Gyvūnai

Puma (puma arba kalnų liūtas)

Pin
Send
Share
Send
Send


Puma yra grobuoniškas kačių gyvūnas. Prasmingas ir judrus medžiotojas, vienas iš ryškiausių ir gražiausių didžiųjų kačių atstovų. Šiame straipsnyje galite pamatyti pumos aprašymą ir nuotrauką, sužinoti daug naujų ir įdomių dalykų apie šio gražioje laukinėje katėje gyvenimą.

Kaip atrodo puma ir ką jis vadinamas?

Puma atrodo kaip stipri katė, ji turi labai lanksčią kūną ir ilgą raumeningą uodegą. Kojos pritaikytos medžių laipiojimui. Puma turi trumpą ir storą sluoksnį.

Suaugusieji puma dažniausiai yra rausvos spalvos, apatinė kūno pusė yra lengvesnė nei viršutinė. Kačių su juodais ženklais ir tamsiomis ausimis.

Pumos kūno ilgis yra 100-180 cm, uodegos ilgis 60-75 cm, aukštis ties ketera yra 60-90 cm, o puma svoris gali siekti 100 kg. Pažymėtina, kad vyrai yra daug didesni nei moterys. Vidutinis moterų svoris svyruoja nuo 30-50 kg, o vyrų - 60-80 kg.

Šis vadas turi kitus pavadinimus. Puma taip pat vadinama kalnų liūtu ir puma.

Kur gyvena puma?

Puma - didelių laukinių kačių užsienio atstovas. Puma gyvena Šiaurės ir Pietų Amerikoje, gyvena gana dideliame plote - nuo Yukon (Kanada) iki Patagonijos (Pietų Amerika).

Puma gyvena kalnuotose vietovėse ir nebijo didelio aukščio. Taip pat teikia pirmenybę spygliuočių ir tropinių miškų buveinėms, randama pelkėse ir lygumose.

Pumas yra beveik visuotinis, jie lengvai juda kalnų šlaituose ir uolose, puikiai lipa medžius ir gali gerai plaukti vandenyje. Gyvūnų puma sugeba prisitaikyti prie gyvenimo bet kurioje vietovėje.

Suaugusieji puma dažnai renkasi tik gyvenimą, išimtys yra motinos su kačiukais ir poros poravimosi sezonu. Laukinių kačių puma gyvena iki 20 metų.

Kaip medžioja puma?

Cougar yra kvalifikuotas medžiotojas ir puikus plėšrūnas. Jis turi labai aštrią regėjimą, todėl puma medžioja po šešėliu ir tamsoje. Kai kuriais atvejais eikite į medžioklę ir dieną. Ši plėšrioji katė turi savo medžioklės taktiką, tai yra puikus strategas.

Laukinių gyvūnų puma šliaužti nuo grobio nuo užpakalinės pusės, kad nebūtų kvapo. Pūmos priepuolis įvyksta šokinėjant ant nukentėjusiojo nugaros, po kurio kalnų liūtas sulaužo grobio kaklą arba patraukia dantis ant gerklės ir pradeda užspringti.

Pumas yra labai protingas ir gudrus, jie slepia pusę valgomos mėsos, užmigę su lapais. Alkanas, jie grįžta į paslėptą grobį. Nebaigtos skerdenos suteikia maistą kitiems aplinkiniams gyvūnams.

Puma medžioja daugiausia elnių, briedžių, guanako. Tačiau grobuoniški puma maitina kitus gyvūnus, įskaitant pumas ir gyvulius. Per vienerius metus vienas katės puma valgo nuo 800–1300 kg mėsos, tai yra apie 48 naminiai gyvūnai.

Amerikos kalnų liūtas turi trisdešimt dantų, kurie yra pakankamai stiprūs ir pritaikyti plyšimui ir kaulams. Žnyplės, kurias jis naudoja gaudymui ir gaudymui.

„Cougars“ gali šokti iki 6 metrų ir iki 2,5 m aukščio, važiuoti trumpais atstumais iki 60 km / h greičiu. Amerikos kalnų liūtas turi labai platų medžioklės plotą. Puma patelėse ji svyruoja nuo 26 iki 350 km², o vyrams - nuo 140 iki 760 km².

Cubs puma: išvaizda ir raida

Puma - gyvūnas yra gana tylus. Ji skelbia garsų rėkimą tik santuokos laikotarpiu, kuris pirmą kartą būna dviejų ar trejų metų amžiaus. Puma nėštumo trukmė yra trys mėnesiai. Vidutiniškai puma gimsta 2-3 kubeliai, sveriantys 250-450 g, o kūno ilgis - 25-30 cm.

Puma kačiukai skiriasi nuo visų pirma suaugusiųjų. Puma kubeliai turi rusvai pilkos spalvos atspalvį su juodomis dėmėmis, kurios keičiasi iki vieno amžiaus.

Puma kubeliai atidaro savo akis po 2 savaičių po gimimo, tuo pačiu metu pradeda duoti pirmieji dantys. Iš pradžių puma kačiukai turi ryškią mėlyną akių spalvą, kuri palaipsniui keičiasi per šešis mėnesius. Vilnos dėmės pradeda nykti 9 mėnesius ir palaipsniui dingsta 2 metus.

Puma kačiukai pradeda valgyti suaugusiųjų maistą 6 savaičių amžiaus, tačiau pienas vis dar patenka į jų mitybą. Puma kubeliai gyvena su savo motina iki dvejų metų, per kurį laiko jie turi laiko išmokti visus būtinus gebėjimus išgyventi ir medžioti.

Po to jaunasis puma ieško savo pačių medžioklės plotų, tačiau po motinos išvykimo keletą mėnesių gali likti grupėse su savo broliais ir seserimis.

Didžiausia Amerikos katė neturi natūralių priešų. Keletas išdrįstų kovoti su didinga ir greita koja. Tik retkarčiais kai kurie dideli plėšrūnai gali užpulti jaunus ir netikėtus puma.

Jei jums patiko šis straipsnis ir norite skaityti apie laukinius gyvūnus, užsisakykite mūsų svetainės atnaujinimus, kad būtumėte pirmieji, kurie gauna tik naujausius ir įspūdingiausius straipsnius apie skirtingus mūsų planetos gyvūnus.

Puma aprašymas

„Puma concolor“ - tai lotyniškos rūšies pavadinimas, kur antroji dalis paverčiama „monochromu“, ir šis teiginys yra teisingas, jei spalvą vertiname pagal modelio nebuvimą. Kita vertus, žvėris neatrodo visiškai vienspalvis: viršutinė dalis yra kontrastinga su lengvu pilvu, o ant veido yra atskira baltoji zonos ir burnos zona.

Išvaizda

Suaugęs vyras yra maždaug trečdaliu didesnis už moterį ir sveria 60–80 kg, ilgis 1–1,8 m.. Individualios kopijos gauna 100–105 kg. Puma yra 0,6–0,9 m aukščio, raumeningas, tolygus plaukuotas uodega yra 0,6–0,75 m. Puma yra pailgos ir lanksčios kūno, karūnuotos su proporcinga galvute su apvaliomis ausimis. „Puma“ turi labai atidžią išvaizdą ir gražią, juodos spalvos akis. Spalvų rausvai spalva skiriasi nuo lazdyno ir šviesiai pilkos iki žalios spalvos.

Didelės kojos (su 4 pirštais) yra masyvesnės nei priekinės, kurios susideda iš 5 pirštų. Pirštai yra ginkluoti lenktais ir aštriais nagais, kurie traukiasi, kaip ir visos katės. Norint užfiksuoti ir laikyti nukentėjusįjį, taip pat laipiojimui kamščiais, reikalingi ištraukiami nagai. Kalnų liūto kailis yra trumpas, šiurkštus, bet storas, panašus į pagrindinio elnias. Suaugusiems, apatinė kūno dalis yra daug lengvesnė už viršutinę.

Tai įdomu! Vyraujantys atspalviai yra raudonos, pilkos rudos, smėlio ir gelsvai rudos spalvos. Baltos spalvos ženklai pastebimi ant kaklo, krūtinės ir pilvo.

Kubeliai dažomi skirtingai: jų tankūs kailiai yra punktyruoti su tamsiomis, beveik juodomis dėmėmis, priekinės ir galinės galūnės yra juostelės, o uodega - žiedai. Pumas taip pat turi įtakos klimatui. Tie, kurie gyvena atogrąžų regionuose, duoda ryžiną, o tie, kurie yra šiaurėje, dažnai rodo pilkos spalvos tonus.

Puma porūšis

Iki 1999 m. Biologai dirbo su senu klasifikavimu, remiantis jų morfologinėmis savybėmis ir išskirdami beveik 30 porūšių. Šiuolaikinė klasifikacija (pagrįsta genetiniais tyrimais) supaprastino skaičiavimą, sumažindama visą koagarų įvairovę iš viso iki 6 porūšių, priklausančių tam pačiam filogeografinių grupių skaičiui.

Paprasčiau tariant, plėšrūnai skiriasi tiek savo genomuose, tiek susieti su konkrečia teritorija:

  • Puma concolor costaricensis - Centrinė Amerika,
  • Puma concolor couguar - Šiaurės Amerika,
  • „Puma concolor cabrerae“ - centrinė Pietų Amerikos dalis,
  • Puma concolor capricornensis - rytinė Pietų Amerikos dalis,
  • Puma concolor puma - pietinė Pietų Amerikos dalis,
  • Puma concolor concolor yra šiaurinė Pietų Amerikos dalis.

Tai įdomu! „Puma concolor coryi“, Floridos puma, gyvenanti Pietų Floridos miškuose / pelkėse, yra pripažinta retiausia porūšiu.

Didžiausia koncentracija buvo pastebėta „Big Cypress“ nacionaliniame rezervate (JAV). 2011 m. Čia gyveno šiek tiek daugiau nei 160 asmenų, todėl pogrupis buvo įtrauktas į IUCN raudonąjį sąrašą, kurio statusas „kritiškai pavojingas“ (kritinėje būklėje). Biologų teigimu, asmuo, nusausinęs pelkes ir medžioti dėl sporto interesų, yra kaltas dėl Floridos pumo išnykimo. Išsivystymo įnašas, kai glaudžiai susiję gyvūnai (dėl mažos populiacijos), prisidėjo prie veislininkystės.

Gyvenimo būdas, charakteris

Pumas yra principiniai pažintys, kurie susilieja tik poravimosi metu, o ne daugiau kaip savaitę. Moterys su kačiukais taip pat kartu. Suaugę vyrai nėra draugai: tai būdinga tik jauniems puma, neseniai atsiskyrusiems nuo motinos hem. Žaidimo buvimas daro įtaką gyventojų tankumui: vienintelis puma gali valdyti 85 km², o pusę dydžio ploto - daugiau nei dešimt plėšrūnų.

Paprastai moterų medžioklės sklypas yra nuo 26 iki 350 km², greta vyriškos sklypo. Sektorius, kuriame vyriški medžioklės yra dideli (140–760 km²) ir niekada nesikerta su konkuruojančia teritorija. Ribų žymėjimas vyksta su šlapimu / išmatomis ir įbrėžimais ant medžių. Puma, priklausomai nuo metų laiko, pakeičia vietos vietą. Kalnų liūtai puikiai prisitaiko prie gyvenimo ant grubios reljefo: jie yra puikūs džemperiai (geriausi iš visų kačių) tiek ilgio, tiek aukščio.

  • ilgas šuolis - 7,5 m,
  • aukštas šuolis - 4,5 m,
  • šuolis nuo aukščio - 18 m (nuo penkių aukštų namų stogo).

Tai įdomu! „Cougar“ spartėja iki 50 km / h, bet greitai iškvepia, bet lengvai įveikia kalnų šlaitus, puikiai pakyla uolose ir medžiai. Pumas, bėgdamas iš šunų pietvakarių dykumose Jungtinėse Valstijose, net pakilo į milžinišką kaktusą. Žvėris taip pat gerai plaukioja, bet nerodo daug dėmesio šiam sportui.

Pūma medžioja po mirties, pirmenybę teikia nukentėjusiam žmogui vieną galingą šuolį, o po pietų plėšrūnas miegoja denyje, pūka po saule ar pamaitina kaip ir visos katės. Ilgą laiką buvo pasakų apie šaldančią sielą, kurią paskelbė puma, bet viskas pasirodė esanti grožinė literatūra. Garsiausi rėkimai patenka į rutinį laikotarpį, o likusį laiką žvėris apsiriboja žudymu, siautėjimu, šnyptu, šnabždesiu ir įprasta kačių kailiu.

Kačių rūšys

Geografinių regionų, kuriuose gyvena puma, platumas suteiktų galimybę priskirti jį labiausiai paplitusiam kačių tipui. Bet nepaisant išorės panašumo su šios šeimos atstovais, puma yra atskirta į atskirą gentį. Be to, šioje gentyje buvo viena rūšis, turinti didžiulį porūšių skaičių.

Ilgas uodegos balansavimas šuolyje, galingas kūnas, stiprios kojos ir nedidelė galvutė padarė puma unikaliu atskiros genties atstovu, kuris yra vienas iš labiausiai paplitusių žemėje. Šiaurės ir Pietų Amerikos gyventojai, nuo Patagonijos iki uolų kalnų, gali sutikti šį didingą gyvūną miškuose, lygumose, kalnuotose vietovėse, pelkėse ir net atogrąžų džiunglėse. Vienintelis dalykas, kuris nepatinka puma - atviros erdvės.

Suaugęs gyvūnas pasiekia iki 2 m ilgio. Gyvūno masė gali siekti 106-110 kg. Uodegos ilgis yra 0,8 m. Tokia galinga katė turi labai stiprias kojas. Jos snukis paprastai turi baltą galą.

Spalva ir buveinė

Šiaurės Amerika ir jos klimatas davė puma sidabro kailio atspalvį. Pietiniuose pampuose gyvūno kailiai įgavo vyraujančią aukso-raudoną atspalvį. Floridos puma, pavadinta jos pagrindine buveine, yra mažesnė nei kitų porūšių, bet taip pat ir raudona su pilkšvai smėlio atspalviu. Nuo tos vietos, kurioje gyvena puma, priklauso nuo jos būdingos spalvos.

Paprasti ir tikslūs pavadinimai

Floridos puma yra išnykimo riboje ir yra įtraukta į Raudonąją knygą. Buvo laikas, kai visame planetoje liko apie 20 žmonių. 1925 m. Amerikos medžiotojai sunaikino Viskonsino pumą. Šiandien kai kurios gamtos pusiausvyros kūrinių porūšiai visiškai išnyksta, todėl priežastis yra žmogus, kuris šaudo kalnų liūtą, sunaikindamas natūralias buveinių buveines.

Geografinių platumų paplitimas, kur galite susitikti su tam tikros rūšies atstovais, lėmė tai, kad daugelyje vietų gyvūnas gavo poetinius ir netikslius pavadinimus. Tik kai kurie porūšiai gavo buveinės pavadinimą. Visada atminkite, kad puma yra gyvūnas. Kai šis miško grožis gyvena, priklauso nuo jo rūšies. Likusius vardus jai suteikė įvairiuose regionuose žmonės, kurie žavisi ar bijojo jos galios, grožio, paslapties ir puikių medžioklės gebėjimų.

Vardai yra poetiniai ir netikslūs

Galimybė susitikti su didžiuliu plėšrūnu naktinės medžioklės metu arba po pietų, švelniai saulėje, sukėlė baimę, sumanymą, garbinimą. Pavyzdžiui, Apalačų kalnai, kuriuose gyvena puma, tarnavo kaip kalnų liūto pavadinimas tose vietose, o kitose Amerikose, ypač vakaruose, kur šis gyvūnas buvo laikomas didžiųjų vietų simboliu, jis buvo vadinamas kitaip:

  • kalnų velnias
  • karališka katė
  • raudonasis tigras
  • sidabro liūtas
  • Meksikos liūtas
  • elnių katė

Biologai sudaro apie 30 raudonojo tigro porūšių, tačiau jie visi gyvena Šiaurės ir Pietų Amerikoje, todėl puma vis dar yra mielai vadinama didžiausia Amerika. Žmogus ir toliau palaipsniui mažina vietų, kuriose gyvena puma, įvairovę. Šiaurės žemyninė Amerika pakrikšta puma puma, pasiskolindama didžiojo gyvūno pavadinimą iš Kechuos kalbos, ir beveik dvi porūšiai ten buvo sunaikinti.

Dvi žemynų buveinės

Puikus ir didingas, galintis vilkti iš medžioklės nuimto gyvūno skerdeną ir sveriantis daugiau nei medžiotojas, puma skiriasi pagal porūšius, priklausomai nuo vietos, kurioje ji gyvena. Atsakymas į klausimą, kokios rūšies gyvūnų puma, kur ji gyvena (kurioje žemyne), siūlo du variantus ir du žemynus - Šiaurės ir Pietų Ameriką. Jo porūšis Amerikos buveinėse skiriasi:

  • Puma concolor browni - Meksikoje.
  • Puma concolor costaricensis - nuo Panamos iki Nikaragvos.
  • Puma concolor kaibabensis - Juta, Nevada ir Šiaurės Arizona.
  • Puma concolor osgoodi - Bolivijoje, Anduose.
  • Puma concolor soderstromi, - Ekvadoras ir pan.

Apie kai kurių porūšių, dažniausiai Lotynų Amerikos, egzistavimą, žinoma, juokingai mažai. Jie aprašomi pagal liudytojų sąskaitas, prastas ir kelias neryškias nuotraukas ir keletą kasyklų. Kartais natūralistas gali atpažinti pagal trofėjus, bet kur nežinoma, kaip gyvūnas gyvena ir kaip išgaunama oda.

Panašūs, bet ne taip

Kalnų liūto išorinis panašumas gali būti vertinamas su skirtingomis kačių veislėmis, o kartais netgi įmanoma gauti puma ir leopardo hibridą arba atsitiktinai su jais su ocelotu ir jaguaru. Bet tai yra dirbtinis kirtimas, kuris neįvyksta laukinėje gamtoje, kur jaguaras yra vienas iš pagrindinių raudonojo tigro priešų, o pastarasis yra priverstas išvengti jaguaro buveinių. Pantera yra savaime panaši į puma. Bet jei atidžiai žiūri, tada daug daugiau puma kaip naminė katė.

Maži aklai kačiukai

Amerikos liūtas gimsta nuo 2 iki 6 kačiukų, ir, kaip ir tikra katė, jos yra mažos, aklios ir visiškai bejėgiškos. Ir nors jau 9 mėnesius jie gali medžioti vieni, moterys juos prižiūri beveik 2 metus. Visa tai vyksta kitame pusrutulyje ir kitame gyvūnų pasaulyje, ir skirtingomis sąlygomis, bet išvaizda mažos pumas primena ir ocelotą, ir jaguarą, ir panterą, nes jie gimsta dėmėti. Tik augę, jie įgyja būdingą jų rūšies spalvą, o dėmės išnyksta. Tai yra vietinis Amerikos gyventojas, jis yra pavadintas Amerikos vietinių gyventojų - pumo kalba. Kur gyvena Rusijoje? Rusijoje tai tiesiog nėra. Ar tai tik zoologijos sode.

Net zoologijos sode, puma slepia savo kubelius nuo smalsių akių ir paima juos vaikščioti tik vieną mėnesį.

Maistas ir buveinė

Didžiulis, didžiulis, nuostabus, realus karališkasis katinas - jei reikia, netgi gali valgyti sraiges ir vabzdžius. Smulkmena, kaip antai marmotai, maži paukščiai, kojotai, antitai ir net gyvatės, nėra pagrindinis maistas, bet lengvas, ramus užkandis.

Aborigenai nuoširdžiai tikėjo, kad puma gyvena tik ten, kur randama elnių, tačiau tam tikrose buveinėse ji gaudo kariuomenę. Medžioklėje jos mėgstamiausias metodas yra užpuolimo išpuolis, o karališkoji katė šuolyje atrodo ypač didelė.

Puma yra plėšrūnas. Ji medžioja įvairius gyvūnus, nuo žvirblių ir pelių iki elnių, bulių ir beždžionių. Paprastai žvėris nusprendžia medžioti naktį. Po pietų, kaip ir visi katės atstovai, ji mėgsta pasimėgauti saule. Tokios katės nėštumas trunka 3 mėnesius. Pumo gyvenimo trukmė yra 18-20 metų.

Žmonių žalinga veikla, susijusi su laukine gamta, lėmė tai, kad kai kuriose vietose, kuriose gresia visiškas išnykimas, yra puikus gyvūnas, tam tikros rūšies atstovas. Ir tai ypač kartinga suprasti, prisiminti savo protą, grožį, malonę ir originalumą.

Platinimas ir porūšis

Senovėje pūmos buveinė buvo laikoma labai plačia tarp visų Jungtinių Amerikos Valstijų žinduolių. Ir netgi šiandien, kalbant apie platų platumą, ši grakštus katė yra panaši (nuo katės šeimos) tik prie miško katės, lūšių ir gražaus leopardo. Dabar Amerikoje ir Kanadoje puma buvo išsaugota daugiausia kalnų regionuose šalies vakaruose. Rytuose puma buvo visiškai sunaikinta. Išimtis yra tik labai nedidelis populiarių Puma concolor coryi porūšių, gyvenančių Floridoje, populiacija.

Pagal liudytojų ataskaitas, šiandien puma dažnai randama Kvebe, Kanadoje ir Vermonte (JAV).

Floridos puma

Tai rečiausias puma. Gyvūną, kurio skaičius 2011 m. Sudarė tik 160 asmenų, gyvena pietų Floridos pelkėse ir miškuose. Greitas jo išnykimas atsirado dėl pelkių, apsinuodijimų, sporto medžioklės.

Floridos puma yra gana mažas. Kailio spalva - rausvas, tamsus. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Anksčiau buvo pranešimų apie puma-melanistų, leucistų, albinosų atradimą. Juodosios puma pranešė iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Juoda puma, nužudyta Kosta Rikoje 1959 m., Pasirodė esanti tamsiai ruda ir ne juoda.

Buvo pranešta, kad juoda puma buvo fiksuota Kentukyje, bet vėliau paaiškėjo, kad ši katė turėjo lengvesnį pilvo atspalvį. Tai reiškia, kad gyvūnas buvo tamsiai rudos spalvos.

Idaho, 2007 m. Rudenį, puma buvo nušauta juodu snukiu, gerklėmis ir krūtine. Už ausies ji turėjo juodą dėmę, kurią mokslininkai pripažino dalinio melanizmo reiškiniu. Norint oficialiai patvirtinti šį faktą, reikalingas puma su žinomais tėvais, kuris laikomas nelaisvėje. Todėl šiandien duomenys apie juodųjų pūkų buvimą dar nepatvirtinti.

Išorinės funkcijos

Puma yra gyvūnas, kurio aprašymą galima rasti visuose plėšrūnų gyvenimui skirtuose leidiniuose. Šių gražių vyrų įpročius domina ne tik ekspertai, bet ir įprastiniai gyvūnų mylėtojai.

Vienas iš didžiausių kačių plėšrūnų, kurie šiandien gyvena JAV, yra puma. Dydžio dydis yra mažesnis už jaguarą. Kitty ilgis iki 180 cm, uodegos ilgis 75 cm, aukštis ties ketera siekia 76 cm, o suaugusio vyro svoris yra apie 105 kg. Moterys yra 30% mažesnės nei vyrai.

Puma - gyvūnas, turintis lanksčią ir pailgą kūną, mažas kojeles ir mažą galvą. Užpakalinės kojos yra daug masyvesnės už priekį. Uodega yra raumeninga, tolygi, lygi.

Pėdos yra plačios, baigiamos aštriais ištraukiamais kreivais. Ovalios pirštų pagalvėlės.

Kailis ir spalva

Puma (gyvūno nuotrauka matoma visose nuorodose apie plėšrūnus) turi storą, trumpą ir šiurkštų kailį. Pumas yra vienintelės spalvos vienintelės Amerikoje.

Suaugę gyvūnai yra pilkšvai rudi arba rusvai geltoni. Šiuo atveju apatinė kūno pusė yra daug lengvesnė nei viršutinė. Pumas yra panašus į jų pagrindinį grobį, elnias. Ant gerklės, krūtinės ir pilvo yra šviesūs degikliai ant veido - juodos dėmės. Ausys yra tamsios, uodega baigiasi juoda spalva. Tropinėse vietovėse gyvenantys Pumas yra raudoni ir šiauriniai asmenys yra pilkos spalvos.

Jauni kailiai yra daug storesni. Jame yra tamsios juostelės, dėmės ant užpakalinės dalies ir priekinės dalies, taip pat žiedai ant uodegos.

Gyvenimo būdas

Pumas gyvena įvairiose vietovėse - nuo lygumų iki gana aukštų kalnų (4700 m), skirtinguose kraštovaizdžiuose - spygliuočių miškuose kalnuose, žolynuose, pampose. Trumpai tariant, puma yra gyvūnas, gyvenantis bet kurioje vietovėje. Ji turėtų rasti tik pakankamai maisto ir saugaus prieglobsčio.

Šie laukiniai gyvūnai stengiasi išvengti pelkių ir žemumų. Puma tokiai teritorijai suteikia tokias vietas pasirinkusius jaguarus. Šie plėšrūnai yra gerai pritaikyti gyvybei grubioje vietovėje. Raumenų galūnės leidžia jiems pereiti iki šešių metrų ilgio ir iki dviejų su puse metrų aukščio. Pumas važiuojant gali pasiekti iki 50 km / h greitį (nors ir tik trumpais atstumais).

Puma (mūsų straipsnyje galite pamatyti gyvūno nuotrauką) - gyvūnas, kuris mėgsta gyventi vieni. Šeimos formuojamos tik poravimosi metu. Gyventojų tankumas priklauso nuo žaidimo prieinamumo.

Moterų, kurias ji medžioja, dalis yra nuo 26 iki 350 kvadratinių kilometrų. Vyrų sklypas gali užimti didžiulį plotą iki 760 kvadratinių kilometrų. Puma savo sklype juda pagal sezoną. Žiemą jis gali būti vienoje vietoje, o vasarą - kitoje vietoje.

Dėl grobio puma ateina naktį. Jos mityba daugiausia yra kanopiniai - elniai, briediai, ūgliai. Ji nepaliks gyvulių.

Tuo pačiu metu puma valgo įvairius gyvūnus - nuo voverių ir pelių iki lūšių, kojotų ir netgi pumas. Skirtingai nuo leopardų ir tigrų, puma nesiskiria naminių ir laukinių gyvūnų, dažnai užpuolančių gyvulius, katinus, šunis. Tuo pačiu metu ji žudo daug daugiau gyvų būtybių, nei ji gali valgyti.

Medžioklės metu puma naudoja netikėtumo veiksnį - ji nusišyla į didelį grobį ir šokinėja į savo auka nuo gana artimo atstumo, sulaužo kaklą. Per metus puma sunaudoja iki 1300 kg mėsos. Prediatoriai paslėpti grobio liekanas, užmigdami su medžio, lapų ar sniego. Jie gali grįžti į šį saugyklą daugiau nei vieną kartą.

Puma yra labai stiprus ir patvarus gyvūnas, galintis nuplėšti skerdeną tolimu atstumu, kuris yra 5–7 kartus didesnis už savo svorį.

Gamtoje, Puma neturi priešų. Tik retkarčiais dideli plėšrūnai (grizzai, jaguarai, vilkai) užpuolė jaunus ir sergančius asmenis.

Buveinė

Tai vienintelė laukinė Amerikos katė, kuri užima ilgiausią žemyno plotą.. Prieš kelis šimtmečius puma buvo aptikta didelėje teritorijoje iš Patagonijos (Argentina) į pietus nuo Kanados ir Aliaskos. Šiandien šis diapazonas gerokai sumažėjo, o dabar puma (jei kalbame apie JAV ir Kanadą) randama tik Floridoje, taip pat mažiau apgyvendintuose Vakarų regionuose. Tiesa, jų gyvybinių interesų zona vis dar yra Pietų Amerika.

Zoologai pastebėjo, kad puma diapazonas praktiškai kartoja laukinių elnių platinimą, jo pagrindinį komercinį objektą. Nėra atsitiktinumas, kad plėšrūnas vadinamas kalnų liūtu - jis mėgsta įsikurti aukštumų miškuose (iki 4 700 metrų virš jūros lygio), tačiau vengia lygumų. Svarbiausia yra tai, kad pasirinktoje vietovėje yra daug elnių ir kitų pašarų žaidimų.

Pumas gyvena įvairiuose kraštovaizdžiuose, pavyzdžiui:

  • atogrąžų miškai
  • spygliuočių miškai
  • pampas
  • žolynų lygumos
  • pelkės žemumos.

Tiesa, smulkūs Pietų Amerikos puma bijo pasirodyti pelkėtose žemumose, kur medžioti jaguarai.

Cougar maistas

Žvėris eina į medžioklę, kai jis tampa tamsiu ir paprastai slypi paslėptyje, kad staiga užšoktų į atokias gyvas būtybes. Atviras konfrontacija su buliu ar briediu yra sunkiai perduodamas pumai, todėl ji taiko netikėtumo veiksnį, nustatydama jį su tiksliu šuoliu ant nukentėjusiojo nugaros. Viršutinė puma, dėl savo svorio, susitraukia savo kaklą arba (kaip ir kitos katės) dygsta į savo gerklę ir ją svaigina. Pūmos dieta daugiausia susideda iš žinduolių, tačiau kartais ji įvairinama su graužikais ir kitais gyvūnais. Puma taip pat buvo pastebėta kanibalizme.

Kalnų liūto meniu atrodo taip:

  • elniai (balta uodega, juodos uodegos, pampas, caribou ir wapiti),
  • briediai, buliai ir aukštų erškėčių avys,
  • porcupines, sloths ir possums,
  • triušiai, voverės ir pelės, t
  • bebrai, muskratai ir agouti,
  • skunks, armadillos ir meškėnai,
  • beždžionės, lūšys ir kojotai.

Puma neatsisako paukščių, žuvų, vabzdžių ir sraigių. Tuo pačiu metu, ji nebijo užpuolimo baribals, aligatorius ir suaugusiųjų grizzlies. Skirtingai nuo leopardų ir tigrų, puma nėra skirtumo tarp naminių ir laukinių gyvūnų: kiekviena patogi galimybė, ji pjauna gyvulius / naminius paukščius, ne taupydama ir katėms bei šunims.

Tai įdomu! Per metus vienas puma valgo nuo 860 iki 1300 kg mėsos, kuri yra lygi bendram maždaug penkiasdešimt kanopinių svoriui. Ji dažnai ir toli nuplėšia neapdorotą skerdeną, kad ją paslėptų (šiukšlių, lapų ar sniego) ir vėliau sugrįžtų.

Puma yra blogas įprotis žudyti žaidimą su rezervu, ty tūriu, kuris gerokai viršija jo poreikius. Indai, kurie apie tai žinojo, stebėjo plėšrūnų judesius ir surinko patys, nes jie buvo įdaryti į juos, dažnai visiškai nepažeisti skerdenos.

Dauginimasis ir palikuonys

Manoma, kad kalnų liūtai neturi fiksuoto veisimo sezono, ir tik už šiaurinėse platumose gyvenančias pumas yra tam tikras pagrindas - tai laikotarpis nuo gruodžio iki kovo. Moterys užima maždaug 9 dienas. Tas faktas, kad puma aktyviai ieško partnerio, parodo širdį skleidžiančius vyrų ir jų kovų šauksmus. Vyriškis susitinka su visomis patelėmis, besikreipiančiomis į jos teritoriją.

Puma palieka palikuonius nuo 82 iki 96 dienų, gimdydama iki 6 kačiukų, kurių kiekvienas sveria 0,2–0,4 kg, o ilgis - 0,3 m. Po šešių mėnesių, rainelės spalva pasikeičia į gintarą arba pilką. Pusantro mėnesio amžiaus kačiukai, kurie jau išgręžė dantis, pereina prie suaugusiųjų dietos, bet nesutinka motinos pieno. Sunkiausia užduotis - susidurti su mama, kuri turi prikelti mėsą suaugusiems jaunikliams (tris kartus daugiau nei už save).

Iki 9 mėnesių amžiaus kačiukų kailiai išnyksta tamsiose dėmėse, dingsta visiškai 2 metus. Kubai nepalieka savo motinos, kol jie yra apie 1,5–2 metų, o paskui išsisklaido ieškodami jų sklypų. Paliekant motiną, jauni puma tam tikrą laiką laikomi mažose grupėse ir pagaliau išsisklaido, patekę į brendimo laikotarpį. Moterims vaisingumas prasideda 2,5 metų, vyrams - po šešių mėnesių.

Gamtos priešai

Puma beveik neturi. Su tam tikrais ruožais tokie dideli plėšrūnai, kurie gali būti priskirti jo natūraliems netinkamiesiems:

  • jaguarai
  • vilkai (pakuotėse),
  • grizzės lokys
  • juodi kaimanai
  • Misisipės aligatoriai.

Tai įdomu! Puma stokiškai toleruoja kankinimus spąstais (skirtingai nei beprotiškas jaguaras ir tigras). Ji bando atsikratyti savęs, po kurios ji atsistatydina ir liko nejudanti, kol atvyks medžiotojas.

Visi šie gyvūnai dažniausiai atakuoja silpnus ar jaunus puma. Vienas iš pūmos priešų yra žmogus, kuris jį užmuša.

Puma ir žmogus

Theodore Roosevelt sukūrė Gyvūnų apsaugos draugiją, bet dėl ​​kokių nors priežasčių jis nepatiko pumas ir (su Niujorko zoologijos draugijos vadovo pagalba) leido jam nebaudžiamai sunaikinti visą šalį. Medžiotojai neturėjo būti įtikinti ilgą laiką, ir šimtai tūkstančių puma buvo sunaikinti Amerikoje, nepaisant to, kad pats žvėris vengia asmens ir labai retai jį užpuolė. Iš viso JAV ir Kanadoje (nuo 1890 iki 2004 m.) Įvyko mažiau nei šimtas registruotų puma išpuolių, kurių dauguma įvyko Fr. Vankuveris.

Puma buveinėje turi būti laikomasi pagrindinių atsargumo priemonių:

  • prižiūrėkite vaikus
  • pasiimkite stiprią lazdą
  • nelaikykite vieni,
  • kai gresia pavojus, žmogus neturėtų pabėgti nuo pumo: reikia pažvelgti į akis ir ... pasiklysti.

Įrodyta, kad žvėris bijo aukštų žmonių. Paprastai jo užpuolimo objektai yra vaikai arba suaugę suaugusieji, kertantys pumo kelią tamsoje.

Gyventojų ir rūšių būklė

Saugumo priemonių dėka (nuo 1971 m. Pumas buvo apsaugotas valstybės), gyventojai pamažu atsigauna. Visame Amerikoje medžioklė yra draudžiama arba ribojama, tačiau jie vis dar fotografuojami, atsižvelgiant į medžioklei ir gyvuliams padarytą žalą.

Nepaisant periodinių fotografavimo ir aplinkos pokyčių, kai kurie pūmos padaugino jų skaičių, nes jie pritaikyti prie anksčiau nepažįstamų kraštovaizdžių. Pavyzdžiui, pūkų populiacija buvo atgaivinta, apsigyveno Vakarų Jungtinėse Valstijose ir praeitame amžiuje praktiškai sunaikinta. Šiandien ji turi beveik 30 tūkstančių plėšrūnų, kurie pradėjo aktyviai ištirti rytinius ir pietinius regionus.

Tai įdomu! Tačiau trys porūšiai (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all ir Puma concolor costaricensis) vis dar yra įtraukti į CITES I priedą dėl nykstančių gyvūnų.

Ir paskutinis. Vis daugiau drąsių verčiasi mielų pumas. Mada veikia egzotinius ir pavojingus faunos atstovus. Kaip mes galime bandyti sutramdyti laukinius gyvūnus, žinome iš berberų šeimos pavyzdžio.

Žiūrėti vaizdo įrašą: Eksperimentinės taksidermijos laboratorija (Gegužė 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org