Žuvys ir kiti vandens gyvūnai

Belukha žinduolis ir jo savybės

Pin
Send
Share
Send
Send


Belugas yra dideli gyvūnai: jų kūno ilgis yra 3-5 metrai, svoris - 500-1500 kg. Vyrai yra apie 25% ilgesni nei moterys ir beveik dvigubai daugiau.

Naujagimiai banginiai yra rudi, tada palaipsniui ryškėja, iki vienerių metų įgyja pilkos spalvos. Suaugusieji yra balti arba šiek tiek gelsvi.

Būdingas beluga banginių bruožas yra mobilus kaklas, kurio dėka jie, skirtingai nei daugelis banginių, gali paversti galvas iš vienos pusės į kitą.

Kitas bruožas yra nugaros pelekų nebuvimas. Vietoj to, beluga palei nugarą (nuo kūno vidurio ir uodegos) yra keteros.

Pažymėtina, kad baltasis banginis gali pakeisti frazę „veidas“. Kai banginis yra ramioje vietoje, atrodo, kad jis šypsosi. Tačiau atviros burnos demonstravimas su 32-40 dantimis yra ypač įspūdingas.

Jų dantys supjaustomi tik antraisiais ar trečiais gyvenimo metais, ir yra įmanoma, kad jų pagrindinė funkcija nėra kramtymas. Belugas dažnai paspaudžia jų žandikaulius, o jų dantys gali būti naudojami garsiau. Be to, jie mėgsta parodyti savo „šypseną“ savo artimiesiems.

Suaugusieji turi gerai išreikštą melioną (užapvalinta riebalų danga ant kaktos), tačiau ji vystosi lėtai, o naujagimiams visiškai nėra. Vienerių metų berniukai melionai jau yra gana dideli, bet blogai atskirti nuo snukio. Tik iki 5-8 metų amžiaus (šiuo metu prasideda brendimas), riebalų padas užima įprastą formą.

Melionas naudojamas garsų fokusavimui echolokacijos metu. Šis gebėjimas yra gyvybiškai svarbus, norint nukreipti ir ieškoti grobio tamsiame vandenyje ar tamsoje.

Gamta užtikrino, kad baltas banginis neužšaldytų šaltame vandenyje, suteikdamas jam riebalų sluoksnį. Be to, šis sluoksnis yra toks storas, kad galva atrodo per maža tokiam kūnui.

Buveinė

Priešistoriniais laikais belugas gyveno vidutinio klimato zonose. Šiandien jie gyvena tik šaltoje Arkties jūroje šiaurinėje Rusijoje ir Šiaurės Amerikoje, taip pat Grenlandijoje ir Spitsbergene. Jie randami tiek pakrančių vandenyse, tiek atvirame vandenyje, o vasarą - upių žiotyse.

Beaufort jūra per migraciją į rytus, beluga banginiai sustoja maždaug savaitę didžiojoje Mackenzie upės deltoje ir tęsia kelionę. Kai kuriose vietovėse, pavyzdžiui, Svalbarde, banginiai patenka į ledynų pėdą.

Gyvenimo būdas

Didžioji dalis metų, beluga banginiai praleidžia toli nuo kranto, vietovėse, kuriose yra didelis ledo kiekis, o kartais ir dideliuose polišiuose.

Nuo birželio iki rugsėjo šie šimtai banginių susirenka į plačias upių žiotis. Šiuo metu jie sunaikina: senas nudegusių odų žievelės, pakeičiamos nauja blizga balta oda.

Labiausiai draugiški banginiai

Dainuojantys banginiai yra vienas iš labiausiai socialinių gyvūnų banginių. Jie retai matomi vieni. Šimtų ir tūkstančių belugų klasteriai yra gana dažni ir dažnai apima daug kvadratinių kilometrų plotą. Atrodo, kad toks klasteris elgiasi kaip visuma, bet jei žiūrite iš viršaus, galite matyti, kad jis susideda iš daugelio mažų grupių, paprastai įtraukiant to paties dydžio ar lyties asmenis. Moterys su veršeliais susiburia, dideli suaugusieji patenka į atskiras grupes.

Tarp baltųjų banginių bendrauja per garso signalus ir veido išraiškas. Jie skleidžia daugybę įvairių garsų, įskaitant mumblingą, čirpimą, švilpimą, gėlimą ir pan. Po vandeniu šių banginių bandų garsai panašūs į barnyardo garsą. Kai kurie jų skleidžiami garsiniai signalai gali būti girdimi virš vandens.

Judanti burna ir kaklas leidžia beluga banginiams bendrauti tarpusavyje ir naudoti veido išraiškas.

Ką valgyti baltieji banginiai?

Beluga banginių mityba yra gana įvairi. Maisto objektai jiems yra visų rūšių žuvys, plekšnės, įvairūs kirminai, krevetės, vėžiagyviai ir moliuskai.

Dainuojantys banginiai paprastai medžiojasi apačioje iki 500 metrų gylyje. Jie gali nardyti iki 1000 metrų gylio, apribodami tik kvėpavimo pauzės trukmę, kuri paprastai yra 10-20 minučių.

Kilnojamasis kaklas leidžia banginių šeimos gyvūnams vizualiai ir akustiškai nuskaityti didelį dugno plotą. Jie abu gali čiulpti vandenį ir išleisti jį, kad paslėpta auka būtų nuo prieglaudos.

Veisimas

Nėštumas trunka 14-15 mėnesių. Dažniausiai gimdymas prasideda vasaros pradžioje, kai ledas ant jūros kranto atsiveria. Paprastai gimsta vienas kubas, dvyniai yra labai reti.

Iškart po gimimo tarp motinos ir kūdikio yra stiprus ryšys. Kūdikis gali maitinti motinos pieną ilgiau nei dvejus metus. Visą laiką motina ir kūdikis yra beveik neatskiriami. Visiškas nėštumo ir žindymo ciklas trunka 3 metus ar ilgiau.

Belugo išsaugojimas gamtoje

Belugas grįžta į savo vasaros buveines tame pačiame maršrute, net jei jie yra medžiojami ten. Dėl tokios pastovumo šios rūšys tapo ypač pažeidžiamos. Jie yra tokie konservatyvūs, kad pirmenybę teikia pažįstamiems migracijos keliams ir veisimo vietoms, kuriose jie nepalieka laisvų teritorijų, kuriose gyventojai buvo naikinami. Viena iš šių vietų - Labradoro pusiasalio Ungavos įlanka. Anksčiau balti banginiai čia buvo gana daug, bet šiandien jie beveik nevyksta.

XYIII ir XIX a. Amerikiečių ir Europos banginių medžiotojai į krantą nuvažiavo šimtus belugų. Vietiniai gyventojai taip pat privertė juos medžioti, bet praeityje jie medžiojo palyginti nedidelį skaičių gyvūnų, nesukeldami didelės žalos gyventojams. Šiuolaikinių eskimo medžiotojų įrenginiuose yra greito gaisro šautuvai, harpūniniai šautuvai ir motorinės valtys, todėl tokia medžioklė gali rimtai pakenkti banginių populiacijai.

Šiuo metu manoma, kad beluga banginių skaičius pasaulyje yra apie 100 tūkst., O bendras metinis sužvejotų žuvų kiekis svyruoja nuo šimtų iki kelių tūkstančių asmenų. Tačiau didžiausią susirūpinimą sukelia beluga buveinių degradacija dėl naftos telkinių plėtros ir hidroelektrinių statybos, nors globalinis atšilimas taip pat gali būti problema ateityje.

Išvaizda

Norėdami suprasti, kaip atrodo baltasis banginis, reikia įsivaizduoti didžiulį delfiną, turintį mažą galvą be snapo („nosis“). Tipiškas gyvūno bruožas yra didelės iškilios kaktos buvimas ant galvos, todėl beludos baltos dažnai vadinamos „omarų“. Jų gimdos kaklelio slanksteliai nėra lydomi, todėl šie banginių šeimos atstovai, skirtingai nei dauguma jų giminaičių, gali paversti galvas skirtingomis kryptimis.

Belugas turi mažas ovalo formos krūtinės pelekus ir galingą uodegą, tačiau nugaros pelekų nėra.

Suaugusiems gyvūnams (vyresniems nei trejiems metams) yra balta oda, iš kurios gaunamas jų pavadinimas. Kūdikiai gimsta mėlynos arba net tamsiai mėlynos spalvos, tačiau po metų jų oda ryškėja ir tampa subtiliu melsvai pilku atspalviu.

Beluga yra įspūdingo dydžio žinduolis: vyrai siekia 5-6 metrus ir sveria ne mažiau kaip 1,5-2 tonų, moterys yra mažesnės.

Buveinės

Šie jūrų gyventojai pasirinko Arkties vandenyno vandenis - Kara, Barencą, Čukčio jūrą. Baltojoje jūroje dažnai yra netoli Solovetskio salų. Labiausiai tankiai balti banginiai yra įrengti tarp 50 ° ir 80 ° šiaurės platumos. Ribinės Ramiojo vandenyno jūros - Okhotsko, Japonijos ir Beringo jūra - gyvena Baltijos jūroje (Atlanto vandenyno baseine).

Belukha yra jūrų žinduolis, tačiau, siekdamas grobio, jis dažnai patenka į dideles šiaurines upes - Amūrą, Obą, Lena, Jeniseį, plaukiojančias prieš šimtus kilometrų.

Belugo raciono pagrindas yra mokomoji žuvis - kazelė, silkė, Arkties menkė, menkė, Ramiojo vandenyno navaga. Jie mėgsta valgyti plekšną, sykį ar lašišą, retiau medžioja vėžiagyvius ir galvakojus.

Šie žinduoliai siunčiami žvejoti dideliu pulku. „Pokalbis“ tarpusavyje ir kartu veikiantys žuvis nukreipia į seklią vandenį, kur jį patogiau sugauti.

Baltas beluga nužudo ir praryja jos grobį. Suaugusysis sunaudoja ne mažiau kaip 15 kg žuvies per dieną.

Gyventojų statusas

Belukha - saugomas žinduolis. „Baltųjų banginių“ populiacija XVIII – XIX a. Buvo labai sumažinta, kai jie tapo prestižiniais banginių medžiotojais dėl aukštos kokybės riebalų, skanios mėsos ir storų, kietų odų. Vėliau buvo kontroliuojamas belugos užfiksavimas, ir šiuo metu šių gyvūnų skaičius, remiantis apytiksliais skaičiavimais, yra 200 tūkst. Asmenų. Todėl nėra akivaizdžios grėsmės, kad belugas išnyks, nors jos labai kenčia dėl intensyvaus Arkties regiono vystymosi ir Arkties vandenyno vandenų taršos.

Įdomūs faktai

Beluga banginiai turi labai išsivysčiusius snukio raumenis, todėl jie gali pakeisti „veido“ išraišką, ty parodyti liūdesį ar pyktį, džiaugsmą ar nuobodulį. Šis nuostabus sugebėjimas nėra būdingas visiems povandeniniams gyventojams.

Belugas plaukia šiaurinėse platumose, jų natūrali izoliacija suteikia stiprią odą iki dviejų centimetrų storio ir galingą riebalų sluoksnį iki 15 cm storio, kuris apsaugo gyvūnus nuo hipotermijos.

Belugas vadinamas „poliariniais kanarais“ arba „dainuojančiais banginiais“, nes jie sudaro iki 50 skirtingų garsų, o taip pat ir ultragarso paspaudimus, kuriais jie bendrauja tarpusavyje. Būtent iš „baltųjų banginių“ gebėjimo garsiai skambėti, kad Rusijos idiomas „riaumoja beluga“.

Belukha - banginis ar delfinas?

Dabar žinote viską apie šią jūrą. Tačiau lieka atviras klausimas, ar beluga banginis yra banginis ar delfinas. Žmonėse tai vadinama niekuo, išskyrus poliarinį ar baltąjį delfiną. Šis pavadinimas kilo dėl gyvūno išvaizdos ir buveinės. Bet biologine prasme baltasis banginis priklauso banginių grupei, o delfinas gali būti vadinamas jo pusbroliu. Jų protėvių evoliuciniai keliai prieš keletą milijonų metų skyrėsi. Todėl teisingiau sakyti, kad baltasis banginis yra banginis, o ne delfinas.

Kaip atrodo baltasis banginis?

Vyrai siekia 6 m ilgio ir sveria iki 2 t, moterys yra šiek tiek mažesnės. Gyvenimo metu baltųjų banginių spalva keičiasi: naujagimių odos atspalvis yra ryškus, po vienerių metų jis tampa melsvai pilkas, o 3-5 metų - baltas. Būtent šiai odos spalvai gyvūnas buvo vadinamas beluga. Kaklo slanksteliai nėra susiliejami, todėl baltasis banginis, skirtingai nei daugelis banginių, gali pasukti galvą, o tai naudinga manevruojant lede. Belugo oda yra tokia tanki kaip šarvai, sauganti gyvūnus nuo žalos plaukimo metu tarp ledo. Storas poodinio riebalų sluoksnis, siekiantis 40% beluga kūno svorio, taupo nuo hipotermijos. Ji neturi nugaros pelekų, todėl gyvūnui buvo suteiktas lotyniškas delphinapterus pavadinimas, kuris verčia kaip „sparnus delfinas“.

Raudonojoje knygoje

1996 m. Raudonojoje pasaulio knygoje esančių baltųjų banginių apsaugos statusas buvo TPB. Šių rūšių populiacija šiuo metu yra apie 100 000 žmonių, o pastaraisiais metais tuo pačiu metu kai kuriuose regionuose beluga banginis praktiškai išnyko. Tarptautiniame raudoname sąraše balto banginio saugojimo statusas yra NT. Tačiau tai nereiškia, kad dabartinė rūšių būklė gali būti vertinama kaip klestinti. Baltųjų banginių pasaulio populiacija susideda iš daugelio vietinių subpopuliacijų, todėl vietiniai procesai atsispindi visose rūšyse. Didžiausia grėsmė rūšių egzistavimui yra banginių medžioklė. Kadangi balti banginiai pasižymi filopatija, jie yra labai nuspėjami. Poachers lengvai apskaičiuoja tas estuarijas, kuriose vasarą bus daug belugų, o rūšis tampa pažeidžiama. Be to, dėl viso pasaulio vandenyno taršos, naftos gamybos, pramoninės žvejybos, pasaulinės klimato kaitos visa tai lėmė tai, kad beluga banginis priklauso saugomai NT kategorijai.

Įdomus faktas

Žiemą belugas paprastai laikosi ledo krašto. Tačiau jie gali prasiskverbti labai toli į ledynų zoną. Čia beluga banginiai suranda angas, į kurias jie plaukia kvėpuoti. Jie taip pat gali padaryti skyles ledo plutoje, sukeldami greitus ir aštrius nugaros judesius ant ledo. Belugas žiemą išlaiko polines, nes jei skylės yra per storos ledo sluoksnio, gyvūnai gali mirti.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org