Paukščiai

Egipto grybelis - sniego baltas grakštus paukštis

Pin
Send
Share
Send
Send


Išvaizda ir elgesys. Gerklė yra vidutinio dydžio, pastebimai mažesnė nei didelė balta, bet didesnė nei geltona ir egiptiečių. Kūno ilgis 55–65 cm, svoris 350–550 gramų, sparnų ilgis 88–95 cm, labai graži struktūra ir maža galvutė, turinti ilgą ir ploną snapą. Vestuvių suknelėje esantys paukščiai, be to, kad ant uodegos „uodegos“ ant uodegos yra „sodrus“, turi ilgą „pakabą“ apatinėje kaklo dalyje ir kelių (dažniausiai dviejų) ilgų, siaurų plunksnų, kurie niekada nėra su didele balta garnele.

Rudenį ir žiemą egretki, pakaba ir keteros nėra ryškios. Patikimiausias skiriamasis bruožas gali būti svarstomas, kai nedidelis baltasis eršketas įrodo savo kojas: geltoni pirštai ryškiai kontrastuoja su juodu bobu. Ji mėgsta laikytis mažose grupėse sekliuose vandenyse, yra gana judrus ir nėra ypač atsargus. Šie garniai dažnai skrenda pakuotėse, o retai įsilieja į pleištą ar liniją, paprastai plaukdami krūva, kaip varnėnai. Veikia daugiausia per dieną.

Aprašymas. Plunksnos yra visiškai baltos bet kokio amžiaus ir bet kurio sezono paukščiams. Snapas ir kojos yra juodos, vestuvinės suknelės pirštai yra ryškiai geltonos spalvos, žiemą jie yra nuobodu ir purvinas geltonas, bet jie visada skiriasi nuo viršutinio, net ir jaunų paukščių, kuriuose jie yra žalsni. Snapas yra juodas visais metų laikais (jaunuose paukščiuose tamsus, gelsvas apatinis apatinis pagrindas). Nuoga oda aplink akis ir rudens ir žiemos mėlyna mėlyna ir geltona (oranžinė) poravimosi metu. Jauniems paukščiams šios sritys yra pilkos. Bet kokio amžiaus akys yra geltonos.

Balsas labiausiai primena beveik kramtomosios garbanos pjaustymą. Šaukia gana dažnai.

Platinimas, statusas. Į lizdą įeina pietiniai Europos, Afrikos, Pietų Azijos ir Australijos regionai. Europos Rusijoje ji randama pietuose, išilgai Juodosios, Azovo ir Kaspijos jūros pakrantės ir į juos tekančių upių žemutinėje dalyje. Daugumoje vietų ji gyvena, ji yra gana paprasta, kai kuriose ji yra labiausiai pastebima ir daugybė garnių. Migruojanti paukštis, artimiausios žiemos yra Transkaukazijoje.

Gyvenimo būdas. Jis lizdus kolonijose, dažniausiai medžiuose, daug rečiau nendrėse, palei įvairių vandens telkinių krantus, dažnai kartu su kitais netoli vandens esančiais paukščiais. Ant medžių ant horizontalių šakų, kartais labai toli nuo kamieno, pritvirtintos iš plonų ilgų sausų šakų lizdai. Lizdo forma, kaip ir kiti garnių tipai, primena apverstą kūgį su permatomomis sienomis.

Lizdą pastatė abu partneriai, o vyriškoji kūdikio medžiaga, o patelė ją įdeda į lizdą ir saugo pastatą nuo kitų kaimynystėje esančių ganyklų. Sankaba yra 4–5 žalsvai mėlyni kiaušiniai. Moteris daugiausia inkubuoja 25 dienas. Jaunieji viščiukai persikelia į medžio šakas, kur jie praleidžia didžiąją dienos dalį, kai tėvai pasirodo, viščiukai skubėja į savo lizdą, kur jie gauna maistą.

Iš pradžių skraidantys jauni paukščiai maitina arti kolonijų ir grįžta į juos naktį, jie maitina bestuburius, mažas žuvis ir kitus tinkamus gyvūnus.

Little Egret (Egretta garzetta)

Egipto grybų išvaizda

Paukštis turi storą, trumpą snapą, bet ne taip pailgos, kaip dauguma garnių. Galva yra maža, kaklas trumpas, kojos yra ilgos ir storos.

Galvos, krūtinės ir nugaros yra papuoštos ilgomis išsklaidytomis plunksnomis, kurios krenta rudenį. Egipto ganytojo sparnų sparnas yra 23-25 ​​cm.

Jaunų egiptiečių grybų plunksna yra gryna balta, snapas yra pilkšvai juodos spalvos, geltona dėmė prie pagrindo. Kojos yra juodos. Vyrų ir moterų santuokos apranga yra balta, išskyrus viršutinę galvos dalį, nugarą ir gūžį, kurie, atrodo, yra vienas nuo kito izoliuoti, nudažyti vyno ąžuolo spalva, padengtais ilgomis ilgomis plunksninėmis lovomis.

Egipto ganytojo snapas yra citrinų geltonos spalvos, o jo burnos kampe yra šviesesnis atspalvis. Moterys skiriasi nuo vyrų su trumpesnėmis plunksnomis ant galvos, nugaros ir krūtinės. Žieminių grybų plunksnos taip pat yra sniego baltos, tačiau ant galvos yra raudona dėmė. Žiemos kojos tampa tamsiai rudos spalvos.

Egipto grybelis (Bubulcus ibis).

Platinimo sezono metu Egipto ganytojas gali būti tiksliai atskiriamas nuo kitų garnių dėl ryškios snapo spalvos, kuri matoma iš tolo. Skirtingai nuo kitų šeimos narių, Egipto ganytojas per didelius atstumus per pelkes ir pievas ieško maisto.

Šie paukščiai randami dideliuose 300 individų pulkuose ir labai retai.

Skrydžio metu Egipto ganyklas yra panašus į grobį, jo skrydis yra lengvas, lygus. Labai paukštis neskraidina. Labai dažnai jie maitina buivolų bandas ir mėgsta pailsėti ant šių didelių gyvūnų nugaros.

Egipto garniai yra mažiau baimingi nei jų giminaičiai. Šio paukščio pobūdis yra ramus, tylus, jis mėgsta gyventi miškingam gyvenimo būdui. Apie kolonijines lizdus išgirsta suaugusiųjų garnių balsai, - nuobodu garsas, panašus į garbanojimą.

Egipto garniai yra labiausiai sausumos rūšys visai šeimai.

Viščiukų balsai yra tokie skirtingi, kad juos neįmanoma apibūdinti vienareikšmiškai. Kai auga jaunieji garniai, jų garsas nuolat kinta.

Egipto grybų asortimentas

Šis mažas paukštis užima didžiules Iberijos pusiasalio, Afrikos, Madagaskaro, Arabijos, Sirijos, Šiaurės Irano, Transkaukazo žemumų, Indijos, Kinijos ir Japonijos teritorijas. Įvyksta didelių ir vidutinių upių pakrantėse, pelkėse, ryžių laukuose ir rezervuaruose. Egipto ganyklos žiemą Afrikoje.

Egipto ganyklos maitina grupes ir veisiasi kolonijose kartu su kaimyniniais paukščiais.

Paukščiai lizduoja mažose grupėse miškuose ir giraičių, pievų ir pelkių, ežerų ir upių pakrantėse atvirose vietose. Veisimo sezono metu Egipto ganytojas nepalieka kaimynystės su žmonėmis ir gali lizdinėti žmogaus gyvenvietėse.

Egipto garnių skaičius

Kadangi Egipto ganyklas pageidauja lizdus didelėse kolonijose, kurios vietose pasiekia kelis šimtus porų, tam tikrose teritorijose jų skaičius yra daug. Tačiau siauras paskirstymo intervalas rodo, kad iš viso šių paukščių skaičius yra labai ribotas.

Egipto garniai yra draugai su buivolais ir dažnai praleidžia laiką ant nugaros.

Dauginti Egipto ganyklas

Egipto ganyklas priklauso kolonijiniams paukščiams, kurie paprastai auga medžiuose. Be abejonių ji gali uždėti sankabas šalia kitų garnių ar kormoranų. Tokios „mišrios“ kolonijos randamos daugelyje paukščių pasiskirstymo vietų.

Lizdai statomi aukštai, apie 8-10 metrų virš žemės. Klojimo vietos yra išdėstytos netoli mažos baltos ir geltonosios garnos lizdų, o kitos rūšys kolonijoje lizduoja tiesiai virš. Abi tėvai dalyvauja statybos procese, vyrai yra materiali getaras, o moteris - dizaineris.

Egipto ganytojo akys yra išdėstytos taip, kad tuo pačiu metu sutelktų dėmesį į prieš jį esantį objektą, visų pirma nuo grobio.

Ganyklų pastatytos lizdo formos yra apverstos kūgio formos, iš kurios šakos skiriasi radialine kryptimi. Medžiaga, iš kurios dedama vieta, yra plonos, sausos šakos, kurios ganyklos surenka ant žemės arba ištraukiamos iš tuščių gretimų lizdų. Lizdas yra gana laisvas, todėl paukščių kiaušiniai gali būti matomi iš šono ir apačios. Egipto garniai gali užimti praėjusių metų savo giminaičių pastatus, prisidėdami prie būsto išvaizdos.

Pagrindinis lizdo dydis gali būti gana mažas, tačiau, augant viščiukams, jis yra sutramdytas, plečiasi, sienos tampa plokščios, ir dėklas - mažas.

Egipto ganyklų klojimas - vidutiniškai 2-3 pailgos ovalios kiaušiniai. Korpusas yra šviesiai mėlynos spalvos.

Abu tėvai taip pat dirba kiaušinių inkubuojant 3-3,5 savaites. Kol viščiukai auga, vyriškis užsiima jų auklėjimu, o tėvas šiuo metu maitina lizdą. Šiek tiek vėliau tėvai galės palikti kūdikius patys, kad du iš jų atneštų daugiau plėšikų. Suaugusieji viščiukai vis dar nežino, kaip skristi, bet jie noriai palieka savo lizdus, ​​prilipę prie kojų, šokinėdami iš šakos į šaką.

Viščiukai gimsta bejėgiai, gausiai ir agresyviai. Jie gali atskirti tėvus nuo kitų paukščių per 3 dienas.

Paukščiai, kurie kartu su suaugusiais gali skristi, formuoja pulkus, kurie kiekvieną dieną papildo naujus ir naujus garnelius. Iš pradžių kolonijos per naktį plaukioja per ryžių laukus per pelkes ir grįžta į lizdus.

Maisto Egipto heronai

Pagrindinis šių paukščių maistas yra vabzdžiai. Visi yra įpratę, kad heronai mėgsta šventę varlių, tačiau Egipto garniai dažniau mėgsta žolynus, skėriukus, drakonus, gobelenas, vandens vabalus ir jų lervas, voras ir moliuskus. Mažiau, jie medžioja varles.

Bendrosios charakteristikos ir lauko ženklai

Didelis paukštis, turintis pilkosios garnos dydį, turinčią ilgą ploną kaklą, ilgą snapą ir kojas. Kūno ilgis 85-102 cm, sparnų ilgis - 140-170 cm, svoris iki 1,5-2 kg. Plunksna yra gryna balta, lizdas lizdas yra juodas, geltonos spalvos, žiemos apranga - geltona. Geltonos spalvos blizgesys, klounas ir pirštai juodai rudi. Skrydžio metu, kaip ir daugelis kitų garnių, raukšlės kaklo. Taciturn Iš gąsdinto ganytojo galite išgirsti būdingą riedėjimo krekingą „crr-rr-ra“. Paprastai tai vyksta vandens telkinių, pievų, ganyklų, pelkių krantuose.

Nuo pilkosios garnės ji skiriasi nuo baltos spalvos plunksnų, daugiau „grakštų“ kontūrų, nuo mažo baltojo - nuo dydžio (beveik dvigubai didesnė). Dideliais atstumais lengvai supainioti su kitais baltais garniais. Iš mažo balto galima išsiskirti sunkesniu skrydžiu su mažesniu sparnų atvartų dažniu, lieknesniu kūnu ir ilga kaklu, juodaisiais pirštais, o ne veisimo laikotarpiu - ir geltonos spalvos snapeliu. Nuo vidutinio iki ilgesnio snapo ir kaklo. Iš abiejų šių rūšių, taip pat geltonojo pilvo grybų, dėl to, kad poravimosi laikotarpiu nebuvo siaurų plunksnų gumbų (čia plunksnos yra tik šiek tiek pailgos). Didžiosios baltosios garnos atveju, skirtingai nei vidurinis, burnos kampas nesibaigia po akimi, bet eina daug toliau. Skrydžio metu kojos išsikiša toliau nei mažesnių baltų garnių. Tai labai skiriasi balso: mažuose ir vidutiniuose baltuose garneliuose tai nėra glamžantis garsas, jų raginimai yra labiau panašūs į gyvatės grobimą. Nuo retai rastų albinosų pilkame gonte, didelis baltas skiriasi ilgesnėje ir plonesnėje kakle, mažiau masyvi galva su ilgesniu ir plonesniu snapu ir tamsesnėmis kojomis (Cramp, 1977, Beaman, Madge, 1998).

Balso Skraidymas ar paukščių šėrimas retai rėkia. Šaukimas yra tarsi riedantis „crr-rr-ra“ arba „crraac“. Kolonijoje galite išgirsti garsiai garbančius garsus: „rra“, „arrp“. „Sveikinimas“ ant lizdo skamba kaip „rrrooo-rrrooo“ (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Viščiukų šaukimas lizde, malda maisto, primena pilkųjų garnių viščiukų „šokinėjimo šokį“: „ke ke-ke“ arba „che-che-che“.

Dažymas. Vyrų ir moterų santuoka. Plunksna yra gryna balta. Plunksnos ir gūžinės plunksnos yra šiek tiek pailgos. Nugaros, iki 30-50 rasduchennyh ir labai pailgos peties plunksnos (egretki) iki 50 cm ilgio, jie eina pro uodegą ir kai kurie pakabinami nuo kūno šonų. Billas yra juodas su geltona, rečiau - rausvai geltona. Nuoga kamanos ir žiedas aplink akis yra žalios arba geltonos-žalios spalvos. Blauzdos yra geltonos arba rausvai geltonos spalvos, šonuose ši spalva atsiranda į krašto kraštus siauromis juostelėmis. Poravimosi aukštyje geltonos kojų zonos tampa rausvos (Tolimuosiuose Rytuose paukščiai iki ryškiai raudonos spalvos). Pinčiai ir pirštai paprastai yra juodi, tačiau jų spalva gali skirtis nuo žalsvai pilkos iki juodos spalvos. Visų kojų spalva gali svyruoti nuo daugiausia juodos (vakarietiškų) iki daugiausia geltonos (tolimųjų rytų). Rainelė yra geltona. Moteris turi pailgos plunksnų, kurios šiek tiek trumpesnės nei vyrų.

Vyras ir moteris žiemos apranga. Jie išsiskiria tuo, kad nėra egretki ir pailgos plunksnų ant stiebo ir gūžinio. Kai kurios plunksnų plunksnos yra egretkoobraznye išsklaidytos viršūnės. Snapas yra geltonas.

Apatinis apranga. Apatinė yra gryna balta, šiek tiek pailginta galvos gale ir sudaro tam tikrą puokštę. Oda aplink akis, smakro ir gerklės plikas, pilkos spalvos, snapas ir kojos yra minkštos arba raginės, kartais gelsvos spalvos.

Lizdų apranga. Spalvose jis panašus į suaugusiųjų žiemos aprangą.

Struktūra ir matmenys

Paukščių dydžiai (mm) be padalijimo į lytį yra tokie. Ukrainoje: sparno ilgis yra nuo 403 iki 440, uodega yra 158–184, snapas yra 121–131, sparnas - 180-209 m. (Smogorževskis, 1979 m.), Kazachstane: sparno ilgis yra 410–470, uodega yra 175-200, snapas - 175-200, snapas - 175-200 - 115-143, sp. - 165-212 (Dolgushin, 1960). Apskritai, buvusioje TSRS teritorijoje (n = 14): sparno ilgis yra nuo 412 iki 465, vidutiniškai - 437,8 (Spangenberg, 1951).

Ukrainoje (remiantis Kijevo nacionalinio universiteto Zoologijos muziejaus rinkimo medžiagomis) (n = 9): sparno ilgis - 410–458, vidutiniškai - 436,4 ± 5,2, uodega - 149-181, vidutiniškai - 166, 3 ± 4,3, snapas - 121-131,4, vidutiniškai - 125,6 ± 1,1, ritės - 185-213, vidutiniškai - 197 ± 3,7 mm (orig.).

Nepilnamečiai turi šiek tiek trumpesnius sparnus ir uodegą, skrydžio ir uodegų plunksnų augimas vyksta per pirmuosius 5–10 gyvenimo mėnesių (Furmanova, 1998).

Sparno formulė (neskaitant pradinio pirmojo smagračio) II-III-IV-I-V-VI. II-IV išoriniuose sluoksniuose ir I-III vidiniuose sluoksniuose yra pagrindiniai makhovy. Uodega yra šiek tiek suapvalinta. Vairavimas - 12. Stiprios snapos, pažymėtos gale. Jo pjovimo kraštas yra šiek tiek nelygus. Kojos yra santykinai ilgesnės nei Egretta ir Ardea rūšys (Cramp, 1977). Svoris 3 asmenų porūšis C. a. albus - 960-1 680 g (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Per metus svoris gali labai skirtis. Taigi, ganyklose, išgaunamose Zaporožės regiono pietuose, vasarą svoris buvo 1600–1 700 g, o rudenį ir žiemą - 2000–2,100 g. Svorio padidėjimas pirmiausia susijęs su riebalų kaupimu (Furmanova, 1998).

Didelės gervės pėdos atrama yra 20,86 cm2, svorio apkrova yra 43,14 g / cm2 (Furmanova, 1998).

Subtieto taksonomija

Yra 3-4 porūšiai (Martinez-Vilalta, Mods, 1992, Howard, Moore, 1998, Dickinson, 2003, Stepanyan, 2003), skirtingo dydžio, plunksnų savybių, snapo ir kojų. Rytuose. Europa ir Šiaurės. Azija gyvena atskirai:

1.Casmerodius albus albus

Ardea alba Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, c. 144, Švedija.

Didžiausia forma. Vyrų sparno ilgis yra 410-485, rankovės yra 170-215, snapas - 117-140 mm (Stepanyan, 2003). Įvyksta iš pietų. Europa ir Olandija į Primorye ir North. Japonija, į pietus - Turkija, Iranas, Afganistanas, Mongolija, Kinija ir Japonija.

Kitiems regionams taip pat aprašyta S. o. melanorhynchos (Wagler, 1827) (2) - rasta Afrikoje į pietus nuo Sacharos ir Madagaskare, C. a. egretta (J.F. Gmelin, 1789) (3) - Amerikoje iš Pietų Kanados į Patagoniją pasiskirstęs porūšis (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Howard, Moore, 1980). Formos, kurios gyvena atogrąžose ir rytuose. Azija, Australija ir Okeanija, tradiciškai įtrauktos į šios rūšies sudėtį, šiame leidinyje yra nurodytos „Casmerodius modestus“ rūšiai.

Sisteminės pastabos

Tradiciškai didžioji balta gėlė buvo priskirta Egretta gentiai (pvz., Spangenberg, 1951, Cramp, 1977, Howard, Moore, 1980, del Hoyo ir kt., 1992, Stepanyan, 2003). Šioje gentyje didelis baltasis erelis buvo izoliuotas 1842 m. Submaruso Casmerodius Gloger lygiu (Stepanyan, 2003). Tačiau buvo įrodyta, kad daugeliu simbolių, ypač skeleto struktūros, DNR struktūros, elgesio, didelis baltasis gyslis yra arčiau Ardea genties negu Egretta (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Sheldon, 1987, McCracken, Sheldon, 1998) todėl daugelis taksonomistų padidina Casmerodius pogrupio rangą į nepriklausomą gentį (pvz., Grimett ir kt., 1998, Robson, 2000, Brazilija, 2009) arba netgi įtraukė šią rūšį į gentį Ardea (pvz., Dickinson, 2003). Atsižvelgiant į daugybę reikšmingų skirtumų tarp didžiųjų baltųjų garnių ir Ardea genties garnių (baltos spalvos, būdingos Egretta genties garnėms, sezoninis nesudūrusių kūno dalių spalvos pasikeitimas, skaldytų egretki buvimas ir vokalizacijos pobūdis, skirtingai nuo abiejų genties garnių vokalizacijų) »Sprendimas, ir ši rūšis yra paskirta Casmerodius gentis (pakeitus rūšies pavadinimo alba lytį į vyrų albumą).

Plačiąja prasme C. albus rūšis taip pat apima Azijos-Australijos formos modestą (modestus), tačiau šios formos simpatija ir nominacinis albumas Primorye pietuose su skirtingais lizdais ir savybėmis, taip pat matomos hibridizacijos nebuvimas neleidžia šioms formoms būdingų savybių. Keletas tyrėjų išskiria Azijos-Australijos formą į nepriklausomą Casmerodius modestus rūšį

Skleiskite

Lizdų plotas. Didysis baltasis Egretas yra kosmopolitinė rūšis, plačiai paplitusi tropinėse ir vidutinio klimato zonose. Jis randamas visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą ir Australiją, atogrąžų Azijoje, žinoma, tik žiemos, kurias čia pakeičia lizdinė vieta, kurioje yra artimos rūšys - pietinis baltasis garnas.

62 pav. Didžioji baltojo herono buveinė:
a - lizdai, b - žiemojimo vietos. Pogrupis: 1 - C. a. albus, 2 - C. a. melanorhynchus, 3 - C. a. egretta.

Eurazijoje ji platinama iš Ispanijos pietų į Primorye ir Japoniją. „Zap“. ir centras. Europa sporadiškai vyksta į pietus nuo Olandijos ir Lenkijos. Rytuose. Europa, jos šiaurinė riba apima pietinę Baltarusiją, Brianską, Tambovą ir Samarą, toliau į rytus ji eina maždaug 56 ° šiaurės platumos, o toliau nukrypsta į pietus iki 54 ° šiaurės platumos, einanti išilgai Kazachstano rytinių sienų. Šiaurės Mongolija, Priamurye. Į pietus Azijoje atvyksta į Turkiją ir pietus. Iranas Afrikoje jis platinamas iš Sacharos sienos į Pietų Afriką ir Madagaskarą. Amerikoje jis gyvena iš pietų Argentinos į pietus nuo Kanados, taip pat B. ir M. Antilles (Cramp, 1977, Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Stepanyan, 2003).

Ареал большой белой цапли на протяжении последних 150 лет претерпел значительные изменения. В прошлом эта птица была распространена достаточно широко. В середине XIX в. её ареал доходил на север до нынешней Львовской (Dzieduszycki, 1896, Страутман, 1963) и Тернопольской (Бокотей, Соколов, 2000) обл., районов Умани (Goebel, 1879), Харьковской губернии (Сомов, 1897), Сарпы, низовий Урала и Эмбы (Мензбир, 1895).

Из-за моды на украшения из перьев во второй половине XIX в. началось истребление многих видов белых цапель, достигшее пика на рубеже веков. В результате на значительной части своего ареала большая белая цапля была полностью истреблена. В Сев. Евразии немногочисленные поселения сохранились лишь в самых труднодоступных местах, в основном в плавнях низовий крупных рек. Так, в Молдавии считанные особи уцелели только в низовьях Днестра и Прута (Аверин и др., 1971). Почти полностью были истреблены белые цапли на юге Украины, в дельте Волги и в Казахстане.

После запрета добычи белых цапель в СССР в 1920-е гг. численность и ареал начали постепенно восстанавливаться, однако на протяжении нескольких десятилетий это происходило весьма медленно. Ещё Е. П. Spangenbergas (1951 m.) Pažymėjo, kad daugelyje savo buvusių TSRS sričių didžioji balta ganyva lieka retas paukštis. XX a. Viduryje. Moldovoje ji lizdinėja tik Prut ir Dniestro apačioje, Ukrainoje, palyginti su Dunojaus, Dniestro ir Dniepro apylinkėmis, egzistavo gana didelės kolonijos, o pieno estuarijoje - Zaporožės regione. Į šiaurę buvo tik retų lizdų, daugiausia atskirų porų, atvejų (Smogorževskis, 1959). Toliau į rytus diapazono siena perėjo žemiau Dono, Sarpinskio ežerų, esančių Volgos regione, Uralo apylinkėse (Spangenberg, 1951). Kazachstane - nuo Kamysh-Samara ežerų per Turgai ir Kurgaldzhinsky depresiją iki Zaisan depresijos (Dolgushin, 1960, Kovshar, Berezovikov, 2001). Sibire - didelis baltasis erelis, įdėtas į pietus. Transbaikalia, Primorye. Bet tai buvo įprasta tik jos pietinėje dalyje (Spangenberg, 1951).

Pasak L. S. Stepanyano (1975), šiaurinė didžiojo baltojo garnio diapazono riba buvo perduota centrui. Europa maždaug 48-ąja lygiagrečiai, TSRS Europos dalyje, įdėjo į 49-ą lygiagretę, Volgos ir Uralo slėniuose, Volgos-Uralo tarpeklis, Irgizo ir Turgų baseinai - iki 50-osios, šiaurėje. Kazachstanas - iki 51-osios platumos, į rytus - iki Zaisano, juodosios Irtyso slėnio, sėjos. Mongolija, Arguno slėnis, Amūro vidurys. Primorye tariamai gnezdilas iki 46-osios lygiagretės.

Antrojoje XX a. Pusėje buvo apibūdinti ir didelio skaičiaus augimas, ir didžiojo baltojo garnio išsklaidymas. 1970-ųjų pradžioje. pažymėta, kad Vengrijoje padidėjo ir persikėlė į naujas teritorijas (Schmidt, 1977). Lizdų skaičius čia padidėjo nuo 5-6 iki 700 (Bauer, Berthold, 1997). 1978 m. Nyderlanduose buvo užfiksuotas pirmasis šio paukščio lizdas (Munteanu, Ranner, 1997). 1993 m. Pora lizdų Bavarijoje (Bezzel, 1994).

Latvijoje pora tariamai įtraukta į 1977 m. Ežerą. Engure (Tauriny, 1983), tačiau 1980-84 m. lizdų metu čia buvo stebimi tik vienas paukštis (Priednieks ir kt., 1989). Lizdų bandymai buvo atnaujinti po 20 metų: 1997 ir 1999 m. Buvo užfiksuota mišrios pora su pilka garnele (Baumanis, Kalniijs 1997, Lipsbergs, Roze 2001), 2000 m. Normalus pora jau buvo įdėjusi (Lipsbergs ir kt., 2001). 1997 m. Hibridinių pora veisė 4 viščiukus (Baumanis, 1997). Tuo pat metu NVS šalyse didėja rūšių skaičius ir jų paplitimas. Apylinkėse yra gyvenvietė ir jos sienos skatinimas į šiaurę.

Kryme iki 1970 m. Didysis baltasis garnas buvo retas migruojantis, atsitiktinai skraidantis ir žiemojantis paukštis. Padėtis pasikeitė po to, kai 1960-aisiais buvo pastatytas Šiaurės-Krymo kanalas. Jau 1967-1968 m. Seklių vandenų, esančių netoli Lebyazh salų, nuo Krymo šiaurės vakarų pakrantės, gėlinimo metu, baltieji ganyklos skrido reguliariai, paukščių skaičius po lizdų migracijos padidėjo nuo kelių iki dešimčių. 1970 m. Buvo išauginta pirmoji Lebyazhny salų pora. Lizdinių paukščių skaičius nuolat augo, jau 1976 m. Buvo 424 poros. Garnės apsigyveno kitose Krymo vietose (Kostinas, 1983). Laukų drėkinimui drenažo vandenys buvo nukreipti į Sivash'ą, kuris sukėlė radikalų biotopų transformaciją. Vietoj druskingo ir hipersalino rezervuarų su itin prastu augmenija susidarė gėlavandeniai pelkės su fluviniu augalų kompleksu. Pirmoji didelės baltos garnos kolonija Vost. Sivashas buvo rastas 1978 m., 1983 m. Jau buvo 7 kolonijos, į kurias įdėjo 153 poros (Grinchenko, 2004).

Nuo 1981 m. Moldovoje šios rūšys reguliariai lizdavo Kagul žuvų fabriko tvenkiniuose (Kunichenko ir Gusan, 1992). Dabar heronas taip pat lizdus tvenkiniuose šalies pietinėje ir centrinėje dalyje (Kunichenko, Gusan, 2001) ir viduriniame Dniestre (Zubkov et al., 2001).

Vakarų Ukrainos regionuose 19-ajame amžiuje buvo įterptas didelis baltasis erelis. (Dzieduszycki, 1896, Strautman, 1963, Grabar, 1997, Bokotey, Sokolov, 2000). Paskutinį kartą, kai buvo rastas lizdas 1925 m. Ternopilio regione. (Kharevich, 1926). Ateityje, daugiau nei pusę amžiaus, susidūrė tik skraidantys ir skraidantys asmenys (Strautman, 1963, Skilsky ir kt., 2001). 1985 m. 4-5 poros įdėjo į pilkojo garnio ir varlės koloniją netoli vieno iš žuvų tvenkinių Chernivtsi regione. Antroje devintojo dešimtmečio pusėje - dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Chernivtsi regione buvo atrasta dar dvi kolonijos. (Skilsky ir kt., 2001, 2001). 1994 m. Lvovo regiono tvenkinyje buvo surasta kolonija. (Chornen'ka, 1998), 1990 m. 3 ežerų pilkųjų garnių kolonijoje buvo įmontuotos 3 poros. Lyubyazas Volyno regione, 1994 m. Čia jau buvo 11 porų, 1997 m. - 23–25 poros (Gorban, Flade, 2000).

Dniepre pirmasis didžiojo balto garnio atsiskaitymo į šiaurę etapas prasidėjo po to, kai 1950–70 m. Buvo sukurtas rezervuarų kaskadas. Jos buveinės plotas plečiasi į viršutinę Kijevo rezervuaro dalį, kur nendrėje yra daugiau nei 100 porų. Devintajame dešimtmetyje Gyvenvietė pradėjo kairiojo kranto Dniepro intakų slėnius - Sulyą, Pelą, Vorską, Desną (Gavriss, 1994). Šiek tiek anksčiau, po Dneprodzerzhinsky vdhr sukūrimo. 1960-ųjų pradžioje paukščiai pakilo į slėnį. Orelis į pietus Charkovo regiono regionus. (Lisetsky ir kt., 1980, Tkachenko, 1987, Esilevskaya ir kt., 1988). Dantenų užtvankoje 1980-ųjų viduryje. mažos gyvenvietės atsirado pilkųjų garnių kolonijose Sumy ir Černigovo regione. (Afanasyev, 1998). Sumų regione. XIX a. Sumoje, tačiau nuo to laiko ji nebuvo įvykdyta iki 1970-ųjų pabaigos. Nuo devintojo dešimtmečio Šulio, Vorsklos, Seimo ir kitų upių užtvankose atsirado lizdų židiniai (Knysh ir Sypko 1994). Nuo 1984 m. Prasidėjo metinė migracija tarp Desna ir Nerussa upių Briansko regiono pietuose, o 1994 m. Pilkųjų garnių kolonijoje Nerussa apylinkėse buvo rastos dvi lizdai (Lozovas, 1998). Vidurio Dniepre pastaraisiais metais tęsėsi persikėlimas, atsirado naujų kolonijų (Gavrilyuk et al., 2005).

Baltarusijoje 1970-1980 m. Buvo užregistruoti individualūs lizdai. Bresto ir Gomelio regione. (Dolbik, 1985, Chyrvonay knyga, 1993), tačiau šių duomenų patikimumas buvo apklaustas (Samusenko, Zhuravlev, 2000). 1994 m. Gomelio regione buvo aptikta 8 lizdų kolonija. apie p. Pripyat netoli sienos su Ukraina (Nikiforov, 2001), 1997 m. - dvi kolonijos Bresto ir Gomelio regione. (Samusenko, 1999). Vėlesniais metais Pripyato baseine buvo identifikuotos dar kelios kolonijos ir siūlomos lizdų vietos (Abramchukas, 2003, Abramchukas, Abramchukas, 2005). Taigi, diapazono riba gerokai pažengė į šiaurę.

Rytų Ukrainoje XIX a. Pabaigoje - XX a. Pirmoji pusė. Didysis baltasis garnas buvo paplitęs gana sporadiškai. Vienas lizdas ar mažas gyvenvietes buvo pastebėtas tik Orelio ir Samaros upių baseinuose, taip pat ir Dniepre. Reguliarus lizdas stebimas nuo 1970 m., O rūšys sparčiai juda (Goodina, 2003a). Donecke Azovas po ilgos pertraukos 1980-ųjų pradžioje pradėjo plisti baltas erelis. (Zavgorodniy ir kt., 1989). Pirmasis veisimas buvo užfiksuotas 1981 m. Pjovimo nerijoje, kai 2 poros įdėjo į pilkojo garnio koloniją. 1983 m. Čia buvo skaičiuojamos jau 6 poros (Lysenko, Siohin, 1991). Devintajame dešimtmetyje Garnės įsikuria Sevenko Donetų baseine Luhansko regione. (Vetrov ir kt., 1991). Netrukus jie pasirodo lizduose Rusijos chernozemo regionuose.

Kursko regione, po to, kai 1926 m. Vienas iš paskutinių lizdų buvo sunaikintas netoli Kursko, Didysis baltasis garnis susidūrė tik kaip vagis Seimo ir Pselo upių užtvankose. Tik 1990 m. jis vėl atsirado lizdant žuvų veisimo tvenkiniuose (Mironovas, 1996, 1998). Voronežo regione. 1975–1978 m ant upės žiočių lizdų periodu buvo reguliariai registruojamos dvi poros. Voronežas, 1980 m pakartotinai atkreipė dėmesį į oro įvykius įvairiose regiono dalyse (Vorobyev, Lihatsky, 1987, Sokolov, 1999) 1997 m. Bobrovoje (Sokolovas, Prostakovas, 1997 m.) Buvo užregistruota dviejų porų lizdas, o vėlesniais metais upių salose ir dirbtiniuose rezervuaruose buvo nustatyta dar keletas siūlomų veisimo vietų (Sokolov, 2005). 1997 m. Į ežerą Khopros palienėje įrengtos 1-2 poros. Ilmenas šiaurės rytų Voronežo regione. (Vengerov ir kt., 2000). 2002 m. Apie 10 porų buvo pažymėtos lizdus ant valstybinio ūkio „Pobeda“ tvenkinio Tambovo regiono Muchkapskio rajone. (Goodina, 20036). Lizdas taip pat galimas Lipecko regione. (Klimov et al., 2004). Volgos regione XX a. Viduryje. Didysis baltasis ganytojas nestūryjo į šiaurę nuo Sarpinskio ežerų (Spangenberg, 1951). Tačiau aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje. rūšis plinta toliau į šiaurę. 1978 m. Buvo užfiksuota pora lizdų Selitbenskoe ežere, o 1982 m. - Surskio vdkhr. Penzos regione. (Denisov, Frolov, 1991, Frolov ir kt., 2001). Vėliau gyvenvietės atsirado Volgogrado Vdkhr viršutinėje zonoje. ir mažomis Saratovo regiono upėmis. (Shlyakhtin ir kt., 1994, Belyachenko ir kt., 2000, Morozov, 2000, Zavyalov ir kt., 2005). Pažymėtina, kad poros, esančios Sibano įlankoje, yra Kuibysevo rezervuaro. Samaros regione. (Lebedeva, Panteleev, 2000).

Uralo ir Trans Uralo mieste nuo 1970-ųjų pabaigos. migruojantys paukščiai yra pastebimi, o po kurio laiko lizduose atsiranda baltieji garniai. Orenburgo regione. nuo 1979 m. balandžio iki rugsėjo jie reguliariai susitiko su migruojančiais ir plaukiojančiais paukščiais. Tikriausiai, egretai jau įdėjo ant kai kurių regiono rytinių ežerų (Samigullin, 1988). Dešimtajame dešimtmetyje. lizdas buvo užfiksuotas įvairiose regiono dalyse (Samigullin, 1990, Kovshar, Berezovikov, 2001). Baškortostane 1996 m. R. Belaja (Karjakin, 1998a). Lizdai pasirodo Čeliabinsko regione. - spalio mėn. (Zakharovo ir kt., 2000) ir Chesmensky (Morozovo, Kornevo, 2002) rajonai. Dabartinis rūšių skaičius regione yra 20 porų (Gordienko, 2006). V.F. Turgų depresijoje Kazachstano šiaurėje. Ryabovą (1982) sulaukė tik „klastingi“ individai, tačiau jau 1981 m. Naurzumsky rezervate buvo randama balta ganykla. (Gordienko, 1987, Blinova, Blinov, 1997). Kurgano regione. dešimtojo dešimtmečio pabaigoje lizdams pasirodė didelis baltasis garnas. Šiuo metu ji yra įprasta pasienyje su Tiumenės regionu. pietuose nuo miško-stepės, atsitiktinai vyksta likusioje teritorijos dalyje, šiaurės vakarų regionuose nėra (Tarasovas, Polyakovas, 2006).

Vakarų Sibire taip pat į šiaurę nukrito lizdai. Į pietus nuo Tiumenės regiono atsirado didelis baltasis garnis. 2001 ir 2002 m Berdyuzhsky ir Kazanės rajonų ežeruose buvo pastebėti lizdai ir tariamai lizdantys paukščiai (Morozovas, Kornevas, 20026, Gashev et al, 2003a, b). Galbūt lizdas ant ežero. Alabo-Omsko regione. (Morozovas, Kornev, 20026). Novosibirsko regione žinomas lizdas Chany ežero sistemoje: nuo 1970 m. nuo vieno iki dvylikos žmonių beveik kasmet stebimas ežere. M. Chany ir jo kaimynystėje, 1998 m., Dvi pora sėkmingai įdėjo į ežerą prie kaimo Shelchiha Zdvinskio rajone. Dešimtajame dešimtmetyje. paukščiai buvo pakartotinai stebimi Novosibirsko vdkhr pietuose. (Yurlov, 2000). Lizdai taip pat galimi į vakarus nuo Altajaus teritorijos. Ežerai randami r. Kulunda, tačiau jų buvimo čia pobūdis dar nėra aiškus (Petrov, Toropov, 2000).

Toliau į rytus Sibire žinomi tik šių paukščių antenos. Viršutinėje Obo dalyje didelis baltasis erelis yra retas vagabondas (Irisova ir kt., 1999). Tomaso regione buvo pastebėti baltieji Zaletnh garniai. (Shastovsky, Selevin, 1928, Gagina, Scalon, 2000), netoli Anzhero-Sudzhensko (Belyanin, 2000) ir Tashtagola (Gagina, Scalon, 2000) Kemerovo regione. 1957 m. Baltasis ganyklas buvo iškasamas viršutinėje Podkamennaya Tunguskoje (Syroechkovsky, 1959, Syroechkovsky, Rogacheva, 1995). Ežere buvo stebimi klaidingi paukščiai. Bele Khakassky rezervate (Devyatkin ir kt., 2000).

Rytų Kazachstane didžioji balta ganyva yra retas, bet reguliariai lizdas Zaisan depresijos ir juodosios Irtyso užtvankos (Berezovikov, 2004), lizdai taip pat yra Alakolio depresijoje.

Baikal ir Transbaikalia, didžioji balta egret yra šiuo metu tik vagabondas. Stulbinantys paukščiai buvo pastebėti Selengos deltoje ir ant ežero. Tagley Buryatijoje (Popov, Matveyev, 2005). Pasak O. Goroshko (asmeninis ryšys), palankiais metais jis tikriausiai lizdas ant r. Argun Rytuose. Mongolija lizdus ant ežero. „Buir-nuur“, tikriausiai, veisiasi ir gretimose Kinijos teritorijose. Tikriausiai veisiasi Aukštutinės Amūro regione (Dugintsov, Pankin, 1993). Šiuo metu didžiojo baltasis erelis yra Amūro regione. Amūro ir Zee, galimas 3-5 poros lizdų (V. A. Dugintsovas, bendr. komunik.). Pasak V. G. Babenko (2000), Žemutiniame Amūro regione pastaruoju metu didelis baltasis erelis buvo tik retas plaukiojanti rūšis. Šiuo metu ji sporadiškai išauga žydų autonominiame regione visoje Amūre. 1997 m. Lizdas buvo rastas žemiau upės žiočių. Bira, 1999 m. Kolonijoje jau buvo 3 lizdai. 1999 m. Pora buvo nustatyta pilkojo garnių kolonijoje, esančioje žemiau c. Amurzet (Antonov, 1999). 2004 m. Pilkųjų garnių ir didelių kormoranų kolonijoje Lenino rajone aptikta 3 lizdai r. Vencelevskaja. Žydų autonominiame regione lizdavo kelios dešimtys asmenų, jų skaičius didėja, rūšys įsikuria į šiaurę (AA Averin, pers. Communic.). 1997 m. Užfiksuotas Chabarovsko teritorija Komsomolskio rezervate (Roslyakov, 2000).

Apie. Sakhalinas, pasak PI Suprunenko (1890 m., Cituojamas iš: Nechaev, 19916), didelis baltasis garnas, kartą įdėtas pelkėse ir kai kurių upių slėniuose salos pietuose. Šiuo metu randami tik migruojantys paukščiai (Nechaev, 1991).

Kaukaze didžioji baltasis erelis yra įprasta tik Azerbaidžane. Veislės Gruzijoje (Paukščiai Europoje, 2004). Armėnijoje tai vyksta tik perėjimo ir žiemojimo metu.

Taigi, šiuolaikinė šiaurinė didžiojo baltojo garnų veislės diapazonas Vost. Europa ir Šiaurės. Azija eina per pietus. Baltarusija netoli šiaurės. sienos su Ukraina. Į šiaurę yra maža izoliuota lizdinė vieta Latvijoje. Rusijoje diapazono ribos eina per pietus nuo Briansko regiono. (Nerussy upės apačioje), į šiaurę nuo Voronežo regiono, į pietryčius nuo Tambovo regiono, į šiaurės rytus nuo Penza regiono, Suskano įlankos, Kuybyshevsky Vdkhr. Samaros regione. Uraluose - apie 56 ° N: upės žiočių. Baltas Baškortostane, į pietus nuo Čeliabinsko. Uralo ir Zap. Sibiras - į šiaurę nuo Kurgano regiono, Berdyuzhsky ir Kazanės Tiumenės rajonų, tada nukrypsta nuo 54 ° N.N. - oz. Alabo-Omsko regione. ir ežero rajonas Chany Novosibirsko regione. Be to, rajono riba eina į pietryčius per ežerą. Zaisan ir Black Irtysh, tada išilgai sienos su Mongolija, palei Argu-ni ir Amūrą. Žemutinio Amūro regione, į šiaurę iki 51 ° N. Jis ribojasi su pietinio baltojo ganytojo diapazonu Primorye apytiksliai 44 ° N, nors jo allopatriškoji buveinė yra paskutinė (Glushchenko et al., 2003). Didžiojoje pirmiau apibrėžtoje zonoje didelis baltasis garnas yra labai atsitiktinis, yra gana didelių sričių, kuriose nerandama lizdų.

63 pav. Didžiojo balto garnio pasiskirstymo Voste sritis. Europa ir Šiaurės. Azija:
a - lizdų plotas, b - žiemojimas, izoliuotas lizdas.

Atkreipkite dėmesį, kad gyvenvietės metu rūšys ne tik atstatė buvusį asortimentą, bet ir gerokai išplėtė. Daugelis antropogeninių aplinkos pokyčių pasirodė esąs palankūs baltosioms garnėms - upių rezervuarų ir užtvankų, žuvų veislių tvenkinių, kanalų klojimas ir sausų žemių užtvindymas bei ryžių auginimo plėtra. Pavyzdžiui, prieš upes, gyvenvietė prasidėjo po rezervuarų kaskadų kūrimo - tiek Dniepre (Klestovas, 1991, Gavris, 1994), tiek Volgoje (Rakhimovas, Ulengovas, 2003). Kryme didelės baltos garnės greitai išplito išilgai Šiaurės-Krymo kanalo kelio darbo metu (Kostin, 1983). Stavropolio teritorijoje drėkinimo ir drėkinimo sistemos sukūrimas gerokai pagerino daugelio vandens paukščių, ypač baltųjų garnių, buveines (Bicherev, 1988). Uzbekistane dėl kelių dirbtinių ežerų susidarymo centriniame ir pietiniame regionuose atsirado didelis baltasis garnis, kuriame anksčiau jis buvo susitiko tik skrydžio ir žiemojimo metu (Shakhnazarov, 1995).

Didžiojo eršketų skaičiaus ir persikėlimo augimas pastebimas ne tik Eurazijoje, bet ir šiaurėje. Amerika (Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Crozier, Gawlik, 2003).

Pagrindinės didžiosios eršketų Eurazijos populiacijos žiemojimo vietos yra šiaurėje. Afrika, Pietų Europa, Vidurio Rytai, Pietų. Azija, Kinija (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Cramp, 1977). Paukščiai iš JAV žiemos Kalifornijoje, Meksikoje, centre. Amerikoje, Karibų jūros salose (Martinez-Vilalta, Motis, 1992). Tropinės populiacijos yra nusistovėjusios.

Paukščiai, žieduoti ant Lebyazhny salų, žiemą buvo rasti Bulgarijoje, Turkijoje, Graikijoje, Italijoje, Jugoslavijoje, Gruzijoje, taip pat Krasnodaro teritorijoje, Odesos regione. ir Kryme (Costin, Tarina, 2005). Heronas, žieduotas Vost. Azovas, rastas žiemai Graikijoje, šiaurėje. Irakas, Gruzija, Izraelis, Egiptas, Centrinės Afrikos Respublika. Paukščiai iš Rostovo regiono. - Dagestane, Krasnodaro teritorijoje, Irane. Galvos iš Dagestano ir Azerbaidžano žiemoja šalia lizdų. Du Dagestano asmenys buvo rasti 150 ir 240 km į pietus nuo skambėjimo vietos, iš 6 iš Kyzyl-Agachsky rezervo sugrįžusių garnių 5 yra r slėnyje. Azerbaidžano viščiukai, vienas paukštis, randamas Atreko apylinkėse Turkmenistane (Sapetinas, 1978a). Centras ir Zap taip pat pastebėjo, kad žiemojantys paukščiai yra keliose šalyse. Europa - Rumunijoje, Kroatijoje, Austrijoje, Nyderlanduose (Munteanu, Ranner, 1997), Slovėnijoje (Vogrin, 1999), Lenkijoje (Piotrowska, 2003), Vokietija (Flore, Komer, Marzimeier, 1999).

Pietinėje Rytų dalyje. Europa ir Šiaurės. Didžioji Azijos baltoji aviena yra dažna, nors ir maža, žiemojanti rūšis.

Pietų Ukrainoje tai yra gana paplitusi švelniose šiltose žiemose. Taigi 2001 m. Sausio mėn. Šiaurėje buvo skaičiuojami 28 asmenys. Priazovye (Koshelev et al., 2002), 318 - Sivash'e (Andryushchenko ir kt., 2003), 6 - Askanijos-Novos rezervato srityje (Gavrilenko, Dumenko, Lopushansky, 2002), 4 - Juodosios jūros rezervato srityje (Rudenko, Yaremchenko, Moskalenko, 2002), 194 - Šiaurės-Zap. Juodosios jūros pakrantė (Rusev et al., 2002). В Крыму на зимовку остаются одиночные птицы или небольшие группы (Костин, 1983). На юж. берегу Крыма большая белая цапля зимует на заросших участках ручьёв и речек, обычно наблюдают одиночных птиц или группы до 5 особей (Бескаравайный, Костин, 1999). При значительных похолоданиях цапли отлетают южнее. В Молдавии белые цапли зимуют на незамерзающих участках Днестра, Прута, Турунчука и других рек, на Кучурганском лимане, прудах рыбхозов (Куниченко, Гусан, 1992, Куниченко, Тищенков, 1999, Зубков и др., 2004, Тищенков, 2004).

На территории Украины зимовки отмечаются и значительно севернее: в Летичевском р-не Хмельницкой обл. в 2000-2003 гг. от 5 до 25 особей зимовали в долине р. Юж. Буг и её притоков (Новак, 2003), одиночных особей и небольшие группы птиц наблюдали зимой возле г. Тернополя (Страшнюк, 2004), в Черкасской обл. (Гаврилюк, Грищенко, 2001), в окрестностях Киева (Давиденко, Сыпко, 2002, Костюшин, Полуда, 2005), в Луганской обл. (Панченко, Сулик, 1978).

Одну птицу наблюдали в феврале 2002 г. на р. Муховец в черте г. Бреста (Абрамчук, Абрамчук, 2005).

Šiaurės Kaukaze, didelės baltos garnos žiemos reguliariai pakrantės žemumose netoli Adlerio, retiau palei upių krantus. Kartais žiemą paukščiai pastebimi Vakaruose. Mana-che. Vienišas ir mažas garnių grupes, ypač šiltomis žiemomis, reguliariai randasi Kumos, Tereko, Sulako, Samūro baseinuose, šalia miško šaltinių Dagestano Kizilyurt rajone, Čečėnijos ir Ingušijos vandenyse. Stavropolio teritorijoje nuo 1977 m. Beveik kiekvienais metais skirtingose ​​vietose buvo stebimi pavieniai paukščiai ir iki 30–40 metų amžiaus grupės. Bendras baltas garnas žiemą šiaurėje. Osetija. Žiemojimas yra Brutskio ežeruose, kuriuose nuolat laikomi 80-140 lapuočių. Atskiras randamas kituose vandenyse, pakilęs į kalnų papėdes. Kartais žiemą „Teberdinskio“ ir „Kavkazskio“ rezervatuose buvo matyti balti garniai (Kazakov et al., 2004). 2004 m. Sausio mėn. Kaspijos jūros pakrantėje Dagestane ir pakrantės rezervuaruose buvo užregistruota 155 dideli balti garniai (Dzhamirzoev, Ismailov, 2004). Pažymėtos ir žiemojančios delta. Ural (Berezovikov, Gistsov, 2001).

Didysis baltasis ganyklas Azerbaidžano žiemą yra įprasta, jis randamas daugelyje šalies vandens telkinių (Spangenberg, 1951, Smogorževskis, 1979, Sultanovas, Dzhabbarova, 2006). Armėnijoje žiemojantieji paukščiai buvo stebimi r. Arakas ir ežero baseinas. Sevanas M. Adamjano duomenimis, iš Ararato lygumoje žiemą iš viso 250-1000 šių paukščių.

Turkmėnistane egrets žiemą nedideliais skaičiais r. „Atrek“ ir pakrantės zonoje netoli Ašgabato (Spangenberg, 1951). 1978-1986 pietryčių Turkmėnijoje žiemojančių paukščių skaičius svyravo nuo 71 iki 499 asmenų (Moleva, Rustamov, 1986). Pietų Kazachstane (Dolgushin, 1960, Belyalov, Karpov, 2004), Uzbekistane (Sagitov, 1987, Lukashevich, 1990), Kirgizijoje (Shukurov, 1981, Kulagin, 2005), Tadžikistane (Ivanovas, 1940 m.) Buvo pastebėti žieminiai baltieji garniai. baseinas r. Tarimas Kinijoje (Sudilovskaya, 1968).

Žiemą buvo pastebėti baltieji garniai ir daug į šiaurę nuo lizdų. Taigi, vienas iš jų žiemojo ne šaldymo vietoje, Šershnevskio vdkhr. netoli Čeliabinsko nuo 1985 m. gruodžio 19 d. iki 1986 m. kovo 31 d. (Gordienko, 1987). 1996 m. Gruodį Vybutsko slenksčiuose ant r. Didelis virš Pskovo ir liko ten iki vasario trečiojo dešimtmečio. 1997 m. Kovo mėn. Vienas asmuo praleido dvi savaites Pskovo rajonuose neužšąlančiuose Mirozhki ir Pskova upių ruožuose. Čia žiemą susilpnėjęs paukštis buvo suplėšęs klastingus šunis (Fetisovas, 1998).

Span sritis

Dėl didžiojo baltojo garnio būdinga tolima kelionė. Dažniausiai migruojantys paukščiai stebimi migruojant ir po lizdų migruojant, bet plaukiojantieji taip pat gali pasireikšti lizdus. Žinomi skrydžiai Estijai (Leibak, Lillerht, Vero-mann, 1994). Rusijoje buvo pastebėti klaidingi baltieji garniai daugelyje regionų, esančių į šiaurę nuo lizdų, nuo Pskovo regiono (Fetisovo, 1998 m., Fetisovo, Ivanovo, 2003 m.) Ir Leningrado srities. (Malchevsky, Pukinsky, 1983, Kovalev, 2001) į Kamchatka (Lobkov, 1997). Į šiaurę paukščiai gali prasiskverbti į Arkties ratą. Labiausiai šiauriniai drąsų radiniai yra baltos garnės - ežeras. Lacha Archangelsko regiono Kargopolio rajone (Andreev, 2004), p. Pechora Komi Respublikoje (Neufeld, Teplov, 2000), netoli miesto Salekhardo (Azarovo, 1996), Beringovskio rajono Čukotkos.

Vakarų Ukrainoje nuo 1970-ųjų pabaigos baltos garnos antenos tapo pastebimai dažnesnės. (Gore-ban, Flade, 2000). Latvijoje 1990 m kasmet buvo pastebėti tik pavieniai skraidymo atvejai, 2000 m. buvo skaičiuojami 13 paukščių, o per ateinančius trejus metus jau buvo užregistruoti dešimtys asmenų. 2004 m. Čia užregistruoti 342 paukščiai, dauguma jų - antroje vasaros pusėje (Celmis, 2004). Daugelyje Rusijos regionų taip pat pastebimas migruojančių paukščių susitikimo dažnumas (Lobkov, 1997, Priklonsky ir kt., 1998, Rakhimov, Ulengov, 2003).

„Zap“. Europoje kartais žiemą jie registruoja didelių baltų garnių antenas su raudonomis kojomis ir juodu snapeliu. Manoma, kad tai gali būti E. modesta. Kadangi vizualiniai stebėjimai neleidžia vienareikšmiškai spręsti jų rūšies, tokie susitikimai priklauso „modesta-tipo“ grupei. Rytuose buvo tokių paukščių. Europoje. Taigi, O. A. Formanyukas (asmeninis ryšys) 2005 m. Lapkričio 6 d., Tiligulsky estuarijos apačioje, Odesos regione. didelių baltųjų garnių grupėje stebimas vienas žmogus su raudonomis kojomis ir juoda snapelė.

Pagal skambėjimą, migracijos modeliai skirtingoms populiacijoms yra vienodi. Dideli Azovo jūros regiono egretai migruoja į pietvakarius per Balkanus ir Siciliją ir į pietryčius per Zap. Transkaukazija ir Mažoji Azija. Heršės iš Manycho iš Ciscaucasia iš dalies skrenda į Kaspijos jūros regioną ir Iraną (Sapetinas, 1978). Fenologija. Didysis baltasis erelis priklauso ankstyvosioms atvykstantiems gyvūnams. Pirmieji paukščiai gali pasirodyti net tada, kai rezervuarai yra uždengti ledu, bet apskritai atvykimas yra gana ištemptas. Rytuose. Europa, ji užregistruojama nuo vasario pabaigos iki balandžio pirmojo pusmečio. Pietiniuose regionuose pirmieji asmenys gali užsiregistruoti anksčiau.

Taigi, 2003 m. Lebyazhykh salose, atvykimas buvo pastebėtas vasario 7 d. (Kostinas, Tarina, 2004). 1958 m. Vasario 18 d. Manychas susitiko pirmuosius garnelius (Oleynikovas, Gončarovas, 1967). Vidutinis atvykimo laikas skirtinguose regionuose patenka į kovo - pirmąjį balandžio dešimtmetį. Nukrypimas nuo vidutinių datų paprastai yra 11–14 dienų (26 lentelė). Kai pereisime į šiaurę ir giliai į žemyną, atvykimo laikas perkeliamas į vėlesnius. Taigi, Saratovo regione. Egrets atvyksta tik pirmąjį balandį (Zavyalov ir kt., 2005). Pietinėje Baltarusijos dalyje pirmieji paukščiai pastebimi kovo pabaigoje - balandžio pradžioje, anksčiausia registracija - 2002 m. Kovo 6 d. (Abramchukas, Abramchukas, 2005). Volgos deltoje pirmieji paukščiai pasirodo vasario pabaigoje, kai kuriais metais dar anksčiau. Kovo pirmąjį dešimtmetį vyksta intensyvus skrydis iki 200 žmonių pulkų (Lugovoy, 1963). Remiantis E. Spangenberg (1951 m.) Pastabomis, nuo vasario pabaigos pradeda augti Lankarano ganyklų skaičius, intensyvus praėjimas prasideda kovo mėnesį ir baigiasi šio mėnesio pabaigoje.

Alice | „Rubrika“ nuotrauka | Data 03-10-2011

| „Rubrika“ nuotrauka | Data 03-10-2011

Didysis baltasis gonis yra stebėtinai gražus ir grakštus paukštis. Jis gyvena Europoje, Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Didysis baltasis gonis yra gana didelis paukštis, kurio aukštis yra 94-104 cm, sparnų ilgis 130–145 cm, o suaugusiųjų svoris apskritai nėra didelis - apie 1 kg.

Sniego baltas plunksnas, ilgas s formos kaklas, tamsiai pilkosios kojos ir ilgos geltonos spalvos snapas yra baltos garnės vizitinės kortelės, išskiriančios jį iš kitų garnių. Po rudens gleivės pasikeičia paukščių plunksnos: vyrai ir moterys viršutinėje kūno dalyje atrodo ilgos, baltos plunksnos, kurios poravimosi metu virsta adata kaip tęsinys uodegos.

Didžiojo baltojo garnio buveinės yra įvairių vandens telkinių pakrantės: jūros pakrantės, pelkėtosios žemumos, salos ir upės, švieži ir druskos ežerai, mangrovės. Be to, šie garniai yra matomi žemės ūkio paskirties žemėje, atviruose laukuose.

Paukštis juda labai sklandžiai ir stilingai, traukdamas kaklą. Šeštasis gimdos kaklelio heronas yra suprojektuotas taip, kad paukštis gali greitai išplėsti kaklą arba patraukti jį į save.

Tikras malonumas stebėti šių paukščių lėtą ir elegantišką skrydį. Skrydžio greitis svyruoja - 28-50 m / s.

Paukštis maitina žuvis, varles, roplius ir vabzdžius, medžioja sekliuose vandenyse arba išilgai vandens krašto. Tik retkarčiais siekia grobio, pirmenybė teikiama pietums atvykti į save.

Didžiosios baltieji garniai lizdus kolonijose, netoli vandens telkinių, pasižymi sezonine monogamija, ty poros sukuriamos vienai poravimosi sezonui. Tačiau yra susivienijimo porų atvejų.

Bėgimo metu poravimas yra sudėtingas procesas, lydimas ritualinių šokių.

Didžiųjų baltųjų garnių lizdas yra masyvi lazdelių ir šakelių krūva. Paprastai vyriškis suranda statybinę medžiagą, o moterys iš jos iškelia lizdą.

Moteris turi iki penkių kiaušinių, tačiau nedaug viščiukų išgyvena. Faktas yra tai, kad garnės yra gana agresyvios viščiukai, didesnės dažniausiai nužudo savo mažesnius brolius ir seseris, kovodamos už prieigą prie maitinimo.

Šiuo metu didysis baltasis garnas neišnyksta. Nors buvo laikas, kai paukštis buvo pavojingas. XIX a. Pabaigoje moteriškoms skrybėlėms papuošti buvo naudojamos gražios garnių plunksnos.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org