Gyvūnai

Nosach - Borneo salos beždžionė: išvaizda, įpročiai, gyvavimo ciklas

Pin
Send
Share
Send
Send


Gamta sukūrė įvairių tipų beždžionių, jų pavadinimai kartais yra labai neįprasti ir net juokingi. Paimkite, pavyzdžiui, beždžionių šeimos vadinamą primatų rūšį, vadinamą nosach, arba kahau. Graikų pavadinimas nosies yra proboscis, o tai reiškia "kamieno". Galite iš karto spėti, kad beždžionės, turinčios tokį pavadinimą, yra labai bjaurios, žinoma, jos toli gražu neturi dramblio kamieno, tačiau nosis yra didelio dydžio. Kai kuriuose šios rūšies atstovuose yra toks didelis, kad valgio metu jis trukdo valgyti, todėl jo savininkas yra priverstas išlaikyti savo orumą. Šie nuostabūs gyvūnai yra išnykimo riboje, jie yra išvardyti Raudonojoje knygoje.

Nosach (beždžionė): aprašymas

Jei žiūri iš šono prie vyrų nosies, šis regėjimas yra gana juokingas. Tiesa ta, kad jis labai panašus į žmogų, kuris piktnaudžiauja alkoholiu. Teisėjas už save: atsipalaidavęs laikysena, rankos guli ant kelio, didelė beforma nosis, nuleista į riebalų pilvą, kaip sako žmonės. Šios „gražaus“ nuotraukos, esančios priešais jus, nuotraukos.

Tik vyrai gali pasigirti didžiuliu nosimi. Tai jų labai ilgas nosis, panašus į agurką. Tokio „vyriškumo“ dydis siekia 10 centimetrų ar daugiau. Kai žvėrys pyksta arba jaudina kažkas, jos nosis auga ir raudosi. Moterys ir jauni gyvūnai neturi tokios išskirtinės apdailos, jų nosis gali būti vadinamas snubu, o ne ilgai.

Nosach (beždžionė) yra vidutinio dydžio, uodegos ilgis yra lygus viso kūno ilgiui, kuris yra maždaug 70-75 cm, o moterys yra plonos nei „vyrai“, jų kūno ilgis yra 60-65 cm, vidutinis svoris 10 kg. Vyrai sveria apie 20 kg.

Suaugusiems beždžionėms nugarėlės dengiamos trumpais, bet labai storais plaukais. Spalva gali būti rausvai ruda, ryškiai oranžinė, gelsvai ruda arba plytų raudona. Riebalų pilvas paprastai yra šviesiai pilkas, gelsvas atspalvis. Vyrams yra lengva atskirti nuo patelių, ne tik ant didelio nosies, jų nugaros yra tamsiai rudos.

Aplinka ir nosies buveinės

Borneo sala yra įtraukta į tų žemėje esančių vietų sąrašą, kuris jiems suteikia savo laukinį grožį. Tropiniuose miškuose gyvena nuostabūs gyvūnų pasaulio atstovai. Kachau taip pat gyvena šioje nuostabioje vietoje. Šie gamtoje esantys beždžionės gyvena tik Malaizijoje, jie yra čia pakrantėse ir slėniuose. Nosachi negyvena virš 200 m virš jūros lygio. Šių gyvūnų mėgstamos vietos yra mangrove ir dipterokarpiniai miškai, jie taip pat randami Hevea plantacijose.

Beždžionių gyvenimas lauke

Atrodo, kad beždžionės-nosachos yra apnuogintos ir sudėtingos, bet tai yra tol, kol pamatysite, kaip protingai jie važiuoja per medžius. Gyvūnai puikiai šokinėja nuo šakos iki šakos, šokinėdami ant rankų, kartais net pėsčiomis ant dviejų kojų, kaip žmonės.

Be to, beždžionės kasdien atlieka savo darbus, o jų „darbo diena“ baigiasi pirmuoju. Miego nosachi yra įrengti iš anksto išrinktuose medžiuose, neišeinant iš upės daugiau nei 15 m.

Vienoje nosies beždžionių grupėje yra nuo 10 iki 30 gyvūnų. Lyderis yra vyriausias vyras, jo Hareme yra apie 8-10 moterų, o likusios šeimos - tai vaikai ir jaunuoliai, kurie nepasiekė brendimo. Vyrai, pasiruošę poruoti, turėtų palikti šeimą, o jaunos moterys lieka. Kartais vienintelėje pulkuose susirenka tik tie vyrai, kurie neįgijo savo Haremo.

Beždžionių gyvenimo trukmė geromis sąlygomis gali būti apie dvidešimt metų.

Kas valgo beždžionių nosachą?

Pagrindinis nosachi pašaras yra jauni lapai ir vaisiai, kurių metu jie praeina dieną iki dviejų kilometrų. Remiantis mokslininkų pastabomis, šios rūšies gyvūnai sunaudoja apie 47 augalų rūšis, iš kurių 30 yra lapai, o 17 - ūgliai, gėlės ar vaisiai. Remiantis tuo, galime daryti išvadą, kad nėra jokios specialios konkurencijos tarp beždžionių grupių, nes yra pakankamai maisto visiems.

Veisimas

Nosachas (beždžionė) pasiekia brendimą pusantrų metų amžiaus. Kai ateina poravimosi laikotarpis, moteris demonstruoja savo pasirengimą vyrams su visa savo išvaizda. Ji išlenda savo lūpas, kratydama galvą ir parodydama savo genitalijas garbinimo objektui.

Nėštumas trunka apie šešis mėnesius. Gimęs vienas kūdikis su mėlynu veido ir snukio nosimi. Kūdikis maitina motinos pieną iki septynių mėnesių amžiaus, po nujunkymo mažasis beždžionė tam tikrą laiką lieka su motina.

Gyventojų skaičiaus mažinimas

Kaip minėta anksčiau, nosis gyvena laukinėje gamtoje tik Pietryčių Azijoje esančiame Borneo mieste. Vietos valdžios institucijos deda daug pastangų, kad išsaugotų šią gyvūnų rūšį, tačiau netgi tai negali sustabdyti reikšmingo „Kahau“ ​​gyventojų skaičiaus sumažėjimo. Pasak mokslininkų, visame pasaulyje yra mažiau nei trys tūkstančiai mažų gyvūnų su nuostabiais nosimis.

Viskas apie žmogaus veiklą. Beždžionės gyvena atogrąžų miškuose, kurie pastaruoju metu lėtai, bet tikrai išnyko nuo Žemės paviršiaus. Atrodo, kad visai neseniai Borneo salos buvo padengtos mangrove ir lietaus miškais, bet dabar dauguma jų yra sunaikintos arba visiškai sunaikintos. Maždaug prieš šimtą metų žmonės vis dar neišsprendė Borneo masiškai. Tuo metu galima laisvai stebėti daugelį nosies bandų. Bet atvykus žmonėms, pelkės buvo nusausintos, beždžionės tiesiog neturėjo gyventi, todėl jos buvo išnykimo ribos.

Įdomūs faktai iš nosachy gyvenimo

Nosachas - beždžionė yra labai įdomi, stebėdama savo gyvenimą natūralioje aplinkoje, galite pamatyti daug įdomių faktų. Kai kurie iš jų pateikiami jums:

• Nosachi yra puikūs plaukikai, jie gali plaukti iki 20 metrų po vandeniu, ieškodami maisto jie labai dažnai turi kirsti upę.
• Skanūs beždžionės, kitaip nei kiti giminaičiai, nesutinka su žmonėmis.
• Nosachi negali gyventi toli nuo vandens. Pasak mokslininkų, priežastis yra mažas mineralų ir druskų kiekis dirvožemyje, kuris yra toli nuo jūros ir upių, ten augantys augalai nėra tinkami šiems gyvūnams šerti.
• Aborigenai daugelyje Borneo dalių vadina monyet belanda nosachi, o tai reiškia „olandų beždžionę“. Ir šis pavadinimas atsirado dėl Nosacho panašumo su olandų kolonialistais, turinčiais didelius pilvas ir raudonuosius nosis, pastebėtus vietinių gyventojų.

Nosies aprašymas

Skirtingai nuo kitų beždžionių, nosis turi vidutinio dydžio kūną.. Vyrų svoris yra 20 kg, kūno ilgis 73-76 cm, moterys yra lengvesnės ir mažesnės: 10 kg svorio, jų kūno ilgis yra apie 60-65 cm, nepriklausomai nuo grindų, gyvūnų uodegos ilgis yra maždaug lygus kūnui.

Tačiau pagrindinis būdingas išorinis suaugusiųjų vyrų, kurie suteikė pavadinimą rūšiai, skirtumas yra kriaušės formos kabantis nosis, kurio ilgis gali siekti 10 cm, o zoologų nuomonė skiriasi dėl kvapo organo prasmės šia keista forma.

  • Pasak vienos versijos, ryškus pykčio nosies dydžio ir raudonosios dalies padidėjimas - tai priemonė, skirta priešui įbauginti.
  • Taip pat įmanoma, kad nosis vaidina tam tikro rezonatoriaus vaidmenį, stiprindamas Kahau šūksnio tūrį. Apgaudę apie savo buvimą tam tikroje teritorijoje, beždžionės ženklina jį neįprastu būdu.
  • Taip pat tikėtina, kad nosies dydis yra svarbus, kai moterys poravimosi metu pasirenka brandžią partnerę.

Didelis kabantis nosis yra tik vyrų privilegija. Moterims ir jaunikliams kvapo organas yra ne tik mažesnis, bet ir kitokia forma: tai yra pikantiškai pakreipti trikampiai nosiai. Be beždžionių odos ant odos yra gelsvai raudona pigmentacija. Suaugusio gyvūno nugara yra padengta trumpais storais plaukais. Paprastai ji dažoma rausvai ruda spalva su oranžine, gelsva, okkerine, ruda spalva. Pilvas yra padengtas šviesiai pilkos arba šviesios smėlio spalvos vilna.

Be nosies ir įspūdingo apvalaus pilvo, vyrams atrodo ir kitokie skirtumai - odinė pagalvėlė, padengta markizės plaukais, sudarančia gana didelį apykaklį aplink kaklą, ir įspūdingas tamsus manevras palei stuburą. Kūno atžvilgiu galūnės atrodo neproporcingai ištemptos ir sausos, padengtos šviesiai pilka vilna. Uodega, taip pat kojos, yra tvirtos, raumeningos, bet nosis beveik niekada nenaudojama.

Neramių luzhnee išvaizda yra apgaulinga: iš tikrųjų, Kahau sugeba labai sumaniai pereiti per medžius, nustumti ant priekinės kojos ir pakelti užpakalinės dalies, taip pereinant nuo šakos į šaką. Daugiausia laiko ten beždžionės praleidžia. Tik vandens poreikis arba ypač patrauklus skanėstas ant žemės daro juos žemyn. Nosachi veda kasdienį gyvenimą, naktį praleidžia medžių karūnose, kurios buvo iš anksto pasirinktos prie upės kranto

Tai įdomu! Norėdami įveikti nedidelį atstumą perėjimuose, Kahau gali eiti ant galūnių galūnių. Ir jie gali plaukti kaip šuo, padėdami sau užpakalines kojas, aprūpintas membranomis. Tai vieninteliai beždžionės, galinčios nardyti: jie gali įveikti iki 20 metrų atstumą po vandeniu.

Nosis gyvena 10–30 asmenų grupėse.. Be to, tai gali būti tik „vyrų klubas“ ir 8–10 moterų patelė, vadovaujama suaugusiam vyrui. Likusieji mišrios grupės nariai yra nesuaugusieji (jei yra). Pagal savo pobūdį nosachi yra gana gera ir retai rodo agresiją, ypač pakuotės viduje. Gyvūnai bendrauja vieni su kitais ne tik veido išraiškų, bet ir keistų garsų pagalba.

Susirūpinimas ir konfliktai tarp šeimos narių labai retai ir greitai išnyksta: haremo ponios bandymai skandalą nedelsiant sustabdomi minkštu, nosies skamba, kurią skleidžia lyderis. Kartais kartais gali pasireikšti „galios perversmai“. Jauni ir stipresni vyrai tampa pagrindiniais, vairuojančiu varžovą, atimdami jo buvusias privilegijas ir netgi savo palikuonis. Tokiais atvejais mirusio kūdikio motina taip pat palieka pakuotę.

Bandymai sutramdyti nosį dar nepavyko. Mokslininkai nurodo, kad jų mažas sugebėjimas bendrauti, menkas mokymasis. Dėl šios priežasties nėra duomenų apie nosies ilgaamžiškumą nelaisvėje. Laukinėje gamtoje beždžionės gyvena apie 20 metų, jei jie anksčiau nebuvo tapę priešais. Apskritai šis laikotarpis priklauso nuo maisto tiekimo kokybės ir kiekio paskirstymo zonoje.

Buveinė

Borneo salos upės ir pakrantės lygumos yra vienintelė vieta Žemėje, kur galite susitikti su naktiniais beždžionėmis. Kaip buveinės, jie dažniausiai renkasi pelkėtus mangrovius, didžiulius dipterokarpinių miškų plotus su savo visžaliais milžiniškais medynais, šalia durpynų esančias plantacijas.

Tai įdomu! Nosaty beždžionės, renkantis vietas savo gyvenvietėms, mėgsta gėlo vandens telkinius ir upes. Daroma prielaida, kad taip yra dėl to, kad dirvožemyje yra tam tikras mineralų ir druskų kiekis, kuris yra būdingas šiai sričiai ir yra svarbi nasach maitinimo sistemos formavimo sąlyga.

Teritorijoje, esančioje virš jūros lygio virš 200-350 m, Kahau vargu ar galima pamatyti.

Ration nosacha

Nukryno beždžionių meniu pagrindas yra:

  • jauni medžių lapai
  • valgomieji ūgliai
  • gėlės su saldžiais nektarais
  • vaisiai, pageidautina negailestingi.

Dažniau šią „vegetarišką virtuvę“ papildo vabzdžių lervos, vikšrai, mažieji bestuburiai. Maisto „Kahau“ ​​paieška prasideda nuo upės, palaipsniui įsiskverbusi į mišką ir juda išilgai pakrantės. Tam, kad pakaktų, jie kartais eina keliais kilometrais per dieną, o tik vakare jie grįžta į savo buveinę.

Gamtos priešai

Borneo nėra didelių žinduolių plėšrūnų. Pagrindiniai nosacho priešai yra milžiniški grioviai krokodilai, gyvenantys mangrove pelkėse, jūros lagūnose, žemutinėse ir deltų upėse. Jie guli laukdami ir atakuodami beždžiones, kai jie kerta upę. Dėl šios priežasties, nepachi, nepaisant to, kad jie yra dideli plaukikai, stengiasi pereiti prie siauriausios vandens srities vietos.

Svarbu! Dūminiai leopardai, kurie gyvena ant žemės, nekelia didelės grėsmės nosims: šių plėšrūnų populiacija yra labai maža, ir jie taip pat nori medžioti didesnius grobius - ožkas, elnius, laukines kiaules.

Daug dažniau Kahau nukentėjo nuo didelių monitorių driežų ir pythonų, jūros erelių. Šalinimas taip pat yra tam tikras pavojus jiems: žmogus, vykdydamas skanią mėsą ir gražią storą kailį, siekia nosies žuvies.

Gyventojų ir rūšių būklė

Spartus lietaus miškų ploto mažinimas, mangrovių pjovimas, pelkių drenažas, aliejaus palmių auginimas derlingose ​​lygumose ne tik ženkliai pasikeitė Borneo klimato sąlygomis.

Taip pat sumažėjo nosies buveinė, kuri, be to, praranda konkurencinę kovą dėl teritorinių ir maisto išteklių agresoriams, ilgomis uodegomis ir kiaulėms. Šie veiksniai, taip pat saloje klestėjęs salyklas, sukėlė tai, kad per pastarąjį pusmetį rūšių skaičius sumažėjo per pusę ir šiandien vargu ar viršija 3000 žmonių.

Tai įdomu! Netoli Sandakano miesto yra rezervinis „Proboscis Monkey Sanctuary“ rezervatas, kuriame galite pamatyti nosį gamtos sąlygomis. Šios vietos istorija yra puikus.

Dešimtajame dešimtmetyje esantis rezervo savininkas įsigijo didelį mangrovių miško plotą aliejaus palmių auginimui. Matydami ten gyvenančius nosis, plantacijos savininkas pažodžiui žavėjo neįprastais beždžionėmis. Jis norėjo sužinoti viską apie savo gyvenimo būdą ir elgesį. Išmokęs, kad gyvūnai buvo išnykę, jis pakeitė savo pradinius planus.

Dabar vietoj naftos palmių plantacijos teritoriją užima natūralus miško parkas, kuriame gyvena apie 80 nosies. Vieta yra labai populiari tarp turistų, kurie turi galimybę stebėti beždžiones iš patogios plataus ploto, apsupto keleto platformų. Dukart per dieną atsargų laikytojai atneša krepšelius su mėgstamiausiu nosos delikatesu - negrynaisiais vaisiais. Iki to laiko beždžionės, jau pripratę prie reguliarių skanėstų, išeina iš miško pomiškio į atvirą erdvę.

Anot liudytojų, jie ne tik nebijo žmonių, bet ir mielai dalyvauja fotografuojant, kurdami ryškiai žalias džiunglių fone. Malaizijos vyriausybė, susirūpinusi dėl ekologinės padėties Borneo apskritai, imasi priemonių, skirtų, be kita ko, apsaugoti nuo visiško neįprastų ir nuostabių nosachių beždžionių išnykimo: rūšis yra įtraukta į ISC ir yra saugoma saugomose teritorijose.

Rūšių aprašymas

Nosies beždžionė priklauso vidutinio dydžio primatams, priklausomai nuo lyties, jų svoris neviršija 20 kg, o kūno ilgis - ne didesnis kaip 78 cm, todėl vidutinis moterų svoris yra 8-10 kg, o kūno ilgis - 55-65 cm. sveria 15-20 kg, kūno ilgis - 73-78 cm. Paprastai uodega, nepriklausomai nuo lyties, yra lygi kūno ilgiui.

Pagrindinis vyriškų primatų bruožas yra didelis kriaušės formos nosis, nuleistas žemyn, jo dydis gali būti iki 10 cm ilgio. Kartais šis organas valgymo metu sukelia daug nepatogumų, o beždžionė yra priversta ją palaikyti. Tiriant nosies kvapo gebėjimus ir jo paskirtį, ekspertų nuomonės yra suskirstytos.

Kai kurie teigia, kad, kilus ginčams su kitais primatais, didėjantis dydis, raudonas nosis gąsdina priešą.
Pasak kitų, didžiulio uoslės organo dėka, beždžionės gali garsiau šaukti, tai su šauksmu, kad gyvūnas praneša apie savo buvimą bet kurioje teritorijoje, taip pažymėdamas jį.

Dar kiti sako, kad moteriškoji patelė pasirinko pačią brandžiausią vyrą per poros laikotarpį.

Kabantis nosis yra tik vyrams būdingas bruožas, moterims ir jauniesiems primatams mažesnis uoslės organas yra pakreiptas, pakeltas, trikampis. Oda ant veido yra lygi be kailio, su šviesiai raudona pigmentacija. Brandaus primato nugarėlė yra padengta trumpais plaukais. Jo spalva gali būti tamsi, rudos-raudonos arba giliai oranžinės spalvos, arba šviesa, ryškiai geltona arba okkerinė. Vilna ant pilvo yra šviesiai smėlio arba šviesiai pilka.

Be nosies, didelio pilvo ir dydžio, vyrams būdingi keli išoriniai skirtumai. Aplink vyrų plaukų kaklą auga daug storesnis, formuojantis apykaklę, o visą stuburo ilgį yra storas, tamsus šarvas. Dėl kūno, galūnės atrodo liesos ir pailgos, jos tolygiai padengtos šviesiai pilka vilna. Primato uodega yra stipri ir atkakli, tačiau ji praktiškai nenaudojama, skirtingai nuo raumenų kojų.

Gyvenimo būdas

Iš pirmo žvilgsnio, nosis daro įspūdį, kad šiurkštus gabalas, bet tai yra klaidinga samprata. Обезьяны очень ловкие и легко перемещаются с дерева на дерево, они хватаются за ветку передними лапами, раскачиваются и перепрыгивают, подтягивая задние конечности. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Užpakalinėse galūnėse jie turi membranų, kurios padeda beždžionėms plaukti ant vandens paviršiaus. Nuo gimimo, moteris moko kūdikį į vandens procedūras.

Be to, tik 2 primatų rūšys, įskaitant nosį, gali lengvai judėti ant galūnių galūnių, paprastai tai daro tankiuose miškuose, kur sunku perkelti keturias kojas.

Primatai gyvena mažose grupėse nuo 10 iki 30 asmenų. Kartais tai apima tik vyrus arba atvirkščiai - moterys, vadovaujamos brandaus vyro, tačiau dažniau yra mišrios pulkai. Nosachi yra laikoma gera beždžionių rūšimi, jie gali būti agresyvūs tik gindami savo teritoriją, konfliktai pulkuose vyksta labai retai. Tarp jų gyvulių bendravimas vyksta neįprastų garsų ar veido išraiškų pagalba.

Mišrių grupių ginčai beveik neįtraukiami, o moteriškų pulkų atveju, nors ir retai. Kai tik prasidės konfliktas tarp moterų, lyderis staiga sustoja, skleidžia nosies garsą. Yra atvejų, kai jaunesnis ir kariaujantis vyras kovoje už valdžią pašalina pakuotės lyderį ir sunaikina jo palikuonis, tokiu atveju nužudytų jauniklių motina taip pat turi palikti grupę.

Visi zoolikų bandymai sutramdyti „Kahau“ ​​nepavyko, tai yra dėl jų prastos adaptacijos ir mažo mokymosi gebėjimų. Todėl nėra informacijos apie jų gyvenimo trukmę nelaisvėje. Gyvenimo sąlygomis gamtoje, nosies gyvena apie 20 metų, paprastai tai priklauso nuo maisto ir buveinės.

Buveinė

Borneo salų pakrantės ir žemumos yra naktinių beždžionių buveinės. Durpynai, miškingieji miškai, šlapžemės, kuriose yra mangrovių, yra jiems tinkamiausios gyvenvietės. Be to, beždžionės neišauga vietovėse, esančiose virš 250 m virš jūros lygio, ideali vieta jiems - pakrantė išilgai vandens rezervuarų.

Dažniausiai vartojami mitybiniai beždžionės yra:

  • tik žydi medžių lapai,
  • jauni ūgliai
  • gėlės,
  • nesubrendę vaisiai.

Apskritai apie 47 augalų pavadinimai.

Ypač retai primatai turi valgyti medžių vabzdžių, vabalų ir vikšrų lervas. Šis beždžionių būrys turi tūrio skrandį, kad užpildytų, jie kartais turi eiti keliais kilometrais per dieną, grįždami į gyvenvietę tik vėlai vakare. Jie pradeda ieškoti maisto prie upių krantų ir palaipsniui pereiti giliai į mišką.

Nosachas vengia augalų, kuriuose yra natūralus antibiotikas, ir atvirkščiai - gali valgyti tokius, kurie yra nuodingi. Šis faktas paaiškinamas tuo, kad „Kahau“ ​​skrandyje yra bakterijų, galinčių neutralizuoti nuodus, tačiau jie miršta antibiotikais.

Nosies beždžionių priešai

Dažniau beždžionės tampa grobiu didelėms gyvatėms, ereliams ar stebėti driežai. Nepaisant to, kad „Kahau“ ​​gyventojai yra apsaugoti, jie ir toliau yra medžiojami brakonieriais dėl vertingų kailių ir mėsos. Dūminiai leopardai, gyvenantys Borneo, mėgsta medžioti galvijus ir beveik niekada neužpuolia beždžionių.

Kahau gyventojų

Dėl miškų naikinimo, pelkių drenažo ir plotų, kurie kadaise buvo laikomi beždžionių buveine, auginimas labai sumažėjo jų skaičius. Likusias teritorijas, kurias galima išspręsti, užima agresyvesnės ilgaplaukių makakų rūšys. „Kahau“ ​​egzemplioriaus vietos pritraukia besiplečiančius brakonierius. Per pastaruosius 50 metų nosies beždžionių skaičius iki šiol sumažėjo perpus, jų populiacija yra apie 3000 žmonių. Ši rūšis yra įtraukta į Tarptautinę Raudonąją knygą kaip pavojinga.

Žiūrėti vaizdo įrašą: Ketvirtasis vyro tipas - SOCIALINIS Iš video ciklo "4 VYRŲ TIPAI IR KAIP JAIS MANIPULIUOTI!" (Rugpjūtis 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org