pakrantės miškuose. Laukdami šalčio, jie grįžta į savo buvusias buveines, paprastai kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje.

Gyvenimo būdas ir mityba

Šie paukščiai gyvena mažuose pulkuose, apie 40–60 žmonių. Dėl savo mažo dydžio jie yra gana ryškūs ir greitai skrenda. Perkelti ant žemės, kaip paukščių šuolis.

Šie paukščiai turi stiprią ir mažą snapą, tai yra dėl maisto tipo. Jie daugiausia maitina mažus vabzdžius: įvairius vabalus, vikšrus, kirminus, drugelius. Vasarą jie gali valgyti augalinės kilmės maisto produktus, pavyzdžiui, įvairias sėklas, uogas ir vaisius.

Vokalizavimas

„Finches“ turi gražų balsą. Jų dainavimas yra tarsi žievės trilė. Pats dainos yra gana garsios ir skamba, trunkančios apie 3-4 sekundes po dainos pristabdymo ir kartojimo. Suaugusių vyrų dainavimas gali būti suskirstytas į 3 dalis - dainavimą, trilį ir insultą (tai trumpas, aštrus garsas).

Jauni vyrai atlieka paprastesnes „kompozicijas“, kuriose nėra šių 3 dalių. Sudėtingų dainų formavimas prasideda brendimo metu, jaunoji karta mokosi kopijuoti dainavimą iš suaugusiųjų, labiau patyrusių vyrų. Vienas žandikaulis gali žaisti iki 6 skirtingų dainų.

Gyvenimas nelaisvėje

Dėl tokios gražios dainos šios rūšys buvo labai mėgstamos laikytis savo namuose. Ir kaip keista, jis nėra įnoringas ir gali ilgiau gyventi nelaisvėje, apie 9–12 metų, o lauke vos porą metų.

LIFESTYLE

Iš karto po atvykimo ryškios spalvos smulkios patelės pradeda ieškoti patogios lizdų. Vėliau moterys prisijungia prie vyrų. Gumbai pirmenybę teikia tankiems tankumams, tačiau šie paukščiai yra nepretenzingi gyvenamajai vietai, todėl jie apsigyvena miškuose, vengdami kurčiųjų vietų. Paprastai lizdas yra tik 120 m 2. Žiemą smulkmenos laikomos pulkuose ir persikelia į atviras erdves - pievas ir laukus. Dažnai jie kuria jungtinius pulkus su žvirbliais ar kitomis smulkmenomis, daugiausia su artimiausiu giminaičiu.

Dauginti

Metu - balandžio mėn. Vyrai, grįžę iš žiemojimo, pradeda ieškoti patogios vietos. Jie garsiai dainuoja savo teritoriją ir pritraukia moterims. Priėmusi vyrų kvietimą, moteris pradeda ieškoti vietos, tinkamos statyti lizdą. Chaffinch lizdą galima įrengti įvairiose vietose - tankiuose krūmuose, gyvatvorėse arba ant medžio, paprastai šalia kamieno ar šakų šakutės. Moteris stato lizdą, o vyriškis jai padeda, statydamas statybinę medžiagą. Kavos formos lukšto lizdas yra kruopščiai austi iš samanų, žolės ir plonų šakelių, pritvirtintų tinkleliais ir plaukais. Iš išorės, lizdas yra padengtas kerpėmis, beržo žieve ir augalų pūkų gabalėliais, todėl tai beveik neįmanoma pastebėti medžio žievės fone. Moteris sudaro nuo 4 iki 6 melsvai žalių kiaušinių ir inkubuoja juos 11-13 dienų.

Naujagimių jauniklių viščiukai dengiami žemyn. Jie yra visiškai priklausomi nuo tėvų. Tėvai maitina nepilnamečius. Jie atneša vabzdžius kūdikiams ir įdeda juos tiesiai į atvirą viščiukų snapą.

ZABLIK SINGING

Vištų viščiukai tiria savo dainą imituodami suaugusių vyrų dainavimą. Taigi jie tampa tam tikram regionui būdingos „tarmės“ atlikėjais. Šis dainavimas yra labai svarbus jauniems vyrams, kai jie pirmą kartą žymi savo sklypo ribas. Melodija skiriasi priklausomai nuo gyvenamosios vietos. Žiedas, žaismingas, žaismingas, o pabaigoje yra būdingas „insultas“.

SUSIJUSIOS PASTABOS

Chaffinch yra labiausiai paplitęs Europos miškų paukštis. Chaffinch patinai yra vieni ryškiausių spalvų paukščių Europoje. Juos lengvai atpažįsta mėlyna pilka vainikė, kaštonų rudos kaštonų kaštonas ir tamsiai žalios uodegos pagrindas. Skirtingai nei vyrai, moteriškos raumeningės nėra tokios ryškios. Jų kūnas yra padengtas rudomis plunksnomis, ant sparnų ir uodegos baltos juostelės.

Įdomūs faktai, informacija.

  • Statant lizdą, statybinė medžiaga užauga apie 1300 kartų ir grįžta į lizdą. Lizdas yra 2-4 m aukštyje nuo žemės.
  • Gumbai priklauso žvėrių šeimai. Tik trys šios šeimos rūšys viščiukus maitina tik vabzdžiai, t. baltymų.

CHARAKTERISTIKOS SAVYBĖS ZABLIKA. KAIP UŽTIKRINTI. PAVIRŠIŲ APRAŠYMAS

Moteris: apie 18 dienų užima puodelio formos lizdas ir kiaušinių inkubacija.

Vyras: saugo sklypą, kai moteris inkubuoja kiaušinius. Jis veda potencialius konkurentus.

Sparnai: balta juostelė ant sparnų padeda atskirti pelenus nuo kito žandikaulio.


- Buveinių buveinė

KUR YRA SKIRTAS

Visose šiose vietose gyvena Europa, Azija, Šiaurės Afrika, Maderos sala, Azorų salos ir Kanarų salos. Iš šiaurinių ir rytinių rajonų ryklių yra migruojančių paukščių ir žiemos pietuose - Vidurio ir Pietų Europoje bei Vidurio Rytuose.

APSAUGA IR PRIEŽIŪRA

Smulkmenos visoje Europoje yra daug, todėl dingimas jiems nekelia grėsmės.

Paukščių balsai - „Chaffinch“ („Fringilla coelebs“). Vaizdo įrašas (00:00:52)

Chaffinch (lat. Fringilla coelebs) yra žvėrių dainų paukštis.
Žvirblio dydžio (apie 17 cm ilgio). Vyrų plunksnų spalva yra ryški (ypač pavasarį): galva yra melsvai pilka, nugara yra rusvai žalia, žalia spalva ir krūtinės yra rusvai raudonos spalvos, didelės baltos dėmės ant sparnų, moteriškos spalvos spalvos. Išplatinta Europoje, Vakarų Azijoje ir Šiaurės Afrikoje, įsikūrusi rytuose. Vienas iš daugelio paukščių Rusijoje. Gyvena visų rūšių miškuose ir parkuose, dažnai prie pačių žmonių prieglaudų. Lizdai balina medžius, užmaskuodami juos su samanomis ir kerpėmis. Kartais du kartus auga vasarą. Įdėjus 3-6 melsvą spalvas. Jis maitina sėklas ir žaliąsias augalų dalis, o vasarą jis taip pat maitina vabzdžius ir kitus bestuburius, kurie maitina jaunus paukščius.

Paprastai žandikaulių rūšies dainą vaizduoja trilė, kurios pabaigoje baigiasi insultas (trumpas, aštrus garsas). Triliai prieš pradinius, subtilesnius švilpimo garsus. Todėl šašlykinė dainą galima suskirstyti į tris nuosekliąsias dalis - dainuoti, trilluoti, klestėti. Tokia dainos struktūra būdinga visiems suaugusiems vyrams (moteriški pelenai dažniausiai nesuprantami). Visa daina paprastai trunka apie 2-3 sekundes, po pertraukos (7-10 sekundžių) daina kartojasi dar kartą. Jaunieji vyrų vyrai (pirmieji metai) turi supaprastintą, vienodą struktūrą, specifinę dainą (sub dainą), kurioje trys aprašytos dalys nėra atskiriamos. Panašus sub-dainas visą gyvenimą gali būti moteriškame chaffinch. Daroma prielaida, kad normalios rūšies dainos vystymasis vyrams pasireiškia testosterono (lytinio hormono) įtakoje. Įprasta (sudėtinga, diferencijuota) konkrečios dainos struktūra įgyja jaunus vyrus (po to, kai jie patenka į sparną) dėl treniruotės - kopijuoja savo paties amžiaus vyrų dainą, taip pat „vienų metų amžiaus vyrų mokymąsi“. Dainos gali būti pakeistos (dainos improvizacija), sukuriamos skirtingos tam tikros dainos versijos (rūšys), kurios yra gerai atskiriamos žiūrint į sonogramą. Vienos žnyplės repertuare gali būti 1-6 (10) pakaitomis atliktos dainos versijos. Paprastai grupėje vyrai dainuoja tik apie 2-3 dainų tipus, o populiacijoje galima rasti vidutiniškai 20 specifinių dainų tipų. Panašus vokinis kintamumas pastebimas daugelyje pasyvių rūšių. Dėl skandalingų dainų šunys dažnai laikomos nelaisvėje.

Žiūrėti vaizdo įrašą: Mantas x Žodis - Gerumas. visur skubu. (Kovo 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org