Gyvūnai

Kiekvienai veislei būdingos beždžionių rūšys

Pin
Send
Share
Send
Send


Gyvūnų beždžionė yra ypatingas žinduolių tipas, kuris yra panašus į struktūrą su žmonėmis. Gyvūnas priklauso primatų, sub-order sukhonosnye.

Suaugusieji gali pasiekti iki 2,5 metrų aukščio, mažiausias beždžionė neviršija 15 centimetrų. Didžiausia šio gyvūno rūšis yra gorilla, ypač vyrai.

Tokio didelio primato svoris svyruoja nuo 250-280 kg, o labai maži beždžionės gali sverti tik 200 gramų.

Be to, beždžionės, kurios gyvena medžiuose, turi ypatingą pailgą nugarą, kuri leidžia jiems suktis aplink šakas ir taip pat leidžia jiems gerai šokinėti ir lipti.

Kai kurios beždžionių rūšys turi ilgą uodegą, dažniausiai ilgesnę už visą kūną, tai leidžia jums išlaikyti pusiausvyrą ir lengvai judėti per krūmus. Be to, beždžionėse, kurios gyvena sausumoje, uodega yra daug trumpesnė, o primatai, panašūs į žmones, neturi jokių uodegų.

Beždžionių kūnas yra padengtas plaukais, jų spalva gali būti nuo šviesiai raudonos iki juodos, viskas priklauso nuo to, kur gyvena beždžionė.

Beždžionės, kaip ir žmonės, pasiekusios tam tikrą amžių, pilka, gali tapti drąsos, tai labiau taikoma vyrams.

Beždžionės turi gana išsivysčiusias galūnes, ypač viršutines, jų, kaip ir žmonių, turi penkis pirštus, tik pirštų galai yra padengti neapdorotais nagais. Be to, galūnių vystymasis labai priklauso nuo to, kaip ir kur beždžionė gyvena, manoma, kad labiausiai išsivysčiusi primatai yra tie, kurie gyvena medžiuose.

Pomidorų dantys panašūs į žmogaus dantis, tačiau beždžionės, kurių siauras nosis turi skirtingą burnos ertmę, taip pat siauros ir plačiakampės beždžionės turi skirtingus dantų skaičiaus pirmuosiuose 32, antrame 36.

Tokie žinduoliai pasižymi išsivysčiusiomis smegenimis, jie yra gana protingi, ypač humanoidinės rūšys gali gerai suprasti, o taip pat prasminga atlikti kai kuriuos veiksmus.

Jie bendrauja tarpusavyje su specialiais, ypatingais signalais, kuriuos sudaro atskiri garsai ir veido išraiškos. Triukšmingiausi yra beždžionės, jūs galite išgirsti jų pyptelėjimą valandas.

Jų mimikrija taip pat yra gerai išvystyta, jie gali išreikšti savo nepasitenkinimą, džiaugsmą, meilę, netgi gali būti teased.

Beždžionių aprašymas

Beždžionių smegenys yra gana gerai išvystytos, todėl turi vadinamąją sudėtingą struktūrą.. Obuoliams, kuriems būdingos labai išsivysčiusios smegenų dalys, kurios yra atsakingos už judesių prasmingumą. Daugelio beždžionių ir akių baltymų, kartu su moksleiviais, regėjimas turi juodą dažymą. Beždžionių dantų sistema yra panaši į žmogaus dantų, tačiau siauros ir plačiakampės beždžionės turi pastebimų skirtumų - yra 32 ir 36 dantys. Be to, beždžionės turi didelių dantų su sudėtinga šaknų struktūra.

Išvaizda

Suaugusių beždžionių kūno ilgis gali labai skirtis - nuo penkiolikos centimetrų Pygmy žaislo pavidalu ir iki poros metrų vyriškos gorilos. Gyvūno svoris taip pat priklauso nuo rūšies savybių. Mažiausių atstovų kūno svoris gali būti ne didesnis kaip 120-150 gramų, o individas, didžiausias gorilos asmuo, dažnai sveria 250-275 kg.

Didelė dalis beždžionių rūšių, kurios yra vien tik arborealinio gyvenimo būdo, turi ilgą nugarą, sutrumpintą ir siaurą krūtinę, taip pat gana ploną klubą.

Gibbonams ir orangutams būdinga plati ir masyvi krūtinė, taip pat gerai išvystytos didelės dubens kaulai. Kai kurios beždžionių rūšys pasižymi labai ilga uodega, viršijančia kūno ilgį, taip pat atlieka pusiausvyros funkciją aktyviai perkeliant gyvūną per medžius.

Žemėje gyvenantiems beždžionėms būdinga trumpa uodega, tačiau humanoidinės rūšys visai neturi. Įvairių laipsnių ir storio beždžionių kūnas padengia plaukus, kurių spalva gali skirtis nuo šviesiai rudos ir raudonos spalvos atspalvių iki juodos ir baltos ir pilkšvai alyvuogių atspalvių. Kai kurie amžiaus pavyzdžiai per pastaruosius metus pastebimai pilka, o daugeliui vyriškų beždžionių būdinga netgi nuplikusių kailių išvaizda.

Tai įdomu! Skirtingų rūšių odos spalva yra labai skirtinga, todėl yra odos odos, ryškiai raudonos ir mėlynos, juodos ir net daugialypės spalvos gyvūnai, pvz., Mandrillus.

Keturių rankų žinduoliai pasižymi judriais ir labai gerai išvystytais viršutinėmis galūnėmis, turinčiomis penkis pirštus. Phalangeal dalis baigiasi nagų. Be to, skirtingi beždžionių bruožai yra pasipriešinimas nykščiui. Iš viso kojų ir rankų vystymosi tiesiogiai priklauso nuo gyvenimo būdo. Rūšys, kurios daug laiko praleidžia tik ant medžių, turi trumpus nykščius, kurie padeda jiems lengvai pereiti iš vienos šakos į kitą. Pavyzdžiui, ryškus ilgis ir net tam tikra malonė būdingi kūdikio kojoms, todėl judėjimas ant žemės yra patogus.

Gyvenimo pobūdis ir gyvenimo būdas

Be to, beždžionių socialinis elgesys vis dar nėra gerai suprantamas, tačiau yra žinoma pagrindinė bendra informacija apie tokių primatų pobūdį ir gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, tamarinai ir marmozės yra medžiai, o nagų plokštės, kurios virto stipriomis kreivėmis, leidžia tokiems beždžionėms lengvai lipti medžius. Visi grandininiai beždžionės, kai renkami vaisiai iš medžių, yra saugiai laikomi šakose su ilgomis ir labai atkakliomis uodegomis.

Tai įdomu! Labai daugelio beždžionių, kurie veda į miškingą gyvenimo būdą, atstovai nenusileidžia į žemės paviršių, nes medžio karūnose tokie gyvūnai gali rasti viską, ko reikia gyvenimui.

Medžių rūšis atstovauja nedideli beždžionės, kurios yra tiesiog nepaprastai svarbios jų judumui, o Azijoje ir Afrikoje gyvenantys makakai ir kūdikiai ieško ir renkasi maistą ant žemės, bet naktį praleidžia tik medžių vainikėliai. Stiprių paviljonai gyvena labiausiai atvirose erdvėse savanose ir plynaukštėse. Tokie gyvūnai nėra labai mobilūs ir priklauso tipiškų žemės beždžionių kategorijai.

Beždžionių žvalgyba

Beje, beždžionės yra labai intelektualiai išvystyti gyvūnai, apie kuriuos liudija įvairūs moksliniai tyrimai ir eksperimentai. Šiandien labiausiai ištirtas šimpanzių intelektas, kuriame genetinė bazė yra maždaug devyniasdešimt procentų žmogaus indeksų. Ši rūšis yra labai genetiškai artima žmonėms, kad mokslininkai vienu metu pasiūlė įtraukti tokį gyvūną į gentį „Žmogus“.

Nepavyko kalbėti dėl balso aparato ypatumų, šimpanzės gali bendrauti gestų kalba, simboliais ir leksigramų kalba. Natūraliomis sąlygomis humanoidinės rūšys dažnai ir aktyviai naudoja priemones, skirtas rinkti vandenį ir medų, sugauti termitus ir skruzdes, medžioti gyvūnus ir laužyti riešutus. Nepriklausomai nuo bandos ar pulko santykio, beždžionių bendravimui būdingos sudėtingos elgesio formos. Daugelis jausmų yra visiškai svetimi tokiems gyvūnams, įskaitant draugystę ir meilę, pavydą ir pasipiktinimą, gailestingumą ir gudrumą, stiprų pyktį, taip pat empatiją ir sielvartą.

Tai įdomu! Japoniški makakai yra neįtikėtinai išradingi beždžionės, kurie dėl savo ypatingo sumanumo rado būdą, kaip apsisaugoti nuo šalčio jų buveinėse ir panardinti karštų šaltinių vandenyse.

Beždžionės stengiasi susivienyti į pulkus ar pulkus, todėl jie yra priversti palaikyti nuolatinį bendravimą. Dėl kvapiųjų liaukų slaptų ženklų gyvūnai gauna informaciją apie konkretaus asmens lytį ir amžių, taip pat socialinį statusą. Tačiau optiniai signalai yra svarbesni ryšiui, įskaitant galvą, plataus atidarymo burną, dantų nuėmimą ir pataikymą į žemę. Pavyzdžiui, abipusis vilnos valymas yra ne tik higienos reikalas, bet taip pat tarnauja kaip vienijantis veiksnys, stiprinantis asmenų grupės santykius.

Kiek beždžionių gyvena

Be to, beždžionės gyvena apie pusę amžiaus ir tik šiek tiek ilgiau laikomos nelaisvėje. Tikslus beždžionių gyvenimo trukmė priklauso nuo rūšies ir buveinės. Kartu su kitais primatų grupės nariais visi beždžionės patiria panašius vystymosi etapus su žmonėmis.

Tai įdomu! Daugelis beždžionių miršta iki penkiasdešimties metų amžiaus, tapdami nelaimingų atsitikimų, plėšrūnų ar žmonių puolimų aukomis.

Naujagimiai beždžionės visiškai priklauso nuo jų motinų iki penkerių metų, prieš pereinant prie jaunų jų vystymosi etapų. Paauglių, esančių beždžionėse, etapas paprastai prasideda aštuonerių metų amžiaus, o primatai pasiekia lytinį brandumą šešiolika metų, kai gyvūnas tampa nepriklausomas ir visiškai auginamas.

Beždžionių rūšys

Beždžionės formos infraraudonąsias grupes sudaro du para-vienetai:

  • Platus nosies beždžionės (Platyrrhini),
  • Siauros burnos beždžionės (catarrhini).

Šiuolaikinėje klasifikacijoje išskiriami daugiau kaip keturi šimtai beždžionių rūšių, o dabar jie nusipelno neįprastiausių ir įdomiausių:

  • Juoda blaškytė (Aluauta saraya) iš Spider Monkeys, gyvenančių Paragvajaus, Bolivijos, Brazilijos ir Argentinos. Rūšių atstovai skleidžia savotiškus, labai garsius riaumojančius garsus. Vyrai turi juodą kailį, o moterys pasižymi geltonos rudos arba alyvuogių spalvos paltu. Suaugusio vyriškojo juodojo skutimosi ilgis yra apie 52-67 cm, o kūno svoris - 6,7 kg, o moterys yra daug mažesnės. Mitybos pagrindą sudaro vaisiai ir lapai,
  • Gedulo kapuchinas (Cebus olivaseus) iš Tzepkohvostye šeimos, kurioje gyvena grynasis Venesuelos, Brazilijos ir Surinamo miškai. Didžiausias vyrų svoris yra 3,0 kg, o moterys - apie trečdalį mažiau. Uždenkite spalvą rudos spalvos arba šviesiai rudos spalvos. Galvos srityje yra būdingas juodos spalvos trikampis. Šio tipo pulkuose kūdikiai žudomi taip, kad jie žudomi nužudyti, o apsauga nuo kraujagyslių yra atliekama trina plaukus su nuodingais centipedais. Rūšis yra visagalis,
  • Karūnuotaarba Mėlyna beždžionė (Corsoritisus mitis) gyvena miško zonose ir bambuko giraitėse Afrikos žemyne. Gyvūnui pilka spalva su melsvu atspalviu ir balta juostelė ant vilnos, kuri eina per antakius ir primena karūną. Vidutinis suaugusių beždžionių kūno ilgis svyruoja nuo 50 iki 65 cm, o kūno svoris - 4,0–6,0 kg. Vyrams išsiskiria gerai išvystytos baltos šoninės ir gana ilgos šunys,
  • Beloruky gibbon (Hylobats lar) iš Gibbon šeimos, gyvenančios Kinijos atogrąžų miškų zonose ir Malajų salyno salose. Suaugusieji paprastai auga iki 55-63 cm ilgio, kai kūno svoris yra 4,0–5,5 kg. Ant kūno yra juodos, rudos ar spalvos kailiai, tačiau rankų ir kojų plotas visada būdingas baltai spalvai. Mitybos pagrindą sudaro vaisiai, lapai ir vabzdžiai,
  • Rytų gorilla (Horilla beari) yra didžiausia pasaulyje beždžionė, kurios aukštis yra apie 185–190 cm, vidutinis kūno svoris 150–160 kg. Masyvus gyvūnas turi didelę galvą ir platus pečius, išlenktą krūtinę ir ilgas kojas. Kailio spalva dažniausiai yra juoda, tačiau kalnų gorilos porūšiai pasižymi melsvu atspalviu. Išsilaisvinusio vyriškumo gale yra sidabro kailio juosta. Dietą atstovauja augalai ir grybai, retai bestuburiai,
  • Palearba plikas saki (Pithecia pithecia) - plačiakampis beždžionė su ilgais ir gauriais kailiais. Suaugusio gyvūno dydis svyruoja nuo 30 iki 48 cm, o svoris ne didesnis kaip 1,9-2,0 kg. Juodasis kailio spalvos kontrastas ryškiai kontrastuoja su rožine ar balta jo veido spalva. Suaugusiajai moteriai būdinga juodos pilkos arba pilkos-rudos spalvos kailio spalva ir tas pats šviesus veidas. Mitybą sudaro sėklos ir vaisiai, kurie auga Venesuelos, Surinamo ir Brazilijos teritorijoje,
  • Hamadrylisarba garsus kūdikis (Rario hamadryas) iš Siauros sąskaitos beždžionių ir Babūnų genties gyvena atvirose Afrikos ir Azijos erdvėse, įskaitant Etiopiją, Somalį ir Sudaną, taip pat Nubiją ir Jemeną. Suaugusio vyro kūno ilgis svyruoja nuo 70 iki 100 cm, o svoris apie 28-30 kg. Vyrų skirtumas yra originalus plaukų linijos išdėstymas su ilgu kailiu ant pečių ir krūtinės. Moterų spalva yra tamsesnė,
  • Japonų makaka (Masasa fustata) - rūšis, kuri gyvena daugiausia šiaurinėje Honshu dalyje, tačiau mažas dirbtinai apgyvendintų gyventojų buvo apgyvendintas Teksase. Suaugusio vyro aukštis svyruoja nuo 75 iki 95 cm, svoris 12-14 kg. Tipiška rūšis yra ryškiai raudona oda, ypač matoma gyvūno snukyje ir ant sėdmenų, kurie visiškai neturi vilnos. Japonų makakų plaukai yra stori, tamsiai pilkos spalvos, šviesiai rudos spalvos
  • Bendras šimpanzė (Paleiskite trоglоdytes) - rūšis, kuri gyvena miškingose ​​tropikų ir Afrikos žemyno savannose. Gyvūno kūnas yra padengtas labai grubiu ir kietu tamsiai rudos spalvos sluoksniu. Netoli burnos ir uodegos srityje vilna yra iš dalies balta, o kojos, snukis ir delnai yra visiškai nulaužti. Bendras šimpanzė yra visagalis, bet pagrindinė dietos dalis yra augalai.

Ypač domina nykštukiniai marmozai (Cebula pygmaea), kurie yra mažiausi beždžionės pasaulyje ir gyvena miškuose Pietų Amerikoje.

Buveinė

Beždžionės gyvena beveik visuose žemynuose, įskaitant Europą, Pietų ir Pietryčių Aziją, Afriką, tropinius ir subtropinius Pietų ir Centrinės Amerikos regionus, taip pat Australiją. Antarktidoje nėra beždžionių.

  • Šimpanzės gyvena Vidurio ir Vakarų Afrikos šalyse: Senegalą ir Gvinėją, Angolą ir Kongą, Čadą ir Kamerūną, taip pat kai kuriuos kitus,
  • Makakų pasiskirstymas yra labai platus ir tęsiasi nuo Afganistano iki Pietryčių Azijos ir Japonijos. Šiaurės Afrikos ir Gibraltaro makakų teritorijose:
  • Gorilos buveines Vidurio ir Vakarų Afrikoje atstovauja pusiaujo miškai, o dalis gyventojų yra Kamerūne ir Gambijoje, Čade ir Mauritanijoje, Gvinėjoje ir Benine.
  • orangutai gyvena tik drėgnose miškų zonose Sumatros ir Kalimantano salose,
  • Paukščių beždžionių buveinę daugiausia atstovauja Pietų Meksikos, Brazilijos, Bolivijos ir Argentinos šalys,
  • Beždžionių pasiskirstymo vietos yra Pietryčių Azija, visos Arabijos pusiasalio ir Afrikos žemyno teritorija, taip pat Gibraltaras.
  • beveik visos gibono rūšys gyvena tik Azijos regione, o jų natūralią buveinę atstovauja Malaizijos ir Indijos miškų plotai, drėgnieji tropiniai krūmai Birmoje, Kambodžoje ir Tailande, Vietname ir Kinijoje.
  • hamadryads (kūdikiai) paplito beveik visoje Afrikos šalių teritorijoje, yra vienintelis visų primatų, gyvenančių šiaurės rytų dalyje, įskaitant Sudaną ir Egiptą, ir taip pat randamas Arabijos pusiasalyje,
  • Kapucinų platinimo plotą atstovauja didžiuliai tropinių drėgnų miškų zonų erdvės, pradedant nuo Hondūro iki Venesuelos ir Pietų Brazilijos teritorijų.
  • Pajavai yra labai dažni Rytų ir Centrinės Afrikos, įskaitant Keniją ir Ugandą, Etiopiją ir Sudaną, Kongą ir Angolą, teritorijose.
  • Saka beždžionės yra tipiški Pietų Amerikos gyventojai, taip pat paplitę Kolumbijoje, Venesueloje ir Čilėje.

Tamarinai pirmenybę teikia šiltiausiems Centrinės Amerikos, Kosta Rikos ir Pietų Amerikos regionams, susitikdami su visomis Amazonės žemumos dalimis, o kai kurios rūšys gyvena Bolivijoje ir Brazilijoje.

Beždžionių dieta

Beždžionės dažniausiai yra žolynai, keturių kojinių žinduoliai, kurie nori naudoti vaisius, lapus ir gėles, taip pat įvairių augalų šaknis. Daugelis žinomų beždžionių rūšių, dėl kurių gali pasikeisti, gali visiškai papildyti savo augalų mitybą mažais stuburiniais ir vabzdžiais. Kai kurie beždžionės evoliucijos procese prisitaikė prie specialaus maisto vartojimo.

Igrunkami labai noriai valgo gumą, kuris teka iš pažeistų medžių kamienų. Tokie beždžionės yra lengvai nuplėšiamos su pjūklų, medžio žievės skylių pagalba, po kurių saldi daržovių sultys liežuviu užlenkiamos. Raudona smaigalys saki myli kietus vaisių kaulus, o jų valgymui naudojamas tarpdantinis plyšys, kuris veikia kaip paprastas pincetas pjaustyti riešutus.

Gandai ir gervetės mielai maitina labai kietą ir mažai maistingą medžių lapiją. Tokiuose beždžionėse skrandis yra suskirstytas į keletą dalių specialiomis pertvaromis, kurios šiek tiek primena atrajotojų virškinimo sistemą.

Tai įdomu! Didelė dalis senosios pasaulio rūšių turi vadinamuosius skruostinius maišelius, kurių viduje galima lengvai įsitaisyti daug maisto.

Благодаря такой особенности строения увеличивается путь прохождения корма, и пища движется достаточно долгое время по пищеварительной системе, что позволяет листве полностью и хорошо перевариваться. В двойных или тройных желудках всех листоядных обезьян присутствуют бактерии и простейшие, которые отвечают за процесс активного расщепления целлюлозы.

Размножение и потомство

Apskritai beveik visose beždžionėse pastebimas seksualinis dimorfizmas, kurį atspindi ryškesnės spalvos ir didesni vyrai. Tačiau skirtingų rūšių seksualinio dimorfizmo išraiška skiriasi. Dažniausiai didžiausi skirtumai tarp moterų ir vyrų būdingi poligaminėms rūšims, turint tvirtą lyderio dominavimą. Šie primatai apima nosis ir kūdikius.

Mažiau ryškus dimorfizmas būdingas žiauriems beždžionėms su labai agresyviais vyrais, įskaitant gorilus ir makakus. Labiausiai nereikšmingi skirtumai aptinkami beždžionėse, gyvenančiose poromis, kuriose moterys ir vyrai užima tokį patį aktyvų vaidmenį rūpindamiesi savo palikuonimis. Šie tipai yra marmosetės, marmosetai ir tamarinai.

Tai įdomu! Pastebimas skirtumas tarp beždžionių ir kitų žinduolių yra viso pulko pagalba jauniems auginti, o jaunų beždžionių atveju daugelis rūpesčių dėl palikuonių kyla dėl šeimos tėvo pečių.

Gaudytojai ir kapuchinai yra sujungti į pulkus, turinčius aiškią hierarchinę struktūrą, o nėštumo laikotarpis labai nesiskiria. Nėštumas trunka apie 145 dienas marmozetėse ir gali būti iki 175–177 dienų kūdikiams. Visų rūšių beždžionėms būdingas vieno veršelio gimimas, o išimtis - žaisliniai kepurai ir tamarinai, kurių patelės dvyniai reguliariai patenka į šviesą. Cubs pirmiausia laikosi motinos kailio ir maitina kelyje.

Gamtos priešai

Daugelio rūšių beždžionės dažnai sugautos ir parduodamos kaip augintiniai, o pakankamai didelių egzempliorių siunčiami į mokslinių tyrimų institutų laboratorijas ir pramonės problemas.

Didžiausia grėsmė beždžionėms, kartu su kitais laukiniais gyvūnais, yra aktyvus natūralių buveinių naikinimas. Pavyzdžiui, Kinijoje bendras „langurų“ skaičius smarkiai sumažėjo, kurį sukėlė didžiulė miškų zonų medienos ruoša. Dėl šios priežasties 1975 m. Kinijos vyriausybė uždraudė medžioti langus ir įsteigė keletą specialių rezervų.

Didžiausi beždžionės neturi specialių gamtinių priešų, bet šimpanzės dažnai miršta nuo kaimyninių pakuočių atstovų agresijos. Vidutinės ir mažos beždžionės gali tapti laukinių kačių, įskaitant leopardą, jaguarą, liūtą ir tigrą, grobiu. Tokius primatus dažnai medžioja daug gyvatės, įskaitant pythonus ir boas, taip pat krokodilus. Pietų Amerikoje ir Filipinų salyno salose beždžionės gali tapti beždžionių ereliais, o kituose primatų buveinės užpuolimuose kramtomi ereliai ir aitvarai.

Svarbu! Beždžionės yra jautrios užsikrėsti kai kuriomis žmogaus infekcijomis, įskaitant gerklės skausmą ir gripą, herpesą ir tuberkuliozę, hepatitą ir tymus, taip pat mirtiną pasiutligę.

Taigi šiandien daugybė beždžionių kenčia nuo įvairių rūšių natūralių priešų, taip pat žmonių, kurie sunaikina keturių rankų žinduolius, kad gautų skanią mėsą ir brangius egzotinius kailius. Ūkininkai dažnai fotografuoja beždžiones, naikindami augalus ar pasėlius. Tačiau didžiausia grėsmė daugeliui beždžionių rūšių šiuo metu yra užfiksuota siekiant prekiauti egzotiniais gyvūnais.

Gyventojų ir rūšių būklė

Tarptautiniai Raudonojoje knygoje išvardyti toliau nurodyti žinduoliai iš primatų (Frimats):

  • Juodasis Shaggy Saki (Сhіrоtes satаnаs),
  • Gorilla (Gorilla gorilla),
  • Orangutanas (Ringo Rygmaeus),
  • Šimpanzės (Pa trglоdytes),
  • Makak Lapunder (Mascus nemestrinus),
  • Macacus Rhesus (Masacus muаtt),
  • „Macac Silenus“ (Mascus sil.)
  • Makak Yavansky (Masacus fasciculis),
  • Japonų Makak (Masacus fustata),
  • Beždžionių alena (Allentihecus nigroviridis),
  • Beždžionės Diana (Сесthorithecus Dianna)
  • Nosach (Nasalis varvatus),
  • Gvinėjos pūva (Rario papio),
  • Babūnų juoda Sulawesky (Cynitesus niger).

Be to, kai kurie Gibbonai (Hylobatidae), tarp jų ir baltieji gibonai (Nybobathes lar), Gibbon sidabras (Hylobates molosh) ir juodojo ginkluotojo (Hylobates tilis) gibonas, kai kurie ilgaplaukiai (Tarsiidae), turi galimybę turėti apsaugos statusą.

Beždžionės ir žmogus

Žmonių poveikis beždžionėms neapsiriboja vien tik pasyviu infekcinių ligų perdavimu. Nuo pat pirmųjų laikų žmogus labai aktyviai medžioja tokius keturių rankų žinduolius. Vietiniai žmonės valgė mėsą, o labiau išsivysčiusios tautos, šie gyvūnai buvo tiesiog sunaikinti kaip žemės ūkio ir plantacijų kenkėjai, nugrimzdę sėjami laukai. Baltos kolonizatoriai labai vertino gražius gorilų kailius ir pėdas, iš kurių buvo pagaminti populiarūs suvenyrai.

Hindu beždžionėse laikomi šventi gyvūnai, o Tailande kokoso rinkimui naudojami apmokyti kiauliniai makakai arba lapundera (Masa natéstrinus). Žinoma, su mados atsiradimu egzotiškuose gyvūnuose daugelis primatų rūšių tapo pageidautinais ir brangiais augintiniais.. Didįjį naminių beždžionių paklausą pradėjo tenkinti tūkstančiai talentininkų visame pasaulyje. Tokie žmonės gamtoje yra sugauti tik labai daug beždžionių perpardavimo tikslais. Dėl to daugelis primatų rūšių buvo visiškai išnykusi, todėl jie šiuo metu yra įtraukti į IWC.

Beždžionė: aprašymas, struktūra, charakteristikos. Kaip atrodo beždžionė?

Pradėkime nuo to, kad pats pavadinimas „beždžionė“ yra labai smalsus. Iki 16 a. Mūsų beždžionė buvo vadinama „opitsa“, tačiau čekai iki šiol ją vadino. Po to, kai Rusijos keliautojas Afanasy Nikitin sugrįžo iš savo žinomos kelionės į Indiją, jis pradėjo naudoti persų kalbą „Abuzina“, ty pažodžiui „netikėjimo tėvas“. Vėliau persų "Abuzina" tapo "beždžionėmis".

Beždžionės kūno ilgis, priklausomai nuo jo tipo, gali svyruoti nuo 15 cm (nykštukui igunka) iki 2 m (gorilai). Be to, beždžionės svoris gali būti nuo 150 gramų mažiausiems rūšies atstovams, iki 275 kg - tiek daug sveria didžiules gorilijas.

Daugelis beždžionių yra medžiai, tai yra, jie dažniausiai gyvena medžiuose, todėl turi ilgą nugarą, sutrumpintą siaurą šonkaulį ir plonus klubo kaulus. Tačiau orangutai ir gibonai turi platų krūtinę ir masyvius dubens kaulus.

Kai kuriuose beždžionėse labai ilgos uodegos buvimas, kurio ilgis netgi gali viršyti kūno dydį, beždžionės uodega atlieka pusiausvyros funkciją, kai juda tarp medžių. Bet beždžionėse, gyvenančiose žemėje, uodega yra labai trumpa. Kaip beždžionėms be uodegos, visi „žmogiškieji“ beždžionės to neturi (ir žmonės netgi neturi).

Beždžionių kūnas yra padengtas įvairių spalvų vilna, priklausomai nuo rūšies, jis gali būti šviesiai rudas, raudonas, juodas ir baltas, alyvuogių pilkas. Kai kurie suaugusieji beždžionės gali tapti pilki su amžiumi, o vyriškos beždžionės - plikas, vėl beveik kaip žmogus.

Beždžionės turi judančias, gerai išvystytas viršutines galūnes, labai panašias į mūsų rankas, kiekvienas su penkiais pirštais, o ant medžių gyvenantys beždžionės turi trumpus ir didelius pirštus, kurie leidžia jiems skristi iš šakos į šaką.

Binokulinis beždžionių regėjimas, daugelis iš jų turi juodus akių mokinius.

Be to, beždžionių dantys panašūs į žmones, siauros akys yra 32 dantys, plačiakampiai - 36.

Be to, beždžionių smegenys yra labai gerai išvystytos, be kitų gyvūnų pasaulio atstovų, delfinai galėjo konkuruoti su beždžionėmis dėl jų žvalgybos lygio. Be beždžionių visose smegenų dalyse, atsakingose ​​už prasmingus veiksmus.

Beždžionės tarpusavyje bendrauja naudodamos specialią signalų sistemą, kurią sudaro veido išraiškos ir garsai. Labiausiai „kalbus“ tarp jų yra beždžionės ir kapuchinai, turintys turtingą veido išraišką, gali išreikšti įvairius jausmus.

Beždžionių gyvenimo būdas

Beždžionės gyvena mažose šeimose ir gyvenimo būdu suskirstytos į medžius be gyvulių, gyvenančių ant medžių ir antžeminio gyvenimo ant žemės. Beždžionės linkusios būti sėdimos ir retai palieka savo teritoriją.

Kartais vyriški beždžionės susiduria su susidūrimu su tikslu išspręsti atsakymą į klausimą „kas čia yra pagrindinis vyras“, nors dažnai tokie susidūrimai apsiriboja kiekvieno vyro jėgos demonstravimu ir nesiekia realios kovos.

Kokie beždžionės valgo

Beždžionės yra visagaliai, o jų mityba priklauso nuo vienos ar kitos rūšies ir buveinės. Medžių beždžionės valgo viską, ką galima gauti ant medžių - lapai, vaisiai, riešutai ir kartais vabzdžiai yra skirtingi.

Paukščių beždžionės maitina šakniastiebius ir augalų ūglius (pavyzdžiui, paparčiai yra mėgstamas gorilos gydymas), vaisiai (figos, mangai ir, žinoma, bananai). Be to, kai kurie beždžionės gali labai mielai žvejoti, valgyti moliuskus, graužikus, driežus, žiogus, vabalus ir kitus mažus gyvūnus.

Nors egzistuoja beždžionių rūšys, kurios valgo tik vieną, tam tikrą maistą, pavyzdžiui, japoniškus trumparūšius makakus - grynus vegetarus ir maitina tik medžių žieve, o krabeaterio beždžionė, kaip matyti iš jo pavadinimo, maitina krabus.

Juoda blaškytė

Jis yra arachnid šeimos narys. Taip pavadintas dėl to, kad skelbia būdingus garsus, kurie girdimi 5 km atstumu. Juoda medžiotojo patinai yra padengti juoda vilna ir visiškai pateisina savo vardą, bet juodos dygliuotos patelės visai nėra juodos, jų kailis yra gelsvai rudos arba alyvuogių spalvos. Šio beždžionės ilgis yra 56-67 cm, svoris - 6,7 kg. Pietų Amerikoje yra tokių šalių kaip Paragvajus, Brazilija, Argentina, Bolivija.

Gedulo kapuchinas

Jis priklauso grandininių uolienų šeimai, kapucinas yra medis, kuris gyvena ant medžių. Kapucino svoris yra 3 kg. Turi rudą arba pilkai rudą spalvą. Labai smalsus šios beždžionių rūšies bruožas yra jų įprotis patrinti save su nuodingais centipedais (scolopendras), siekiant apsaugoti juos nuo kraujo čiulpiančių vabzdžių. Gedulo kapuchinai gyvena Brazilijos ir Venesuelos atogrąžų miškų karūnose.

Karūnuotas beždžionė

Jo neįprastas pavadinimas atsirado dėl pilkos spalvos su mėlynos spalvos atspalviais ir baltos vilnos juostelės, kuri peržengia antakius kaip karūną. Karūnos beždžionės kūno ilgis yra 50-60 cm, o jų masė yra 5-6 kg. Beždžionės gyvena Afrikos miškuose iš Kongo upės baseino į Etiopiją ir Angolą.

Beloruky gibbon

Priklauso gibono šeimos beždžionėms. Jis yra 55-65 cm ilgio ir sveria 5-6 kg. Baltos spalvos gibono kailis gali būti juodas, smėlio ar rudos spalvos, bet jo rankos visada yra baltos, taigi ir pavadinimas. Šie gibbonai gyvena tropiniuose Kinijos miškuose ir Malajų salyno salose.

Rytų gorilla

Gorilla yra didžiausia pasaulyje beždžionė. Vidutinis gorilos dydis yra 185 cm, o kūno svoris - 180 kg. Nors kartais yra ir didesnių gorilų, sveriančių visus 220 kg. Šie milžiniški beždžionės pasižymi didele galvute, plačiomis pečiais, išlenkta krūtine. Gorilos kailio spalva yra juoda, senatvėje gorila, kaip ir žmonės, gali tapti pilka. Nepaisant didžiulio išvaizdos, gorilos labiau mėgsta maitinti žolę, augalų ūglius, o ne medžioti. Gorilos gyvena Vidurio ir Vakarų Afrikos pusiaujo miškuose.

Pale Saki

Jis yra baltos spalvos saki, mūsų nuomone, šis beždžionė turi keistą išvaizdą - juodoji jo kailio spalva ryškiai kontrastuoja su balta jo veido spalva. Šviesus saki dydis yra 30-48 cm, o svoris - 2 kg. Tai medžio beždžionė, gyvenanti Brazilijos, Venesuelos, Surinamo miškuose.

Jis yra plaukiojantis kūdikis, yra siauros akys, būdami visą gyvenimą išimtinai ant žemės. Jis taip pat yra gana didelis beždžionė, o hamadryado kūno ilgis yra 70-100 cm, svoris - 30 kg. Ji taip pat turi neįprastą išvaizdą - ilgi plaukai ant pečių ir krūtinės sudaro tam tikrą kailio apvalkalą. Hamadryadas gyvena tiek Afrikoje, tiek Azijoje daugelyje šalių, pavyzdžiui, Somalyje, Etiopijoje, Sudane ir Jemene.

Nosacho beždžionė taip pat priklauso beždžionių šeimai. Įspūdingas šio beždžionės bruožas yra didelė nosis, kurią beždžionės netgi turi laikyti rankomis valgio metu. Ji yra gelsvai rudos spalvos. Nosies dydis yra 66-77 cm, jo ​​svoris - 15-22 kg. Ji taip pat turi ilgą uodegą, kuri yra lygi savo kūno ilgiui. Šios neįprastos beždžionių rūšys gyvena tik Borneo saloje.

Japonų makaka

Gyvenimas šiaurinėje Japonijos Honshu salos dalyje, šis beždžionė yra tikras šių vietų bruožas. Japonų makakos dydis yra 80-95 cm, svoris 12-14 kg. Šie beždžionės turi ryškiai raudoną odą, kuri ypač pastebima ant jų veido ir sėdmenų, be kailio. Šiaurinėje Japonijoje gyvenantys makakai šaltuosius žiemos mėnesius patiria specialius šilumos šaltinius, pašildydami savo karštuose vandenyse (ir tuo pat metu pritraukia turistų iš viso pasaulio).

Sumatrano orangutanas

Sumatros orangutanas yra gana didelis beždžionė, jo matmenys siekia pusantro metrų, kurių svoris 150-160 kg. Po gorilos orangutanas pagal dydį užima antrą vietą. Jis turi gerai išvystytą raumenį, masyvų kūną, padengtą raudonais plaukais, ir puikiai pakyla į medžius. Orangutų snukis turi riebalų ritinius ant jos skruostų, o barzda ir ūsai - labai juokinga išvaizda. Charizmatiškas Sumatros orangutas gyvena tik Sumatros saloje.

Šimpanzė

Kodėl beždžionės labiausiai siejamos su šimpanzėmis, kurios yra būdingiausias beždžionių karalystės atstovas. Šimpanzės taip pat yra gana didelės beždžionės, jų kūno ilgis yra 140–160 cm, o jų svoris 65–80 kg, ty jų dydis yra panašus į žmones. Šimpanzės kūnas yra padengtas juoda vilna. Taip pat labai įdomu, kad šie antropoidiniai beždžionės yra vieninteliai, kurie galvojo apie darbo įrankių kūrimą, kurie palengvintų maisto gavimo procesą, sugeba aštrinti lazdelių galus, paversti juos imitacinėmis kopijomis, jie gali naudoti akmens lapus kaip vabzdžių spąstus ir tt Be abejo šimpanzės yra protingiausios tarp beždžionių, o jei Darvino teorija yra teisinga, jie yra artimiausi giminaičiai su žmonėmis. Šimpanzės gyvena daugiausia Vidurio ir Vakarų Afrikoje.

Pygmy rynka

Ir galiausiai, buvo neįmanoma paminėti nykštukinį marmosetą - mažiausią beždžionę pasaulyje. Jo ilgis yra tik 10-15 cm, svoris - 100-150 gramų. Jie gyvena Pietų Amerikos miškuose, valgydami tik medinę sūrį.

Veisliniai beždžionės gamtoje

Beždžionių dauginimas vyksta ištisus metus ir kiekvienai rūšiai turi savo individualias savybes. Beždžionių seksualinis brandumas paprastai būna 7-8 metai. Kai kurios beždžionių rūšys yra monogamiškos ir sukuria nuolatines šeimas gyvenimui, kiti, pavyzdžiui, kapuchinai, yra daugiakalbiai, todėl kapuchino moterys sutampa su keliais vyrais, vyrai tai daro.

Be to, beždžionės nėštumas gali trukti nuo 6 iki 8,5 mėnesio, priklausomai nuo rūšies. Vienas kubas paprastai gimsta vienu metu, tačiau yra beždžionių, galinčių gimdyti ir dvyniai.

Maži beždžionės, kaip ir tikri primatai, maitinami motinos motinos pienu, o skirtingų beždžionių maitinimo terminas taip pat skiriasi. Gorilos moterys maitina ilgiausią savo jaunimą - šis laikotarpis trunka iki 3,5 metų.

Namų beždžionės

Nepaisant to, kad beždžionės yra laukiniai tvariniai, tačiau jie yra labai lengva mokyti, priprasti prie nelaisvės, o palankiomis sąlygomis jaustis gana patogiai zoologijos soduose. Tiesa yra išlaikyti beždžionę namuose nėra geriausia idėja, jie yra baisūs išdykęs ir išdykęs, o jei tikrai nusprendėte pradėti namų beždžionę, tuomet turėtumėte pasiruošti, kad jūsų namuose surengtų tikrą chaosą. Kad tai būtų išvengta, beždžionė gali būti laikoma erdviame narve.

Be to, beždžionę galite maitinti žuvimi, vištienos ar kalakutienos, virtų kiaušinių, daržovių, riešutų, šviežių vaisių.

Įdomūs faktai apie beždžiones

  • Kai kurios beždžionių rūšys yra labai švarios ir užtrunka beveik visą dieną.
  • Kosminės astronautikos kūrimo metu jau pavyko aplankyti 32 beždžiones.
  • Žmogus-voras beždžionės turi tokią išsivysčiusią ir stiprią uodegą, kad galėtų lengvai pakabinti ant medžio šakos tik viena pagalba.
  • Amerikiečių mokslininkų grupė sugebėjo gorilai mokyti tam tikrą skaičių žodžių iš kurčiųjų kalbos, o po to ji sugebėjo gana sėkmingai bendrauti su žmonėmis.

Beždžionė - aprašymas, aprašymas, struktūra, nuotrauka. Kaip atrodo beždžionė?

Suaugusio beždžionės kūno ilgis gali svyruoti nuo 15 cm (nykštukinių riešutų) iki 2 metrų (vyrų goriloje). Be to, beždžionės svoris priklauso nuo rūšies. Jei mažo beždžionės kūno svoris vos pasiekia 150 gramų, tuomet individualūs gorilos asmenys sveria iki 275 kg.

Dauguma medžių beždžionių rūšių turi ilgą nugaros, trumpą ir siaurą krūtinės ir ploną klubo kaulą. „Gibbons“ ir „orangutans“ turi platų krūtinę, taip pat didžiulius dubens kaulus.

Kai kurie beždžionės turi ilgą uodegą, viršijančią kūno ilgį ir tarnauja kaip balansuotojas, kai važiuojame per medžius. Ant žemės gyvenantys beždžionės pasižymi trumpa uodega, beždžionėse nėra uodegos.

Тело обезьян в той или иной мере покрыто волосами различной окраски от светло-коричневой и рыжей до черно-белой и серо-оливковой. Взрослые особи иногда с годами седеют, а самцы обезьян даже лысеют так же, как люди.

Для обезьян характерны подвижные, хорошо развитые верхние конечности, наделенные 5 пальцами, фаланги которых заканчиваются ногтями, а также противопоставление большого пальца. То, насколько у обезьяны развиты руки и ноги, напрямую зависит от образа жизни.

Be to, beždžionės, kurios didžiąją dalį savo gyvenimo praleidžia ant medžių, turi trumpus nykščius, todėl lengva skristi iš šakos į šaką su galūnių svyravimais. Čia, pavyzdžiui, kūdikių kojos yra ilgos ir elegantiškos, patogios vaikščioti ant žemės.

Daugelio beždžionių vizija yra binoklis, o akių baltymai yra tokie juodi, kaip ir mokiniai.

Dantų sistema yra panaši į žmogaus, tačiau siauros ir plačiakampės beždžionės skiriasi. Siauros sąskaitos beždžionėms yra 32 dantys, plataus masto - 36. Didžiųjų beždžionių dantys yra didžiuliai ir turi sudėtingą šaknų struktūrą.

Beždžionės smegenys yra gerai išvystytos ir turi sudėtingą struktūrą. Didžiosios beždžionės turi labai išsivysčiusias smegenų dalis, atsakingas už prasmingą judėjimą.

Beždžionės bendrauja naudodamos specialią signalizacijos sistemą, kurią sudaro veido išraiškos ir garsai. Be to, beždžionės ir kapuchinai laikomi ypač triukšmingais ir pokalbiais. Abu būdai perduoti informaciją beždžionėse yra gerai išvystyti ir gali parodyti plačiausią jausmų spektrą, kuris visų pirma išreiškiamas turtingomis veido išraiškomis.

Kur gyvena beždžionės?

Beždžionės gyvena beveik visuose žemynuose: Europoje (būtent Gibraltare), Azijos pietuose ir pietryčiuose (Arabijos pusiasalio šalyse, Kinijoje, Japonijoje), Afrikoje (išskyrus Madagaskarą), Vidurio ir Pietų tropiniuose ir subtropiniuose regionuose Amerikoje, Australijoje. Antarktidos beždžionės negyvena.

Šimpanzė gyvena Vakarų ir Centrinės Afrikos šalyse: Senegalas, Gvinėja, Angola, Kongas, Čadas, Kamerūnas ir kt.

Buveinė makakų tęsiasi nuo karšto Afganistano iki Pietryčių Azijos šalių, įskaitant Japoniją. Gyvi Šiaurės Afrikos ir Gibraltaro makakų magnetai, atstovaujantys šeimai kaip vienintelėms rūšims. Makakos gyvena Kambodžoje ir Vietname, Tailande ir Filipinuose, Tunise, Alžyre ir Maroke nerasta pernelyg didelių gyventojų.

Gorilla gyvena Vakarų ir Centrinės Afrikos pusiaujo miškai. Populiacijos randamos Gambijoje ir Kamerūne, Mauritanijoje ir Čade, gyvenančiose Gvinėjoje ir Benine.

Orangutai gyventi tik drėgnuose Kalimantano ir Sumatros salų miškuose.

Beždžionės riaumoja gyvena daugiausia pietų Meksikos ir Brazilijos šalyse, Bolivijoje ir Argentinoje.

Beždžionės gyvena Pietryčių Azijoje, visoje Arabijos pusiasalyje ir Afrikos žemyne. Europoje beždžionės gyvena tik Gibraltare.

Beveik visos veislės gibonas gyventi tik Azijos regione. Jų natūralus asortimentas yra Indijos ir Malaizijos miško plotai, drėgnieji Birmos, Kambodžos ir Tailando, Vietnamo ir Kinijos tropikai.

Hamadryas (kūdikiai) beveik vienintelis Afrikos šiaurinėje dalyje (Egiptas ir Sudanas). Arabų pusiasalio teritorijoje taip pat randama paukščių.

Buveinė kapuchinai apima didžiulius tropinių lietaus miškų plotus Hondūro šiaurėje nuo pietų Brazilijos ir Venesuelos teritorijos pietuose.

Tamarinai jie nori apsigyventi šiltiausiuose Centrinės Amerikos regionuose, jaukioje Kosta Rikos aplinkoje ir palankioje Pietų Amerikoje - tai yra beveik visą derlingos Amazonės žemumos plotą. Tam tikri tamarinų tipai Bolivijoje ir Brazilijoje jaučiasi puikiai.

Beždžionės paviljonai labai paplitusi Vidurio ir Rytų Afrikoje: jie gyvena Kenijoje ir Ugandoje, Etiopijoje ir Sudane, Konge ir Angoloje.

Beždžionės Saki - Pietų Amerikos gyventojai. Rasta Venesueloje, Kolumbijoje, Čilėje.

Kaip beždžionės gyvena?

Kai kurie beždžionės gyvena ant medžių: kai kurie nori gyventi karūnose, kiti gyvena žemesnėse pakopose, tačiau avarijos atveju palieka savo užimtas vietas.

Antžeminiai beždžionės gyvena tam tikrame sklype, tačiau sienos retai saugomos. Atsitiktinis dominuojančio vyro, turinčio vieną vyrą, susitikimas paprastai baigiasi vizualiniu pranašumo demonstravimu ir retai kovoja.

Vidutinis beždžionių tarnavimo laikas yra 30-40 metų, kai kurie beždžionės gyvena iki 50 metų.

Trikotažo tamarinai

Šiems linksmiems mažiems gyvūnams yra keli pavadinimai: „Oedipal marmoset“, žiupsnelis arba tuftuotas tamarinas. Kaip gyvenamoji vieta, jie pasirinko Kolumbijos ir Panamos atogrąžų miškus. Nešvarūs kaip voverės, paprastai žiupsneliuose yra aukšti ir retai nusileidžia į žemę.

Gyvūnų dydis mažas: kūno ilgis iki 20 cm, uodega - apie 35 cm, o svoris paprastai neviršija 0,5 kg. Tamarinai gyvena mažose šeimose, kurių skaičius yra 10-20.

Auksiniai beždžionės

Beždžionių ar rinopetikų galima rasti tik Kinijos Sichuano ir Yunnan provincijų kalnuose. Vasarą jie spygliuočių miškuose auga daugiau kaip 1500 metrų aukštyje, kur temperatūra pasiekia minuso tašką, taigi kartais jie vadinami „sniego beždžionėmis“.

Žemėje yra apie 20 tūkst. Šios rūšies atstovų. Jie gyvena didžiuliuose pulkuose, kuriuose yra 400 ar daugiau asmenų.

Bald uakari

Vienas iš rečiausių ir mažiausiai ištirtų primatų rūšių iš Amazonės žemumoje esančių atogrąžų miškų. Tik po lietaus jie nueina į žemę, kad pasiektų kritusius vaisius. Vidinis gyvenimo būdas priklauso nuo griežtos hierarchijos, mažos bendruomenės yra sujungtos į didesnį iki dviejų šimtų asmenų.

Vietiniai gyventojai vadina Uakari „angliškus beždžiones“, nes jie primena jiems, kad turistai, sudeginti su saule, sudegino.

Tonkin Rhinopithecus

Šis padaras su neįprastu patraukliu veidu - Tonkino rinofilija arba nykštukais beždžionėmis Dolmanas, nykstančiomis primatų šeimomis iš beždžionių šeimos. Jis randamas tik Vietnamo šiaurėje. Šiandien gyventojų skaičius neviršija 250 asmenų.

Didžioji dalis rinofitekų gyvavimo medžiui, sudaro haremo grupę.

Auksinis languras

Beždžionių šeimos plonasis beždžionė yra išnykimo riba. Primatų skaičius yra maždaug 1000 žmonių.

Butano Karalystės teritorijoje ir Indijos valstijoje Asame yra auksiniai langurai, kur jie laikomi šventais gyvūnais. Langurs sudaro iki 12 asmenų grupes, kuriose yra vienas patinas ir patelės su palikuonimis. Jauni vyrai gyvena atskirai.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org