Gyvūnai

Įdomiausi ir neįprasti faktai apie dramblius

Pin
Send
Share
Send
Send


Drambliai laikomi didžiausiais faunos žemės atstovais. Tačiau ryškus ne tik jų dydis ir galia: šie gyvūnai yra labai protingi ir draugiški. Jie rūpinasi savo šeimomis, o jų gyvenimą reglamentuoja daugybė socialinių įstatymų ir taisyklių. Šie žolynai gigantai, jungiantys neįtikėtiną jėgą ir švelnumą, sugeba išsaugoti ilgai mirusių giminaičių atmintį ir gedinti artimųjų praradimą. Norite sužinoti daugiau įdomių faktų apie dramblius? Tada perskaitykite šį straipsnį.

1. Drambliai yra vieninteliai gyvi žinduolių grupės atstovai, kurie vieną kartą įtraukė išnykusį amerikiečių mastodoną ir mamutą. Manatai ir damanai taip pat laikomi dramblių giminaičiais, nes jie turi bendrų protėvių, o manantai yra geros būklės jūros gigantai, o damanai yra juokingi, gremėzdiški gyvūnai.

2. Šiuo metu drambliai yra skirstomi į Afrikos ir Azijos šalis, kurie yra skirtingi vienas nuo kito. DNR tyrimai parodė, kad Afrikos dramblius atstovauja dvi rūšys: miškai, gyvenantys miškuose, ir jų giminaičiai, gyvenantys savanose. Taigi bendras gyvų dramblių rūšių skaičius yra trys, o anksčiau, prieš daugiau nei 12 tūkstančių metų, buvo apie 40 rūšių.

3. Dramblys - žolynai, jų mityba apima žoleles, medžio žievę, lapus ir vaisius. Kiekvieną dieną valgio metu jie gali praleisti apie 18 valandų. Na, kadangi tik 40 proc. Suvartojamo maisto suteikia gyvūnui reikiamą pilnatvės jausmą, racionas turėtų pakakti savo kūno poreikiams patenkinti. Suaugęs gyvūnas paprastai valgo apie 180 kilogramų maisto per dieną ir geria 100–180 litrų vandens. Norėdami ištrinti troškulį, drambliai kartais turi keliauti daugeliu mylių.

4. Dramblys naudoja savo įspūdingas ausis kaip ventiliatorius, ir net jų ausys padeda užgniaužti įsibroviančius vabzdžius, išreiškia emocijas ir atrodo įspūdingiau priešo akyse.

5. Vyrams ir moterims būdingos kojinės, bet ne visos rūšys, pavyzdžiui, kailiai neturi Indijos dramblių. Rankos yra modifikuoti dantys, kurie auga visą gyvūno gyvenimą. Naudodamiesi rankšluosčiais, gyvūnai gabena įvairius daiktus, nuplėšia žievę iš medžių, išvalo kelius, kasti šaknis iš žemės ir kovoja su priešais. Per pastaruosius kelis šimtus metų žymiai sumažėjo vidinė ilgaamžė. Ir visų kaltinamųjų kaltininkai, kurie sunaikino dramblius su dideliais rankogaliais (rankšluosčių ilgis paveldėtas).

6. „Kaip dramblys Kinijos parduotuvėje“ - jie dažnai kalba apie nelabai sudėtingą asmenį. Tačiau pats dramblys visai nėra prastas. Jis turi gerai išvystytą prisilietimo jausmą, netgi milžiniškos pėdos yra tokios jautrios, kad gali pajusti moneta ant lygaus paviršiaus. Būdamas uždaroje erdvėje, gyvūnas jaučiasi gerai apie aplinkinius objektus ir elgiasi atsargiai, bet jei jis yra piktas, jis tikrai sunaikins viską aplink jį.

7. dramblio kamienas yra nuostabus organas, kuris yra gyvūno viršutinės lūpos ir nosies tęsinys. Bagažinė suteikia savininkui subtilų kvapo jausmą. Ir padedant kamienui, drambliai valgo, paima įvairius daiktus, pasveikina draugus, išgąsdina priešus ir pan. Su savo bagažine milžinas gali pakelti iš žemės bet kokį objektą iš žurnalo į rungtynes. Bagažinėje yra dešimtys tūkstančių raumenų, o žmogaus kūne yra mažiau nei 650! Tai leidžia jums įrengti dulkių ar vandens dušu (kamieno talpa gali būti iki aštuonių litrų vandens). Tai taip pat yra puikus periskopas, kuris padeda drambliui kvėpuoti, kai jis yra po vandeniu. Dramblys žįsti savo kamieną, kad jaustųsi taip pat, kaip ir maži vaikai. Kad neprarastų motinos, jaunuoliai dažnai prilipdavo prie savo uodegos kamieno.

8. Moterų dramblys gali suvokti tik kelias dienas per metus. Nėštumo laikotarpis yra ilgiausias tarp visų žinduolių (22 mėnesiai Afrikos drambliui, 21 mėn. - Indijos dramblys). Naujagimio dramblio svoris gali siekti 120 kilogramų!

9. Drambliai gyvena šeimose, kurias sudaro daugelio kartų moterys ir skirtingo amžiaus jaunuoliai. Moterys gyvena savo klanu visą gyvenimą, o vyrai, pasiekę 12-17 metų, paprastai pradeda savarankišką gyvenimą. Šeimai vadovauja matriarchų dramblys. Jos pareigos yra reguliuoti savo artimųjų gyvenimo būdą, išlaikyti sanglaudą ir rūpintis saugumu. Matriarchas priima sprendimus ekstremaliose situacijose, pavyzdžiui, kai reikia atakuoti priešą ir, priešingai, pabėgti. Ji moko jaunų motinų dramblių, kaip rūpintis kūdikiu, ir taip pat ruošia savo įpėdinį, kuris ateityje vadovaus šeimos klanui. Lyderiai keičiasi tik dėl matriarcho mirties.

10. Dramblys ir įvairūs garsai bendrauja vieni su kitais. Ir jie gali skambėti tokiu mažu dažniu, kad žmogaus ausys jų nepriimtų. Patys gyvūnai gali atskirti žemo dažnio garsus daugiau nei aštuonių kilometrų atstumu.

11. Drambliai turi nuostabią atmintį, kuri leidžia jiems prisiminti žmonių sukeltus nusiskundimus, taip pat svarbių įvykių vietą. Jie nepamiršta savo artimųjų net po dešimtmečių po atskyrimo. Susitikimo metu jie dažnai sudaro apskritimą, didindami savo galvas, užlenkdami ausis ir garsiai pučia.

12. Drambliai yra emociškai gerai išvystyti. Džiaugsmas, liūdesys, empatija artimiesiems, pyktis - šiems gigantams visa tai nėra svetima. Mokslininkai taip pat linkę manyti, kad gyvūnai gali patirti džiaugsmą, kai jie susiduria su giminaičiu, pagimdo kubą klane, taip pat gedina mirusius. Pavyzdžiui, klano viduje moterys kartu švenčia kūdikio gimimą - jie trimituoja ir stumdo savo kojas. Arba pakaitomis dirbdami, apsaugokite sužeistą kūdikio drambliuką nuo degančio saulės ir apsupkite jį įtemptu žiedu, jei kažkur netoliese yra plėšrūnas. Dramblys ir žydai išreiškia garbingiausius ir švelnesnius jausmus. Jie netgi gali šypsotis. Be to, jie palaidoja savo mirusius giminaičius - jie palieka lapus, šakas ir žemę ant jų liekanų, bandydami juos visiškai uždaryti. Liudytojai rodo, kad drambliai daugelį metų aplanko savo artimųjų kapus.

13. dramblys vaidina labai svarbų vaidmenį laukinėje gamtoje. Šie žolynai gigantai padeda išsaugoti biologinę įvairovę savo buveinėse. Jie gali nešiotis augalų sėklas iki 65 km atstumu, o tai reiškia, kad šiuo atžvilgiu jie yra laikomi tarp sausumos gyvūnų. Mokslininkai mano, kad, jei drambliai išnyks iš žemės, tai bus daugelio gyvūnų ir augalų rūšių katastrofa.

Tai ne visi įdomūs faktai apie dramblius. Žemiau pateikiami keli šių gyvūnų gyvenimo ypatumai:

  • Dramblys ne prakaituoja: jų riebalinės liaukos yra tiesiog nėra. Jie padėjo atvėsti ypatingais termostatais - didelėmis ausimis,
  • siekiant apsaugoti nuo degančios saulės, vabzdžių įkandimų ir skysčių nuostolių, gigantai imasi purvo vonias,
  • Drambliai gerai plaukia, bet jie negali važiuoti šuoliais. Be to, tai yra vienintelis gyvūnas, kuris negali šokti,
  • dramblių dantys per visą gyvenimą keičiasi 6-7 kartus,
  • Rugsėjo 22 d. - Pasaulinė dramblių apsaugos diena,
  • Gyvūnų dramblys amžius palankiomis sąlygomis yra 60–70 metų.

Piešimas drambliams

Dramblių gyvūnai, nors ir protingi, gali būti pavojingi. Vyriški drambliai periodiškai pereina vadinamojo „must“ būklę. Šiuo metu testosterono kiekis gyvūnų kraujyje yra 60 kartų didesnis nei įprastai.

Norint pasiekti pusiausvyrą ir nuolankumą dramblių atžvilgiu, jie pradeda mokytis nuo ankstyvosios vaikystės.

Vienas iš efektyviausių būdų yra tas, kad dramblio kojos yra susietos su medžio kamienu. Palaipsniui jis priprato prie to, kad neįmanoma atsikratyti šios valstybės. Kai gyvūnas auga, pakanka susieti jį su sėjinukais, o dramblys nesistengs atsikratyti.

Laidojimo apeigos

Dramblys turi ne tik aukštą žvalgybos lygį, bet ir jautrią širdį. Kai kažkas iš dramblių šeimos miršta, jo giminaičiai jį pakelia su savo kamienais, garsiai juos užkabina, o tada juos apverčia į griovelį ir padengia juos filialais ir išmeta juos į žemę. Tada dramblys tyliai sėdi prie kūno dar kelias dienas.

Taip pat yra atvejų, kai dramblys taip pat stengiasi palaidoti žmones, kartais užmigusius žmones mirusiems.

Kiek dramblių gyvena

Prieš atsakydami į šį klausimą svarbu nustatyti sąlygas, kuriomis gyvena dramblys.

Pavyzdžiui, dideli drambliai gyvena apie 60 metų. Bet nelaisvėje jie gyvena iki 80 metų.

Taip yra dėl to, kad laukinės gamtos drambliai nuolat susiduria su pavojais, stichinėmis nelaimėmis ir brakonieriais.

Įdomus faktas yra tai, kad vienas garsiausių dramblių, pavadintų Lin Wang, gyveno 86 metus. Dėl to jis pateko į Gineso rekordų knygą, kaip dramblys, kuris daugelį metų gyveno nelaisvėje.

Lin Wang dalyvavo karo veiksmuose ir dalyvavo cirko arenoje, tačiau didžiąją savo gyvenimo dalį praleido zoologijos sode.

Dramblio nėštumas

Įdomūs faktai, susiję su dramblių nėštumu, yra labai populiarūs, todėl pažvelkime į pagrindinius šio klausimo aspektus.

Visų pirma, turiu pasakyti, kad dramblys gali pastoti tik tam tikromis metų dienomis, nors jie gali bet kuriuo metu mate. Dramblio nėštumas trunka ilgiau nei visų žinduolių, ir jis trunka 22 mėnesius.

Naujagimio dramblys sveria apie 100 kg ir pasaulyje yra visiškai aklas. Per ateinančius 10 jo gyvenimo metų jis vis dar laikomas mažu ir jam reikia nuolatinės apsaugos.

Tik pasiekę 15 metų, dramblys gali gyventi savarankiškai ir kurti savo šeimas.

Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta pirmiau, rekomenduojame perskaityti straipsnį „Kiek sveria dramblys“.

Ką valgo dramblys

Paprastai dramblys valgo lapus ir žolę. Tačiau sausros ir lietaus sezono metu, vaisių, uogų ir net medžių žievė gali tapti jų maistu.

Natūraliomis sąlygomis šie gigantai kasdien valgo apie 300 kg augalijos. Rasti ir valgyti dramblius per dieną užima apie 16 valandų.

Tačiau nelaisvėje jie valgo du kartus, o kartais tris kartus mažiau. Dramblys mėgsta valgyti daržoves, duoną ir net grūdus.

Dramblys, norėdami normaliai veikti kūną, turi daug skysčių, todėl jie geria 100-300 litrų vandens per dieną.

Kai jie susirgo, jie geria daugiau.

Bagažinė, rankenos ir ausys

Žemiau yra įdomių faktų apie labiausiai matomas dramblių kūno dalis.

  • Dramblio kamienas neturi nosies kaulo.
  • Atsižvelgiant į tai, kad dramblio kamieno sudėtyje yra 150 000 skirtingų raumenų, jis turi labai didelį lankstumą ir stiprumą.
  • Vienu metu dramblys gali surinkti 6-8 litrus vandens su savo bagažine, kad jį supilti į burną.
  • Dramblys lengvai pakelia iki 300 kg su savo bagažine.
  • Bagažo ilgis yra apie 1,5 metrų.
  • Dėka kamieno, dramblys gali lengvai ir lengvai kirsti upę. Norėdami tai padaryti, jie yra visiškai panardinti į vandenį, o kamienas yra aukštai virš paviršiaus.
  • Jei drambliai turi kasti kažką ar nešioti sunkius daiktus, jie, be kamieno, taip pat naudojasi kaulais. Dantų ilgis yra nuo 2 iki 2,5 m, svoris apie 100 kg.
  • Dramblio ausis sveria 80–90 kg, ir yra puikus šio gyvūno termostatas. Šilčiausiajam dienos laikui dramblys supasi ausis, taip išvengdami perkaitimo. Šaltu oru, priešingai, jie stengiasi spausti savo ausis į savo kūnus, kad ilgiau išliktų šiltas.

Ar dramblys bijo pelių?

Įdomu tai, kad yra nuolatinis požiūris, kad drambliai bijo pelių. Legenda sako, kad dramblys bijo, tarsi pelė neužlipo į savo kamieną ir nepažeidė pagrindinių gyvenimo procesų.

Pirmą kartą panašų pareiškimą pateikė romėnų filosofas Plinijus Vyresnysis. Tačiau šiu mitu visiškai išsklaidė šiuolaikiniai mokslininkai.

Tiesą sakant, drambliai tiesiog erzina bet kokie staigūs judėjimai šalia jų. Tai yra, jei pelė sėdi toje pačioje vietoje, tai jokiu būdu nepažeistų dramblio.

Protingi gyvūnai

Mokslininkai įrodė, kad dramblys turi labai išsivysčiusį savimonę ir labai gerą atmintį. Be to, jie, kaip delfinai ir beždžionės, gali atskirti savo atspindį veidrodyje.

Kalbant apie atmintį, neįmanoma nekalbėti apie vieną įdomų faktą. Faktas yra tas, kad dramblys tiksliai įsimena daugelį kilometrų trasas, iš kurių jie vaikšto, ir po to ilgai vaikščioti.

Garsieji dramblių gebėjimai

  • Dramblio smegenys sveria apie 5 kg, o tai yra didžiausias tarp gyvūnų.
  • Dramblys gali patirti įvairių emocijų. Todėl džiaugsmas, liūdesys ir užuojauta - jie visi gerai tai žino.
  • Drambliai yra puikiai apmokomi ir gali vykdyti daug žmonių.
  • Per ultragarsą dramblys gali įspėti savo gimines apie įvairius pavojus.
  • Įdomu tai, kad drambliai turi savo laidojimo ritualą. Kai vienas iš bandos narių miršta, jo gentys išmeta kūną su žeme ir akmenimis. Po to jie sėdi dar keletą dienų netoli mirusiojo, taip išreiškdami savo sielvartą.

Daugiau įdomių faktų apie dramblius

  1. Ar žinojote, kad dramblio kvapas yra 4 kartus geresnis nei miego šunims?
  2. Tačiau šių žinduolių vizija yra daug blogesnė. Apsvarstykite bet kokį objektą, kurį dramblys gali ne ilgiau kaip 25 m. Senovėje medžiotojai sėdėjo ant dramblio dramblio ir įsiveržė į bandos vidurį, kad galėtų ieškoti aukų.
  3. Dramblio širdis susitraukia 30 sūkių per minutę greičiu ir sveria apie 25 kg.
  4. Prieš dramblius, naudojamus kovos tikslais. Jų didžiuliai ir milžiniški matmenys išgąsdino priešą. Tačiau išradingi protai iškėlė priešnuodį: jie padengė kiaules degiomis medžiagomis, uždegė jas ir išsiuntė jas į dramblius. Kiaulių žvynelis ir protingas greitis, su kuriuo kiaulės skubėjo į dramblius, pavertė jį panika.
  5. Kas 10 metų dramblys atnaujina dantis.
  6. Vienas po kito dirbantis brosnis gali nustatyti, ar dramblys yra dešiniarankis, ar kairysis.
  7. Dramblys praleidžia tik apie 3 valandas per dieną, o likusią laiką praleidžia ieškodami maisto.
  8. Vyrai nori gyventi vieni, o dramblys gyvena šeimose.

Tikimės, kad jums patiks įdomūs faktai apie dramblius. Jei taip yra - pasidalinkite šiuo straipsniu socialiniuose tinkluose ir atkreipkite dėmesį į garsiausius dramblius.

Faktai apie dramblys

  • Tai yra didžiausias sausumos gyvūnas žemėje.
  • Išnykę mamutai buvo artimiausi drambliai biologijos požiūriu.
  • Tai vieninteliai žinduoliai, turintys kamieną.
  • Visą gyvenimą auga dramblys.
  • Tailande dramblys yra pagerbtas už šventą gyvūną. Dramblio diena čia yra valstybinė šventė (faktai apie Tailandą).
  • Medžioklė šiais gyvūnais yra neteisėta visose pasaulio šalyse. Tačiau kai kurios primityviosios gentys Afrikoje gaudo maisto dramblius.
  • Tarptautinė teisė draudžia prekybą dramblio kaulais (kojinės), kad būtų sumažintas medžioklės medžiotojų patrauklumas.
  • Dramblys turi subtilų muzikinį atvejį, jie gali atskirti melodijas ir užrašus.
  • Jie gyvena bandose, tačiau tuo pačiu metu jie suskirstyti į vyrų ir moterų bandas.
  • Sveikinimo metu drambliai susipynę su jų kamienais.
  • Jie bendrauja ne tik garsais, bet ir su seisminėmis vibracijomis, pataikydami kojas į žemę. Šis bendravimo būdas galioja iki 30 kilometrų atstumu.
  • Kartu su delfinais ir tam tikromis beždžionių rūšimis dramblys atsispindi veidrodyje.
  • Jie turi didelę atmintį. Dešimt metų vėliau, ar dar daugiau, dramblys gali pasipriešinti žmogui, kuris jį kankino.
  • Kai kas nors iš jų dramblių bandos miršta, kiti iš jų surengia laidotuves ir aiškiai patiria sielvartą. Buvo daug atvejų, kai dramblys bandė palaidoti mirusiuosius.
  • Dienos metu suaugusiųjų dramblys geria nuo 100 iki 300 litrų vandens, priklausomai nuo oro temperatūros.
  • Lauke jie taip pat valgo iki 300 kg lapų ir žolės per dieną.
  • Indijoje dramblys buvo naudojamas kaip kova su gyvūnais (faktai apie Indiją).
  • Afrikos drambliai, skirtingai nei Indijos, beveik nekenčia.

  • 2006 m. Indijoje buvo sunaikintas laukinis dramblys, vadinamas Osama bin Ladenu, kuris nuolat puolė kaimus. Po kelių metų jis sunaikino daugiau nei 100 namų ir nužudė 27 žmones. Kad tai būtų pašalinta, vietos valdžios institucijos pritraukė kariuomenę ir profesionalius miškininkus.
  • Naujagimio dramblys sveria apie 120 kg.
  • Šių gigantų širdys sumušė labai lėtai, o tai sudaro apie 30 gabalų per minutę.
  • Dramblio smegenys sveria apie 5 kg, o širdis - nuo 20 iki 30 kg.
  • Oficialiai užfiksuotas dramblys apie dramblio gyvenimą yra 86 metai. Vidutiniškai jie gyvena 60–70 metų.
  • Ant dramblio kamieno yra apie 40 tūkst. Uoslės receptorių.
  • Kaip ir žmonės, drambliai skirstomi į dešines rankas ir kairiuosius.
  • Per pastaruosius 2 šimtmečius vidutinis dramblio kaulo ilgis sumažėjo 2 kartus. Taip yra dėl to, kad brosmių ilgis yra genetiškai paveldėtas bruožas, o dramblys, turintis didelių pėdų, greičiausiai taps brakonierių aukomis.
  • Iš viso pasaulyje yra apie pusė milijono Afrikos dramblių ir 10–12 kartų mažiau Azijos.
  • Беременность у слонов — самая долгая среди всех живых существ, она длится целых 22 месяца, то есть почти два года.
  • Слоновьи зубы в течение жизни обновляются 6-7 раз, так как они постепенно изнашиваются от постоянного перетирания жёстких листьев. Когда последний набор зубов стирается, одинокий слон умирает с голоду. Некоторые выживают, если их кормит остальное стадо.
  • Ширина слоновьего уха может достигать 4 метров.
  • У слонят сперва вырастают молочные бивни, а потом их заменяют коренные. Kaip ir žmonių dantys.
  • Didelės ausys padeda drambliams pašalinti šilumą iš savo kūnų.
  • Šie gyvūnai turi 5 kojų pirštus.
  • Suaugusio dramblio odos storis siekia 3-4 cm.
  • Afrikos drambliai miega kaip žirgai.
  • Suaugusio gyvūno kamieno svoris siekia 130-140 kg.
  • Jie plaukia puikiai. Byla buvo oficialiai patvirtinta, kai dramblys plaukė per 70 kilometrų pločio sąsiaurį.
  • Jie miegoja vidutiniškai 4 valandas per parą ir visą laiką skiria maistui ieškoti.
  • Drambliai yra vieninteliai žemės žinduoliai, kurie negali šokinėti.
  • Priešingai nei populiarus mitas, jie nebijo pelių. Bet bitės - labai daug.
  • Žiūrėti vaizdo įrašą: TIKRI SLAVŲ HEROJAI (Kovo 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org