Gyvūnai

Miško gyvūnų pėdomis

Pin
Send
Share
Send
Send


Daugelis žmonių tikrai bijo šių pavojingų plėšrūnų. Tai daugiausia dėl istorijų, kurios pasakoja medžiotojams. Jie dažnai apibūdina vilkus kaip protingus ir net klastingus gyvūnus. Tačiau ne visi žino, kad gamtoje vilkas retai atakuoja žmogų. Šie žiaurūs plėšrūnai nori likti nuošalyje nuo žmonių, jie yra įpratę gyventi savo gyvenimą, kurio pagrindinė reikšmė yra medžioklė.

Vilkai: vilkų rūšys

Pažymėtina, kad vilkų gentis Žemėje yra viena iš nedaugelio. Jį sudaro tik septynios rūšys:

  • Canis lupus (vilkas),
  • „Canis aureus“ (paprastasis „jackal“),
  • Canis latrans (kojotas),
  • Canis rufus (raudonasis vilkas),
  • „Canis adustus“ (dryžuotas šalikas),
  • „Canis mesomelas“ (juodos žirnelės),
  • Canis simensis (Etiopijos jackalas).

Vilkų šeimai priklauso arktinės lapės, lapės, vilkus vilkas ir usūrinis šuo.

Buveinė

Mokslininkai priskiria vilko kilmę mėsėdžių plėšrūnams, gyvenusiems mūsų planetoje prieš šimtą milijonų metų, o prieš maždaug dvidešimt milijonų metų šunys kilę iš vilkų. Kaip atskira rūšis, „Canis lupus“ buvo sukurta prieš Euraziją prieš milijonus metų, o Pleistoceno pabaigoje ji tapo labiausiai paplitusiu plėšrūnu.

Mūsų laikais vilkų buveinė užfiksuota Europoje, Šiaurės Amerikoje, Azijoje. Jie gyvena atvirose ir pusiau atvirose vietose. Šiaurėje plėšrūnų pasiskirstymo riba yra Arkties vandenyno pakrantė. Hindustane (Pietų Azijoje) vilkas gyvena iki 16 laipsnių šiaurės platumos. Per pastaruosius du su puse šimtmečio šių didžiulių plėšrūnų skaičius gerokai sumažėjo. Apsaugoti naminius gyvūnus, žmogus juos sunaikina ir išveda iš apgyvendintų vietovių.

Net ir šiandien vilkai buvo visiškai sunaikinti Japonijoje, Britų salose, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Danijoje, Belgijoje, Šveicarijoje ir Vidurio Europoje. Vilkų rūšys pastaraisiais dešimtmečiais Europoje ir toliau greitai išnyksta.

Vilkas vis dar gana paplitęs Kazachstano stepėse ir kalnuotuose regionuose, tundroje ir tundra. Vilkų, kurios yra pateikiamos daugelyje specialių leidinių, charakteristika sako, kad vilkas yra gana keičiantis - jis turi daug porūšių, skiriasi dydžio, spalvos, gyvenimo būdo sąlygomis.

Mokslininkai, zoologai išskiria keletą dešimčių vilko porūšių. Didžiausi asmenys gyvena tundroje, mažiausioje - pietiniuose regionuose. Suaugusio gyvūno masė gali svyruoti nuo 18 iki 80 kg, jų kūno ilgis gali siekti 160 cm, uodegos ilgis yra apie 60 centimetrų.

Vilko spalva

Tai labai priklauso nuo buveinės. Arktyje gyvenančio vilko charakteristikos sako, kad dažnai yra balti asmenys. Be to, kituose regionuose yra ir kitų spalvų - juoda ir balta vilkas, pilkos spalvos su balta spalva, cinamono spalva, ruda, kartais yra visiškai juoda spalva.

Šiaurės Amerikoje gyvenantys plėšikai turi tris spalvų fazes. Pirmasis yra pilkos, juodos ir rudos cinamono atspalvio mišinys. Antrasis yra juodas (tamsiai rudos ir juodos spalvos mišinys). Trečiasis etapas yra pilkas su ruda.

Kailis

Puikus kailinis kailis turi šiuos laukinius gyvūnus. Vilkas turi storą kailį (ilgis iki aštuonių centimetrų). Jis turi storą paltą. Išorinis sluoksnis sudarytas iš ilgų, kietų, juodos spalvos apsauginių plaukų, kurie atbaido vandenį, o apatinis sluoksnis visai nedažo.

Vilko dantys

Vilkai turi galingiausius ginklus. Vilkų rūšys, nepriklausomai nuo jų buveinės, turi 42 stiprius ir aštrius dantis. Priešais yra 4 išlenkti penkių centimetrų šunys - du apačioje ir du viršuje. Jų plėšrūnai lengvai užklijuoja tankiausią savo grobio odą. Mėsėdžių (molinių) dantų suaugusiųjų vilkas gali išblaškyti net elnių šlaunų kaulus.

Galūnės

Šuniui priklausantys gyvūnai ir vilkai, įskaitant ir pirštų judesius. Kitaip tariant, jie vaikščioja, pasvirę į pirštus. Tik tada, kai plėšrūnas guli, jis paliečia žemę su savo kulnais. Vilko priekinės kojos yra labai galingos, dėl to apkrova yra tolygiai paskirstyta ir gyvūnas nepatenka į palaidą sniegą.

Kiekviena vilko letena turi penkis pirštus, bet tik keturi. Kojos turi gerai išsivysčiusias plikas trupinius, o pirštai surenkami į storą ir ovalią vienkartinę dalį. Juos papildo stiprios ir šiek tiek nuobodos nagai, susidūrę su žemė. Jų vilkas naudoja, kai kasti žemę.

Vilkai yra bėgiojimo, praleidimo ar šuolių. Vaikščiojant, jų greitis yra apie šešis su puse kilometro per valandą. Jie važiuoja greičiu iki šešiolikos kilometrų per valandą. Labai ilgą laiką vilkas gali bėgti beveik be sustojimo. Yra atvejų, kai šios pavojingos plėšrūnai per vieną naktį nuvažiavo iki šimto kilometrų.

Kvapas ir klausymas

Vilko charakteris sako, kad ne medžioklės ausis ar akys, bet nosis pirmiausia padeda vilkui surasti grobį. Jie sugauna net labai mažo gyvūno kvapą, kuris yra dviejų kilometrų atstumu. Ūmus kvapas leidžia tęsti savo aukos taką.

Tiesa, plėšrūnai ir subtilus ausis nėra atimami. Išgirdę triukšmą, jie pradeda judėti savo ausis ir neabejotinai nustato, iš kur kilęs garsas, dažnai įsikūręs keli kilometrai.

Vilko pakuotė

Vilkų šeima kai kuriais atvejais iki penkiolikos asmenų, bet dažniau yra aštuoni gyvūnai. Pulkas yra šeimos grupė, sudaryta iš skirtingo amžiaus gyvūnų. Paprastai ją sudaro tėvai, naujai atvykę asmenys (šių metų šventė) ir pereyars (gyvūnai, kurie nesugebėjo pasiekti brendimo). Kartais tai apima suaugusius gyvūnus, kurie nedalyvauja veisime.

Per daugelį metų turtingas maistas, pakuotėse gali susirinkti iki 30 ar daugiau vilkų. Palikuonys paliekami šeimoje 10–14 mėnesių, o vėliau paliekami. Taigi atsiranda vienišas vilkas. Jis ieško laisvos teritorijos, kurią jis nedelsdamas žymi, reikalaudamas jo teisių. Paprastai toks gyvūnas greitai suranda savo draugą ir atsiranda naujas pulkas. Nors yra atvejų, kai vienišas vilkas ilgą laiką gyvena už pakuotės.

Vilkų šeima yra savireguliavimo mechanizmas. Tais atvejais, kai gyventojų tankis yra gana mažas, jo dydis mažas, jaunų palikuonių atskyrimas vyksta daug greičiau. Kai ekologinės sąlygos yra palankesnės, gyventojų tankis didėja, todėl pakuotės dydis didėja iki tam tikros ribos. Paprastai jos augimą lemia neslaptūs vieniłkieji vilkai, kuriems suteikiama pavaldi padėtis.

Paketui vadovauja pora plėšrūnų - vyrų vilkas ir jo draugė, kuri, beje, pasirenka gyvenimui. Taigi pakuotėje yra aukšto socialinio statuso vilkų ir jų pavaldinių. Pakuotės lyderiai yra labai stiprūs, todėl jie gali išlaikyti tvarką šeimoje, užkirsti kelią susidūrimams ir kovoms, ypač tarp jaunų vilkų.

Ženklų kalba

Paprastai vilkai išreiškia savo jausmus kūno judesiais ir veido išraiškomis. Vilkų liežuvis padeda suvienyti pakuotę ir veikti organizuotai. Pavyzdžiui, kai gyvūno uodega pakelta aukštai, o jo galas yra šiek tiek sulenktas, tai reiškia, kad plėšrūnas pats savaime yra įsitikinęs. Draugiškas vilkas išlaiko savo uodegą, bet galas šiek tiek pakeltas. Plėšrūnas turi savo uodegą, arba bijo kažko, arba tokiu būdu praneša apie užuojautą.

Be to, uodegos padėtis gali pasakyti apie gyvūno būklę pakuotėje. Lyderis visada pakelia jį aukštai, o jo pavaldiniai laikosi uodegos. Susižeidžiant savo uodegą, siaubingas plėšrūnas kviečia savo gimines į žaidimą.

Vilko mityba

Vilkų mitybos pagrindas yra dideli kanopiniai - kilnūs ir elniai, saigos, briediai, ožkos ir avinai. Nesant tokio maisto, vilkas medžioja graužikus, triušiai, retais atvejais, valgo mėsą. Regionuose, kuriuose nėra kanopinių, vilkai negyvena arba gyvena labai nedaug. Prediatoriai pritraukia dideles gyvulių koncentracijas. Šiaurėje, vietovėse, kuriose avių ir elnių auginimas yra išsivystęs, vilkų buvimas yra dažnas.

Rusijoje vilkai yra gana dažni. Mūsų šalyje gyvenančios vilkų rūšys yra gerai žinomos. Iš jų yra tik šeši:

  • Miško centrinis rusų vilkas
  • pilka,
  • tundra
  • miškas Sibiro,
  • Kaukazo
  • Mongolų kalba.

Pilkas vilkas

Šis vilko atstovas laikomas labiausiai paplitusiu pasaulyje. Šiandien pilkojo vilko apibūdinimą galima rasti visose zoologų knygų knygose. Jis išsiskiria savo įspūdingu dydžiu. Šio plėšrūno forma neturi bajorų. Matyt, jis dažnai tapo gyvūnų rašytojų herojais.

Pilka vilko galima rasti Europoje, Amerikoje ir Azijoje. Nukritęs, stiprus kūnas su plataus masto krūtine, aukštos raumenų kojomis nepalieka abejonių, kad tai tikras plėšrūnas. Šis vilkas turi lobed, bet tuo pat metu elegantišką galvą su mažomis ausimis ir puošia tamsiomis juostelėmis, kurios yra aplink beveik baltus skruostus ir labai šviesias dėmes virš akių. Uodega nėra ilgai, ji yra beveik tiesi.

Kailis yra ilgas (iki aštuonių centimetrų) ir storas, su paltu. Viduryje ir pietuose esančių gyvūnų kailis yra šiurkštus. Šiaurinių regionų vilkai turi minkštą ir pūkuotą kailį.

Rusijos vilkas

Tai ypatinga pilkojo vilko, kuris gyvena šiaurinėje Rusijoje, porūšis. Rusijos vilkas yra vienas iš penkių porūšių, gyvenančių mūsų šalies teritorijoje. Canis lupus communis (rusų vilkas) - šį gyvūną vadina Vakarų biologai. Vyrai sveria vidutiniškai nuo 40 iki 80 kilogramų, o moterys - nuo 30 iki 55 kilogramų.

Sibiro vilkas

Tai ne mažiau didelis žvėris nei Rusijos vilkas. Daugelis mokslininkų mano, kad šiandien ši rūšis yra sąlygiškai paryškinta, nes Sibiro plėšrūnų sistematika dar nėra baigta. Šie gyvūnai turi keletą spalvų. Dažniausiai yra šviesiai pilka. Okkerio atspalviai vos pastebimi arba visiškai nėra. Kailis nėra labai aukštas, bet gana storas ir minkštas. Dažniausiai randama Tolimuosiuose Rytuose, Kamčatka (išskyrus tundrą), Rytų Sibire ir Transbaikalia.

Stepių vilkas

Šis gyvūnas yra šiek tiek mažesnis nei miško porūšių atstovai. Jis turi ryškesnius ir retesnius plaukus. Nugaros spalva su pastebimu pilkosios ir dažnai rudos spalvos plaukais. Šiuo atveju šoninės pusės yra šviesiai pilkos. Šiandien šį vilką galima rasti Kaspijos jūros stepėse, Uraluose, Žemutinės Volgos regione. Vaizdas yra blogai suprantamas. Dar nėra sukurta būdingų savybių sistema. Šių gyvūnų skaičius yra mažas, ypač vakarų regionuose.

Kaukazo vilkas

Šis gyvūnas priklauso vidutinio dydžio plėšrūnams. Kaukazo vilkas turi šiurkščius ir trumpus apsauginius plaukus. Šio gyvūno spalva yra daug tamsesnė nei anksčiau aprašytų rūšių. Taip yra dėl to, kad juodieji apsauginiai plaukai ant odos paskirstomi vienodai.

Mūsų šalyje gyvena pagrindinės Kaukazo asortimento srityse, įskaitant jos miškines papėdes.

Tundros vilkas

Didelis ir gražus žvėris. Jo nuotrauka, kurią matote žemiau. Vyrų kūno ilgis dažnai viršija 150 cm. Spalva - šviesios spalvos. Mūsų šalyje šis vilkas įsikuria miško tundros ir tundros zonose, esančiose Kamčatkos ir Sibiro Europos dalyje.

Centrinis rusų (miško) vilkas

Galingas plėšrūnas, kuris gyvena miško stepių ir stepių zonoje, dažnai gyvenančiose ir Vakarų Sibire. Šiauriniuose regionuose, kuriuose vyko žymūs vizitai į miško tundrą. Nors apskritai pripažįstama, kad tundros vilkas yra didžiausias Europoje ir Azijoje, šio porūšio atstovas dažnai viršija jo dydį.

Suaugusiam gyvūnui kūno ilgis gali viršyti 160 cm, o jo aukštis pasiekia metrą. Žinoma, tokie parametrai būdingi didžiausiems asmenims. Vidutiniškai suaugęs vyras sveria 45 kg, ežys (1 metai ir 8 mėnesiai) - 35 kg, o pelnas (8 mėnesiai) - 25 kg. Vilkas lengviau 20%.

Plėšrūnas pasižymi klasikiniu, pilkos spalvos atspalviais, su okkerio, spalvos mišiniu. Centrinės Rusijos vilkas gyvena Vidurio Rusijos miškuose, dažnai patekusiuose į vakarus nuo Sibiro. Šiauriniuose regionuose patenka į miško tundrą.

Poliarinis vilkas

Šis gražus ir galingas gyvūnas gyvena Arktyje. Poliarinis vilkas puikiai pritaikytas atšiaurių klimato sąlygoms. Šilta ir tanki vilna apsaugo ją nuo šalčio ir susitraukiančių vėjų.

Šio tipo vilkas turi aštrią regėjimą ir nuostabų kvapą, kuris padeda medžioti nedaug gyvų būtybių, gyvenančių šiose griežtose vietose. Nepakankamas biologinio pašaro kiekis ir sunkumai maisto gavyboje lemia tai, kad plėšrūnas visiškai gaudo grobį, neišduodamas nei kaulų, nei grobio odos.

Vidutinis gyvūno svoris yra nuo 60 iki 80 kg, jis auga iki 80 centimetrų. Stebėtina, kad šis gyvūnas, jei nesėkminga medžioklė, gali gyventi be maisto keletą savaičių. Tiesa, vilkas gali valgyti iki dešimties kilogramų mėsos viename valgio metu. Rusijoje gyvenantys vilkai yra agresyvesni nei Šiaurės Amerikos. Įrašyti išpuoliai prieš žmones.

Vilko pėdoje

Čia nereikia aprašyti vilko, gerai žinomo ir plačiai paplitusio plėšrūnų išvaizdos. Reikėtų priminti tik tai, kad iš didžiųjų
šunys, jis turi ryškesnę kaktą, siauresnę snukio priekinę dalį ir „kelnės“ - ilgų plaukų ant šlaunų galą nebuvimą.

Vilkų, gyvenančių skirtingose ​​šalies dalyse, dydis ir spalva yra skirtingos: didžiausias, miškas, pasiekia 70–80 kilogramų, mažiausias, stepių, sveria tik 30–40 kilogramų.

Mūsų šalyje vilkai rasti visur, bet jie toli gražu nėra vienodi. Priešingai nei patarlė: „Negalima maitinti kaip vilkas, jis žiūri į mišką“, - vilkas nėra miško žvėris. Jis yra atvirų erdvių gyventojas. Šie plėšrūnai pasiekia didžiausią skaičių stepių, miško stepių ir kalnų miškuose. Tundroje ir miško zonoje yra mažiau paplitę, o kai kuriose Sibiro taigos vietose jie negyvena. Tai kyla dėl to, kad vilkas nėra pritaikytas judėti ant gilaus ir purus sniego. Jis pradėjo prasiskverbti į kurčias miškų teritorijas tik pastaraisiais dešimtmečiais, nes medienos ruoša išplėtė, išsivystė žemės ūkio plotai ir atsirado tankus transporto maršrutų tinklas.

Monogamija būdinga vilkams: vyrai ir moterys porą sudaro kelerius metus arba likusiam savo gyvenimui ir kartu augina jaunus gyvūnus. Gono vilkai atsiranda žiemos pabaigoje. Nėštumas 62-65 dienos. Veislėse yra penki - septyni vilkai. Vilkų šeima susilaiko iki kito pavasario. Rudenį arba nuo žiemos pradžios praėjusių metų vaikai (spiečiai) siejasi su subrendusiais vilkais, todėl susidaro žiemos pulkas.

Dažniausiai pakuotėje yra nuo penkių iki septynių ar aštuoni gyvūnai. Žiemos pabaigoje, prasidėjus kitam ruožui, avis išnyksta. Moterys pasiekia lytinį brandą per dvejus metus, vyrai - du ar tris.

Vilko natūralus pašarų rinkinys yra platus. Gyvūnai gamina ir mažus gyvūnus - peles panašius graužikus, vabzdžius, ir didelius gyvūnus - briedžius ir elnus. Tačiau pagrindinis maisto produkto tikslas yra įvairios laukinių kanopinių rūšys. Pavyzdžiui, tundroje šiauriniai elniai yra dažniausios vilkų, miško zonos - briedžių, elnių, briedžių, Baltijos šalyse, Baltarusijoje ir Ukrainoje - elnių, pietinių upių deltose - šernų, stepių - Saiga, Kaukazo kalnuose aukos. Vidurinė Azija - laukinės ožkos ir avys. Kai kuriose šalies vietose augintiniai tarnauja kaip svarbus vilkas. „Predator“ daro ypač didelę žalą gyvulininkystei avių ir elnių auginimo srityse.

Pavasarį ir vasarą vilkas šėrimas, nepriklausomai nuo to, kokiame regione jis gyveno, yra vienas būdingas bruožas: veisimo ir auginimo laikotarpiu plėšrūnas daugiausia perduoda mažiems stuburiniams gyvūnams, nepaisant didesnio grobio buvimo ir prieinamumo. Taigi, tundroje pavasarį vilkai maitinasi ant žemės, o ant vandens ir paukščių veisimo lizdais; kiti maži gyvūnai. Didžiųjų objektų pakeitimas nedideliais objektais vilko mityboje jaunimo maitinimo laikotarpiu paaiškinamas „pirma, nes vilkų šeima yra susieta su lyru per šį laikotarpį, veda nusistovėjusį gyvenimo būdą ir jų veiklos sritis labai susiaurinta, o, antra, maitinant jaunus, plėšrūnas mano, kad reikia įvairaus ir išsamesnio pašaro, turinčio daug mikroelementų, mineralų ir vitaminų.

Vienas iš svarbiausių vilko žiemą maitinančių objektų yra morkos: laukinių gyvūnų lavonai, negyvas natūralus mirtis ir sužeisti briedžių, šernų ir kitų kanopinių gyvūnai. Jei gyvulių mirties metu gyvūno lavonas nebuvo palaidotas, bet buvo išvežtas į mišką už kaimo ribų, jis pritraukia plėšrūnus. Tokie „šėrimo“ vilkai turi žalingų pasekmių, nes gyvūnai, pripratę prie to, dažniau užpuolžia naminius gyvūnus nei gyvena natūralių pašarų sąskaita.

Nedideliu kiekiu vilko mityba apima daržovių pašarus. Šiaurės šiaurinėje dalyje plėšrūnai valgo įvairias uogas - mėlynes, brukneles, mėlynes, kalnų pelenus. Pietuose - laukinių vaismedžių vaisiai ir melionai, - arbūzai, melionai. В экскрементах и желудках волков постоянно встречаются зеленые части растений — листья различных злаков и осок. Возможно, волки поедают их лишь с целью очистки желудочно-кишечного тракта от гельминтов.

О прожорливости волка, т. е. о количестве пищи, которое он способен поглотить в один прием, сведения в охотничьей литературе разноречивы.


Рис. 4. Отпечатки передней (слева) и задней лап волка


Рис. 5. Vilko pėdų (kairiųjų) ir šunų pėdsakai

Dažnai galima skaityti, kad alkanas vilkas valgo iki pusantros poros (24 kg) mėsos ir valgo kaip rezerve. Tokie pranešimai nėra teisingi. Keli šimtai vilkų skrandžių parodė, kad jų turinio svoris dažniausiai svyruoja nuo dviejų iki keturių su puse kilogramo. Tik vienu atveju Vladimiro regione buvo gautas didelis gyvūnas, kurio skrandyje jie rado 9,176 kilogramus maisto. Vilkai, laikomi nelaisvėje zoologijos soduose ir įvairiuose daigynuose, kuriuose jų judumas yra ribotas, valgo apie du kilogramus mėsos per dieną.

Diskutuojant apie vargą valgytų vargšų skaičių vienu metu, būtina atsižvelgti į tokį žvėrių biologinį bruožą, kaip gebėjimą nuryti mėsą gabalais, per didelį atstumą per pilvą, o po to įsišakoti, maitinti savo jauniems žmonėms. Tačiau čia ateina du - trys, o ne dešimtys kilogramų maisto.

Kai vilkai egzistuoja daugiausia dėl natūralaus pašaro, jie gyvena labai slaptai ir žmonės retai pastebimi. Tokiose vietose galite nustatyti gyvūnų buvimą, nustatyti skaičių ir ištirti elgesį tik stebint jų gyvybinės veiklos pėdsakus.

Vilko pirštų gyvūnas
e) Jis turi penkis pirštus ant priekinių kojų, o keturis pirštus ant nugaros kojų. Priekinių kojų nykščiai yra trumpesni už kitus, yra aukšti, vaikščiojant nepasiekia žemės ir nepalieka pirštų atspaudų. Vilko takas turi tam tikrą panašumą su didelio šuns taku. Skirti šių dviejų gyvūnų letenų atspaudus pagal šias savybes. Vilkas turi švelnesnį taką, pailgesnį, takai ir pirštų galai yra ryškesni. Dviejų vilko pėdos vidurinių pirštų atspaudai yra stumiami į priekį, tarp jų gali būti įdėta šiaudų ir kraštutiniai pirštai, o šunų kojų pėdų pėdsakai yra labiau sujungti, tarsi susikaupę į gabalą, o ant tako įdėtos šiaudų vienu metu palies arba visų keturių pirštų atspaudus. Vilko pakraščių pėdsakai yra didesni ir aiškesni nei užpakaliniai. Be to, jos priekinių pėdų trinkelių nugarėlės yra apvalios į vidų, o galinių kojelių pagalvėlės apvalinamos. Tai aiškiai matoma silty dirvožemyje arba antklodėje.

Kai vilkas juda žingsniais ir ypač važiuojant, jo letenų atspaudai yra beveik tiesioje linijoje, ir kuo greičiau žvėris juda, tiesesnė linija. Žvėries užpakalinės galūnės atspausdina priekį, todėl praktiškai matome tik užpakalinių kojų pėdsakus. Keičiant šuolį ar karjerą, keturių kojų takeliai lieka takeliuose, o užpakalinės galūnės su kiekviena šuolio palieka pėdsakus priešais priekines.

Ieškodami grobio, vilkai keliauja ilgais atstumais, todėl retai juda žingsniais, jų įprasta eiga yra lūšis. Perkeliant gyvūnų grupę, eikite į vieną failą, šalia kito, ir sunku nustatyti, kiek iš jų praėjo vienas kelias. Tik staigiais posūkiais, išvengiant kliūties, atostogaujant ar grobio atveju, vilkai išsisklaido, o tada galima apskaičiuoti, kiek plėšrūnų yra pakuotėje.

Fig. 6. Vilkai paprastai eina į vieną gabalą, po kito, o gyvūnų skaičius grupėje gali būti skaičiuojamas paeiliui arba artinant prie objekto.

Vilkams labai sunku judėti giliu sniegu, jie nuskendami į palaidą sniegą. Profesorius A. N. Formozovas tikėjo, kad vidutinio svorio svoris, sveriantis apie 45 kilogramus, yra 103 gramai kvadratiniame centimetre. Tai yra maždaug keturis - penkis kartus didesni už asmenį, vaikščiojantį plačiu medžioklės slidėmis. Kai jis yra panardintas į sniegą daugiau nei 25 centimetrų, vilkai plūgo savo paviršių: ištraukia pėdą iš sniego, jie palieka trumpą vagą, „traukia“, o kai nuleidžia leteną į sniegą - ilgesnis, „ilgesnis“. Kai sniegas yra gilus, vanduo išstumiamas ir žolė susilieja, jungia bėgių pėdsakus į vieną vagą.

Vilko žingsnio dydis,
kaip ir bet kuris kitas gyvūnas, jis priklauso nuo jo judėjimo greičio ir nuo sniego būklės. Dideliame vilke žingsnis per seklią sniegą pasiekia 90 centimetrų. Kai gyvūnai važiuoja grupėmis, šalia kito, tako vidutinis žingsnio ilgis yra 65–75 centimetrai. Tai būdinga, kad per eglės giraitę, kur sniego gylis visada yra mažesnis nei kitose žemėse, vilkai, tarsi pailsėti, sulėtėti, vaikščioti nedideliais žingsniais, atsitraukti, paliekant tramvajaus taką. Mažuose kliringuose ir miškuose, kur nėra vėjo ir sniegas yra ypač išpūstas, plėšrūnai patenka beveik į žemę. Sniegaisiais metais, jei žiemą nebuvo atšilimo, o sniegas nesitęsė, vilkai išvyksta iš miško žemių, persikelia į atviresnes vietas į laukus, plačius
upių slėniai, kuriuose sniegas sutankinamas vėjomis ir kur paprastai yra daugiau nusidėvėjusių kelių.

Vilkų stebėjimas žiemą, t. Y. Kelio, kuriuo jie keliavo, stebėjimas leidžia išsamiai ištirti medžioklės elgesį, medžioklės būdus ir kai kuriuos kitus jų slapto gyvenimo bruožus.

Medžioklinių kelionių metu plėšrūnai nustoja pailsėti daugelyje vietų. Dažnai jie pasirūpina, kad ant atvirų aukštų būtų įrengtas geras vaizdas. Viena vilkų grupė, kuriai aš stebėjau, paros metu nugabeno likusį rąstų krūvą. Yra lovų ir lauko ar pelkės krašto, o lapuočių žemas miškas tankiuose eglės miškuose.

Vilkai miega užsikabinęs į žiedą, o pagal juos suformuoja apvalią protalinkos skylę 60-85 centimetrų per ledo dugną ir šonus. Kartais gyvūnai yra netoliese ir kartais nuo vieno iki penkių metrų. Poilsio metu jie paprastai persikelia iš vienos vietos į kitą, todėl jų lovų skaičius visada viršija pakuotėje esančių asmenų skaičių. Dažnai gyvūnai guli ant sniego, išilgai iš šono ir palieka būdingus pėdsakus. Dažnai jie sėdi ilgą laiką, o po juo lieka mažos apvalios kaklinės su aiškiai matomais plėšrūnų kojų įspaudais.

Dažniausiai takeliuose galite stebėti vilkų medžioklę kiškiams. Paprastai tose vietose, kur yra tropų lezhkas - žemo miško, kuriame yra storas eglės pomiškis, vilkai (jei jų grupė) išsisklaido išlenktoje priekyje ir šukuos žemę, kad pakeltų uodą iš kilimėlio ir perima jį trumpuoju jungimu. Plėšrūnai nesukelia ilgos persekiojimo, o neapykanta, kurios jie neturėjo laiko sugauti pirmuoju momentu, nevyksta. Jei yra du vilkai, tada vienas iš jų dažniausiai juda miško taku arba išilgai, o kitas eina į šėrimą ir nukreipia jį į partnerį. Akivaizdu, kad vilkai atsižvelgia į tai, kad nustebęs neapykanta paprastai naudoja kelią arba kliringo pradžią. Be to, išvystę platų priekį vilkai juda tose vietose, kur briedis gali būti patenkintas brandinimo ar šėrimo vietoje.

Dažnai taku galite stebėti, kaip vilkai vairuoja kelis briedžius tuo pačiu metu. Dėl bet kokios priežasties, kurią jiems žinoma, plėšrūnai pasirenka
nukentėjusysis neatsižvelgia į kitus gyvūnus ir kartu jie skuba po jo. Likęs baisus briedis tam tikrą laiką eina ta pačia kryptimi, lygiagrečiai vaikai, kartais net už vilkų, bet galiausiai, pastebėdamas, kad niekas jų neseka, jie sustoja.

Siekdamas aukos, plėšrūnai karjeros, jų šuoliai pasiekia du metrus.
Paprastai vienas vilkas eina bėgių taku, kiti seka šoną, o mažiausiomis aukų sukimosi kryptimis bando uždaryti atstumą iki jo, kirpdami kampus.

Čia sniego gylis yra labai svarbus. Jei plėšrūnai vairuoja briedžius per kliringo, atnaujintą drebulę ir beržą, kur sniegas yra labiau įtrūkęs atviroje vietoje, ir jiems sunku pabėgti, jie prilimpa prie briedžių tako, traukdami save į vieną grandinę ir naudodamiesi šiais giluminiais ženklais sniego, kurį nukenčia auka. Bet kai tik persekioti į aukštą mišką su mažesniu sniegu arba į kitą vietą, kur vilkams lengviau važiuoti, jie pabėga ant plataus priekio ir yra labai greta, bandantys važiuoti prie nukentėjusiojo per visą kelią.

Per krūmų ar piktžolių tankis, vilkai ir briediai eina tiesiai, jie mesti didelius negyvus rąstus, palieka pėdsakus, po nukritusių medžių jie slysta žemiau, jei atotrūkis tarp kamieno ir sniego paviršiaus viršija 50-60 centimetrų. Tokiu siekiu, plėšrūnai atrodo labai pavargę. Tai galima padaryti dėl to, kad vienas ar du vilkai atsilieka nuo persekiojimo grupėse, žengia dar vieną žingsnį, o kartais po dviejų ar trijų kilometrų važiavimo jie sėdi poilsiui.

Man pavyko surasti du nepavykusius vilko medžius į alkius. Kiekvienas persekiojimas truko beveik keturis kilometrus. Pirmuoju atveju, po briedžių pjaustymo su storu pomiškiu, vilkai suvokė medžioklės nereikalingumą ir ją sustabdė. Jie susirinko ketvirtį, pažymėjo jį gausiai ir persikėlė nuo briedžių tako. Antruoju atveju pėdsakuose buvo aiškiai matoma, kad vilkai, išgyvenę žygį per gilų ir palaidų sniegą, sustabdė savo važiavimą po to, kai briedis pakilo į ilgą ir gana stačią upės terasos upės pakrantės nuolydį.

Taigi vilkai sugeba toli nuo kiekvieno briedžio, kurį jie siekia. Takelyje matyti, kaip plėšrūnai stengiasi sustabdyti savo grobį, važiuoja priekyje, apsupti ir bandyti skubėti prie briedžių, jie nepasiekia rezultato.

Kartais, kai užpuolė vilkai, briediai ne bėga, bet pradeda ginti. Jų ilgos ir stiprios priekinės kojos, galūnės su stipriais kanopais yra didžiulis ginklas, o vilkai tai žino. Kartą aš atsekti keturis plėšrūnus, kurie puolė kelis briedių šėrimus mažu kliringu. Sprendžiant pagal takelius, tarp briedžių buvo du dideli buliai. Kliringo sniegas buvo smarkiai sutrauktas kanopų, daug krūmų buvo nugriautas ir sulaužytas, bet niekur nepastebėta briedžių vilnos. „Traces“ nurodė, kad ir vilkai, ir briediai paliko kliringo, atsistatydino įvairiomis kryptimis.

Kažkaip primityviems gyvūnams vilkai sugebėjo vairuoti jauną briedį maždaug pusantrų metų amžiaus. Sunkiai sužeistas, susilpnėjęs, jis sustojo mažos, vis dar nesušaldytos upės viduryje, o kraujavimas į mirtį pateko į vandenį. Ir nors gylis šioje vietoje neviršijo pusės metro, plėšrūnams buvo sunku naudoti savo grobį. Sunaikinę gyvūno pusę, jie ištraukė vidus, bet negalėjo daug valgyti iš skerdenos. Po kelių dienų briedis rado briedžių skerdeną, ištraukė ją iš upės ir čia maitino, kol vietinis medžiotojas jį išsigąsta. Vėliau grupė vilkų pakartotinai lankėsi šioje vietoje. Visiškai naudoję mėsą, žvėrys ilgą laiką nulupė ir paėmė kaulus, o žiemos viduryje jie valgė briedžių odą.

Suaugusiųjų elnių vilkas
- ne lengva grobis. Dažniausiai jo auka yra jauni gyvūnai, jaunesni nei pusantrų metų. Tarp suaugusių gyvūnų pirmiausia miršta nuo plėšrūnų, taip pat ir ligonių, susilpnėjusių nuo žaizdų ar sužeistų gyvūnų.

Vilkų užpuolimas dideliame jautyje, ypač giliuose snieguose, dažnai baigiasi plėšrūnų sužalojimu ar net mirtimi. LM Šestakovas, Onezhsky Ohotpromkhoz, nuolatinis medžiotojas, man pranešė, kad 1960–1961 m. Žiemą Arkangelsko regiono Onegos rajone, netoli Hayno ežero, briedis buvo nužudytas. Zoologistas B. T. Semenovas knygoje apie vilkus (Archangelsko regiono vilkai ir jų naikinimas. Archangelskas, 1054) paminėjo du šių plėšrūnų mirties atvejus iš tos pačios zonos Verkhnetoemskio regiono briedžių.

Žinau atvejį, kai briedis vasarą sužeistas vilkas. 1974 m. Rugpjūčio mėn. Jis buvo šiaurinėje Vologdos regiono dalyje. Anksti ryte trys plėšrūnai puolė du suaugusius briedžius, tačiau grybai, kurie priartėjo prie triukšmo, paskleidė gyvūnus. Mūšio vietoje buvo vilkas, sužeistas briediais. Jos kairysis priekinis kraštas buvo paimtas iš jos ir teisingas veikė blogai. Žvėris negalėjo pakilti ir jį užbaigė A. I Gribanovo Smetanno kaimo gyventojas. Ištyrus žvėrį, paaiškėjo, kad pjaustymo srityje jis turėjo stiprios smūgio pėdsakų ir smūgio vietoje nebuvo vilnos. Nuėmus odą, buvo stiprus mėlynės. Iš kaukolės nusprendžiau, kad ji buvo vilkas.

Atskiros elgsenos savybės, įvairūs medžioklės būdai, gebėjimas greitai pereiti bet kurioje situacijoje, gera atmintis rodo aukštą aukštesniojo vilko nervų veiklos vystymąsi. Vilkų šeimos nariai, užimantys maždaug tą pačią buveinę iš metų į metus, gerai prisimena tokių orientyrų, kaip takai, keliai, patogiausi kirtimo takai, tiltai ir upės, badger ir lapės „miestai“ ir daug daugiau. Aš ne kartą pastebėjau, kaip, judant palei miško upės slėnį, vilkai dažnai kerta lankus vietose, kur negalima vizualiai nustatyti upės lenkimo.

Kada aš trodauju vilkus, bėgant elkui. Sniegas buvo laisvas, o plėšrūnams buvo sunku pabėgti. Staiga vienas iš vilkų atsiskyrė nuo pakuotės ir pasuko į šoną beveik stačiu kampu. Paaiškėjo, kad per šimtą žingsnių nuo šios vietos buvo senas miško kelias, kuris apskritai sutampa su persekiojimo kryptimi. Vilkas, žinoma, žinojo apie jo egzistavimą ir manė, kad jį būtų lengviau paleisti. Tačiau šį kartą plėšrūnas neteisingai apskaičiavo: po didelių sniego nugriovimo jis nebuvo nuimtas, o sniegas čia buvo gilesnis nei po miško baldakimu. Važiuodamas šiek tiek taip, vilkas įsijungė į savo bičiulių pėdsakus.

Vilkai visada yra labai atsargūs dėl žmogaus, su kuriuo susidūrė miške, takas. Kai atsižvelkite į žaidimo gyvūnus, aš kažkaip atsitiktinai vaikščiojau po porą pulkų, kurie įžengė į miško dalį, kurioje dirbau. Tai, kad vilkai liko apskritime, man buvo visiškai netikėti, ir aš nusprendžiau išsiaiškinti, ką jie darytų, apsupę mano takelius. Plėšrūnai išgirdo mano požiūrį ir išaugo nuo lovos, kol aš kreipiausi į savo poilsio vietą. Didelis vyras, sėdinęs ilgą žingsnį nuo lovos, pirmuosius dešimtis metrų netgi važinėjo pagal savo kilimą su karjeru. Pasivaikščioję po 100–150 metrų miškus, gyvūnai sustojo ir kurį laiką klausėsi mano slides. Tada jie pasisuko į upę, bet suklupo ten mano slidinėjimo trasose, jie išblaškė nuo jo į neramus trotą ir sekė miško gelmėse. Tačiau, artėja prie kliringo, jie pastebėjo mano pėdsakus nuo atstumo ir vėl pakeitė kryptį. Galiausiai, suvokdamas, kad nėra laisvos išeities, vyras atidžiai ėjęs išvažiavo į mano slidinėjimo trasą, nusišypsojo, pėsčiomis kelis metrus išilgai ir paliko ratą. Be to, jis vėl kirto slidinėjimo trasą, sugrįžo į savo draugę, kuri visą laiką stebėjo jį, abu su dideliu šuoliu iš rato. Taigi patyręs žvėris parodė pavyzdį, kaip rasti kelią iš sudėtingos situacijos.

Sniego metu vilkų takeliai yra daug rečiau, tačiau dulkėto kelio, minkšto pagrindo po lietaus ar ankstyvo ryto metu, kai rasa dar neišdžiūvusi, juos sunku atidžiai stebėti. Lobo srityje, kur vilkai naudoja tankius tankius ant griovės šlaito, ant vytelių žolės matomos vėjo griovio pamušalas, senosios badgerio skylės ir kitos nuošalios vietos (visuomet netoli mažo vandens telkinio).

Dažnai randami vilkų nuolatiniai keliai. Jie turi dešros formą ir yra panašūs į šunį, bet daug didesni už šunį. Dažniausiai ekskrementai yra juodi, o tai rodo, kad vilkas valgo mėsos maistą, susideda iš ne virškinamų dalelių - vilnos, didelių kaulų plunksnų ar skeleto fragmentų daugiau nei mažos aukos, taip pat augalų liekanos. Kartais yra kalkių baltos išmatos. Tokiu atveju galime daryti išvadą, kad plėšrūnų medžioklė nebuvo namelis, ir jis buvo patenkintas tik gaudyti senus kaulus. Šeimos buveinių ploto ribose jaučiai palieka kvapiąsias žymes - šlapimo taškus ir „postcrabus“, perbrėžiančius paviršiaus paviršių sluoksniais.

Vilkas jau seniai laikomas kenksmingu plėšrūnu, gyvulininkystės ir medžioklės priešu. Jo sunaikinimas vyksta visur ir ištisus metus ir yra skatinamas grynųjų pinigų premijomis.

Per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė požiūris į vilką. Vis dažniau išreiškiama nuomonė, kad plėšrūnai, įskaitant vilkas, yra būtinas ryšys natūralios biocenozės metu ir kad nedidelis jų skaičius žemėse turi teigiamą poveikį laukinių kanopinių ir kitų naudingų gyvūnų populiacijai.
Teritorijose, kuriose žemės ūkio paskirties žemė naudojama daugiausia sėjai, ir galvijai laikomi kioskuose, vilkas nebegali pakenkti gyvuliams. Tačiau vietovėse, kuriose yra išvystyta elnių auginimo ir avių auginimo veikla, kur šiaurės elniai ir avys yra laikomos atvirose ganyklose ištisus metus, plėšrūnas daro didelę žalą gyvulininkystei. Taigi, atsižvelgiant į pajamų ir ekonominių sąlygų įvairovę didžiojoje mūsų šalies teritorijoje, vilko vaidmens vertinimas negali būti vienareikšmis. Kai kuriose srityse jų skaičius turėtų būti išlaikytas tam tikru optimaliu lygiu, kitose - siekti su juo kovoti, iki visiško naikinimo. Matyt, senas šūkis - „Visas vilkų sunaikinimas“ - palaipsniui bus pakeistas Naujuoju: „Išlaikyti vilko skaičių optimaliame lygyje“. Ir tada šis plėšrūnas išliks kaip pilnavertis mūsų medžioklės faunos narys ir išliks vertingas ir viliojantis trofėjus - sporto medžioklės objektas.

Vilko protėviai

Согласно теории эволюции предком волка был такой себе canis lepophagus – древнее млекопитающее, напоминающее койота и обитающее в Северной Америке. Со временем предок волка увеличил свои размеры, включая и размеры черепа. Самый древний представитель волчьего семейства, уже похожий на современного волка был найден при исследовании раннего плейстоцита, существовавшего 1,8 миллиона лет назад. Хотя он был только похожий на современного волка, который несколько позже – от миллиона до 150 тысяч лет назад.

Apskritai, zoologai rado net keturis genealoginius vilkų medžius: Afrikos, Himalajų, Indijos ir Tibeto linijas. Himalajų linija yra seniausia, o tai reiškia, kad Himalajų vilkas yra labiausiai gerbiamas vilkų grupės atstovas, o jo išvaizda įvyko prieš maždaug milijoną metų. Tibeto vilkas yra sąlyginai „jauniausias“, nes jis pasirodė „tik“ prieš 150 tūkstančių metų.

Vilkas - aprašymas, struktūra, charakteristikos. Kaip atrodo vilkas?

Visi vilkai yra žinomi plėšrūnai, čia nėra jokių galimybių, o didelio dydžio plėšrūnai, didžiausi yra pilki ir poliniai vilkai: jų aukštis siekia 85 cm, kūno ilgis - 150-160 cm, tai be uodegos, svoris - 85-90 kg . Tuo pačiu metu, tuo sunkesnė buveinė, tuo didesnė žvėris, nėra nieko, kad didžiausi vilkų šeimos atstovai gyvena Sibiro taiga.

Mažiausi vilkai yra arabiški, jų maksimalus aukštis neviršija 66 cm, o vidutinis svoris yra tik 10 kg. Be to, apskritai visi vilkai turi moterų, kurios yra šiek tiek mažesnės nei vyrai.

Išoriškai vilkai yra tarsi šunys, kurie nenuostabu, nes jie yra tolimi giminaičiai.

Vilko burnoje yra 42 dantys, tarp jų keturi šunys, kurie tarnauja savininkui, kad išsiskirtų grobį, smulkintų kaulus, o šunys puikiai padeda nukreipti auką.

Įdomus faktas: visi vilkai gimsta goboglazy, bet trečią mėnesį jų akys tampa oranžinės ar auksinės geltonos spalvos. Nors yra vilkų, kurie lieka mėlyni.

Vilko kailis yra storas ir dvisluoksnis, jis puikiai apsaugo juos nuo šalčio tos pačios tundros ar taigos šaltoje aplinkoje, be to, jis turi nepralaidų vandeniui.

Vilnos spalvos gali būti skirtingų spalvų, priklausomai nuo vilko ir jo aplinkos, yra įvairių pilkos, baltos, rudos ir juodos spalvos variantų. Taip pat rasta ir raudoni vilkai. Dažnai spalva padeda jiems sujungti su aplinkine erdve.

Galbūt žinote, kad patarlė „vilko kojos šeriami“, ji turi mokslinį ir zoologinį pagrindą, nes jos kojos maitinasi ir dėl šios priežasties yra gerai išvystytos. Paprastai vilkai važiuoja vidutiniškai 10 km per valandą greičiu, bet grobio grobio greitis gali siekti 65 km per valandą.

Vilko regėjimas nėra pati geriausia kokybė, ji nėra labai išsivysčiusi, be to, ji nesiskiria spalvomis, tačiau šį trūkumą ne tik kompensuoja puikus girdėjimas ir ypač žavesys - jis gali pajusti grobį virš 3 km, apskritai, jo nosis išskiria milijonus kvapų.

Be to, dar vienas būdingas vilkų bruožas yra jų garsus grobis, kuris iš tiesų turi jiems praktinę reikšmę - vilkai ne tik kovoja su mėnuliu (kaip buvo minėta anksčiau), bet tokiu nesudėtingu būdu pasakykite pakuotei jų vietą, tačiau tuo pačiu metu pašalinkite svetimus žmones.

Kiek gyvų vilkų

Vilko gyvenimo trukmė nuo 8 iki 16 metų. Grobiuose jis gali siekti iki 20 metų. Faktas yra tas, kad laukiniai vilkai, kurie negali medžioti, miršta tuo pačiu meistriškumu greičiau nei, tarkim, zoologijos sode, kur jiems bus garantuota šerti.

Kur gyvena vilkai

Deja, mūsų laikais vilkų buveinė pastebimai sumažėjo, praeityje vilkai gyveno visoje Eurazijos teritorijoje ir Šiaurės Amerikoje, kur gyveno žmonės. Pavyzdžiui, istorinės kronikos rodo, kad per šimtmetį trukusį karą tarp Anglijos ir Prancūzijos buvo toks didelis nuniokojimas ir sunaikinimas, kad vilkai net pasirodė Paryžiaus gatvėse. Dabar, žinoma, vargu ar galite susitarti su vilku ne tik Paryžiaus priemiestyje, bet ir kituose miestuose, jie išliko tik nedaugelis laukinių vietų, įskaitant mūsų Karpatuose, Sibiro taiga.

Vilkai yra socialiniai gyvūnai, gyvenantys pulkuose, kuriuose visada yra poros lyderių: vyrų ir moterų. Likusieji pakuotės nariai: lyderių, jų giminių ar vienišų vilkų, prisijungusių, palikuonys laikėsi griežtos hierarchijos. Vilkų paketas turi savo sklypą iki 300 kvadratinių kilometrų, kurį žymi ypatingais kvapiais ženklais, kurie tarnauja kaip įspėjimas užsienio vilkams.

Ką valgo vilkai

Vilkai yra puikūs medžiotojai, ir jie taip pat sėkmingai medžioja tiek pakuotėje, tiek atskirai. Jų grobiai miškuose yra daug žolėnai: briedis, elniai, elniai, saigos, antilopai, šernai, kiškiai, gopherai. Tuo pačiu metu vilkai yra naudingos miško slaugytojos, nes jiems pietums, pirmiausia, gauti senus, silpnus, sergančius gyvūnus, taigi vyksta natūrali atranka. Įdomus vilko bruožas yra jo praktinis įprotis paslėpti perteklinę mėsą rezerve.

Raudonasis vilkas

Jis yra Himalajų vilkas, kaip jau minėjome, yra seniausias vilkų būrys, nes jis pasirodė prieš milijonus metų. Iš išorės jis derina vilko, lapės ir žakalo savybes. Jis yra 76-110 cm ilgio, svoris 17-21 kg. Jame yra sutrumpintas smailus veidas ir didelės ausys. Spalva turi raudonplaukį. Taip pat išskirtinis kitų vilkų bruožas yra mažesnis dantų skaičius. Raudonasis vilkas gyvena Azijoje: nuo Altajaus kalnų iki Tien Shan, tačiau dauguma jų gyvena Himalajų kalnuose, pietų Irane, Indijoje ir Pakistane. Paprastai jis maitinamas įvairiais mažais gyvūnais. Tai yra išnykimo riba.

Mane Wolf

Unikalus vilko karalystės atstovas, kitas jo vardas yra guaras arba aguarachay, kuris verčiamas kaip „trumpasis uodeginis auksinis šuo“. Jis turi ilgus plaukus ant kaklo, kuris sudaro storą manevrą. Iš išorės labai panašus į lapė. Jo kūno ilgis yra apie 125-130 cm, svoris - 20 kg. Gyvena tik lygumose, valgo graužikus, triušius, armadilius. Gyvūnų vilkų buveinė yra Pietų Amerika: Brazilija, Bolivija, Paragvajus.

Rytų vilkas

Jis yra Šiaurės Amerikos miško vilkas, gyvena Šiaurės Amerikoje, ypač Kanadoje - nuo Ontarijo provincijos iki Kvebeko. Įdomu, kad ji neturi savo klasifikacijos, kai kurie mokslininkai mano, kad tai yra pilko vilko ir vilko raudonos ar kojoto hibridas. Augimas siekia 80 cm, kūno svoris - 40 kg.

Paprastas vilkas

Jis yra pilkas vilkas - tas pats vilkas, turintis plačią šlovę, pradedant vaikų pasakomis. Tai vienas didžiausių vilko karalystės atstovų ir, be to, vienas iš baisiausių mūsų vidutinio laipsnio platumos. Pilko vilko buveinė yra plati - Eurazijos ir Šiaurės Amerikos teritorija, visur giliuose ir laukiniuose miškuose galima patenkinti šį didžiulį plėšrūną.

Raudonasis vilkas

Tai pilkojo vilko ir kojoto hibridas. Raudonieji vilkai yra mažesni nei jų pilki giminaičiai, bet didesni už kojotus, jų dydis siekia 79 cm, svoris - 40 kg. Tai taip pat yra plonesnės, pailgos ausys, bet trumpesnės kailiai. Jie ypač mėgsta medžioti kiškius, meškėlius ir kitus mažus graužikus, tačiau jie gali užpulti dar didesnį grobį. Raudonasis vilkas gyvena rytinėse JAV, Teksase, Luizianoje ir yra viena iš rečiausių rūšių vilkų žemėje. Dabar, deja, yra išnykimo riba.

Vilko veisimas

Vilkų patelės tampa lytiškai subrendusios antraisiais gyvenimo metais, vyrai - trečiajame, vilkų poravimosi laikotarpis paprastai prasideda nuo sausio iki balandžio. Dažnai kovoja dėl moterų tarp konkuruojančių vyrų ir abipusio pasitikėjimo bei pažangos tiek vyrams, tiek moterims.

Poravimosi metu „mylėtojai“ vilkai palieka pakuotę, išeina į pensiją, stovi į nuošalesnę vietą. Vilko nėštumas trunka 62-65 dienas, o nuo 3 iki 13 jaunuolių gimsta vienu metu. Tiesa, ne visi išgyvena iš jų, silpnesni kubeliai miršta.

Maži kūdikiai maitina savo motinos pieną ir ramus, po šešių mėnesių gyvenimo jie gali dalyvauti medžioklėje.

Priešų vilkai

Vilkas praktiškai neturi natūralių priešų gamtoje, nebent kartais vilkas gali nukentėti nuo dar didesnio saikingo vidutinio platumos, - lokio, bet tik tuo atveju, jei jie nesutinka grobio. Taigi pagrindinis vilkų priešas (taip pat ir daugelis kitų gyvūnų), žinoma, yra žmogus, kurio destruktyvi veikla atnešė daugybę vilkų rūšių iki išnykimo ribos.

Įdomūs faktai apie vilkus

  • Viduramžiais vilkai dažnai buvo aprūpinti demoniškomis jėgomis, jų baimė netgi atvedė į tokį charakterį kaip vilkolakis, žmogus, tapęs vilku visą mėnulį.
  • Kai kuriuose Europos herbuose yra vilko atvaizdas, o tai reiškia, kad tolima šios genties protėvis buvo mažasis vilkolakis.
  • Norėdami kelti moralę ir pyktį mūšyje, vikingai ir ypač jų elitiniai kariai - berserks, ne tik valgė specialius „stebuklingus grybus“, bet ir gėrė vilkų kraują ir dėvėjo šių gyvūnų odas.
  • Vilkai dažnai veisiami su šunimis, todėl buvo auginamos kelios šunų veislės, pavyzdžiui, Čekoslovakijos vilkas ir vilko šuo Sarlos.

Ką vilko takelis atrodo sniege?

Vilko kojos yra labai plaukuotosios, o tai prisideda prie to, kad jie palieka didelį pėdsaką ant minkšto sniego, o jo svoris prisideda prie to, kad jis patenka į gilų sniegą, taip pat dėl ​​silpno pluta. Todėl, kai didelis sniego kritimas, reikia ieškoti vilko letenų atspaudų ant takų, kuriuos nustato žmogus ar elkas, taip pat atvirose kalvose, garbanose, kraštuose.

Suaugusiųjų pilnamečių vilkų takas taip pat skiriasi nuo vilko spausdinimo: jis yra didesnis ir apvalesnis.

Nuotraukoje aiškiai matomi vilko pėdsakai. Priekinių kojų atspaudai yra didesni nei užpakaliniai, nes priekinė plėšrūnų liemens dalis yra galingesnė ir sunkesnė už nugaros dalį. Šiuo atveju priekinių galūnių pagalvėlės yra suapvalintos į vidų, o gale - iš išorės. Vidutinė senojo vilko letenų spaudinio apimtis yra 10,5 cm, plotis - 8 cm, o vilkas yra 1-2 cm mažesnis. Jaunesniems vyrams pėdsako ilgis yra 9,3 cm, plotis 7,2 cm, jei rastas 12 cm ilgio ir šiek tiek didesnis, jį galima identifikuoti kaip šunį, priklausantį vienai iš didesnių veislių (pvz., St. Bernards, Kaukazo aviganiai, Didysis Danas).

Norint teisingai nustatyti sniego likučių trukmę, reikalinga praktinė patirtis. Kairiojo spausdinimo kokybė priklauso nuo sniego gylio, aplinkos temperatūros, šviesos ir kitų veiksnių. Norint įsivaizduoti, kiek ilgai vilkas vaikščiojo kelyje, būtina ją praktikuoti savo patirtimi: palikite pėdsakus į sniegą ir sekite jų modifikaciją po vienos, dviejų, trijų dienų ir kelių valandų. Nustatant plėšrūnų eigos trukmę būtina atsižvelgti į įvairius išorinius veiksnius, turinčius įtakos jo išvaizdai ir struktūrai: sniego drėgmės laipsnį, jo sluoksnio gylį, sniego dribsnių dydį ir struktūrą bei vėjo buvimą.

Ramus judėjimas vilkas palieka net lygią takelių grandinę, o jo užpakalinės kojos yra tiksliai priešakyje. Skerdenų, turinčių tylų žingsnį ant spausdintuvų, skaičius yra sunku nustatyti, nes jie pereina į vienas kito pėdsaką. Jų sklandi struktūra susmulkina tik sukant arba įveikus visas kliūtis. Be to, faktą, kad keli gyvūnai praėjo, galima suprasti, kaip stipriai išlieka kreivumas, kuris sulaužo fossa fossa kraštus, todėl jis yra didesnis. Tokiu atveju pėdsako pjūvis yra pakartotinai padengtas keliais atspaudais, ir jei atidžiai matote, galite tai aiškiai pastebėti. Tokie pėdsakai yra tankesni už vieną plėšrūną. Remiantis šiais ženklais, galima nustatyti, kad bandos praėjo, tačiau labai sunku suprasti, kiek žmonių buvo.

Šio plėšrūno Allure taip pat turi įtakos spaudinių kokybei. Tai gali būti žingsnis, tada takelių grandinė nėra tokia lygi, kaip judant su trotu, atstumas tarp pakopų yra apie 25 cm, o šuolis - grobio vykdymo metu arba paliekant važiuoklę. Trotų plėšrūnas gali eiti ilgais atstumais, paliekant vienodą atspaudų liniją, tarp žingsnių ilgis yra nuo 70 iki 100 cm. Judėdamas karjerą, plėšrūnas siekia grobį dviejų metrų šuoliais. Tokiu būdu žvėris gali judėti labai trumpą laiką, nes jis iškvepia (kurdamas greitį iki 85 km / h). Judant su karjeru ar šuoliu, visų keturių kojų atspaudai lieka ant sniego, o užpakaliniai - priešais priekį.

Kaip gyvena vilkai?

Paprastas vilkas yra socialinis gyvūnas. Todėl vilkai gyvena pakuotėse, kartu medžioja, žaidžia ir netgi šaukia. Vilkų paketas yra šeimos grupė, susidedanti iš skirtingo amžiaus ir gali sudaryti nuo 3 iki 40 asmenų. Paketą valdo lyderis arba pilnaverčiai vilkas - vyraujantis vyrų lyties asmuo. Tai yra protingiausias, išmintingiausias ir stipriausi vilkai. Pakuotės vadovas turi merginą - vyraujančią moterį. Kartu jie sudaro porą, taip suvienydami aplink juos kitus vilkus, tai yra vilko paketas.

Vilkų paketas turi savo hierarchiją. Pakuotės lyderis turi neabejotiną autoritetą. Tai protingas lyderis ir jis yra draugiškas visiems pakuotės nariams. Bet vilkas susitinka su nepažįstamaisiais tik agresyviai. Pakuotėje dažnai yra beta vyrų - labiausiai tikėtinas lyderio įpėdinis. Paprastai jis yra pagrindinis vyresniosios poros ar pirmaujančio vyro brolis. Pakuotės galvos pozicijos dalyvis periodiškai demonstruoja agresiją alfa vyru, tarsi tikrinant jo statusą, nes jis yra pasirengęs bet kuriuo metu imtis savo vietos.

Vilkas, palikęs iš pakuotės arba buvo išsiųstas, vadinamas vienišas vilkas. Tokie gyvūnai turi visas galimybes sukurti savo pulką.

Vilkai gyvena remdamiesi savo jausmais. Jie naudoja šiuos jausmus medžioti ir bendrauti su kitais vilkais. Gražus žvėris girdi, kad galėtumėte išgirsti siaubingą vilką septynis kilometrus. Jų kvapas yra 100 kartų stipresnis už žmonių kvapą. Pilka vilkas gali važiuoti 55 km / h greičiu.

Vilkai gyvena pakuotėse ir kiekviena pakuotė turi savo medžioklės plotą, kurį gyvūnai kruopščiai apsaugo nuo kitų vilkų. Pakuotėje, kurioje lyderis tvarko tvarką, vilkai gyvena taikiai ir nekovoja. Skirmishes atsitinka su svetimais ir vienišais vilkais, kurie pažeidė pasienio zoną. Kiekvienas vilko paketas turi savo teritoriją ir medžioja tik ant jo.

Savininkai kruopščiai saugo ir žymi savo teritoriją, palieka įbrėžimus ant kritusių medžių ar senų kelmų. Taigi, paaiškinkite, kad geriau likti nuošalyje. Netikėti svečiai yra nubausti, tokie yra žiaurūs vilkų įstatymai. Vienas girdimas vilkas - tai būdas pranešti, kad teritorija jau yra užimta.

Paprastojo vilko šeimos teritorijos dydis priklauso nuo kraštovaizdžio ir svyruoja nuo 50 iki 1500 km². Pakuotės išlikimas priklauso nuo medžioklės vietų dydžio, todėl vilkai juos saugiai saugo. Jei šeimos medžioklės vietoje yra daugiau nei pakankamai maisto, vienoje vietoje gyvens kelios vilkų kartos. Didžiausi vilkų medžioklės plotai randami atvirame tundros ir stepių kraštovaizdyje ir siekia 1000–1250 km². Miško zonoje jie yra daug mažesni - 200-250 km².

Kai vilkai neturi mažų kubelių, jie klajoja. Vilkai klajoja ir pulkuose, ir vieni. Dėl klajojo gyvūnai kartais atsiranda vietovėse, kuriose vilkai nebuvo pastebimi jau keletą metų. Nomadiniai vilkai per vieną naktį vyksta iki 70 kilometrų.

Žiemos metu pilkieji vilkai susirenka pakuotėse. Jei sniegas yra gilus, pakuotėje esantys vilkai eina į vieną failą. Kiekvienas gyvūnas seka vienas kitą, kiek įmanoma labiau į tą patį taką. Vilkas yra labai sudėtingas. Todėl labai sunku išmokti iš kelių vilkų, iš kurių susideda pulkai.

Kodėl vilkasi vilkai? Vilkai šlubuoja, nes spoksojimas yra būdas bendrauti tarpusavyje. Vilkų pagalba vilkai sužino, kur yra jų šeimos nariai, praneša apie grobio gaudymą ir teritorijos konfiskavimą, arba tiesiog - bendrauti su savo artimaisiais. Vilkai dažniausiai šokinėja vakaro valandomis. Per metus vilkai dažniausiai šokinėja žiemą, kai pakuotės narių skaičius pasiekia didžiausią. Vilkai pradeda spindėti aktyviau vasaros pabaigoje ir nuo rudens pradžios, taip pat kai šuniukai vadovauja šeimos sklypo plėtrai ir pradeda judėti jos teritorijoje.

Cubs wolf - šuniukų gimimas. Kaip paketas atneša kubus?

Vilko lizdas yra skylė, kurioje vilkas augina vilkus. Vilkai pasidaro nuošalesnėse vietose. Tuo pat metu vieta turi būti gerai apžvelgta. Dažnai vilkai naudoja tuščius kitų gyvūnų ertmes kaip deną.

Vilkai kasmet auga sausio-vasario mėn., Pirmą kartą veisimosi sezonas vyksta 2-3 metų amžiaus. Vilko nėštumo trukmė yra apie du mėnesius. Pavasarį denyje pasirodo vilko kubeliai. Paprastai moterys gimdo 4-8 vilkus. Vilko šuniukai gimsta kurčiųjų ir aklų, o pirmosios vilkų gyvenimo dienos yra nuolatinės. Jie pradeda matyti ir išgirsti apie 10-12 gyvenimo dienų.

Po trijų savaičių jaunasis vilkas išeina iš denio ir tuo pačiu pradeda skonį. Dalyvavimas auginant ir ugdant jauniklius užima visą pakuotę. Vilkas atneša geriausios mėsos su kūdikiais.

Mažuose kubeliuose spalva yra pilkai rudos spalvos, kuri keičiasi su amžiumi. 2 mėnesių amžiaus vilkų kubeliai išeina iš denio, bet vis dar saugo skyles. Tokias vietas saugo augalija nuo kitų žmonių požiūrio. Vilko šuniukai mokosi medžioklės, užpuolimo ir pelių pagrindus.

Детеныши волка быстро растут и их вес увеличивается почти в 30 раз за первые четыре месяца. Новорожденные волчата имеют голубой цвет глаз. В возрасте 8 месяцев глаза волчат меняются на желтый цвет. К концу первой зимы после рождения волчата достигают взрослых размеров. Живет волк обыкновенный 12-15 лет.

Как выглядят следы волка на снегу: фото, отличия от других животных

На передних лапах у волка пять пальцев, на задних – четыре. Часто след волка путают с отпечатком крупной собаки. Tai logiška, nes abu šie gyvūnai priklauso tai pačiai biologinei šeimai. Vilkas palieka pėdsaką didesnį nei šuo. Šis skaičius yra šiek tiek prieštaringas, nes yra veislių šunų, kurių augimas ir dydis pasiekia veršelio dydį.

Tačiau vilkų takelius galima atskirti nuo šuns pagal įspaudo formą ir vietą:

  • Vilko letena palieka įspūdį, kuris yra labiau „sugrupuotas“ nei šuo. Pirštai nuspaudžiami į koją, o šunyje jie yra šiek tiek pasiskirstę.
  • Vilko nagai į koją nukreipti į vidų. Šunų išėjimas.
  • Vilkas visuomet yra sklandi takelių grandinė, kuri yra tiesi ir tęsiasi monotoniškai. Tuo pačiu metu žingsnis yra platesnis nei šuo, kurio atstumas tarp takelių yra vienodas.
Ką vilko takelis atrodo sniege?

Siekiant tiksliai nustatyti, kas tiksliai paliko ženklą, patyrę medžiotojai sutapo su šoniniais ir viduriniais pirštais, taip matuodami atstumą tarp jų. Be to, jei nėra jokio tikrumo, ar tai yra šuo, ar panašus į vilkas, švelniai pažvelkite į netoliese esančių žmogaus pėdsakų buvimą, kaip taisyklė, šunys nėra perkeliami toli nuo savo medžiotojų savininkų.

Dažnai giliame ar palaidame sniege gali būti labai sunku nustatyti vilko atspaudus. Taip yra dėl to, kad šiame sniege vilkas juda šokinėdamas, o jo spaudiniai gali būti supainioti su elnių ar lūšių atspaudais. Padėtis pablogėja, jei ežerų kelias eina, iš kurių vilkai gali judėti, paliekant pėdsakų. Norint nustatyti vilkų skaičių ir jų judėjimą tokiame sniege, būtina atskirti bėgių kelius ir šuolius. Perkeliant laisvas ir gilias sniegas, vienišo vilko takas gali būti supainiotas su lūšiu. Kad išvengtumėte klaidų, šiuo atveju jums reikia eiti apie tris šimtus metrų. Tuo pat metu spaudinių priklausomybė jau turėtų būti aiški: vilko takas pasižymi kryptingumu ir tiesiškumu, 35-40 cm žingsnių pločiu (lūšis, kurio plotis yra 10-15 cm), daug mažesnis kelio plotis nei lūšyje. Spaudiniai yra tankūs, aiškūs, pailgos. Spausdinimo tankį galima pajusti pašalinant pirštą. Šuoliais galima atskirti vilko pėdsakus nuo ikrų:

  • Stabilus šuolio ilgis yra 150 cm, ikrų šuolių ilgis yra nuo 100 iki 300 cm.
  • Skirtingai nuo vilko spausdinimo, elnių šuoliui būdingas vienos priekinės dalies atsilikimas, tai aiškiai matoma sniege.
  • Vilkų šuolio įspaudo forma yra artima ovaliai, ikrai panaši į apverstą kritimą.
  • Keičiantis judėjimo trajektorijai, vilkas daro lygų lanką, o ikrai dramatiškai keičia judėjimo kryptį.

Norint įgyti reikiamos patirties, turite nuolat įsiminti, fotografuoti, analizuoti gyvūnų takelius, kad galėtumėte naršyti vietoje.

Ar mums reikia vilkų ir kodėl?

Kodėl mums reikia vilkų, nes žmogui vilkas yra priešas. Tai pavojinga žmonėms ir naikina gyvulius. Palaipsniui žmonių, turinčių vilkų, kova sumažino jų skaičių. Tačiau laukinis plėšrūnas, vilkas, vaidina svarbų vaidmenį ekologinės sistemos pusiausvyroje.

Vilkai reikalingi didelių kanopinių populiacijai reguliuoti. Be to, vilkai yra tam tikras „ordinas“, nes sunaikinant ligonius, vilkai neleidžia plisti ligoms. Silpnų gyvūnų medžioklė prisideda prie stipriausių išlikimo.

Jei jums patiko šis straipsnis ir norite skaityti apie laukinius gyvūnus, užsisakykite mūsų svetainės atnaujinimus, kad būtumėte pirmieji, kurie gauna tik naujausius straipsnius apie įvairius mūsų planetos gyvūnus.

Žiūrėti vaizdo įrašą: Vilko pedomis anonsas (Lapkritis 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org